San Marino

Dintre cele 196 de țări independente ale lumii, San Marino este a cincea cea mai mică și - probabil, cea mai interesantă. Ce este, de fapt, atât de interesant la acest micro stat, singurul supraviețuitor al unei rețele puternice de orașe-stat din Italia? Aflăm în cele ce urmează!

Cu o suprafaţă de 61 km2, Republica San Marino este mai mare decât își imaginează mulți străini, fiind formată din nouă municipalități care găzduiesc fiecare propria localitate. Cel mai mare „oraș” din San Marino este Dogana, fiind, de fapt, o parohie civilă, al cărei nume înseamnă „Vamă”.

San Marino este în continuare cel mai vechi stat suveran din lume și cea mai veche republică (din 301 d.Hr.). Se bucură de unul dintre cele mai mari PIB uri pe cap de locuitor ale planetei, dar, totuşi, unii spun că îi lipseşte “sufletul” şi cred că se referă la faptul că îi lipseşte oarecum vibraţia localnicilor. Nu o să găseşti în San Marino un stil de viaţă tradiţional, de tipul “like a local”, însă vei descoperi alte lucruri interesante!

Ce mi-a plăcut mie în San Marino?

Priveliştea

Se spune că priveliştea pe care o oferă San Marino este cea mai impresionantă vedere de oraş din lume! Totul în jur este o frumuseţe la înălţime, indiferent din ce punct priveşti sau spre ce parte priveşti. Şi tot la înălţime trebuie să prinzi apusul. Este un moment ce nu se poate exprima prea bine în cuvinte şi care se cere privit, pur şi simplu..

San Marino - ANCAPAVEL.RO

San Marino – ANCAPAVEL.RO

 

Bazilica del Santo

Această bazilică merită toată atenţia pentru că este, de fapt, simbolul din San Marino. În interiorul ei este reprezentat Sf. Marino și alte picturi care exprimă suveranitatea statului San Marino. Se spune că prin anul 301 d.c un tăietor de pietre din Dalmația, pe nume Marino (Marinus) a străbătut marea Adriatică împreună cu colegii săi de credintă și de muncă, pe vremea împăratului Dioclețian pentru a scăpa de persecuție. Aici, el a construit, cu propria sa mână, de la fundație până la țiglele din piatră, o capelă de piatră. Ca simbol al credinței și al muncii el a mai cioplit din stânca exterioară a muntelui un pat de piatră. Legenda spune că el a murit la 3 sept 301, lăsând poporului moștenirea: muntele, munca și sâmburele convingerii, numit mai târziu libertate.

BASILICA DEL SANTO SAN MARINO - ANCAPAVEL.RO

BASILICA DEL SANTO SAN MARINO – ANCAPAVEL.RO

 

Cetăţile şi turnurile din San Marino

De la bazilică drumul urcă spre cetăţile din San Marino cu cele 3 turnuri celebre: Guaita, Cesta, Montale care se arată semeţe, de jos. Iar odată ce ai ajuns sus, vei admira unele dintre cele mai frumoase peisaje ale lumii: splendidele priveliști ale munţilor Apenini se împletesc cu imaginile oferite de marea Adriatică şi cadrele oraşului Rimini.

Turnurile sunt legate printr-o cărare pavată şi nu e greu de ajuns la ele. Din contră, mie atât de mult mi-a plăcut să parcurg acest drum-cărare unde îţi ies în cale chioșcuri cu de toate, care vând gustări (îngheţata şi clătitele sunt delicioase!), băuturi, suveniruri. De asemenea, te poţi opri la o cafea “la înălţime”, într-una din cafenele care îţi ies în cale, inevitabil. Sau te poţi pierde pe străduțele şerpuite să îţi cumperi suveniruri. Întregul peisaj mi-a dat senzaţia de carnaval.

San Marino - ANCAPAVEL.RO

San Marino – ANCAPAVEL.RO

 

Piazza della Libertà

Este cel mai popular loc din San Marino, unde au loc evenimente tradiționale în zilele de sărbătoare şi nu numai.

Unul dintre momentele importante care se întâmplă aici, în Piazza della Libertà, este schimbarea gărzii. Are loc de mai multe ori pe zi, între sfârșitul lunii iunie și mijlocul lunii septembrie.

 

Schimbarea gărzii în San Marino, foto @agriturismolebosche.com

Schimbarea gărzii în San Marino

Piazza della Libertà - San Marino, ANCAPAVEL.RO

Piazza della Libertà – San Marino, ANCAPAVEL.RO

 

Chestiuni utile pentru călătorie în San Marino

 

  • San Marino este singura țară din lume cu mai multe vehicule decât oameni.
  • Este o țară înconjurată complet de o altă țară (stat în stat); există doar trei astfel de state în lume: Vatican, Lesotho (Africa) și San Marino.
  • Vremea din San Marino variază de la vara caldă la iernile reci. Mai-iunie și septembrie-octombrie sunt perioade ideale de vizitat.  În San Marino, vârful de sezon este iulie-august. Aceste luni sunt destul de fierbinți şi au un trafic turistic puternic.  Iarna, datorită altitudinii sale ridicate, aduce în San Marino temperaturi foarte scăzute.
  • Limba italiană este limba oficială a Republicii San Marino. Unii oameni din industria turismului vorbesc engleză.
  • Nu există aeroport în San Marino. Cel mai apropiat aeroport este Federico Fellini International din Rimini (RMI). De aici poți lua un autobuz. Bonelli Bus 72 circulă zilnic din Rimini spre orașul San Marino și călătoria durează aproximativ 45 de minute. Un bile dus-întors costă 10 €. Autobuzul are staţie vizavi de gara din Rimini. Sau dacă nu vrei să depinzi de autobuz, poţi închiria maşină.
  • Din România nu există zbor direct până la Rimini. Varianta este la Bologna: zboruri directe Blue Air, Wizz Air sau Ryanair. De aici, transfer cu autocarul (există un shuttle – cursă regulată) până la Rimini.
  • Moneda locală este EUR.
  • Restaurante recomandate: dacă vrei pizza, Pizzeria Cacciatori este locul potrivit în San Marino. Localul Strapizzati este o alegere excelentă pentru alte preparate italieneşti, cu buget redus. Iar restaurantul Il Matterello face “piadina” (un sandviș local umplut cu carne, brânză și salată) la comandă rapidă. Pentru gusturi mai rafinate şi o privelişte de la înălţime, îţi recomand restaurantul Beccafico.
  • Hoteluri recomandate: poate nu te gândeai, dar în San Marino opţiunile de cazare sunt foarte variate: de la hoteluri exclusiviste pânâ la vile şi case de închiriat. Vezi aici oferta

Vrei să te ajut să îţi organizezi călătoria la San Marino?


Contactează-mă!

Tururi, activități și experiențe locale din San Marino:

Open chat
Bună ziua! Sunteți interesat/ă de o ofertă de vacanță? Vă rog să lăsați detaliile și adresa de e-mail.