Madrid

O zi întreagă la pas prin Madrid, o porţie de paella şi o cupă de sangria: iată experienţa mea de călătorie, în Madrid! Un loc vibrant, cu o energie care mi-a transmis un mesaj clar: acest oraș știe, cu adevărat, să trăiască! In cele ce urmează, vreau să îţi împărtăşesc din momentele pe care le-am petrecut în Madrid şi să îţi mai spun cum poţi vizita capitala Spaniei, chiar şi într-o singură zi!

City break la Madrid

De ce să alegi o vacanță la Madrid și ce poți face acolo?

Deşi am fost pe fugă (într-o escală care urma să mă ducă în Republica Dominicană), mi-am dorit de la bun început să mă organizez bine, astfel încât să nu ratez o plimbare prin Madrid! Culmea, nu ajunsesem în Madrid până atunci. Dar iată că a venit ocazia să explorez capitala Spaniei, aşa cum îmi place mie să descopăr orice metropolă: la pas, pe bulevardele principale şi pe străduţele adiacente, care te duc, uşor-uşor, spre toate atracţiile oraşului. Am luat metroul din zona Barajas (zona aeroportului principal din Madrid) şi am coborât în centrul oraşului, la staţia de metrou Callao.

Metroul din Madrid are numeroase staţii şi multe conexiuni între ele, dar sunt bine organizate, marcate pe hărţi, astfel că te poţi descurca simplu. Metroul funcționează între 6:05 și 02:00. Preţul unei călătorii este 1.50 € până la 5 staţii, iar după cea de-a cincea stație, se adaugă 0,10 € pentru fiecare stație. Mai există şi cardul de călătorie Tourist Travel Pass. Costă 5 € pentru 1 zi, zona A. Iar pentru celelalte zone costă 10 €/zi. Copiii sub 12 ani au reducere 50%, iar cei sub 4 ani, gratuit. Pentru a cumpăra un bilet, ar fi mai uşor să foloseşti tonomatele de bilete. Poţi plăti şi cu cardul de credit la aceste aparate. Angajaţii metroului nu prea vorbesc engleză. Mai degrabă, încerci tu, în spaniolă 🙂

După o călătorie de aproximativ 20 minute cu metroul, am ajuns în inima Madridului, pe bulevardul principal, Gran Via, locul unde se simte cel mai bine vibraţia oraşului. O să îţi povestesc despre Gran Via, în cele ce urmează.

Vacanţă în Madrid, ANCAPAVEL.RO

Vacanţă în Madrid, ANCAPAVEL.RO

 

Dar până să intru în atmosfera vibrantă a capitalei Spaniei, mi-am propus să încep cu o gustare tradiţională. Astfel că, nu puteam să îmi stăpânesc pofta de o porţie de paella, la ea acasă! Şi am aflat de la un localnic că, în apropiere, la 5 minute distanţă de mers pe jos, se află un restaurant, Sirena Verde, care pregăteşte preparate tradiţionale spaniole delicioase! L-am crezut pe cuvânt şi am ajuns la locul recomandat, care apropo, are rencenzii foarte bune pe tripadvisor! Şi acum, că l-am testat şi eu, îl recomand cu mare poftă 😀

sejur la Madrid

Paella cu fructe de mare

 

sejur în Madrid

Pește proaspăt – la cumpărături în Madrid

 

city break Madrid

Pește proaspăt și fructe de mare

 

impresii din Madrid

vitrină cu pește proaspăt – Madrid

 

Am mai scris despre cât de mult îmi place paella! Am încercat diverse feluri ale acestui preparat culinar spaniol, dar reţeta originală, cea cu fructe de mare mi se pare cea mai gustoasă! Reţeta tradiţională spaniolă a pornit din regiunea Valenciei şi s-a răspândit apoi în toată Spania. În varianta originală se folosesc creveţi, ardei gras, mazăre şi şofran. Nu îţi recomand să încerci paella cu “de toate”-  adică o paella amestecată cu fructe de mare şi carne de pui sau porc – pentru că nu ai cum să îi simţi gustul tradiţional.

Şi bineînţeles, o porţie de paella merge perfect cu o cupă de sangria. Sangria adevărată, tradițională, conţine vin roşu, coniac sau lichior şi multe fructe. Vei vedea că nu seamană deloc cu imitațiile din alte locuri ale lumii. Nici chiar în Spania nu se găsește ușor sangria care să nu fie o variantă diluată pentru turiștii necunoscători.

