Viena

Arhitectura în stil baroc şi gotic a palatelor imperiale, te duce cu gândul la capodoperele artistice ale Vienei. Cu o moștenire muzicală primită de la compozitori precum Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert sau Johann Strauss, Viena dă tonul! Bine ai venit în oraşul muzicii!

Viena înseamnă cultură, artă, muzică clasică, toate “îmbrăcate” cu o istorie mustoasă.

Bulevardele sale largi și strălucitoare sunt la fel de grandioase ca și cele din Paris, dar atmosfera din cafenelele de la colț de stradă, pare să fie mai liniştită. Viena este o capitală, în adevăratul sens al cuvântului. Amplasarea sa în spațiul geografic al Europei și-a spus cuvântul de-a lungul timpului și a influențat întreaga istorie continentală. Istoria sa începe ca o așezare a Imperiului Roman, denumită “Vindobona” și continuă până în punctul în care, în secolul al XI-lea, devine o importantă piață comercială. În 1156, Ducele Henry al II-lea al Austriei numește Viena drept scaun al Ducelui. Istoria Vienei continuă cu perioada Habsburgică odată cu anul 1278 și cu Ruldof I, însă Rudolf al IV-lea este cel de care se leagă cel  mai mult dezvoltarea istorică a Vienei. Cunoscut și ca “Fondatorul”, acesta marchează viitorul orașului prin fondarea Universității Viena în 1365 și prin construirea Stephansdomu-ului (a părții centrale a Catedralei Sfântului Șefan).

Catedrala Sfântul Ștefan

Catedrala Sfantul Ștefan, Viena

Catedrala Sfantul Ștefan, Viena

Domul Sfântul Ștefan măsoară 107,2 m în înălțime și 34,2 m în lățime. Cel mai înalt dintre cele 4 turnuri este cel sudic, care are 136,44 m. În turn, se poate urca. Dacă ești într-o condiție fizică bună, doar. Sau…dacă ai chef de un mic antrenament în ziua respectivă. Va trebui să urci 343 trepte dar eu îți spun că merită pentru că odată ajuns sus, vei vedea întregul oraș de la înălțime.

De-a lungul timpului, numeroase personalități ale istoriei și-au găsit locul de veci, aici. Printre cele mai cunoscute, se enumeră Împăratul Friedrich al III-lea, Eugen de Savoia sau Ducele de Habsburg Rudolpf al IV-lea (fondatorul Vienei).

 

Secolul al 18-lea

Viena se află în perioada reconstrucției și a extinderii. În această perioadă, arhitectura orașului se dezvoltă în faimosul stil baroc, care poate fi admirat și astăzi. Numeroase clădiri culturale și istorice, păstrate în stare excelentă și în prezent, “răsar” în acele timpuri înfloritoare. Palatul Schonbrunn, Palatul Liechteinstein, Palatul Modena sau Schwartzenberg.

Palatul Liechtenstein, Viena

Garden Palace – Palatul Liechtenstein ©-fotomanufaktur-gruenwald


Hercules Hall – Palatul Liechtenstein ©-fotomanufaktur-gruenwald


Garden Palace - Palatul Liechtenstein

Garden Palace – Palatul Liechtenstein ©-Stephan Rauch

 

Palatul Schonbrunn

Schoner Brunnen (“primăvară frumoasă”) – de la cabană vânătorească la reședință de vară. Apoi, emblemă a unei capitale europene.

Poate părea de necrezut, dar istoria Palatului Schonbrunn începe în Evul Mediu. Asta pentru că pe acest loc exista un așezământ ce data din acele timpuri. Mai târziu, în secolul al 14-lea, moșia de pe acest loc primește numele de Katterburg. Aici existau o moară de porumb, o fermă și podgorii întinse. Conform documentelor, în 1548, primarul Vienei de atunci, Hermann Bayer, extinde proprietatea, transformând-o într-o proprietate reprezentativă națională.

În 1569, proprietatea revine în posesiunea Habsurgică, prin Maximilian al II-lea. După moartea sa de peste câțiva ani doar, proprietatea trece la Rudolf al II-lea. Apoi istoria locului se leagă, pe rând, de numele Împăratului Ferdinand al II-lea și apoi de cel al Împăratului Leopold I care și-a dorit ca proprietatea să îi fie dedicată fiului său, Joseph.

Astfel, arhitectul Johann Bernhard Fischer von Erlach îi prezintă noului împărat, în 1688, proiectul Schonbrunn I prin care satisface dorințele și gusturile proprietarului, punând în valoare proprietatea pentru următoarele secole.

Palatul Schonbrunn, Viena

Palatul Schonbrunn, Viena


 

Artă și cultură în Viena

Orașul abundă în istorie, artă și cultură. Fiecare zi aduce un nou eveniment cultural, negreșit. Dacă ești un iubitor al artei, Viena va fi unul dintre orașele tale favorite!

Un univers artistic, o lume plină de imaginație, de sensibilitate și de frumusețe. Viena este cadrul european de referință din punct de vedere artistic și cultural. Un hub divers și bogat, din care iubitorii de artă își vor hrăni sufletul cu prilejul numeroaselor spectacole, expoziții, piese și reprezentări expuse.

În Viena sunt peste 100 de muzee, dintre care cele mai importante sunt următoarele:

 

Muzeul de Istorie a Artei (Kunsthistorisches Museum Wien)

Kunsthistorisches Museum Viena

Kunsthistorisches Museum @gotaki.com

 

Palatul Imperial Hofurg

Palatul Hofburg, Sisi Museum Viena

Palatul Hofburg, Sisi Museum Viena @hofburg-wien.at

 

Muzeul Belvedere

Belvedere Museum - foto Uli Aigner, Carlone Contemporary

Belvedere Museum – foto Uli Aigner, Carlone Contemporary @belvedere.at

 

Muzeul de Istorie a Naturii

 

Muzeul Lumii din Viena (Weltmuseum Wien)

Weltmuseum Viena @weltmuseumwien.at

Weltmuseum Viena @weltmuseumwien.at

Excursie la Viena

Dacă te organizezi inspirat, poţi cuprinde cele mai importante obiective şi atracţii turistice, într-o escapadă de tip city break, în doar 3 zile.

Frumoasa metropolă vieneză poate fi vizitată în orice perioadă a anului. Şi îţi oferă atât de multe posibilităţi de explorare, încât abia dacă le poţi cuprinde în câteva zile.

Dacă te organizezi inspirat, poţi cuprinde cele mai importante obiective şi atracţii turistice, într-o escapadă de tip city break, în doar 3 zile. De exemplu, într-o zi îţi stabileşti să vizitezi principalele catedrale şi palate imperiale: Palatul Schonbrunn, Palatul Hofburg, Primăria Rathaus, Catedrala Sf. Ştefan, obiective turistice emblematice pentru istoria şi cultura Europei.

Într-o altă zi, îţi poţi propune să descoperi Viena la pas, pornind de la Opera de Stat din centrul Vienei, până la zona comercială şi foarte populară Mariahilferstrasse. Tot acum poţi savura celebrul schniţel şi strudel vienez.

A treia zi o poţi dedica aproape în întregime parcului de distracţii Prater, o “lume” modernă a distracţiei şi aventurii, în care poţi încerca peste 250 de locuri atractive – printre care şi Roata Uriaşă (Riesenrad), un carusel cu lanţuri înalt de 117 metri şi un roller coaster interior.

 

Astăzi, orașul este la fel de frumos și elegant ca oricând, dar se simte mai proaspăt și mai plin de strălucire. Cu un mealanj compus din clasicele restaurante, cafenele, hoteluri clasice și dintr-o serie de puburi și restaurante noi, Viena și-a redescoperit bucuria vieţii cotidiene.

Sacher Hotel Viena

Sacher Hotel – unul dintre hotelurile istorice ale Vienei. Este și locul unde a luat naștere, în 1832, faimosul preparat Sachertorte – o prăjitură din ciocolată cu umplutură de caise


Sachertorte

Sachertorte @gutekueche.at

Viena atrage vizitatorii din lumea întreagă cu farmecul său, farmecul Lumii Vechi. Stilurile gotice şi baroc etalează clădiri bogat ornamentate și palate cupole din zilele de glorie ale Imperiului Austro-Ungar. Orașul romantic de pe Dunăre este renumit pentru cafea, confecții și cafenele; cai cu trăsuri și bulevarde cu frunze; Sigmund Freud și Wienener Schnitzel; o bogată tradiție muzicală – simfonie, operă, orchestră filarmonică și vals – care unește cele 23 de districte distincte ale Vienei. Trecând pe străzile înguste şi pietruite ale cartierelor istorice, se pot auzi compozițiile clasice ale lui Mozart, Schubert și Strauss.

 

Opera din Viena

Opera din Viena

city break la Viena

 

city break la VienaPentru toată grandoarea sa imperială, capitala Austriei oferă turiştilor șansa de a trăi ca un localnic prin cartierele înfloritoare ale orașului.

Aşa că descoperă minunată metropolă vieneză, mergând la pas pe străzile elegante, cartierele istorice și explorează deliciile culturale şi culinare ale unuia dintre cele mai iubite orașe ale Europei.

 

Ești interesat/ă de un city break la Viena?


Contactează-mă!

Tururi, activități și experiențe locale din Viena:

Informații

Cauta mai multe  

Recomandări

Cauta mai multe  

Maldive – vacanțe pentru cupluri și luna de miere

  Vizitați insula Maafushi, cea mai populară insulă din Maldive Maafushi este o insulă mică din Maldive, dar plină de viață, unde puteți găsi o varietate de activități, restaurante și cazare. Dacă ați ajuns aici, puteți face snorkeling, scufundări, surfing, parasailing sau plimbări cu barca cu fund de sticlă. De asemenea, puteți vizita închisoarea din Maafushi, unde puteți afla mai …

Continuă să citești  

Roma: un muzeu sub cerul liber al Italiei

  “Bellissima Roma” este o sursă extraordinară de bogație culturală și spirituală. Pe oricare străduță te-ai afla sau la oricare construcție din jur te-ai uita, vei constata că totul are o istorie impresionantă. Aproape la fiecare pas parcurs în Roma, te va întâmpina un monument istoric emblematic. Iar Vaticanul radiază prin grandoarea sa. Motiv pentru care, recomand, în general, să …

Continuă să citești  

Vă invit într-o croazieră ca în filme!

  Vă invit într-o croazieră ca în filme! Efectiv, ca în filme! Navele de croazieră din programele pe care vi le-am propus sunt, de-a dreptul, încântătoare și ne introduc în atmosfera de croazieră de poveste. MSC EURIBIA, MSC FANTASIA, MSC DIVINA, COSTA FASCINOSA  sunt nave celebre de croazieră ce străbat apele mărilor și ale oceanelor din lumea întreagă! Și sunt …

Continuă să citești  

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile