Istanbul

Istanbul - un city break fascinant, la locul de întâlnire al Apusului cu Orientul!

Acest loc magic de întâlnire al Apusului cu Orientul – singurul oraş de pe două continente – are mai multe atracții la un loc decât minaretele moscheelor (și sunt o mulțime de minarete în Istanbul!), ceea ce face ca un city break la Istanbul să fie mai mult decât te-ai fi așteptat.

 

 

De ce îndrăgesc eu Istanbul?

Datorită ospitalităţii localnicilor, care nu se plictisesc niciodată să te servească și să-ţi împărtăşească din tradiţia şi cultura lor. Datorită faptului că, oriunde aş merge prin Istanbul, se deschid surse de istorie în faţa mea. Îmi place să ascult sunetul moscheelor care se duelează cu minaretele lor și îmi mai place să văd soarele cum apune peste cel mai frumos orizont din lume, văzut de pe o barcă, din sufletul Bosforului. Îmi plac restaurantele, tavernele locale, grădinile şi terasele unde poţi savura o cafea turcească sau un ceai turcesc, alături de o baclava absolut delicioasă. Dar, mai presus de toate, îmi place faptul că, la Istanbul, toate acestea se îmbină excelent cu experiența culturală extraordinară!

city break Istanbul 1

 

Haide să călătorim împreună la Istanbul, iar dacă l-ai vizitat deja, te invit să retrăieşti acele momente deosebite…

Òrașul este un melanj de influențe asiatice și europene. Istanbul este amplasat pe baza a trei coordonate: Strâmtoarea Bosforului de Vest la nord și la sud, estuarul Cornului de Aur spre vest și Marea Marmara care formează granița de sud.

Obiectivele turistice din Istanbul sunt foarte multe și de mare importanță pentru patrimoniul cultural internațional. Cele mai multe dintre ele se află în orașul vechi din peninsula Sultanahmet. Hagia Sofia – actualmente muzeu dar o fostă moschee imperială otomană respectiv fostă Catedrală creștin-ortodoxă greacă care datează în 537 marchează grandoarea vremurilor străvechi și istoria civilizației lumii.

 

Hagia Sofia

Actuala construcție a fost ridicată între 532 și 537 la ordinul Împăratului Bizantin Iustinian 1, la doar câteva săptămânii după distrugerea celei de-a doua basilici. Dorința a fost să ridice o basilică și mai impunătoare decât precedentele două iar acest lucru a fost realizat cu munca a peste 10 000 de oameni. Există câteva motive religioase importante de la care a luat naștere biserica, printre care: Înțelepciunea Domnului, Logos-ul (Cuvântul lui Dumnezeu), a doua persoană a trinității, Ziua de 25 decembrie, comemorarea Nașterii încarnării Logos-ului (Cuvântului).

 

Între 1453 și 1935, basilica devine moschee, odată cu căderea Constantinopolului, la 29 mai 1453. Aproximativ 400 de ani mai târziu, construcția intră într-o recondiționare. Coloanele au fost refăcute și fortificate, picturile reînviate iar candelabrele au fost înlocuite.

Iar mai târziu, în 1935, Ataturk – primul președinte al Turciei, transformă moscheea în muzeu.

Hagia Sophia devine un simbol al civilizației și implicit al Turciei, prin istoria pe care a traversat-o și prin valoarea sa culturală și artistică. Arhitectura bizantină reușește să se păstreze și să învingă trecerea timpului.

 

Marele Bazar

Peste 4000 de magazine de toate felurile și peste 90 de milioane de oameni care îi calcă teritoriul, în fiecare an. Un bazar devenit simbol al comerțului și al negoțului, în întreaga lume.

Marele Bazar este locul unde vei simți cu adevărat atmosfera din era otomană.

Marele Bazar este amplasat între districtul Fatih, cartierul Kapalıçarşı (mahalaua din Istanbul) și Zidul Constantinopolului. A luat naștere în anul 1455 și a fost finalizat după 1730. În prezent, aici lucrează aproximativ 26000 de oameni și include numeroase magazine de toate tipurile dar și cafenele unde poți savura o adevărată cafea turcească. Este locul unde vei simți cu adevărat atmosfera din era otomană.

Întiderea sa ocupă 64 de străzi și dispune de 22 de intrări, astfel încât să poată fi cât mai accesibil. Odată intrat aici, te vei pierde (la propriu) în lumea labirintică a cumpărăturilor. Cumpărăturile sunt de multe ori, doar un pretext pentru turistul care vizitează Istanbulul. Însă descoperirea acestui univers comercial este ceea ce contează. Aici, totul se învârte în jurul curiozității, a relaționării dintre vânzători și cumpărători și a banului. Orice lucru existent se poate găsi aici iar cumpărătorul nu întârzie să apară, niciodată.

Aglomerația de aici, este una istovitoare. Dacă nu ești suficient de curios sau dacă nu prea agreezi zonele aglomerate, Marele Bazar poate fi un chin pentru tine. În cazul ăsta, te poți îndrepta spre o cafenea a bazarului sau spre alte obiective turistice dintre cele foarte multe pe care le are Istanbul.

 

Ești interesat/ă de un city break la Istanbul?


Contactează-mă!

 

Tururi, activități și experiențe locale din Istanbul:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Informații

Cauta mai multe  

Recomandări

Cauta mai multe  

Portrait Milano: povestea remarcabilă a unui sanctuar al ospitalității italiene

Portrait Milano, acest hotel unic din Milano are o poveste foarte interesantă!  În urmă cu aproximativ 500 de ani, aici sălășluia unul dintre cele mai vechi seminarii de preoți din Europa. Seminarul Arhiepiscopal, o capodoperă a barocului lombard din 1565, a fost printre cele mai vechi seminarii din Europa si din lume. Când am ajuns la Hotelul Portrait Milano, am …

Continuă să citești  

Four Seasons Hotel Firenze: un reper al rafinamentului și al culturii florentine

Four Seasons Firenze este un loc emblematic al Florenței (Italia), construit într-o clădire restaurată din centrul orașului florentin, cu o vechime de peste 500 ani. Un paradis liniștit cu multă vegetație, flori, fântâni și copaci vechi de secole, o oază de liniște și frumusețe, chiar în mijlocul orașului. Arhitectura și designul interior sunt impresionante, combinând elemente istorice cu facilități moderne …

Continuă să citești  

Londra, văzută prin ochii mei!

Călătoria mea la Londra a fost despre redescoperire și reînnoire, despre veriga fină care unește trecutul cu viitorul. Cu fiecare pas prin acest oraș am strâns povești și am lăsat în urmă amintiri care sunt acum încrustate în pavajul orașului ce se întinde de la tradiție la inovație. De îndată ce am ajuns în Londra, primele impresii au început să …

Continuă să citești