Cavtat

Cavtat este un colț de rai. Aici, eleganța și liniștea plutesc în aer. La fel cum Adriatica plutește lin în adierea vântului. Fără valuri, fără zgomot, ci cu un calm deplin. Un vin roze, o persoană caldă alături și o carte bună sunt tot ce îți trebuie să ai cu tine. În rest, Cavtat îți oferă cadrul ideal pentru o vacanță splendidă.

Poate că ai auzit deja despre Croația cât este de frumoasă. Și poate că de ceva vreme te tot gândești cum ar arăta o vacanță în această frumoasa țară, întinsă de-a lungul Mării Adriatice. Dar puțini au auzit de Cavtat. O stațiune exclusivistă, aflată la 18 km – sud de Dubrovnik. Despre care vreau să îți povestesc și ție. Pentru că este un loc splendid, șarmant și ideal pentru cei care își doresc o vacanță în liniște, unde nu auzi pe nimeni strigând, unde ți se va răspunde cu un zâmbet întotdeauna și unde te poți bucura de frumusețea naturii, din plin.

statiunea Cavtat din Croatia

Cavtat, Croația

Pentru cine este Cavtat?

Dacă îți dorești o vacanță liniștită, departe de zgomotul orașelor mari și de alergătura cotidiană, dacă eleganța și bunul simț primează pentru tine, dacă piesajul este mai important decât facilitățile hoteliere de tip turcesc, iar plajele cu pietre și reliefu stâncos te atrag, dacă o sesiune de plajă alături de familie, de jumătatea ta sau alături de o carte sunt ceea ce îți dorești, atunci Cavtat este o destinație care ți se potrivește.

 

sea view room, Cavtat

sea view room, Cavtat

 

 

Despre Cavtat

Cavtat este situat în sudul Dubrovnik-ului, la 18 km.

Plajele sunt cu pietre, adesea intrarea în apă este facilitată. Este recomandat să ai cipici de baie la tine. Nu de alta, dar poți avea ghinionul să te înțepi într-un arici de mare.

Apa este liniștită, fără valuri, albastră iar pe alocuri, turcoaz.

Cei mai mulți dintre turiști sunt nordici sau britanici, oameni educați și civilizați.

Restaurantele oferă mâncăruri variate și foarte bune, predominante fiind cele din bucătăria mediteraneană, evident. Pește, fructe de mare, paste dar în mai toate vei găsi și pui, porc sau vită. Prețurile sunt decente, de nivelul zonei și raportate la clasa socială a majorității turiștilor care se întorc aici, adesea. Undeva la 20 EUR de persoană te va costa o masă în oraș, pentru un fel principal și o băutură, chiar și desert.

Există posibilități de activități acvatice distractive precum snorkeling, caiac, hidrobiciclete, ski-jet sau plimbări cu șalupa.

Nu vei avea parte de voci ridicate, de zgomot din partea celor care vor să încerce acitivități acvatice sau de tiribombe ori cluburi de noapte. Totul se petrece într-un ritm și într-un mod foarte așezat și calm.

Multe restaurante sunt amplasate chiar pe malul mării, pe micuța faleză a stațiunii. Priveliștile și atmosfera sunt deosbite, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții.

Ai la îndemână posibilitatea de a face croaziere și diferite excursii opționale și chiar taxi-boat spre alte stațiuni mai mici sau mai mari din zonă. De la 10, 15 EUR până la câteva sute chiar, în funcție de tipul de croazieră, de tipul de vas și facilitățile pe care ți le dorești.

Hotelurile nu sunt numeroase. Există anumite hoteluri mari și de calitate dar și structuri de cazare micuțe dar cochete, ca apart-hoteluri sau pensiuni.

Distanțele parcurse sunt mici, pentru că stațiunea este mică, așa că poți o vzita la pas sau poți merge până la supermarket pe jos, într-o plimbare de 15 minute.

Acestea sunt lucrurile pe care am vrut să ți le împărtășesc despre Cavtat, această stațiune mică și cochetă din sudul Croației.