După ce am mâncat copios, mi-am încărcat bateriile pentru câteva ore bune de plimbare pe jos. Vremea era atât de plăcută pentru o escapadă turistică: erau 25 de grade şi poate mai mult la orele prânzului, la început de octombrie! Şi am început să merg fără o direcţie anume, pe bulevardul principal din Madrid, Gran Via. Nu degeaba se numeşte aşa (Calea cea mare). Este artera principală din centrul Madridului şi este atât de animat, încât ochii îţi fug de colo-colo. Gran Via găzduieşte cele mai importante zone comerciale ale Madridului, unde se succed hoteluri, bănci, teatre, cinematografe, centre comerciale, restaurante, magazine şi din nou magazine! De asemenea, Gran Via este un ansamblu arhitectural de o imensă valoare.

 

De exemplu, Turnul Farului din Madrid, inaugurat în anul 1960, a fost timp de 7 ani edificiul de beton cel mai înalt din Europa şi icoana Spaniei. De la înălţimea sa de 142 m, vei putea admira stilul său retro într-un skyline madrilen, fără de care nu ar mai fi acelaşi!

Cinematograful Callao este o altă valoare de care se mândreşte Gran Via.  Celebrul arhitect spaniol Luis Gutiérrez Soto, o personalitate a raţionalismului madrilen, a creeat un stil Art Deco pentru clădirea cinematografului Callao.

Plaza del Callao este inima cinematografiei din Madrid. Aici sunt 6 cinematografe! Cel mai interesant dintre ele este Cinematograful Capitol, amplasat într-o clădire superbă, în acelaşi stil, art deco.

Obiective turistice din Madrid

City break la Madrid, ANCAPAVEL.RO

 

Gran Via este Broadway-ul din Madrid! Nu ai cum să ratezi acest bulevard, indiferent din ce direcţie vii!

 

Obiective turistice din Madrid

Madrid, foto @flickr.com

 

Plimbarea mea prin Madrid continuă şi merg, tot pe jos, spre Plaza Mayor : piața centrală din Madrid.

Transport spre Plaza Mayor: metrou staţia Sol (M1, M2, M3).

Cu un teritoriu atât de larg şi extins, cu deschidere spre străzile înguste din centrul Madridului, Plaza Mayor este unul dintre cele mai frumoase spații deschise din Spania. Am admirat aici o combinație reuşită de arhitectură impunătoare, cu povești istorice și viață urbană vibrantă. Indiferent câte zile stai în Madrid sau oriunde ai fi cazat, Plaza Mayor este un punct de referință al oraşului. Găzduiește terase şi restaurante, evenimente culturale, principalul birou de turism al orașului, o statuie de bronz a Regelui Filip al II-lea al Spaniei şi o piață de Crăciun (în decembrie).

Obiective turistice din Madrid

Plaza Mayor, Madrid, ANCAPAVEL.RO

 

Atracţii turistice din Madrid: Plaza Mayor, ANCAPAVEL.RO

Atracţii turistice din Madrid: Plaza Mayor, ANCAPAVEL.RO

 

Impresii din Madrid: Plaza Mayor, ANCAPAVEL.RO

Impresii din Madrid: Plaza Mayor, ANCAPAVEL.RO

 

Deşi e plin mereu de turişti şi localnici, deopotrivă, am putut să am aici un moment de respiro, la una din numeroasele terase. Mai mult de atât, m-a impresionat faptul că aglomeraţia şi rumoarea turiştilor nu deranjează, pentru că întregul teritoriu al pieţei este aerisit şi deschis. Şi ai loc chiar şi pentru a vântura, relaxat, un evantai.

 

Vacanţă în Madrid, ANCAPAVEL.RO

Vacanţă în Madrid, ANCAPAVEL.RO

 

Aşa cum spuneam, Plaza Mayor are deschidere spre o altă arteră importantă din Madrid, Calle Don Pedro, legată de Plaza Mayor prin arcade impresionante, care duc spre alte locuri centrale, prin străduţe adiacente. Dincolo de agomeraţia care a devenit deja o normalitate în Madrid, mi-au plăcut aceste străzi înguste, spre care păşeam! Oriunde priveam, zăream buticuri şi magazine stradale cu tot ce înseamnă suveniruri şi elemente tradiţionale: obiecte decorative, simbolurile naţionale ale Spaniei: taurul, garoafa (floarea naţională a Spaniei), vulturul cu degete scurte, drapelul Spaniei, evantaie, rochii şi accesorii flamenco, localuri cu muzică şi dansuri flamenco….

 

Şi mergând din Plaza Mayor spre Plaza de San Miguel, vei descoperi un loc care pare o lume în sine, cu viață proprie, în mijlocul unui oraș: este vorba de Mercado San Miguel, o piaţă tradiţională spaniolă, care a devenit un loc de întâlnire al iubitorilor de gastronomie, din întreaga lume. N-ai cum să ratezi locul ăsta! Odată ce ai intrat aici, papilele gustative o iau razna! Şuncă iberică, stridii proaspete, peşte, fructe de mare, aperitive tradiţionale spaniole – tapas, alături de un pahar de vin spaniol (sangria), dar şi alte băuturi, de la unul dintre numeroasele baruri de aici; fructe, legume, măsline de toate felurile, patiserie…Doamne, câte produse culinare găseşti aici! De fapt, toată Spania este o revoluție culinară…

 

Atracţii turistice din Madrid: Piaţa San Miguel, ANCAPAVEL.RO

Atracţii turistice din Madrid: Piaţa San Miguel, ANCAPAVEL.RO

Produse tradiţionale spaniole, Piaţa San Miguel, Madrid, ANCAPAVEL.RO

Produse tradiţionale spaniole, Piaţa San Miguel, Madrid, ANCAPAVEL.RO

 

Am lăsat în urma strada Calle de Don Pedro şi am ajuns în Plaza Callao, unde am prins apogeul aglomeraţiei din Madrid: chiar în acea zi era o manifestaţie locală, un cortegiu religios, tribut lui Iisus.

 

Evenimente locale, Madrid, ANCAPAVEL.RO

Evenimente locale, Madrid, ANCAPAVEL.RO

 

Evenimentul local m-a furat, încât nici nu ştiu cum am ajuns chiar în faţa Catedralei din Madrid şi apoi în faţa Palatului Regal, două locaţii emblematice ale Madridului, una lângă cealaltă.

Puțină istorie:

Palatul Regal (Palacio Real), construit în secolul X este reședința oficialǎ a Regelui Spaniei din Madrid și este singura reședință a Ceremoniilor de Stat. Palatul este construit în stil baroc neoclasic de formă pătrată, din piatră albă de Colmenar, granit și cărămidă pentru ca focul să nu îl mai distrugă. Cu o suprafaţă de 135.000 metri pătrați și 3.418 camere, Palatul Regal este cel mai mare din Europa . Adăpostește un valoros patrimoniu istoric artistic, printre care un grup de instrumente muzicale Stradivarius, colecții relevante de picturi , sculpturi , tapiserie , mobilă veche . Mobila este autentică, majoritatea ei aparține epocii de construcție a palatului și este în stil rococo, neoclasic, imperial și isabelian.

 

Obiective turistice din Madrid @flickr.com

Obiective turistice din Madrid @flickr.com

 

Transport: Liniile de metrou 2 şi 5 (staţia Opera) sau autobuzele 3,25,39 şi 148.

Preţuri: 10 eur/adult; 5 eur/copil peste 5 ani; gratuit pentru copiii sub 5 ani

Program: octombrie -martie 10:00-18:00; aprilie – septembrie 10:00-20:00

Seara, Palatul pare şi mai impresionant!

Palatul Regal din Madrid, ANCAPAVEL.RO

Palatul Regal din Madrid, ANCAPAVEL.RO

 

Catedrala din Madrid 

Catedrala Almudena din Madrid a avut nevoie de mai bine de 100 de ani pentru a fi construită. A fost, în cele din urmă, sfinţită de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1993. Catedrala are 104 metri lungime şi 76 lăţime. Domul central are un diametru de 20 de metri. Interiorul Catedralei Almudena este mai modern şi mult mai modest decât cel al concurenţei sale din Toledo. Clădirea situată chiar lângă Palatul Regal merită, cu siguranţă o vizită fie numai şi pentru construcţia sa impresionantă.

