Madrid

 

Madrid, oraș artistic

Puține orașe se mândresc cu un pedigree artistic la fel de pur şi autentic ca cel din Madrid. Mulți iubitori de artă se întorc aici, iar și iar. Timp de secole, regalii spanioli au oferit laude și bogății celor mai faimoși artiști ai vremii, de la talente pur spaniole, precum Goya și Velázquez, până la greci flamande și italiene. Capodoperele lor şi ale lui Picasso, Dalí sau Miró împodobesc acum zidurile galeriilor de clasă mondială ale orașului. Madridul se mândreşte cu 3 giganți ai artei: Muzeul Prado, Centrul de Artă Regina Sofía și Muzeul Thyssen-Bornemisza – dar în Madrid, lista cu locaţiile emblematice, e mare.

 

Madrid, capitală culinară

Depăşind pretențiile bucătăriei sale locale, Madrid a evoluat într-una dintre cele mai bogate capitale culinare ale Europei. Orașul a cuprins creativitatea și inovația revoluției gastronomice din Spania. Dar această acceptare gastronomică este însoțită de pasiunea pentru tradițiile durabile ale gătitului spaniol,  a experienței alimentare și a varietății infinite de mâncare din fiecare regiune spaniolă. De la tapas-urile şi porţiile de paella din localurile tradiţionale, până la tot ce înseamnă fine dining în restaurante elegante, cu tavane boltite de secole, mâncarea în Madrid este o plăcere autentică!

 

Nopţi albe în Madrid

Nopțile din Madrid sunt foarte aglomerate, indiferent de sezon. Aproape că te întrebi: oare Madridul doarme vreodată? Păi nu prea are cum să doarmă, la câte are de oferit! Se spune că are mai multe baruri, terase şi localuri la un loc, decât oricare alt oraș din Europa. De fapt, are o “colecție” de baruri de cocktailuri și cluburi de noapte, combinate cu o nuanță de glamour, pe ritmuri de flamenco. Iar acest aspect nu face decât să explice apelul Madridului după lăsarea întunericului. Dacă noaptea te prinde pe străzile principale ale capitalei Spaniei, categoric te vei trezi cuprins de un val de oameni, toţi cu dorinţa de a se distra până în zori.

 

Frumoasa arhitectură a Madridului

Poate că Madridului îi lipseşte glamourul Parisului, istoria monumentală a Romei sau reputația Barcelonei pentru capodoperele moderniste. Și nici nu are vreun echivalent al Turnului Eiffel, Colosseum sau La Sagrada Família. Însă, Madrid nu are de ce să fie invidios pe celelalte metropole ale Europei, pentru că amploarea largă a istoriei arhitecturii din Spania oferă un fundal glorios vieții orașului, de la conacele medievale și palatele regale, până la unghiurile neimaginate ale arhitecturii contemporane spaniole, de la lucrările de cărămidă sobră ale barocului, până la confecțiile extravagante ale belle époque. Pe scurt, acesta este un oraș frumos!

oferte de vacanță la Madridrecomandări din Madrid

recomandări din Madrid

 

 

Pe ritmuri de flamenco

Sunetul muzical al Madridului este, evident flamenco, un gen muzical care a apărut și s-a dezvoltat în Spania, cu preponderenţă în regiunea Andaluzia. Flamenco este cunoscut în întreaga lume pentru energia, culoarea şi frumuseţea sa; are o ritmicitate pronunțată, datorită castanietelor și adesea cântecele flamenco sunt însoțite de dansul omonim.

 

În drumul meu prin Madrid, pe străduţele din zona Pieţei Mayor, îmi ieşeau în cale numeroase localuri flamenco, ce transmiteau, încă de afară, energia şi vibraţia acestui gen muzical, foarte interesant şi pasional, în acelaşi timp! La fel de interesantă mi se pare şi costumaţia flamenco. La femei, ţinuta este, în general, compusă din rochii roşii cu volane (unele şi cu buline), pantofi negri sau coloraţi, (cu toc gros, pentru a rezista bătăilor din picioare) şi un trandafir roşu în păr, care evidenţiează, desigur, senzualitatea dansatoarei/cântăreţei. Acum îmi pare rău că nu mi-am cumpărat şi eu o rochie flamenco… Data viitoare, nu mai ratez ocazia! Iar la bărbaţi, costumul flamenco înseamnă cămaşă roşie sau albă, cu mâneci bufante, vestă neagră sau roşie, pantaloni negri, brâu roşu, pălărie de toreador.

Iată aici cele mai populare localuri de flamenco din Madrid

 

Corida din Madrid

Cu siguranţă ai auzit de corida din Madrid! Şi ar fi o super idee să îţi rezervi  bilet la un spectacol cu toreadori! Arena Las Ventas este singurul loc din Madrid care găzduieşte o parte din istoria şi tradiţia Spaniei: corida! Arena se află în Plaza de Toros (cum ajungi aici: metrou, staţia Ventas) care poate primi 20.000 de spectatori, fiind cea mai mare din întreaga Spanie.

 

Vacanţele turiştilor mei: Corida din Madrid, ANCAPAVEL.RO

Vacanţele turiştilor mei: Corida din Madrid, ANCAPAVEL.RO

 

Conform surselor Wikipedia, corida este o luptă cu tauri, organizată ca spectacol, practicată mai ales în Spania sau în țările Americii Latine. Arta de a lupta cu taurii în arenă după regulile coridei poartă denumirea de tauromahie. Nu se știe cu exactitate când anume a început să se practice corida, dar există date veridice despre existența unor ritualuri în care erau sacrificați taurii încă din anul 1500 î.e.n. Se presupune că originea coridei se regăsește în sacrificarea ritualică a animalelor, închinată zeilor. Locul în care se desfășoară coridele se numește La Maestranza sau Plaza de Torros, iar aici, a ieși pe poarta prințului (La puerta del Principe), purtat pe umeri, este cea mai mare aspirație a unui toreador profesionist. În zilele noastre, acest lucru se întâmplă atunci când un toreador se retrage din activitate, moment în care își taie și codița, pe care majoritatea toreadorilor o poartă ca un simbol al toreadorilor.

Sezonul coridelor începe în Duminica Învierii și ține până în toamnă, în ziua Sfinților Mihail și Gavriil, în Spania denumită San Miguel. Cei mai celebri toreadori luptă în fiecare an în special în timpul celei mai renumite sărbători, La Feria de Abril.

Coridele, deși blamate de diferite culturi, sunt considerate un produs al artei pure în Spania. Corida înseamnă victoria omului asupra unuia dintre cele mai de temut animale: taurul. Totul contează, conduita celor care se află în arenă dar mai ales egalitatea între forțe. Din această cauză taurul este rănit la începutul fiecărei lupte, pentru a egala astfel șansele între luptători.

Biletele pentru o coridă variază între 5 şi 120 EUR şi se pot achiziţiona din Plaza de Toros sau online https://www.bullfightticketsmadrid.com/site/index

Turiştii mei, care au participat la spectacolele coridei, au fost fascinaţi de tot ce se întâmplă acolo!

Vacanţele turiştilor mei: Corida din Madrid, ANCAPAVEL.RO

Vacanţele turiştilor mei: Corida din Madrid, ANCAPAVEL.RO

Vacanţele turiştilor mei: Corida din Madrid, ANCAPAVEL.RO

Vacanţele turiştilor mei: Corida din Madrid, ANCAPAVEL.RO

 

Parcul de distracţii Warner Theme Park

În caz că nu ştiai, la 20 minute de Madrid există unul din celebrele parcuri de distracţii Warner Theme Park!

Warner seamănă cu Disneyland Paris, atât ca atmosferă, ce te introduce în lumea personajelor animate, cât şi ca structură: cozi mari la intrare (dar cu aceeaşi posibilitate de a-ţi cumpăra bilet Skip the Line -fără cozi), cu atracţii de tot felul şi pentru toate vârstele, cu magazine şi restaurante.

Referitor la atracţii, căci pentru ele vii aici, Stunt Fall este cea mai populară atracţie din parcul Warner din Madrid şi una din cele mai intense din lume! Este vorba de un roller coaster cu o înălţime de 65 m şi o viteză ce ajunge până la 115 km/oră! Şi are un efect complet de boomerang! Practic, eşti ţintuit într-un scaun cu multe curele şi eşti aruncat de sus în jos, din stânga în dreapta, învârtit, răsucit..vai! vai! Dar pentru iubitorii de sporturi extreme şi pasionaţii de roller coastere, această atracţie poate fi un hobby.

Atenţie! Poate fi periculoasă pentru anumite persoane, cu diverse afecţiuni.

 

La extrema cealaltă sunt atracţiile soft, recomandate oricui, în special copiilor! Nu au avertismente speciale. Dintre acestea fac parte Aventura Scooby Doo, Cartoon Carousel, Academia de piloţi Baby Looney Toones.

Iar personajele Warner sunt febleţea oricărui copil, iar nouă, adulţilor ne amintesc de copilărie, când vizionam ore în şir desenele animate, cu personaje precum Bugs Bunny, Tweety, Porky Pig, Diavolul Tasmanian, Speedy Gonzales.

 

 

Biletul de acces în parcul Warner porneşte de la 30 EUR/persoană. Există mai multe tipuri de pachete, inclusiv bilete combinate: acces parc + transport public. Vezi aici detalii

Cum ajungi la parcul Warner Theme Park Madrid:

Adresa:  Carretera A 4, salida 22, 28330, San Martin de la Vega

  • Cu maşina, din Madrid, 20 minute
  • Tren + autobuz: linia C-3 Cercanías cu oprire la Pinto. De acolo puteți lua autobuzul 412 sau 413 care te duce direct în parc
  • Metrou + autobuz: De la stația de metrou Vilaverde Bajo, linia galbenă 3, puteți lua autobuzul 412.
  • Autobuz: Stația de autobuz Méndez Álvaro: poţi lua un autobuz de aici care te duce direct în parc. Există şi bilete combinate: acces parc + transport public.

 

City break la Madrid

Cred că deja te-am convins că merită să faci o călătorie la Madrid, ori de câte ori ai ocazia, pentru că ajungi uşor şi chiar ieftin, dacă îţi rezervi biletele de avion din timp. Din Bucureşti, zborurile directe spre Madrid sunt aproape zilnice, operate de Tarom, Blue Air, Wizz Air sau Ryanair. Se zboară şi din Sibiu, Cluj Napoca, Craiova, cu Wizz Air.

Hoteluri din Madridiată aici recomandările mele

 

Cauţi o recomandare de călătorie în Madrid? Îţi răspund cu plăcere!


Contactează-mă!

 

foto@ANCAPAVEL.RO