Algarve

Algarve: locul unde soarele sărută oceanul! În sudul fermecat al Portugaliei, există un colț de rai unde elementele naturii se întrepătrund într-o simfonie de culori, arome și sunete. Algarve, cu plajele sale aurii, apele cristaline și orizonturile infinite, te așteaptă cu promisiunea unei escapade memorabile. Pășind pe străduțele şerpuitoare și peste dealurile îmbrăcate în flori sălbatice, te vei îndrăgostit nebunește de acest tărâm unde poveștile se nasc la fiecare pas!

Vacanță în Algarve, Portugalia. De ce este Algarve o destinaţie atât de apreciată de turişti?

Aici soarele strălucește din plin, tot timpului anului și vremea e numai bună de plajă și baie în ocean, timp de 6 luni pe an.

Lagune, golfuri idilice, peșteri, faleze spectaculoase, sunt câteva din elementele cheie pe care Algarve le oferă turiștilor săi. Este un loc ideal pentru toți cei care preferă o vacanță activă, îmbinată cu un sejur la plajă.

Algarve a devenit una dintre cele mai populare destinații turistice din Portugalia, datorită unui aflux sporit de oameni dornici să experimenteze o destinație portugheză, astfel că populația se dublează în sezonul de vară.

 

vacanta in Algarve, Portugalia

vacanta in Algarve, Portugalia

 

De ce să alegi un sejur în Algarve?

Pentru că este una dintre foarte puținele destinații din Europa, unde poți înota în Oceanul Atlantic.

La noi pe continent cele mai la îndemână variante de plaje sunt cu deschidere la mări, însă experiența interacțiunii cu oceanul este realmente unică!
De ce spun asta? Pentru că este cu totul altă poveste, oceanul este un mister, numai dacă te gândești la ideea că se întinde pe suprafețe enorme, că desparte continente și că poate fi străbătut cu vaporul in săptămâni întregi, te face să îl respecți și să-l tratezi cu…seriozitate!
Oceanul are o personalitate puternică, oceanul pur și simplu cucerește și stăpânește. Cum? Simplu, prin flux și reflux.
În zorii zilei când el se retrage, te cucerește, te lasă sa-l descoperi până departe de mal, fără ca apa să-ti depășească genunchii, oferindu-ți o imagine limpede, albastră și liniștită, însă la un moment dat, spre seară, acesta își ia revanșa și te face să-ți amintești că el este stăpânul. Așa că, să nu fii surprins dacă vor apărea valurile, iar tu nu-ți vei mai găsi prosopul ?

În anii 2013 și 2015, Algarve a fost votată “cea mai bună destinție de plajă din Europa”, asta pentru că este o destinție de vacanță absolut specială. Aici, nu vei avea cum să te plictisești, pentru că plajele îți vor cuceri sufletul, gastronomia îți va alinta papilele gustative, arhitectura locală îți va încânta privirea, iar parcurile de distracții îți vor hrăni adrenalina.

 

vacanta in Algarve, Portugalia

vacanta in Algarve, Portugalia

 

Câte ceva despre climă

În mod normal, dacă ai fi pe malul celalalt, cel din Statele Unite, atunci drăgălașul Atlantic ți-ar lăsa o altă impresie. Acolo, briza marină este mai aspră, valurile mai mari, iar temperatura mai scăzută, însă aici, în acest frumos locușor, el este mai blând și mai prietenos, oferind o apă cu temperaturi confortabile și o briză lină.
Temperatura aerului este una extrem de plăcută și moderată. Este o locație cu 300 de zile însorite pe an! Un adevărat răsfăț, nu glumă! Sezonul estival durează lejer până în luna octombrie.

 

Culori pentru privitori

Așa cum îți povesteam încă de la începutul articolului despre Portugalia, este o țară veselă și colorată, prin urmare în Algarve vei o feerie de căsuțe viu colorate în care s-a păstrat cu sârguință tradiția.
Din păcate, aici nu vei întâlni case supraetajate, cu acoprisuri care mai de care, cu mansarde și briz brizuri.
Vei fi întâmpinat de căsuțe mici, cu fundal alb, cu obloane și uși de lemn colorate în cele mai jucăușe nuanțe ale curcubeului. Străduțele sunt înguste și frumos pavate.

vacanta in Algarve, Portugalia

 

Pe urmele marinarilor: Lagos și Ponta da Piedade

Lagos, un amestec viu de istorie și plaje, este punctul tău de plecare. Plimbându-te printre zidurile orașului vechi, vei simțit ecoul aventurilor lusitane spre noi lumi. Dar niciun spectacol nu este mai măreț decât cel oferit de natura sculptată de vânt și valuri la Ponta da Piedade, unde poți navigat prin labirintul de stânci și peşteri într-o barcă fragilă sub comanda unui pescar priceput.

