Călătoria mea la Paris: recomandări pentru un city break fabulos!

O vacanţă la Paris nu seamănă cu nimic altceva. Poţi veni de nenumărate ori aici şi de fiecare dată apare ceva inedit de vizitat şi explorat. Eu merg la Paris să mă plimb ore în şir pe bulevardele şi străduţele atât de cochete, să mă aşez la o cafea şi la o gustare dulce în patiseriile tipic franţuzeşti, să admir frumuseţea arhitecturală, imaginându-mă în perioada Belle Époque, iar lista ar putea continua, cu siguranţă!

 

Îmi era un dor nebun de escapadele city break, de plimbările fără restricţii, fără vreun program prestabilit şi mai ales, de interacţiunea cu tot ce are mai frumos o metropolă europeană:  arhitectură, istorie, cultură, tradiţii. În ianuarie, mi-am liniştit puţin “setea” la Barcelona, dar nu a fost suficient.  Astfel că, mi-am propus să mă întorc în metropolele mele preferate.

Pentru mine, Parisul este ca o piesă de teatru la care îmi cumpăr bilet ori de câte ori am ocazia. Iar anul acesta, de ziua mea, mi-am dorit să fiu la Paris! Mai ales că, în luna mai, Parisul debordează de frumuseţe! Toţi pomii şi arbuştii de pe malurile Senei, din parcuri şi grădini au un verde atât de crud şi proaspăt ce încununează peisajul!

 

 

Cât despre arhitectura Parisului, aş vorbi neîncetat!  Nu cred că există în lumea aceasta un loc cu un stil arhitectural atât de impresionant şi cu un lifestyle atât de rafinat! E drept că Barcelona, Londra sau Roma excelează şi ele la acest capitol, dar nu vor detrona niciodată capitala franceză, a culturii, a modei, a bunului gust şi a rafinamentului!

Stilul Art Nouveau este într-o abundenţă aici, încă din anul 1900 când a atins punctul culminant la Expoziția Internațională de la Paris din 1900, unde au fost prezentate operele unor artiști ca Louis Tiffany.

De la străzi și clădiri, la cum sunt îmbrăcați oamenii pe stradă, Paris te învață enorm. Dar şi tu, ca individ, trebuie să fii deschis şi să întelegi cum funcţionează lucrurile. Ca femeie, am înțeles şi am învățat de acolo. Parizienii autentici nu se îmbracă doar de dragul etichetei şi nu se poartă ostentativ. Nu vorbesc mult şi inutil, nu sunt zgomotoşi, ci se comportă într-o armonie perfectă cu nivelul lor cultural.

 

 

 

Recomandare de cazare la Paris

 

Mi-am stabilit cazarea la hotelul Bonaparte, de pe Rue Bonaparte 61, din cartierul Saint-Germain-des-Près. Am mai scris despre acest hotel pe care îl găsiţi şi în lista mea de recomandări de hoteluri boutique din Paris: https://ancapavel.ro/hoteluri-boutique-din-paris-recomandari-oferite-de-anca-pavel/

 

Hoteluri boutique din Paris, foto@ANCAPAVEL.RO

Hoteluri boutique din Paris, foto@ANCAPAVEL.RO

 


Contactează-mă!

 

Vă spun cu certitudine că atât hotelul Bonaparte, cât şi cartierul Saint-Germain-des-Près te introduc lejer în lumea pariziană de odinioară. De fapt, stilul clasic, imperturbabil al Parisului denotă autenticitatea sa extraordinară!

Hotelul Bonaparte este un hotel tipic parizian, boutique, cu istorie îndelungată, înfiinţat de o familie de parizieni, în anul 1930. Astăzi, a patra generaţie a familiei continuă tradiţia şi le oferă oaspeţilor atmosfera de odinioară. Consider că, acesta este cel mai important aspect atunci când îţi alegi o cazare la Paris: să fie în ton cu atmosfera clasic-pariziană şi să se afle într-o zonă de referinţă turistică, pentru a putea merge, cât mai lejer, pe jos.

 

 

 

Saint-Germain-des-Près, cartier cochet, artistic şi cultural

 

Cartierul Saint-Germain-des-Près este, probabil, cel mai şic din Paris! Oriunde ai privi, vezi magazine cochete, restaurante de tot felul și monumente istorice, religioase şi culturale despre care vă povestesc, pe scurt, în cele ce urmează.

 

Bulevardul Saint-Germain, Paris, foto@ANCAPAVEL.RO

Bulevardul Saint-Germain, Paris, foto@ANCAPAVEL.RO

 

Bulevardul Saint-Germain, în sine, începe de la clădirea Adunării Naționale, curbându-se spre est pentru a se alătura râului Sena la Podul Sully. Saint-Germain traversează atât de frumos arondismentele 5, 6 și 7, iar în mijlocul său este străbătut de bulevardul Saint-Michel. Poţi trece lejer, pe jos, printre aceste două bulevarde impresionante unde îţi ies în cale, unul, câte unul, obiective turistice de referinţă ale Parisului:

 

Biserica Saint Sulpice (Église de St-Sulpice)

 

Odată ce te afli în cartierul Saint-Germain-des-Prés, pe Rue Palatine, vei întâlni, negreşit, una dintre cele mai înalte biserici ale Parisului, Saint-Sulpice, la fel de impresionantă din exterior, cât și din interior. Pereții și coloanele enorme de piatră conferă clădirii un aspect incomplet care este vizibil și în turnurile sale.

 

Biserica Saint Sulpice, Paris, foto@ANCAPAVEL.RO

Biserica Saint Sulpice, Paris, foto@ANCAPAVEL.RO

 

Una dintre cele mai interesante părți ale bisericii sunt frescele lui Delacroix, situate în partea dreaptă a intrării, în Capela Sfinților Îngeri. În interiro se află și o statuie a Sfântului Petru (foarte asemănătoare cu cea din Bazilica Sfântului Petru din Vatican) cu un picior de aur uzat, atins de atâtea ori.

De asemenea, Saint-Sulpice  a constituit o parte din intriga celebrei cărți a lui Dan Brown (și a filmului ulterior) “Codul lui Da Vinci”. Este adevărat că adăpostește un gnomon, un instrument de măsurare astronomică. Funcționează ca un cadran solar cu un joc de lumină între o lentilă și un obelisc și face posibilă calcularea datelor solstițiilor și echinocțiului. Deci, dacă sunteţi pasionaţi de legendele fanteziste, cu siguranţă Biserică Saint-Sulpice, instalată aici în 1727, o să vi se pară fascinantă, aşa cum mi s-a părut şi mie.

 

 

 

Café de Flore

 

Bulevardul Saint-Germain atrage nu doar pasionații de shopping, ci și iubitorii de literatură în cafenelele legendare, precum Flore, frecventată odinioară de scriitori ca Hemingway.  Asemenea cafenele erau locuri obișnuite de întâlnire pentru lumea literară și artistică din Paris a secolului XX. Scriitori, pictori, sculptori, muzicieni… toți au venit aici pentru a lucra, a conversa și a găsi căldură și inspirație. Aşadar, dacă imaginaţia vă ajută, s-ar putea “să vă întâlniţi” aici cu personalităţi de odinioară, precum Guillaume Apollinaire, Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Simone de Beauvoir, Boris Vian și chiar Pablo Picasso.

 

 

 

 

L’Odéon – Théâtre de l’Europe

 

Dacă ajungeţi pe Rue de l’Odéon (şi e musai să ajungeţi), veţi vedea emblematicul Teatru L’Odéon al Parisului. Clădirea are fațadă neoclasică şi datează din 1782. De atunci, au avut loc aici evenimente relevante, precum  Căsătoria lui Figaro a lui Beaumarchais a fost pusă în scenă de Dazincourt la Teatrul Odéon în prezența reginei Marie Antoinette și a curții. Sau premiera mondială a lui Ivanhoé de Gioachino Rossini, pe 15 septembrie 1826. Piața de l’Odéon pune în valoare clădirea, iar străzile Racine , Casimir-Delavigne , Odéon , Crébillon și Regnard converg către zona de intrare a teatrului.

 

 

Jardin du Luxembourg

 

Pe dealul ce duce la Odeon îţi vor ieşi în cale Grădinile Luxembourg, de fapt grădinile Palatului Luxembourg care găzduieşte Senatul (camera superioară a Parlamentului Franței).Cred că luna Mai este cea mai frumoasă perioadă când poţi admira Grădinile Luxembourg, în toată splendoarea. Peste tot vezi vegetaţie stufoasă şi flori multicolore,  un iaz ornamental mare, sere pline de plante, inclusiv orhidee prețioase, o stupină, o livadă și instalații și activități recreative pentru copii și adulți. Grădinile au şi câteva colțuri secrete, precum romantica fântână Medici, ascunsă pe o parte a palatului şi un muzeu deschis publicului încă din 1750.

 

 

 

Închei articolul cu versurile lui Edith Piaf, mărturisind cât de fabulos este Parisul:

“Paris, c’était la gaieté, Paris
C’était la douceur aussi
C’était notre tendresse
Paris, des gamins, des artisans
Y a des camelots et des agents
Et des matins de printemps”

 

Din aceeaşi categorie:

 

Place Vendôme, inima pariziană a eleganței și a luxului

 


Contactează-mă!

 

foto@ANCAPAVEL.RO

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>