Roma: un muzeu sub cerul liber al Italiei

O călătorie la Roma poate contribui la schimbări profunde și frumoase asupra modului nostru de a trăi, de a gândi și de a simți. Și o spun din proprie experiență. Indiferent în ce punct al oraşului mă aflam, am simțit la Roma o atmosferă caldă, plină de farmec și misterioasă, în același timp.

 

“Bellissima Roma” este o sursă extraordinară de bogație culturală și spirituală. Pe oricare străduță te-ai afla sau la oricare construcție din jur te-ai uita, vei constata că totul are o istorie impresionantă. Aproape la fiecare pas parcurs în Roma, te va întâmpina un monument istoric emblematic. Iar Vaticanul radiază prin grandoarea sa. Motiv pentru care, recomand, în general, să îl vizitați mai la urma șederii voastre în Roma. Creația sa arhitecturală este formidabilă și în plus, veți avea ocazia să vedeți expuse unele dintre cele mai venerate opere de artă ale lumii. Tavanul Capelei Sixtine pictat de Michelangelo este una dintre marile realizări ale geniului.

Asemenea locuri ne aduc bogăție culturală și spirituală și înțelegem de ce o vizită la Roma ne poate influența armonios, stilul de viață, așa cum spuneam mai sus.

 

Roma poate fi parcursă, ușor, la pas. Iar toate obiectivele sale turistice emblematice, pur și simplu, vă ies în cale și vă spun „Benvenuti!”

 

 

Colosseum, Forumul Roman și Dealul Palatin

 

Călătoria mea la Roma începe cu o vizită la Colosseum, Forumul Roman și Dealul Palatin.

Toate aceste 3 obiective turistice le-am inclus într-o singură rezervare online. Aceasta și orice altă excursie din Roma o puteți rezerva aici:

 

Colosseum: puterea și drama Romei antice

 

Mai mult decât orice alt monument, acest amfiteatru iconic simbolizează puterea și drama Romei antice. Inaugurat în anul 80 d.Hr., Colosseumul, cunoscut și sub numele de Amfiteatrul Flavian, a supraviețuit într-o formă remarcabil de bună. Și nu este nevoie de un efort prea mare al imaginației pentru a ni-l închipui în vremea lui, cu tribunele sale abrupte, cu cele 50.000 de locuri pline de spectatori, urmărind gladiatorii blindați și leii înfometați. Nu cred că cineva dintre noi și-ar fi dorit să trăiască acele vremuri… Dar să nu vorbim utopii și să vizităm Colloseum-ul așa cum este el, în zilele noastre: un monument istoric emblematic al Italiei și cunoscut în lumea largă.

 

city break Romacity break Romacity break Romavacanta la Romavacanta la Roma

vacanta la Roma

 

Colosseumul este deschis în fiecare zi (cu excepția zilei de 1 ianuarie și 25 decembrie) de la 8:30 la 16:30.

Vizitatorii sunt controlați la punctele de control de securitate. Sunt interzise recipientele din sticlă, băuturile alcoolice, aerosolii, rucsacuri, genți voluminoase și bagaje. Rucsacii medii și mici vor fi inspectați.

Transport:

Metrou: Linia B – “Colosseo”
Bus: Line 75/81/673/175/204
Tramvai: Linia 3

 

 

Forumul Roman și Dealul Palatin, pe urmele Imperiului Roman

 

Forumul Roman a fost centrul de spectacol al Romei antice, un cartier grandios de temple, bazilici și spații publice vibrante. O întindere impresionantă de ruine, cât vezi cu ochii… Situl, inițial un loc de înmormântare mlaștinos, a fost dezvoltat pentru prima dată în secolul al VII-lea î.Hr., crescând în timp pentru a deveni centrul social, politic și comercial al Imperiului Roman. Da, ați citi bine. Secolul al VII-lea î.Hr.!

Atracțiile emblematice ale Forumului Roman sunt Arco di Settimio Severo, Curia, Tempio di Saturno și Arco di Tito.

În imaginația mea, Forumul Roman este un cinematograf grandios în aer liber care derulează, neîncetat, imagini din vremurile romanilor. Aici, practic, mergem pe urmele lui Iulius Caesar și ale altor figuri legendare ale istoriei romane. Mă gândesc la copiii care abia încep să studieze istoria antică la școală. Cel mai probabil, li se pare complicată și stufoasă. Trebuie să viziteze Roma! O lecție de istorie sau geografie se învață cel mai bine când vezi, cu ochii tăi, locurile menționate în manuale.

Dealul Palatin (Palatino) este cel mai central dintre cele șapte dealuri ale Romei și cel mai aproape de Forumul Roman. Odinioară, Palatino era cel mai exclusivist cartier al orașului antic. Împăratul Augustus a trăit aici toată viața, iar împărații succesivi au construit palate din ce în ce mai impunătoare. De fapt, cuvântul „palat” este derivat din numele latin al dealului, „Palatium”. Dar după declinul Romei, zona a căzut în paragină, iar în Evul Mediu, peste ruine au fost construite biserici și castele. În timpul Renașterii, membrii familiilor bogate aveau aici grădini amenajate.

Iar pescărușii care zboară de colo-colo, deasupra ruinelor, dau viață, pur și simplu, acestor locuri. Și sunt atât de familiarizați cu turiștii, încât îți dau impresia că vor să îți spună și ei povestea ruinelor.

 

vacanta la Romavacanta la Romarecomandari de vacanta la Romarecomandari de vacanta la Roma

recomandari de vacanta la Roma

recomandari de vacanta la Roma

 

 

Cauți un city break la Roma? Te ajut cu plăcere!


Contactează-mă!

 

 

Piazza Venezia, Fontana di Trevi, Piazza Spagna, Vila Borghese

 

Așa cum spuneam, centrul Romei poate fi parcurs la pas, simplu și ușor, pentru că aproape toate obiectivele sale emblematice sunt apropiate unul de celălalt.

 

Orice drum din Roma te duce, negreșit, la Piazza Venezia. Eu am ajuns la ea, venind pe jos, de la Colosseum.

Aici, în piața Venezia stă mândru și impunător „altarul patriei”, adică impresionantul monument Il Vittoriano, construit din marmură albă, în anul 1911 și dedicat primului rege al Italiei, Victor Emmanuel II. Monumentul se poate vizita, iar intrarea este gratuită. În interiorul clădirii se află Institutul pentru Istoria Risorgimentului italian și Muzeul Central al Risorgimento.

 

Atracții din Roma: monumentul Il Vittoriano, „altarul patriei”

Atracții din Roma: monumentul Il Vittoriano, „altarul patriei”

 

Una dintre cele mai mari atracții ale Monumentului lui Victor Emmanuel este, de fapt, priveliștea panoramică care se vede de pe terasa situată la ultimul nivel al clădirii. Merită să mergeți până sus, mai ales că lifturile sunt panoramice și senzația de urcare/coborâre este și mai interesantă.

 

atractii din Romaatractii din Romaatractii din Romaatractii din Roma

atractii din Roma

 

Mai departe, din Piazza Venezia, în aproximativ 10 minute pe jos, am ajuns în Piazza di Trevi care găzduiește cea mai populară fântână din Roma, Fontana di Trevi.

Fontana di Trevi este considerată o capodoperă a barocului târziu și este probabil cea mai cunoscută dintre numeroasele fântâni ale orașului. A fost proiectată de Nicola Salvi și finalizat de Giuseppe Pannini în 1762, după aproape 30 ani de când fusese proiectată. Potrivit legendei, cei care aruncă monede în apele sale, drumurile li se vor întoarce la Roma. Deci, nu este un mit, până la urmă, ținând cont că toți cei care mergem la Roma, ne reîntoarcem la ea cu mare dor și plăcere, ori de câte ori avem ocazia.

 

atractii din Roma

Fontana di Trevi, capodoperă a stilului baroc

 

Așadar, am aruncat și eu bănuțul cu promisiunea sau mai degrabă, cu presimțirea că voi reveni aici curând. Apoi, m-am lăsat „furată” de străduțele înguste și aglomerate care care duc spre și dinspre Fontana di Trevi. Pizzerii, cafenele și gelaterii la tot pasul aici și abia dacă reușești să te așezi undeva.

