Sri Lanka

Sri Lanka şi-a câştigat faima în întreaga lume mai ales datorită ceaiurilor sale, care se exportă în multe ţări. Srilankezii beau o infuzie din frunzele de ceai, amestecată cu lapte şi cu zahăr.

Se numeşte ceai, băutura preparată din frunzele plantei Camellia Sinensis. Ceaiul este a doua cea mai populară băutură din lume, după apă.

Consumul de ceai este o parte importantă a culturii srilankeze. Ceaiul în Sri Lanka este servit în stil englezesc, cu lapte și zahăr, aşa cum spuneam, deși laptele este întotdeauna încălzit înainte.

Sri Lanka exportă ceai pe toate continentele si deţine cea mai mare recoltă de ceai din lume.

De ce este ceaiul srilankez cel mai bun din lume?

Peste un milion de oameni lucrează în acest sector, din care cei mai mulţi îşi câştigă existenţa. Iar unii dintre ei nu au alte variante de muncă şi sunt nevoiţi să lucreze cocoţaţi la mari altitudini, pentru că doar acolo ceaiul este considerat de cea mai bună calitate, cu aromă, culoare şi gust veritabile. Tocmai de aceea, ceaiurile srilankeze sunt cele mai organice din lume, fără pesticide şi chimicale.

Culegătorii de ceai se folosesc nicio maşină la cules. Toţi lucrează doar manual. Fiecare persoană este plătită la câte kilograme culege pe zi. Zeci de tone sunt culese zilnic de către aceşti oameni.

“This content has been removed due to copyright infringement.”

Acum ştii de ce Sri Lanka este denumită şi insula ceaiului. La origini, Sri Lanka purta numele de Ceylon. Ţara şi-a schimbat denumirea, din Ceylon în Sri Lanka în 1948, odată cu eliberarea de sub dominaţia britanică. Dar ceaiul si-a păstrat denumirea. In toată lumea este cunoscut Ceylon Tea. Inainte de a fi mare cultivatoare de ceai,Sri Lanka a fost cultivatoare de cafea. Din păcate, la sfârşitul secolului XIX, o ciupercă parazită le-a distrus plantaţiile de cafea.

Plantarea ceaiului în Sri Lanka a fost atribuită lui James Taylor, un englez, bineînţeles, în jurul anului 1867.

Care sunt tipurile de ceai din Sri Lanka?

Principala producţie de ceai în Sri Lanka este ceaiul negru, dar se produce şi ceai verde şi alb.

Ştiaţi că ceaiul alb, verde şi negru se obţine din aceeaşi plantă?

Din mugurii plantei se obţine ceaiul alb. Ceaiul verde se obţine din planta neoxidată, adică frunze nefermentate. Pentru cel negru, planta se lasă la oxidat. Nu se recoltează decât frunzele tinere din arbuştii de ceai. Adică sunt culese doar cele de la stratul superior al plantei.

Cum se produce ceaiul în Sri Lanka?

Se culeg plantele, se triază, se selectează, se pun la uscat câteva ore, printr-un proces de încălzire. Pentru cel verde, plantele sunt încălzite în cuve cu abur să nu se oxideze. În schimb, ceaiul negru se oxidează (fermentează) pentru a prinde culoarea şi proprietăţile necesare.

După ce se usucă, plantele trec prin maşinile de presare, proces ce eliberează seva plantelor care va oferi, în final, aromă ceaiului. Apoi, plantele sunt uscate şi capătă culoarea cunoscută.

Plantaţiile de ceai sunt atât de impresionante, încât au devenit obiectiv turistic. Odată ce ai ajuns în Sri Lanka, merită să le vizitezi! Există excursii la faţa locului, care te duc la plantaţiile de ceai, să vezi cu ochii tăi cum se desfăşoară procesul de cules, aparent simplu, dar atât de greu şi solicitant…

Aşadar, culesul ceaiului în Sri Lanka nu este doar o îndeletnicire sau o tradiţie, ci chiar o artă, realizată nu de artişti, ci de oamenii aceştia umili, cu vieţile lor simple şi spiritul lor de a trăi fiecare moment, în ritmul propriu.

bibliografie selectivă: world wide web; foto: flickr.com, https://www.flickr.com/photos/24094753@N08/13948490622


Contactează-mă!

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile