Bucătăria tradiţională din Republica Dominicană este influenţată de diversitatea etniilor, localnicii numindu-si bucataria traditionala comida criolla, un mix de influenţe spaniole, africane şi accente ale populaţiei indigene, Taino. Dominicanii folosesc cel mai adesea orezul şi fasolea roşie, fiind baza preparatelor, numind aceste două alimente “steagul dominican”, datorită culorilor, desigur.
În general, carnea de bază este cea de pui, prăjită, grătar sau servită într-un sos dens, numit asopao. Însă cele mai populare feluri de mâncare dominicane sunt: mondongo, o tocăniţă de burtă sau mofongo, un amestec de usturoi, şorici de porc şi banane. Pare ciudată combinaţia, însă este delicioasă! Chivo este friptură de carne de capră, servită cu cassava, o lipie moştenită de la indigeni. De asemenea, fructele de mare şi peştele sunt extrem de populare în Republica Dominicană, putând fi preparate în multe feluri, toate cu adevărat delicioase.
La categoria băuturi tradiţionale, laptele de cocos este cel mai popular, care poate fi servit în diverse mixuri cu fructe proaspete (batidas). Un alt deliciu este morir sonando, preparat cu lapte condensat, suc de portocale, zahăr şi gheaţă pisată. Iar romul local şi cafeaua sunt considerate cele mai bune din lume!
foto: flickr.com