Florența

Florența, orașul artei, al clasicului neștirbit, al bunului gust, al modei italiene.

În cele ce urmează, vreau să vă povestesc despre experiența mea de călătorie, scurtă ce-i drept, dar foarte consistentă, într-unul dintre cele mai frumoase orașe ale Italiei, Florența (Firenze) și capitala regiunii Toscana.

Am petrecut o singură zi în Florența, suficient, însă, cât să mă îndrăgostesc de acest oraș minunat și să-i promit că mă voi întoarce, negreșit!

 

 

Florența, un oraș artistic, cultural, romantic și un loc încântător pentru city break în Italia!

 

 

Am pornit la drum dis de dimineață, cu trenul din Bologna,  plină de entuziasm și întrebându-mă, totuși, cum de nu am ajuns până acum la Florența. Dar știți vorba aceea…cu cât așteptarea este mai mare, cu atât bucuria momentului este și mai mare!

De la gară am ajuns pe jos, în maxim 15 minute, la impresionantul Dom al Florenței (Basilica Santa Maria del Fiore). Numele său, Biserica Sfintei Maria a Florilor, se referă la floarea de liliac care este și simbolul Florenței. Clădirea Domului este fabuloasă, așa cum mi-o imaginam și tot așa precum vedeam în reels-urile pe instagram care mă captivau rapid. Culorile bazilicii, picturile, arhitectura, lumina, energia sa, toate acestea sunt într-o perfectă armonie dându-mi senzația că sunt pe un platou de filmare al unui film istoric. De fapt, aceasta este și prima senzație pe care mi-a oferit-o Florența: de călătorie în timp. Apropo, data începerii construcției este 1296.

Cupola Domului este un punct de referință al orașului florentin, fiind chiar o sursă de inspirație pentru Michelangelo când a proiectat cupola Bazilicii Sfantul Petru din Roma.

 

 

După cum se vede și în poze, mi-a plăcut foarte mult tandemul dintre atmosfera somptuoasă generată de Dom și lifestyle-ul modern al orașului. De-o parte și de alta a bazilicii se găsesc cafenele și restaurante boeme, magazine high-class, dar și străduțe ascunse și înguste unde se află atelierele artizanilor locali.

Căldura toridă de început de iulie nu m-a împiedicat să vizitez și Ponte Vecchio, un alt loc de referință al orașului care se întinde peste râul Arno. Am admirat îndelung apa verde și opacă, în contrast puternic cu nuanțele portocalii și galbene strălucitoare ale clădirilor de pe malul ei.

Datând din 1345, emblematicul Ponte Vecchio a fost singurul pod florentin care a supraviețuit distrugerii din mâna forțelor germane în retragere în 1944.

 

Ponte Vecchio, Firenze, Italia

Ponte Vecchio, Firenze, Italia

 

 

Four Seasons Hotel Firenze, un resort urban învăluit de o frumusețe istorică și culturală

 

Fiecare călătorie a mea este „presărată” cu vizite în locații din domeniul ospitalității care au o poveste extraordinară!

Din piața Domului (Piazza Duomo) am mers spre piața Gaetano Salvemini, parcurgând ușor și plăcut o străduță lungă și îngustă (Borgo Pinti) ca să ajung într-un loc de poveste, hotelul Four Seasons Firenze și de fapt, unul dintre motivele principale pentru care mă aflam în Florența.

Four Seasons Firenze este un loc emblematic al Florenței, construit într-o clădire cu o vechime de peste 500 ani, cu o grădină impresionantă, probabil cea mai mare grădină privată a orașului, un paradis liniștit cu multă vegetație, flori, fântâni și copaci vechi de secole. Iar în fiecare spațiu și încăpere din incinta hotelului , frescele aliniază pereții în mijlocul caracteristicilor arhitecturale orginale, ai anilor 1500.

 

 

Un restaurant cu stele Michelin nu poate lipsi într-o asemenea locație, astfel că „ Il Palagio” este numele de referință.  Iar pentru un răsfăț complet, un centru spa de inspirație locală este la doi pași de grădina superbă a hotelului.

Am petrecut câteva ore bune în atmosfera de poveste oferită de Four Seasons Firenze și am plecat cu bucuria că am reușit să mai adaug o experiență deosebită în viața mea, iubitoare de frumos!

 

 


Contactează-mă!

 

 

Florența, locul de origine al caselor de modă de renume mondial

 

O vizită la Florența nu s-ar putea încheia perfect fără o incursiune în lumea modei italiene. Orașul florentin are o influență puternică asupra modei și nu întamplător, aici, istoria se întâlnește cu moda.

 

 

Florența este locul de origine al unor case de modă de referință mondială, încă din anii 1930-1940.

În aceeași perioadă, magia palatului Spini-Feroni prindea în mreje toate capetele încoronate și toți oamenii bogați ai vremurilor, când celebrul designer italian Salvatore Ferragamo a închiriat unul dintre saloanele elegante ale palatului pentru a-și primi clientela de elită.

Astăzi, în palatul Spini- Feroni se află impresionantele magazine Ferragamo și un muzeu ce îi aduce omagiu designerului. Un paradis de modă ce prezintă colecția contemporană și în același timp, povestește istoria Ferragamo.  De asemenea, până pe 10 septembrie 2023 la Muzeul Ferragamo se desfășoară o expoziție florentină „ Femei în echilibru” (Donne in equilibrio), în memoria soției designerului, Wanda Ferragamo și a creației sale.

A fost o ocazie extraordinară pentru mine și o experiență în sine, să pot face o incursiune în moda italiană a anilor 50-60, față de care am o pasiune deosebită.

 

 

În concluzie, minunatul oraș florentin este o sursă de educație extraordinară! Iată câte lucruri noi am aflat și am experimentat în doar câteva ore petrecute aici. Ne revedem cu proximă ocazie, Florența!

 

Ești interesat/ă de un city break la Florența?


Contactează-mă!