Istanbul

Moscheea Albastră

E minunat să vizitezi locuri unice, precum Moscheea Albastră din Istanbul, moscheea națională a Turciei, fiind unul dintre simbolurile acestei țări. Foarte mult m-a impresionat! Mi-a transmis senzaţia că m-am întors în timp, în perioada otomană, a domniei sultanului Ahmed.

Poartă denumirea de Moschee Albastră datorită celor aproximativ 21.000 de panouri interioare de faianță, majoritatea de culoare bleu. Clădirea are o capacitate de 10.000 de persoane, 260 de ferestre și adăpostește o școală religioasă, un spital, un caravanserai și o cantină gratuită.

De ce are Moscheea Albastră 6 minarete?

Minaretele (turnurile de lângă moschee) sunt în număr de șase, când de fapt, ele ar fi trebuit sa fie patru. Se spune că sultanul i-a spus arhitectului că el vrea ca minaretele să fie din aur. Din cauza unei confuzi, arhitectul a înțeles în loc de cuvântul aur (altın) să fie în număr de șase (altı). Acest lucru a stârnit controverse deoarece nu mai existaseră până atunci o moschee otomană cu șase minarete.

În centrul curții interioare se află o fântână hexagonală, relativ mică față de dimensiunile curții. Poarta mare a curții, diferită din punct de vedere arhitectural de restul arcadelor, cuprinde un semi-dom cu structură de stalactită și un dom de dimensiuni mici.

În cadrul intrării din partea de vest a curții se află un lanț masiv de fier, așezat astfel încât sultanul, singura persoană care avea dreptul de a intra în curtea moscheii pe cal, să fie nevoit să își plece capul de fiecare dată când avea să între în moschee. Gestul avea un rol simbolic, de smerenie a conducătorului în fața divinității.

Înălțime: 43 m
Deschidere: 1616
Arhitect: Sedefkar Mehmed Agha
Stiluri arhitectonice: Arhitectura islamică, Arhitectura otomană

bibliografie selectivă: wikipedia.org

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile