Croatia

Vei fi impresionat de frumusețea coastelor stâncoase, de albastrul Mării Adriatice și de farmecul insulelor din Croația. O cină pe malul mării cu o priveliște superbă, o sesiune de snorkeling sau o croazieră în largul mării pot da deliciul vacanței tale în Croația.

Croația este o țară superbă, unde natura se exprimă la potențial maxim, fiind pusă în valoare de infrastructura turistică locală. Hotelurile sunt cocoțate pe stâncile din apropierea plajelor și dau senzația că îmbracă relieful spectaculos. Restaurantele și terasele sunt amplasate astfel încât să ofere acces la unghiul perfect spre admirarea naturii iar croaziere și activități acvatice poți găsi la tot pasul.

„Eleganță” și „șarm” sunt cuvintele ce caracterizează o vacanță în Croația.

Croația este o țară în care turismul este activitatea numărul 1 la momentul actual deci în cea mai mare parte, nu vei fi dezamăgit de ceea ce vei experimenta din punct de vedere al calității serviciilor.

Diversitatea este și ea la cote înalte aici și este bine de știut că dacă îți dorești o vacanță liniștită, poți alege dintre stațiunile cochete și liniștite precum Cavtat sau Mlini din Sud sau dacă îți dorești un sejur cu puls ridicat, să optezi pentru Dubrovnik, Split sau Zadar, zone cosmopolite cu cluburi și cu mii de turiști.

 

Informații utile

Liniște vs Aglomerație

Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont atunci când optezi pentru o vacanță în Croația este să decizi dinainte dacă îți dorești un sejur liniștit, de relaxare și de explorare sau un sejur care să îți ridice pulsul, în zonele cosmopolite ale Coastei Dalmate. Este foaaaaarte important să cunoști faptul că dacă alegi Dubrovnik, vei întâlni în fiecare zi, mii de turiști care se plimbă printre străduțe sau care caută un restaurant la care să prânzească, iar pe lângă aceștia, alte câteva sute se debarcă din autocarele sau din mașinile de transfer de la aeroport. Desigur, la înserat, Dubrovnikul freamătă și tineretul preia controlul vieții până în zori. În schimb, în micile stațiuni ale Croației din zone precum Cavtat, Mlini sau Brela ți se oferă un cadru în care evadezi din aglomerație iar natura este cea care te acaparează. De aici, sigur te vei întoarce acasă cu bateriile încărcate și cu un zâmbet pe buze.

 

Cu avionul sau cu mașina?

Recomand cu tărie să alegi avionul atunci când mergi în Croația, indiferent că este vorba de Sud sau de Nord.

Mă refer în special, la turiștii români care ar trebui să străbată Serbia și Bosnia și Herțegovina dacă aleg să călătorească cu mașina. Iar acest lucru este mai dificil decât ai crede. Deși este vorba de aproximativ 1000 km în medie până în Croația, drumurile sunt grele, se circulă în cea mai mare parte pe drumuri cu o bandă pe sens, cu serpentine și se traveresează localități. Asfaltul nu este de o calitatate prea bună iar sârbii și bosniacii nu au o conduită în trafic prea civilizată. Traficul este la fel de agresiv ca la noi în țară. Radare și controale ale poliției se întâlnesc pe traseu iar faptul că vei traversa puncte vamale a fiecare intrare și ieișire din cele 3 țări te vor face să pierzi timp și din bună dispoziția vacanței. Un drum dus până în Croația poate dura până la 15 h de condus deși este vorba doar de 1000 km.

De fapt, cele doua motive principale pentru care românii aleg mașina sunt prețul ceva mai ridicat al biletelor de avion până în Croația și dorința de a avea mașina la îndemână pentru a se plimba pe coasta Dalmată. Dar cele două motive nu sunt tocmai realiste, de fapt. Îți voi spune și de ce: efortul de a parcurge drumul dificil cu mașina, plus timpul pierdut pe drum (aprox. 30 ore de șofat dus-întors, oboseala și expunerea la modul de șofat agresiv al sârbilor și al bosniacilor) nu se cuantifică oportun în final. Iar ideea de a te plimba cu mașina din stațiune în stațiune nu este tocmai recomandată, pentru că drumurile cu o bandă pe sens cel mai adesea se aglomerează, îndeosebi în apropierea stațiunilor mari, iar parcare găsești foarte greu. Ai mai la îndemână posibilitatea de a călători cu ambarcațiunea, cu aproximativ 10 – 15 EUR poți vizita vecinătatea.

Alegând avionul, costul poate fi ceva mai mare, însă dacă tot îți dorești o vacanță în Croația, te sfătuiesc să faci efortul de a pune încă ceva bani deoparte și să îți achiziționezi biletele de avion din timp. Pentru că astfel vei scuti mult timp și nervi.

 

Plajele

În Croația, relieful este stâncos iar plajele sunt cel mai adesea, cu pietre. Indiferent că vorbim de plajele private sau de cele publice. Este specific întregii țări acest tip de relief iar plajele sunt în general păstrate în forma lor autentică, cel mult le este facilitată intrarea în apă, prin intermediul unor padocuri sau balustrade. Există totuși și câteva plaje unde este adus nisip, spre exemplu în Lopud sau Kolocep, alese cel mai adesea, de familiile cu copii.

Te sfătuiesc să îți cumperi din magazinele locale cipici de plajă. Este important pentru că pietrele pot fi ascuțite sau, pe alocuri, sunt arici de mare care înțeapă iar efectul este de disconfort pentru următoarele zile de conciediu. Ori…cine și-ar dori asta? Costul cipicilor este la aproximativ 10 EUR.

Apa este transparentă, curată, clară și dă senzația culoarii albastre și turcoaz în diferite porțiuni. Vei vedea cu ochiul liber fel de fel de specii de pești mici, transparenți sau colorați. Salinitatea apei este destul de mare, o vei simți. Atât la gust cât și la faptul că vei simți că plutești în apă. Valurile aproape că nu există, vei avea senzația de plutire tot timpul.

 

Mâncăruri / Restaurante

Majoritatea restaurantelor oferă un meniu variat dar preponderent bazat pe preparate din pește, fructe de mare, paste sau risotto. Pui, vită sau porc, de asemenea, se găsesc în mai toate restaurantele.La fel și pizza. Prețurile sunt de nivel mediu, cu estimativ 20 EUR / persoană poți mânca bine și poți savura un pahar de vin sau un dry martini. Deserturile sunt și ele savuroase iar chelnerii te vor întâmpina în cele mai multe cazuri cu politețe și cu atenție. Poți găsi numeroase terase pe malul mării, în porturi sau cu vedere spre mare care oferă priveliști superbe.

Recomand alegerea hotelurilor cu mic dejun, pentru a te bucura de diversitatea gastronomică, de prețurile restaurantelor și de mai multă flexibilitate.

 

Monedă

Moneda oficială a Croației este KUNA.

1 KUNA = 0,14 EUR

Croații acceptă mai peste tot inclusiv euro, însă adesea îți vor da restul în KUNA.

 

Locuri din Croatia

Cauta mai multe  

Luna de miere în Croaţia, pe coasta Dalmatiei

Coasta Dalmatiei este regiunea plajelor lungi, a pădurilor de pini şi a oraşelor medievale Split, Zadar, Sibenik, Trogir, Omis, dar şi a oraşelor insulare precum Hvar sau Korcula. Destinaţia este excelentă pentru cei care îşi doresc o vacanţă honeymoon activă, cu drumeţii, plimbări sau sporturi nautice.       Din Bucureşti spre Split sunt zboruri directe, în regim charter, operate …

Continuă să citești  

La înălţime în San Marino

Pentru cei care parcurg coastele vestice ale Mării Adriatice, San Marino, cea mai veche republică din Europa, este un reper ce nu trebuie ocolit! Se spune că priveliştea pe care o oferă San Marino este cea mai impresionantă vedere de oraş din lume! Şi pe bună dreptate! Nu contează din ce punct priveşti sau spre ce parte priveşti, totul în jur …

Continuă să citești  

O săptămână în Skiathos

Mi-ar fi plăcut să fi fost o lună în Skiathos, nu o săptămână! Aşa de mult m-a impresionat această insulă grecească, din nord-vestul mării Egee, unde, simţi că te afli într-o destinaţie exotică, undeva departe de casă. Dar, de fapt, eşti la o distanţă de o oră jumătate, cu avionul. Din tot ceea ce am văzut în Skiathos, pot spune …

Continuă să citești