Însă, în ciuda aglomerației, Roma îmi dă frumoasa senzație „dolce far niente”, o veche și celebră expresie italienească cu sensul de „dulce trândăvie”. Iar această dulce trândăvie se potrivește de minune cu o înghețață autentică („gelato” precum spun italienii). Astfel că, am marcat încă una din atracțiile Romei și anume un popas la una din gelateriile numeroase din Piazza di Trevi.

 

atractii din Romaatractii din Roma

 

 

Piazza di Spagna și treptele spaniole, un alt exemplu de stil baroc italienesc

 

În alte 10 minute de la Fontana di Trevi, am ajuns la Piazza di Spagna și treptele spaniole, un alt punct de referință al Romei și un exemplu de stil baroc italienesc.

Numele îi provine de la Palazzo di Spagna, sediul Ambasadei Spaniei pentru Vatican, situat în această piață, încă din secolul al XVII-lea.

În Piazza di Spagna se află Treptele Spaniole (Scalinata di Trinità dei Monti în italiană), construite la începutul secolului al XVIII-lea făcând legătura între Piazza di Spagna și Biserica Trinità dei Monti. Este una dintre cele mai faimoase zone ale Romei.

Pentru turiști, scările sunt un loc preferat pentru a se relaxa și a se bucura de priveliștile din Piazza di Spagna.

De asemenea, Piazza di Spagna se află în apropierea străzilor importante ale Romei, precum Via dei Condotti, Via Frattina și Via del Babuino care găzduiesc câteva vile impresionante din secolul al XVII-lea și al XVIII-lea.

Dacă mergi pe Via del Babuino, vei ajunge la Piazza del Popolo. În centrul pieței se află Obeliscul Flaminio, unul dintre cele mai înalte obeliscuri din Roma care a fost adăpostit în Circul Maxim.

 

obiective turistice Romaobiective turistice Romaobiective turistice Romaobiective turistice Romaobiective turistice Roma

 

 

Villa Borghese, unul dintre cele mai boeme locuri din Roma

 

Villa Borghese este unul dintre cele mai mari parcuri urbane din Europa și un loc foarte boem al Romei. Statul a achiziționat grădinile de la familia Borghese (o familie princiară și papală) în 1901 și le-a deschis publicului pe 12 iulie 1903.

Ceea ce diferențiază Villa Borghese de alte parcuri mari precum cele din Londra, de exemplu, Hyde Park sau Central Park, este îmbinarea perfectă între natură și arta romană. Veți vedea că Villa Borghese găzduiește elemente arhitecturale interesante, sculpturi, monumente și fântâni create de artiști celebri.

Nu aveam în plan un moment concret în care să vin aici. Auzisem de Villa Borghese și mi se părea interesant și iată că mi-a ieșit în cale la momentul potrivit. Adică, la sfârșitul primei mele zile petrecute la Roma. Era liniște, aproape de înserat și o vreme foarte plăcută la început de martie, pe 8 martie. Parcul este cocoțat pe un deal la care urci ușor, în doar câteva minute din Piazza di Spagna.

De aici, de sus, priveliștea deasupra Romei este superbă!

 

obiective turistice Romaobiective turistice Romaobiective turistice Romaobiective turistice Roma

Recomandari la Roma

Cu Irina, verișoara mea 🙂

 

Puncte de interes ale parcului Villa Borghese:

Galeria Borghese: Unul dintre cele mai importante muzee din capitala Italiei. Conține picturi ale unor artiști precum Rafael, Tizian sau Caravaggio.

Grădina Zoologică din Roma: Cunoscută sub numele de Bioparco, Grădina Zoologică din Roma conține peste 1.000 de animale din 200 de specii diferite.

Ceasul cu apă al lui Pincio: încă pe deplin funcțional astăzi, acest ceas este un exemplu de inginerie din secolul al XIX-lea.

Silvano Toti Globe Theatre: o replică a Teatrului Globe al lui Shakespeare din Londra.

 

Vrei să revii la Roma? Te ajut cu plăcere să organizăm împreună un city break minunat!


Contactează-mă!

 

Piazza Navona, Panteon și arrivederci Roma!