 

Un matineu la Plaja Benagil și peștera sa magică

Un matineu la Plaja Benagil și peștera sa magică este o experiență care te va lăsa fără cuvinte. Peștera Benagil, o bijuterie ascunsă a Algarve-ului, îți va cuceri inima. Ajungând aici cu o scurtă călătorie cu barca, vei descoperit un sanctuar natural creionat de mare, lumina jucându-se pe pereții rocii în timp ce valurile mângâie nisipul fin al micuței plaje interioare. Dincolo de arcadele de piatră, poți zări bărcile colorate ale pescarilor, reamintindu-ți de civilizația care așteaptă la doar câteva valuri distanță.

 

Algarve – o destinație potrivită pentru familiile cu copii

În Algarve, copiii au nenumărate variante de distracție! Bineînțeles că se vor putea distra cu tradiționalele castele de nisip, făcute cu multă trudă, însă merită să se inspire din minunatele sculturi de nisip din cadrul Festivalului Internațional al Sculpturilor de Nisip din Fiesa.
Este cel mai mare eveniment de acest fel din întrega lume și vei întâlni sculpturi înalte de 12 metri. Festivalul se ține între lunile martie și octombrie.
Prețul aproximativ al unui bilet pentru adult este de 9 euro, iar pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani prețul este de 4.5 EUR.
De asemenea, poți descoperi misterele oceanului alături de cel mic la parcul tematic Zoomarine, aflat în Guia, la doar câțiva kilometri de Albufeira.
Tot aici, vă veți bucura de show-uri cu delfini, foci, lei de mare, păsări tropicale și păsări prădătoare. Acvariul cu rechini în diverse habitate, cinema-ul 4D, piscinele și plaja Zoomarine vor face ca aceasta experiență să fie unică.
Așa că, dacă plănuiești o vacanță în Algarve nu rata această călătorie a cunoașterii și a aventurii în lumea fabuloasă a oceanului alături de cel mic.

 

Ești interesat/ă de o vacanță în Algarve?


Contactează-mă!

 

Savorile locale: vinuri și delicatese din Algarve

Descoperirea savoarelor locale îți va încânta papilele gustative. Vinul portughez, proaspăt și vibrant, acompaniat de fructe de mare proaspete și tapas te va face să te simți îndrăgostit de Algarve chiar și la masă. Vizitele la cramele tradiționale și degustările de vin vor fi momente de neuitat. În adâncurile bucătăriei regionale, vei descoperi specialități precum cataplana de pește sau piri-piri picant care îți vor dezvălui un amestec unic de arome și tradiții. Nu în ultimul rând, dulciurile locale, bogate în migdale și smochine, completează experiența culinară, transformând fiecare masă într-un festin memorabil.

După cum bine spuneam în prezentarea generală a Portugaliei, aici se mănâncă excelent, însă să nu te sperii dacă inițial vei găsi multe meniuri englezești la terase, caută bine și vei fi uimit de ce locuri excelente de luat masa vei găsi.
Bun, să facem o scurtă recapitulare cu ce feluri de mâncare nu trebuie să ratezi: savuroasele sardine proaspăt pescuite în ocean, faimosul bacalhau preparat în 365 de feluri, literally, ziua din an și felul de preparat cu cod, tarta cu gălbenuș de ou și pasteis de nata – micuțele prăjituri din foietaj, și nu în ultimul rând să asezonați preparatele de mai sus cu unul dintre soiurile de vin provenite din faimoasele regiuni Bairrada, Estremadura, Douro , Alentejo, Dão și Ribatejo.
Aș mai avea de adăugat următorul tips – să nu te sperii când vei studia meniurile de vinuri în Algarve, deoarece pe lângă bine știutele tipuri de vin, respectiv alb, roșu și rose, vei întâlni vinul verde, da! Ai citit bine, VERDE! L-au botezau așa pentru că dragii de ei nu au știut de termenul “must” ( puteau să-l imprumute de la noi 🙂 ) și așa au știut ei să-i zică. Deci, practic,vorbim de un vin foarte tânăr și ușor acidulat.