 

 

Transport: Staţia de metrou Opera. (M2, M5).

Preţuri: Accesul în catedrală este gratuit.

Program: Catedrala este deschisă zilnic între 9:00 si 21:00

 

Aşa a decurs o zi plină, în Madrid şi iată că se poate să bifezi principalele atracţii madrilene chiar şi într-o singură zi!

 


Contactează-mă!

 

 Alte impresii şi recomandări

 

Madrid, oraș artistic

Puține orașe se mândresc cu un pedigree artistic la fel de pur şi autentic ca cel din Madrid. Mulți iubitori de artă se întorc aici, iar și iar. Timp de secole, regalii spanioli au oferit laude și bogății celor mai faimoși artiști ai vremii, de la talente pur spaniole, precum Goya și Velázquez, până la greci flamande și italiene. Capodoperele lor şi ale lui Picasso, Dalí sau Miró împodobesc acum zidurile galeriilor de clasă mondială ale orașului. Madridul se mândreşte cu 3 giganți ai artei: Muzeul Prado, Centrul de Artă Regina Sofía și Muzeul Thyssen-Bornemisza – dar în Madrid, lista cu locaţiile emblematice, e mare.

 

Muzeul Prado, Madrid; foto@independent.co.uk

Muzeul Prado, Madrid; foto@independent.co.uk

 

Madrid, capitală culinară

Depăşind pretențiile bucătăriei sale locale, Madrid a evoluat într-una dintre cele mai bogate capitale culinare ale Europei. Orașul a cuprins creativitatea și inovația revoluției gastronomice din Spania. Dar această acceptare gastronomică este însoțită de pasiunea pentru tradițiile durabile ale gătitului spaniol,  a experienței alimentare și a varietății infinite de mâncare din fiecare regiune spaniolă. De la tapas-urile şi porţiile de paella din localurile tradiţionale, până la tot ce înseamnă fine dining în restaurante elegante, cu tavane boltite de secole, mâncarea în Madrid este o plăcere autentică!

 

Paella din Madrid, preparat tradiţional spaniol; foto @mercadodesanmiguel.es

Paella, preparat tradiţional spaniol; foto@mercadodesanmiguel.es

 

Nopţi albe în Madrid

Nopțile din Madrid sunt foarte aglomerate, indiferent de sezon. Aproape că te întrebi: oare Madridul doarme vreodată? Păi nu prea are cum să doarmă, la câte are de oferit! Se spune că are mai multe baruri, terase şi localuri la un loc, decât oricare alt oraș din Europa. De fapt, are o “colecție” de baruri de cocktailuri și cluburi de noapte, combinate cu o nuanță de glamour, pe ritmuri de flamenco. Iar acest aspect nu face decât să explice apelul Madridului după lăsarea întunericului. Dacă noaptea te prinde pe străzile principale ale capitalei Spaniei, categoric te vei trezi cuprins de un val de oameni, toţi cu dorinţa de a se distra până în zori.

 

city break la Madrid @commons.wikimedia.org

city break la Madrid @commons.wikimedia.org

 

Frumoasa arhitectură a Madridului

Poate că Madridului îi lipseşte glamourul Parisului, istoria monumentală a Romei sau reputația Barcelonei pentru capodoperele moderniste. Și nici nu are vreun echivalent al Turnului Eiffel, Colosseum sau La Sagrada Família. Însă, Madrid nu are de ce să fie invidios pe celelalte metropole ale Europei, pentru că amploarea largă a istoriei arhitecturii din Spania oferă un fundal glorios vieții orașului, de la conacele medievale și palatele regale, până la unghiurile neimaginate ale arhitecturii contemporane spaniole, de la lucrările de cărămidă sobră ale barocului, până la confecțiile extravagante ale belle époque. Pe scurt, acesta este un oraș frumos!

 

Vacanţă în Madrid, ANCAPAVEL.RO

Vacanţă în Madrid, ANCAPAVEL.RO

 

Pe ritmuri de flamenco

Sunetul muzical al Madridului este, evident flamenco, un gen muzical care a apărut și s-a dezvoltat în Spania, cu preponderenţă în regiunea Andaluzia. Flamenco este cunoscut în întreaga lume pentru energia, culoarea şi frumuseţea sa; are o ritmicitate pronunțată, datorită castanietelor și adesea cântecele flamenco sunt însoțite de dansul omonim.

 

Cluburi de flamenco, Madrid, foto@civitatis.com

Cluburi de flamenco, Madrid, foto@civitatis.com

 

Cluburi de flamenco, Madrid, foto@civitatis.com

Cluburi de flamenco, Madrid, foto@civitatis.com

 

În drumul meu prin Madrid, pe străduţele din zona Pieţei Mayor, îmi ieşeau în cale numeroase localuri flamenco, ce transmiteau, încă de afară, energia şi vibraţia acestui gen muzical, foarte interesant şi pasional, în acelaşi timp! La fel de interesantă mi se pare şi costumaţia flamenco. La femei, ţinuta este, în general, compusă din rochii roşii cu volane (unele şi cu buline), pantofi negri sau coloraţi, (cu toc gros, pentru a rezista bătăilor din picioare) şi un trandafir roşu în păr, care evidenţiează, desigur, senzualitatea dansatoarei/cântăreţei. Acum îmi pare rău că nu mi-am cumpărat şi eu o rochie flamenco… Data viitoare, nu mai ratez ocazia! Iar la bărbaţi, costumul flamenco înseamnă cămaşă roşie sau albă, cu mâneci bufante, vestă neagră sau roşie, pantaloni negri, brâu roşu, pălărie de toreador.

Iată aici cele mai populare localuri de flamenco din Madrid

 

Corida din Madrid

Cu siguranţă ai auzit de corida din Madrid! Şi ar fi o super idee să îţi rezervi  bilet la un spectacol cu toreadori! Arena Las Ventas este singurul loc din Madrid care găzduieşte o parte din istoria şi tradiţia Spaniei: corida! Arena se află în Plaza de Toros (cum ajungi aici: metrou, staţia Ventas) care poate primi 20.000 de spectatori, fiind cea mai mare din întreaga Spanie.

 

Vacanţele turiştilor mei: Corida din Madrid, ANCAPAVEL.RO

Vacanţele turiştilor mei: Corida din Madrid, ANCAPAVEL.RO

 

Conform surselor Wikipedia, corida este o luptă cu tauri, organizată ca spectacol, practicată mai ales în Spania sau în țările Americii Latine. Arta de a lupta cu taurii în arenă după regulile coridei poartă denumirea de tauromahie. Nu se știe cu exactitate când anume a început să se practice corida, dar există date veridice despre existența unor ritualuri în care erau sacrificați taurii încă din anul 1500 î.e.n. Se presupune că originea coridei se regăsește în sacrificarea ritualică a animalelor, închinată zeilor. Locul în care se desfășoară coridele se numește La Maestranza sau Plaza de Torros, iar aici, a ieși pe poarta prințului (La puerta del Principe), purtat pe umeri, este cea mai mare aspirație a unui toreador profesionist. În zilele noastre, acest lucru se întâmplă atunci când un toreador se retrage din activitate, moment în care își taie și codița, pe care majoritatea toreadorilor o poartă ca un simbol al toreadorilor.

Sezonul coridelor începe în Duminica Învierii și ține până în toamnă, în ziua Sfinților Mihail și Gavriil, în Spania denumită San Miguel. Cei mai celebri toreadori luptă în fiecare an în special în timpul celei mai renumite sărbători, La Feria de Abril.

Coridele, deși blamate de diferite culturi, sunt considerate un produs al artei pure în Spania. Corida înseamnă victoria omului asupra unuia dintre cele mai de temut animale: taurul. Totul contează, conduita celor care se află în arenă dar mai ales egalitatea între forțe. Din această cauză taurul este rănit la începutul fiecărei lupte, pentru a egala astfel șansele între luptători.

Biletele pentru o coridă variază între 5 şi 120 EUR şi se pot achiziţiona din Plaza de Toros sau online https://www.bullfightticketsmadrid.com/site/index

Turiştii mei, care au participat la spectacolele coridei, au fost fascinaţi de tot ce se întâmplă acolo!

Vacanţele turiştilor mei: Corida din Madrid, ANCAPAVEL.RO

Vacanţele turiştilor mei: Corida din Madrid, ANCAPAVEL.RO

Vacanţele turiştilor mei: Corida din Madrid, ANCAPAVEL.RO

Vacanţele turiştilor mei: Corida din Madrid, ANCAPAVEL.RO

 

Parcul de distracţii Warner Theme Park

În caz că nu ştiai, la 20 minute de Madrid există unul din celebrele parcuri de distracţii Warner Theme Park!

Warner seamănă cu Disneyland Paris, atât ca atmosferă, ce te introduce în lumea personajelor animate, cât şi ca structură: cozi mari la intrare (dar cu aceeaşi posibilitate de a-ţi cumpăra bilet Skip the Line -fără cozi), cu atracţii de tot felul şi pentru toate vârstele, cu magazine şi restaurante.

Referitor la atracţii, căci pentru ele vii aici, Stunt Fall este cea mai populară atracţie din parcul Warner din Madrid şi una din cele mai intense din lume! Este vorba de un roller coaster cu o înălţime de 65 m şi o viteză ce ajunge până la 115 km/oră! Şi are un efect complet de boomerang! Practic, eşti ţintuit într-un scaun cu multe curele şi eşti aruncat de sus în jos, din stânga în dreapta, învârtit, răsucit..vai! vai! Dar pentru iubitorii de sporturi extreme şi pasionaţii de roller coastere, această atracţie poate fi un hobby.

Atenţie! Poate fi periculoasă pentru anumite persoane, cu diverse afecţiuni.

 

Parcul de distracţii Warner Theme Park, foto: @parquewarner.com

Parcul de distracţii Warner Theme Park, foto: @parquewarner.com

 

Parcul de distracţii Warner Theme Park, foto: @parquewarner.com

Parcul de distracţii Warner Theme Park, foto: @parquewarner.com

 

Parcul de distracţii Warner Theme Park, foto: @parquewarner.com

Parcul de distracţii Warner Theme Park, foto: @parquewarner.com

 

La extrema cealaltă sunt atracţiile soft, recomandate oricui, în special copiilor! Nu au avertismente speciale. Dintre acestea fac parte Aventura Scooby Doo, Cartoon Carousel, Academia de piloţi Baby Looney Toones.

Iar personajele Warner sunt febleţea oricărui copil, iar nouă, adulţilor ne amintesc de copilărie, când vizionam ore în şir desenele animate, cu personaje precum Bugs Bunny, Tweety, Porky Pig, Diavolul Tasmanian, Speedy Gonzales.

 

Personajele Warner; foto: @parquewarner.com

Personajele Warner; foto: @parquewarner.com

 

Parcul de distracţii Warner Theme Park, foto: @parquewarner.com

Parcul de distracţii Warner Theme Park, foto: @parquewarner.com

 

Parcul de distracţii Warner Theme Park, foto: @parquewarner.com

Parcul de distracţii Warner Theme Park, foto: @parquewarner.com

 

Biletul de acces în parcul Warner porneşte de la 30 EUR/persoană. Există mai multe tipuri de pachete, inclusiv bilete combinate: acces parc + transport public. Vezi aici detalii

Cum ajungi la parcul Warner Theme Park Madrid:

Adresa:  Carretera A 4, salida 22, 28330, San Martin de la Vega

  • Cu maşina, din Madrid, 20 minute
  • Tren + autobuz: linia C-3 Cercanías cu oprire la Pinto. De acolo puteți lua autobuzul 412 sau 413 care te duce direct în parc
  • Metrou + autobuz: De la stația de metrou Vilaverde Bajo, linia galbenă 3, puteți lua autobuzul 412.
  • Autobuz: Stația de autobuz Méndez Álvaro: poţi lua un autobuz de aici care te duce direct în parc. Există şi bilete combinate: acces parc + transport public.

 

City break la Madrid

Cred că deja te-am convins că merită să faci o călătorie la Madrid, ori de câte ori ai ocazia, pentru că ajungi uşor şi chiar ieftin, dacă îţi rezervi biletele de avion din timp. Din Bucureşti, zborurile directe spre Madrid sunt aproape zilnice, operate de Tarom, Blue Air, Wizz Air sau Ryanair. Se zboară şi din Sibiu, Cluj Napoca, Craiova, cu Wizz Air.

Hoteluri din Madridiată aici recomandările mele

 

Cauţi o recomandare de călătorie în Madrid? Îţi răspund cu plăcere!


Contactează-mă!

 

 

 

Recomandări

Cauta mai multe  

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile