Toscana

Dacă visezi să călătorești într-un loc plin de istorie, cultură și natură, atunci Toscana este destinația perfectă pentru tine. Această regiune din centrul Italiei te va încânta cu peisajele sale pitorești, cu orașele sale pline de artă și cu gastronomia să delicioasă. Reţine că, pentru a explora toate fațetele acestei regiuni minunate, un circuit de vis în Toscana trebuie să includă atât orașul Florența, cât și zona rurală.

Un circuit de vis în Toscana – alegerea idelă pentru a descoperi frumusețea și bogăția unei regiuni splendide!

 

 

Florenţa, locul de unde vom începe circuitul prin Toscana!

Circuitul începe în Florența, capitala Toscanei și unul dintre cele mai frumoase orașe din lume. Aici vei putea admira operele de artă renascentiste ale unor mari maeștri precum Michelangelo, Leonardo da Vinci sau Botticelli, în muzee celebre că Galeria Uffizi sau Galeria Academiei. De asemenea, vei putea vizita monumente impresionante că Domul Santa Maria del Fiore, cu faimoasa sa cupolă realizată de Brunelleschi, sau Podul Vecchio, care traversează râul Arno și este plin de magazine de bijuterii.

 

 

Florența este un adevărat muzeu în aer liber, care îți va oferi o lecție de istorie și artă la fiecare pas. Nu uita să încerci și specialitățile culinare locale, cum ar fi ribollita (o supă groasă de legume și pâine), bistecca alla fiorentina (o friptură mare de vită) sau gelato (înghețată cremoasă).

După ce te vei sătura de splendorile urbane ale Florenței, vei porni spre zona rurală a Toscanei, unde te vei bucura de peisaje pitorești, cu dealuri verzi, podgorii, livezi de măslini și sate medievale. Vei putea face degustări de vinuri și produse locale în crame tradiționale, vei putea vizita castele și biserici vechi de sute de ani și vei putea cunoaște oameni ospitalieri și plini de viață. Poți închiria o mașină sau poți merge cu trenul său cu autobuzul între diferitele destinații. Printre locurile pe care nu trebuie să le ratezi se numără:

 

Siena

Siena este un oraș cu o arhitectură impresionantă și o atmosferă plină de viață şi, totodată, unul dintre locurile pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi în Toscana. Acest oraș își păstrează intact farmecul medieval și este cunoscut pentru cursa de cai Palio, care are loc de două ori pe an în Piazza del Campo. Aici vei putea admira Catedrala gotică, cu fațada sa alb-negru și interiorul său bogat decorat, sau Palatul Public, sediul primăriei și al muzeului civic. De asemenea, Siena este și un loc ideal pentru a savura vinurile toscane, cum ar fi Chianti sau Brunello di Montalcino.

Siena

foto credits: Heloise Delbos on unsplash.com

 

San Gimignano

San Gimignano este un sat fortificat cu 14 turnuri înalte și elegante care domină peisajul şi i-au adus porecla de “Manhattanul medieval”. Aici vei putea vizita Muzeul Torturii, unde vei vedea instrumente macabre folosite pentru a pedepsi infractorii în Evul Mediu, sau vei putea savura o înghețată delicioasă la Gelateria Dondoli, care a câștigat de mai multe ori titlul de cea mai bună gelaterie din lume. Rezervă-ţi timp pentru a putea admira arhitectura medievală bine conservată şi vizitează Palazzo Comunale sau Biserica Sant’Agostino.

 

San Gimignano, Toscana

San Gimignano, ToscanaSan Gimignano, Toscana

San Gimignano, Toscana

 

 

Montepulciano

Situat în inima Toscanei, Montepulciano este un oraș medieval fermecător cunoscut pentru peisajele sale pitorești, arhitectura renascentistă și vinurile sale renumite. Cu străzi înguste, piețe istorice și priveliști uluitoare asupra dealurilor toscane, Montepulciano este o destinație de vis pentru orice călător. Bucătăria din Montepulciano este la fel de remarcabilă ca vinurile sale. Restaurantele locale oferă o varietate de delicii toscane, de la pappardelle al cinghiale (paste cu sos de mistreț) la pici all’aglione (paste groase cu sos de usturoi și roșii). Desigur, nici o masă nu ar fi completă fără un pahar de Vino Nobile di Montepulciano.

Montepulciano are o istorie bogată ce datează din perioada etruscă. Orașul a prosperat în timpul Renașterii, când au fost construite multe dintre clădirile sale impresionante. Plimbându-te pe străzile sale pietruite, vei descoperi palate grandioase, biserici magnifice și piețe vibrante care te vor transporta înapoi în timp.

 

Montepulciano, Toscana

Montepulciano, ToscanaMontepulciano, ToscanaMontepulciano, Toscana

 

 

Pienza & Val d’Orcia – unde merită să rămâi mai mult, dacă ai timp!

Dacă vrei să vezi o parte din Toscana care îți taie răsuflarea, atunci trebuie să vizitezi Pienza și Val d’Orcia, în apropiere. Pienza este un oraș mic situat în provincia Siena, renumit pentru arhitectura sa renascentistă. Orașul a fost reconstruit în secolul al XV-lea sub patronajul Papei Pius al II-lea, născut aici. Pienza este adesea considerat primul exemplu de planificare urbană renascentistă și este inclus în patrimoniul mondial UNESCO. În această zonă, vei găsi peisaje de vis, cu dealuri verzi, podgorii și sate medievale. Val d’Orcia este o regiune protejată de UNESCO, dar și de un vulcan stins, Monte Amiata, care veghează asupra ei. Poți să începi explorarea de la Radicofani, unde te vei simți ca într-un film cu cavaleri și castele. Apoi poți să mergi la Pienza, orașul ideal al lui Zeffirelli, unde Romeo și Julieta și-au jurat iubire eternă. Dacă ești fan al vinului Brunello, nu rata o vizită la Montalcino, unde poți să deguști acest nectar divin. Iar dacă vrei să te relaxezi după atâta mers pe jos, poți să faci o baie în apele termale de la Bagno Vignoni sau Bagni di San Filippo. Val d’Orcia este un loc plin de farmec și de gusturi autentice, cum ar fi brânza pecorino de Pienza, uleiul de măsline extravirgin, șofranul, ciupercile, castanele, trufele și vânatul.

 

Pienza, Toscana

Pienza, ToscanaPienza, ToscanaPienza, ToscanaPienza, Toscana

 

Perugia

Deși vorbim de capitala regiunii Umbria din Italia, Perugia este un oraș plin de istorie, cultură și farmec medieval, aflat în apropiere de cele mai renumite puncte de atracție din Toscana. Motiv pentru care merită să îl vizitezi. Cu străduțe înguste și pietruite, piețe pline de viață și priveliști spectaculoase asupra dealurilor umbroase, Perugia te invită să îi descoperi farmecul.

Perugia este un oraș cu rădăcini adânci în antichitate, având o istorie ce se întinde pe mii de ani. Orașul a fost un important centru etrusc înainte de a deveni parte a Imperiului Roman. Astăzi, Perugia păstrează numeroase vestigii istorice, de la zidurile etrusce până la clădiri medievale și renascentiste.

Perugia, ToscanaPerugia, Toscana

Perugia, Toscana

 

Pisa

Pisa, un oraș cunoscut pentru Turnul înclinat, dar care are mult mai multe de oferit! Aici vei putea vizita Piazza dei Miracoli, unde se află și Catedrala romanico-pisana și Baptisteriul circular. Pisa este și un centru universitar vibrant, unde vei putea simți pulsul vieții studențești. Turnul înclinat din Pisa este de fapt clopotnița Catedralei din Piazza dei Miracoli. Aici vei putea face o fotografie clasică în care te prefaci că susții turnul cu mâna sau cu piciorul, sau vei putea urca cele 294 de trepte până la vârful turnului pentru a avea o priveliște panoramică asupra orașului.

Pisa, Italia

foto credits: Marie Rouilly at unsplash.com

 

Lucca

Lucca, un oraș înconjurat de ziduri din secolul al XVI-lea, care îți va oferi o plimbare relaxantă prin istorie. Aici vei putea vizita Piazza dell’Anfiteatro, o piațetă construită pe ruinele unui amfiteatru roman, Casa natală a lui Puccini, compozitorul faimos de opere sau Torre Guinigi, un turn cu copaci pe vârf. Dar Lucca are și o latură mai puţin cunoscută. Pentru a o descoperi, vizitează Muzeul Torturii, unde vei vedea instrumente macabre folosite pentru a pedepsi infractorii în trecut. Sau participă la Festivalul de Benzi Desenate și Jocuri, unde vei întâlni personaje fantastice și vei putea cumpăra tot felul de suveniruri. Dacă ești interesat de gastronomie, poți încerca bucatina alla lucchese, o pastă cu sos de carne și ciuperci, sau torta coi becchi, o plăcintă dulce cu brânză și nuci.

foto credits: Jason Steele on unsplash.com

foto credits: Cristina Gottardi on unsplash.com

Duomo di San Martino, Lucca – foto credits: Gabriele Natali on unsplash.com

 

Acest circuit de vis în Toscana se încheie cu o revenire la Florența, unde vei putea face ultimele cumpărături și vei putea lua la revedere de la această regiune minunată. Sper că ți-am stârnit curiozitatea și că te vei hotărî să descoperi și tu frumusețea și bogăția Toscanei!

Acesta este doar un exemplu de circuit de vis în Toscana, dar există multe alte posibilități de a explora această regiune minunată. Indiferent ce alegi să faci, sigur vei avea parte de o experiență inedită și memorabilă pe care nu o vei uita niciodată!

 

 

Ești interesat/ă de o vacanță în Toscana?


Contactează-mă!

 

Tururi, activități și experiențe locale în Toscana: