Cipru de Nord

Cipru de Nord este o destinaţie mai puţin cunoscută, în special din cauza trecutului recent al acestei mici ţări controversate. Pe de altă parte, e un loc extrem de bogat în oferte pentru orice tip de turist. Dar, tocmai pentru că e o destinaţie la care probabil nu te-ai gândit, vreau să îţi povestesc despre experienţa mea aici şi să îţi spun cui i-ar plăcea o vacanţă în Cipru de Nord!

 

 

O destinaţie “cu de toate”

Dacă vii în Cipru de Nord ca turist, poţi să nici nu bagi de seamă că această republică trăieşte într-o vagă stare de tensiune faţă de restul lumii. Tensiunea e mai degrabă suspendată undeva la nivel politic şi vine din faptul că istoria insulei, după ieşirea de sub dominaţia britanică, s-a împărţit între dorinţa Greciei de a şi-o alipi şi dorinţa Turciei de a menţine independenţa minorităţii cipriote turce, concentrată în nordul insulei. Rezultatul a fost un stat divizat (cu o populaţie de 300.000 de locuitori) care se bucură acum de turism.

În dulcea linişte nord-cipriotă nu există urmă de terorism, lupte sau certuri violente. Locuri unice și fabuloase vei descoperi aici, despre care cred că mulţi încă nu ştiu. Dar sunt şi legende şi fragmente de istorie care prind sens pe acest tărâm magic. De asemenea, Cipru de Nord e o destinaţie care aminteşte de Antalya, cu un amestec de farmec local şi forfotă turistică.

În Cipru de Nord, istoria şi tradiţia se strecoară printre elementele luxului şi confortului contemporan.

 

Istorie pentru cei cărora nu le place istoria

Recunosc că nu sunt mare consumatoare de istorie. În Cipru de Nord, însă, e greu să nu fii conştient de istoria mai veche sau mai recentă a acestui loc fascinant. A trecut prin mâinile bizantinilor, englezilor, templierilor şi veneţienilor, care au construit cetăţi fortificate în chip de baze militare şi comerciale.  Apoi, în 1570, otomanii l-au cucerit prin luptă, iar secolele următoare au însemnat mici răfuieli locale, supunere în faţa Porţii şi perioade de independenţă. Otomanii au lăsat, cum vă puteţi imagina, urme de neşters – de la construcţii la obiceiuri şi mâncare. (Abia aştept să îţi povestesc despre mâncare şi despre experienţa autentică locală, trăită într-un sat de pe coasta cipriotă din nord-vest).

În 1878, această insulă locuită de greci şi turci a fost oferită de Turcia britanicilor printr-un tratat secret, iar în 1960 insula şi-a declarat independenţa faţă de Regatul Unit. Cum cele două populaţii nu au putut găsi o poziţie comună, răfuielile au continuat deceniul următor, iar în 1974, după o tentativă de lovitură de stat a ciprioţilor greci, armata turcă a intervenit pentru a proteja minoritatea din nord. Aşa s-a născut această Republică Turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută decât de Turcia, o combinaţie de culturi, culori şi arome care pe mine m-a fascinat.

 


Contactează-mă!

 

Turismul în Cipru de Nord

Multe lucruri şi locuri au fost remarcabile în excursia mea în Cipru de Nord, de la confortul hotelurilor, la ospitalitatea şi bunăvoinţa localnicilor, dar cea mai pregnantă amintire este senzația că la orice pas poți fi teleportat în istorie, deși te afli la o scurtă distanță de cazinourile și de hotelurile de lux cu servicii ultra all inclusive.

Cred că te-am dus cu gândul parţial la Turcia, iar asemănarea nu e întâmplătoare. Istoria modernă şi contemporană face ca aceste două ţări să fie legate în multe feluri şi asta se simte. Hotelurile au management turcesc şi multe branduri hoteliere turceşti se regăsesc aici.

Dacă ai fost deja în Antalya şi ţi-a plăcut confortul de acolo, dar parcă ai merge altundeva acum, Cipru de Nord va fi destinaţia potrivită. Iar dacă nu ai fost în Antalya, dar ţi se pare fascinant amestecul de hoteluri de 5 stele şi viaţă autentică a unei insule fermecătoare, nu ezita!

 

 

Ţi-ai făcut deja o părere despre Cipru de Nord, iar acum te invit să explorăm împreună locurile şi atracţiile turistice nord-cipriote. Detalii, mai jos!

 

Întreabă-mă de ce ţi-ar plăcea în Cipru de Nord. Pachetele sunt foarte avantajoase, iar eu te pot ajuta cu detalii, consultanţă şi rezervări.


Contactează-mă!

 

 

Tururi, activități și experiențe locale din Cipru:

Informații

Cauta mai multe  

Recomandări

Cauta mai multe