 

O călătorie în timp la Castelul Silves

O călătorie în timp la Castelul Silves te transpune într-o epocă demult apusă, unde misterele istoriei te vor copleși la fiecare pas făcut prin acest monument impunător. Acest bastion, mărturie solidă a trecutului maur din regiune, stă nemișcat în timp, purtându-i pe vizitatori printr-o cursă a istoriei. Privind valea din turnurile sale vechi, vei simți cum povestea secolelor este scrise în piatra caldă sub soarele de după-amiază. Ascultă cu atenție și poate vei auzi și tu șoaptele strămoșilor în zidurile robuste…

 

Plimbare cu barca pe ocean

Sună într-un fel să spui că te-ai plimbat cu barca pe oceanu, nu? Ei bine, în Algarve se poate. Plecările se fac din Lagos, iar tarifele unei astfel de plimbări pornesc de la 40 EUR de persoană.
Poți alege dintr-o varietate de activități precum, exploratul grotelor care se află de-a lungul țărmului, poți merge să vezi delfinii, poți merge chiar la pescuit și dacă vrei să faci o aroganță poți chiar să te simți șeic pentru o zi, să inchiriezi un iaht luxos și să bei o șampaie scumpă. Asta, în timp ce te bucuri de apa de un albastru electrizant și de delfinii jucăuși.

 

vacanta in Algarve, Portugalia

vacanta in Algarve, Portugalia

 

Surf pe valurile de la Nazare

Adrenalina îți va curge prin vene în timp ce vei privi surferii curajoși luptându-se cu mărețele valuri de la Praia do Norte în Nazare – un loc renumit pentru monștrii săi acvatici. Un instructor local îți poate împărtăși din tainele echilibrului pe placă, și pentru o clipă, te vei simți și tu simțit stăpân pe oceanul sălbatic.

Iată că acest sport încărcat de adrenalină nu se practică doar pe continentul american. Algarve este unul dintre locurile propice unde poți învăța să “stăpânești” valurile.
Locația fiind situată în cel mai vestic punct din Europa, de aceea este denumit și capătul lumii, aici vântul este mai puternic , iar valurile mai mari, lucru ce face posibilă practicarea surfing-ului.

 

Laguna albastră

Îți mai amintești de faimosul film “The Blue Lagoon” cu Brooke Shields și Christopher Atkins? Dacă da, atunci vei știi exact despre ce voi povesti în cele ce urmează, dacă nu ai apucat să-l vezi, atunci zic, că a venit timpul să o faci. Bine, acțiunea filmului se petrece undeva pe un tărâm din sudul Pacificului, însă laguna tot lagună e, și in Pacific și în Atlantic.
Ce este o lagună? Păi, este un sistem de insulițe care formează niște așa zise bariere, dar prin care totuși se păstrează comunicarea cu oceanul. De-a lungul țărmului din Algarve, se află această specaculoasă lagună, numită Ria Formosa. Aici vei avea ocazia să descoperi un ecosistem absolut incredibil, cu o multitudine de specii de păsări și de pești pe care vei putea să le studiezi în timpul plimbării cu barca.
Dacă ești pasionat de așa numitul birdwatching, atunci te afli în locul potrivit. Tururile se organizează din Faro.

De asemenea, poți alege să explorezi oricare insulă din această laguna, unde vei găsi plaje spectaculoase cu nisip ultra fin și valuri prietenoase, sau poți alege să explorezi insule, precum Ilha da Baretta, unde vei întâlni faimoasele căsuțe de lemn.
Un lucru este sigur! Orice variantă alegi, ești câștigător ?

 

Strălucirea Albufeira: impresii de neegalat pe plajă

Albufeira strălucește atât ziua, pe plaje întinse sub razele soarelui, cât și noaptea, când orașul freamătă de viață și de muzică. Vei putea dansa până în zori în barurile și cluburile sale vibrante, lăsându-te purtat de ritmuri și de voie-bună. Peisajele pitorești oferă un fundal perfect pentru o gamă largă de activități, de la sporturi nautice la relaxare cu un cocktail pe marginea piscinei. Nu rata o plimbare pe străduțele înguste, unde poți descoperi mici restaurante care servesc gustări delicioase, specific portugheze, adăugând astfel o notă autentică experienței tale în Albufeira.

Despre plajele și stațiunile din Algarve poți afla mai multe accesând acest link.

 

Liniștea de la Monchique: spa și natură

Dacă vei dori o oază de pace, îți poți găsi găsit liniștea în vârfurile verzi ale Munților Monchique. Aici, la un spa în aer liber, vei uita de tumultul lumii, relaxându-te în ape termale și respirând aerul înmiresmat cu arome de eucalipt. Traseele de drumeție te vor duce prin păduri dese și livezi de castane, unde poți descoperi diversitatea faunei locale. La apus, peisajul se transformă într-un tablou vibrant, cu cerul înflăcărat care oglindeşte culorile sale în apele liniştite ale spa-ului, oferind astfel cadrul perfect pentru momente de reflecție și meditație.

 

Navigând pe apa de smarald: o călătorie cu barca în Parcul Natural Ria Formosa

Aici, în locul unde pescărușii strigă și marele flamingo dansează în ape puțin adânci, poți închiria o barcă pentru a explora labirinturile de canale și sălciile mândre ale Deltei Ria Formosa. Canalele de apă de smarald te vor purta printre insule și lagune, având astfel șansa să descoperi o întreagă lume de frumuseți ascunse. O călătorie în acest paradis natural este mai mult decât o simplă escapadă – este o imersiune într-un ecosistem vibrant, unde fiecare unduire a apei și fiecare frunză care se mișcă în vânt îți povestește despre diversitatea vieții și armonia perfectă care domnește între pământ și mare.

 

Algarve de sus: cu parapanta peste Falesias

Poți zbura și tu, cu vântul șuierându-ți pe lângă urechi! Lansându-te cu parapanta de pe falezele înalte, vei pluti deasupra unei lumi de vis, unde ochiul nu întâlnește decât marea și cerul. Pe măsură ce aluneci lin deasupra acvamarinului Atlanticului, priveliștea stâncoasă a coastei Algarve se dezvăluie în toată splendoarea sa, cu plaje ascunse și golfuri pitorești care se întind la picioarele tale. În timp ce te înalți și coborî pe curenţii termici, poți observa viețuitoarele marine, cum ar fi delfini sau chiar balene, dansând în apele adânci.

 

Misterul megaliților din Alcalar

Într-un câmp presărat cu pietre vechi de secole, poți călătorit înapoi în timp. Megaliții misterioși din Alcalar, cu formele lor enigmatice ce înțeapă cerul, sigur îți vor trezi curiozitatea. Acest sit antic, care pare abandonat de timp, adăpostește mult mai mult decât se poate vedea la prima vedere: este un loc unde miturile și istoria se împletesc, încercând să dezvăluie secretele unei civilizații demult dispărute.

 

Nelipsitul CR7 (Cristiano Ronaldo)

Ai ajuns în Algarve? N-ai cum să nu dai nas în nas cu magazine și reclame cu semi-zeul portughezilor, Cristiano Ronaldo.

Și când te gândești că toate acestea au devenit posibile datorită celor doi faimoși exploratori Vasco da Gama și Fernando Magellan, care au dus la colonizarea Braziliei de către Portugalia și astfel cele două culturi au ajuns să aibă atât de multe în comun, printre care renumitul FOTBAL!

În plus, imaginea lui Ronaldo este foarte prezentă și în industria ospitalității. Grupul hotelier Pestana Hotels a incheiat un parteneriat cu celebrul fotbalist, astfel că Pestana CR7 este un nume reprezentativ al acestui brand hotelier.

 

Așadar, fiecare zi de vacanță petrecută în Algarve va aduce cu ea o nouă aventură, un nou peisaj în care să te pierzi și noi prieteni. Vei descoperi că Algarve nu este doar o destinație turistică, ci un tărâm vibrant. Cu fiecare apus de soare peste Atlanticul sclipitor, vei simți că o parte din sufletul tău va rămâne pentru totdeauna pe aceste plaje portugheze. Algarve nu este doar o evadare – este o poveste despre dragoste și pasiune care se întinde dincolo de timp și de mare!

 

Ești interesat/ă de o vacanță în Algarve?


Contactează-mă!

 

Tururi, activități și experiențe locale din Algarve:

Informații

Cauta mai multe