Coasta Amalfi

Știu că nu ți-e deloc străină imaginea acestui loc idilic. Probabil că și ție ți-au apărut, la tot pasul, filmulețe și fotografii cu peisajele ușor recognoscibile ale Coastei Amalfitane. Acele cadre naturale viu colorate de albastrul Mării Tireniene, presărate cu galbenul lămâilor vestitei Amalfi, cu mici construcții cocoțate pe vârfurile abrupte, care nu puteau să te lase indiferent(ă), sub nicio formă.

Coasta Amalfitană

Cu vedere spre Marea Tireniană și Golful Salerno din Italia, Coasta Amalfi sau Costiera amalfitana (în italiană) se întinde de-a lungul singurului drum pe uscat Strada Statale 163 (40 km), între localitățile Vietri sul Mare, în Est și faimosul Positano, în vest.

Coasta Amalfi este formată din 13 municipalități pe care le vei descoperi, chiar întâmplător, odată ce vei alege să pătrunzi în acest mic colț de rai din sud vestul Italiei.

 

 

 

Cum ajungi, cel mai ușor, pe Coasta Amalfi?

Din România, cel mai simplu ar fi să aterizezi la Napoli, după care vei putea alege una dintre cursele cu autobuzul (aproximativ două ore; deși distanța este de doar estimativ 60 km, cu tot cu limitări de viteză și opriri, va dura aproximativ două ore), cu trenul (tot două ore până la Salerno) sau cu mașina închiriată.

În ceea ce privește aceasta varintă din urmă, te sfătuiesc să ții cont că deși, aparent, poate părea cea mai confortabilă, nu este neaparat și valabil. Asta pentru că drumul de-a lungul coastei este extrem de îngust (atât de îngust încât în unele curbe, cei cu turisme sunt nevoiți să cedeze spațiu suplimentar autobuzelor). Și mai ales, dacă ți-ai planificat vacanța în plin sezon, trebuie să știi că strecurarea printre turiștii care împânzesc străduțele localităților și găsirea unui loc de parcare devin problematice.

sejur Amalfi

 

Unde să îți alegi cazare?

Probabil că cele mai sonore localități de pe Coastă sunt Ravello, Atrani, Amalfi, Praiano și Positano. Însă, întreaga Coastă oferă numeroase variante de cazare pline de șarm.

Recomandarea mea este, ca de obicei, să ții cont de felul tău de a fi și de modul în care îți dorești să trăiești această vacanță. Îți amintesc că întreaga Coastă Amalfi este foarte aglomerată în timpul sezonului de vară, așa că dacă agitația nu îți face bine, poți căuta o variantă în extremitățile Coastei. Iar vizitarea acesteia să fie parte a unei plimbări punctuale.

sejur Positano, Coasta Amalfi

Positano, Coasta Amalfitană

vacanta Sorrento, Coasta Amalfi

Sorrento, Coasta Amalfitană

 

Ești interesat/ă de o vacanță pe Coasta Amalfitană?


Contactează-mă!

 

Napoli și Pompei

Despre Napoli și Pompei voi trece în revistă numai câteva idei care să îți fie de folos, dacă te vei gândi să alegi Coasta Amalfitană drept următoarea destinație de vacanță. Asta pentru că despre aceste două orașe fabuloase se pot scrie romane. Farmecul lor specific, istoria și cultura îmbibate în acestea sunt de proporții uriașe.

Napoli este un oraș al contrastelor, un loc pe care îl vei iubi sau îl vei detesta. Cam așa ceva.

Din punct de vedere al preferințelor turistice, însă, mereu sunt atentă atunci când este cazul să recomand sau să nu recomand destinații precum Napoli. Pentru că dincolo de preferințele personale și de caracteristicle sale culturale și istorice impersionante, Napoli este un oraș al contrastelor, un loc pe care îl vei iubi sau îl vei detesta. Cam așa ceva.

Cert este că, odată ce vei ateriza la Napoli (cel mai adesea, în cazul în care Amalfi este obiectivul tău) și dacă ești deschis la surprize, dacă îți place să experimentezi, în general, poți profita de ocazie și să adaugi și Napoli ca una dintre bornele vacanței pe Coasta Amalfitană. Un city break la Napoli poate adăuga un mare plus vacanței tale, desigur, cu singura condiție pe care am subliniat-o deja, mai sus.

 

City break la Napoli

City break la Napoli, foto credits: M. Bordeianu

City break la Napoli

City break la Napoli, foto credits: M. Bordeianu

City break la Napoli

City break la Napoli, foto credits: M. Bordeianu

City break la Napoli

City break la Napoli, foto credits: M. Bordeianu

City break la Napoli

City break la Napoli, foto credits: M. Bordeianu

City break la Napoli

City break la Napoli, foto credits: M. Bordeianu

City break la Napoli

City break la Napoli, foto credits: M. Bordeianu

 

Dacă nu te simți atît de îndrăzneț/eață pentru a înfrunta Napoli, Pompei este următorul loc din drumul tău spre Amalfi, care ar merita atenția ta.

Pompei este situat la doar 25 km distanță față de Napoli și se află chiar în drumul tău spre Coastă, mergând pe autostrada A3. Există, desigur și linie de tren (Napoli Centrale – Pompei). Indiferent de varianta aleasă, în estimativ 35 de minute, vei ajunge în orașul istoric, Pompei.

Pompei

Pompei, foto credits: https://www.campaniartecard.it/tour-item/parco-archeologico-di-pompei/?lang=en

 

Nu multe sunt ocaziile de a păși pe locuri care datează la secolul al 6-lea î.Hr., cum este cazul orașului Pompei. Care, inițial, a fost o colonie doriană, care, în anul 80 î. Hr., devine colonie romană, sub numele de Cornelia Venera Pompei. Istoria sa este marcată timpuriu, când o erupție a vulcanului Veziuviu din apropiere l-a acoperit în întregime, în anul 79 d.Hr.

Foarte interesat este că vei avea prilejul de a vedea ruine și o mulțime de repere tehnologice ale vremurile atât de îndepărtate ale civilizațiilor. Structuri ale caselor, fresci și mozaicuri impersionante și structuri ale grădinilor interioare.

Îți recomand să vizitezi Muzeul din Pompei (Antiquarium) pentru a vedea expuse diferite obiecte și realizări ale vremurilor.

 

Ești interesat/ă de o vacanță pe Coasta Amalfitană?


Contactează-mă!

 

Insula Capri

Majoritatea turiștilor mei au ales să viziteze Insula Capri, pe durata șederii lor pe Coasta Amalfitană. Asta pentru că excurisa în Insula Capri este foarte la îndemână și merită din toate punctele de vedere. Mai mult decât atât, mulți clienți au ales această excursie drept cea mai frumoasă experiență din întreg sejurul. Și pot să îi înțeleg, Insula Capri este fermecătoare și oferă vederi spectaculoase.

Din Amalfi spre Capri există cinci curse regulate cu feribotul, în fiecare zi. Iar durata este de aproximativ o oră. Prețul de estimativ 25 EUR, în funcție de compania aleasă.

O excursie de o zi poate fi suficientă pentru a rămâne cu o impresie despre Capri. Căci dimensiunile sale sunt de doar 7 km în lungime și 3 km lățime. Totuși, cei care vă doriți să vă simțiți pulsul locului și să vă bucurați de exclusivitatea sa, puteți alege să petreceți 3-4 zile. După cum ai auzit, probabil, Capri este recunoscută drept una dintre alegerile multor personalități și turiști care își doresc intimitate și experiențe deosebite din punct de vedere ale ospitalității. Bineînțeles, natura este încântătoare, cu vederi superbe, în toate direcțiile, spre largul mării și spre stâncile abrupte și sculptate de natură.

Excursie în insula Capri

Excursie în insula Capri

Insula Capri

Excursie în insula Capri

Excursie în insula Capri

Excursie în insula Capri

Scala

La doar un kilometru de Ravello, se află Scala, o frumoasă localitate, pe care ți-o ofer ca hint, din două motive: primul este că vei putea lua o gură de aer proaspăt (la propriu), localitatea fiind întinsă pe versant. Verdele înconjurător al Scalei este absolut superb și în plus, vei ieși din aglomerarea care acaparează, mai tot timpul, Ravello. Al doilea motiv este faptul că Scala îți oferă ocazia să vezi o mica parte din istoria locală, fiind cel mai vechi sat de pe Coasta Amalfitană. Explorându-I colinele, vei putea vedea porțiuni din zidurile medievale.

În Evul Mediu, Scala a fost unul dintre punctele de apărare ale Republicii Amalfi.

Fotografiile de mai jos cred că te vor convinge că merită o vizită!

Scala, Coasta Amalfi

Scala, Coasta Amalfi

Scala, Coasta Amalfi

Scala, Coasta Amalfi

 

Ești interesat/ă de o vacanță pe Coasta Amalfitană?


Contactează-mă!

 

Tururi, activități și experiențe locale pe Coasta Amalfi:

Informații

Cauta mai multe