 

Ultima mea zi petrecută în capitala Italiei nu s-a încheiat din scurt, din fericire! Zborul a fost seara târziu și practic, am mai avut o zi întreagă la dispoziție să mă bucur, în continuare, de frumusețile Romei.

Am început ziua cu o vizită la Piazza Navona și de aici, la Panteon și împrejurimi.

 

Piazza Navona, una dintre cele mai populare piețe din Roma

Piazza Navona, una dintre cele mai populare piețe din Roma

 

Piazza Navona este încă una dintre cele mai reprezentative și populare piețe din Roma. Navona este construită tot în stil baroc, în secolul al XV-lea, pe locul unde s-a aflat cândva Stadionul lui Domițian, fondat în anul 86 d.Hr. Stadionul putea găzdui aproximativ 20.000 de spectatori care veneau aici să vadă diferite competiții atletice.

Aproape fiecare piață din Roma găzduiește cel puțin o fântână impresionantă. Piazza Navona deține 3 fântâni, proiectate în timpul papalității lui Grigore al XIII-lea: Fontana dei Quattro Fiumi, Fontana del Moro, Fontana del Nettuno.

 

Obiective RomaObiective RomaObiective RomaObiective Roma

 

Doamne! Doar după ce vizitezi Roma înțelegi cu adevărat de ce i se spune „muzeu în aer liber”… Fiecare pas te duce în locuri cu o istorie de peste 2500 ani. La fiecare 5-10 minute de mers pe jos, obiectivele turistice antice ale Romei ți se înfățișează larg, în fața ochilor. De exemplu, de la Piazza Navona, ajungi în 5 minute la Panteon.

 

 

Panteonul, templul roman al Romei antice

 

Panteonul, încă una dintre capodoperele arhitecturale ale capitalei italiene, îmi iese falnic, în cale!

 

Obiective Roma

Panteonul, templul roman al Romei antice

 

Este singura clădire din Roma antică ce s-a conservat cel mai bine. Privesc spre Panteon și mă minunez! Așa cum de altfel, am făcut la fiecare pas prin „ cetatea eternă”, așa cum mai este denumită Roma.

La începutul secolului al VII-lea clădirea a fost donată papei Bonifaciu al IV-lea, care a transformat-o în biserică, funcție în care se află în prezent într-o perfectă stare de conservare.

Cel mai surprinzător aspect al arhitecturii Panteonului sunt dimensiunile sale: clădirea circulară are exact același diametru ca și înălțimea sa: 43,5 metri. Domul, care are același diametru, este mai mare decât cel al Bazilicii Sf. Petru. În partea superioară, o deschidere cu diametrul de 9 metri permite luminii naturale să ilumineze întreaga clădire.

Fațada dreptunghiulară care ascunde enorma cupolă este formată din 16 coloane de granit care au fiecare 14 metri înălțime, pe care se poate vedea următoarea inscripție: „M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIVM.FECIT”, care înseamnă „Marcus Agrippa, fiul lui Lucius, a construit acest templu când era consul”.

 

Obiective RomaObiective Roma

Obiective RomaRoma

Roma ghid turistic

 

Program de vizită la Panteon:

Luni – Sâmbătă: 8:30 – 19:30 (ultima intrare 19:15)

Duminică: 9:00 – 18:00 (ultima intrare 17:45)

1 mai (sărbătoare națională): 9:00 – 18:00 (ultima intrare 17:45)

Intrare liberă.

 

Arrivederci Roma!

 

Mi-am luat la revedere de la Roma cu promisiunea că voi reveni în curând și mulțumindu-i pentru cele 3 zile minunate și de neuitat!

Doar câteva zile petrecute în Roma (Italia) m-au făcut să percep și mai clar grandoarea creativității umane din inima Europei și să conștientizez privilegiul de a fi situați la o aruncătură de băț de acest epicentru al civilizației. Roma este și va rămâne, pentru totdeauna, unul dintre cele mai bogate și impresionante locuri de pe acest Pământ.

 

Oricând aveți nevoie de un sfat și o recomandare pentru o călătorie minunată la Roma, eu vă ajut cu plăcere!


Contactează-mă!

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile