Shopping-ul este fără îndoială unul dintre atuurile turistice majore ale oraşului Lisabona. Lisabona este, de fapt, un sit al cumpărăturilor de top în întreaga Portugalie, înaintând numeroase oportunităţi ce nu ar trebui omise de către pasionaţii modei, şi nici de către cei care se află în căutarea unui suvenir, întrucât, într-adevăr, Lisabona abundă atât în centre de cumpărături convenţionale, cât şi în magazine tradiţionale concepute pentru a întâmpina capriciile unei variate mulţimi de clienţi.

Vârfurile comerţului cu produse din industria modei sunt identificate de-a lungul arterei Avenida da Liberdade, o stradă presărată cu magazine ale designerilor internaţionali de primă mână. Districtul Baixa este ideal pentru vizitatorii dornici să exploreze cele mai bune oportunităţi în materie de cumpărături tradiţionale în Lisabona, în vreme ce districtul Chiado abundă în magazine de design şi librării. Magazine de design pot fi identificate şi în districtul Santos, iar dacă se plimbă prin districtul Bairro Alto, vizitatorii au prilejul de a studia cea mai variată gamă de buticuri şi magazine, deşi se poate observa o proeminenţă clară a magazinelor care vând articole de îmbrăcăminte.

Lisabona găzduieşte şi câteva pieţe şi talciocuri pitoreşti care merită, bineînţeles, descoperite, dacă nu în vederea cumpărăturilor, atunci măcar de dragul unui circuit turistic complet.

Piaţa Riberia este cea mai mare şi mai puţin costisitoare piaţă alimentară din Lisabona. Vizitatorii pot observa cu uşurinţă proeminenţa standurilor care afişează cu mândrie prada proaspătă a zilei, în principiu peşte şi fructe de mare, ceea ce, de fapt, nu este deloc surprinzător, având în vedere că bucătăria locală se bazează pe astfel de ingrediente foarte apreciate. Alte specialităţi tradiţionale pot fi, de asemenea, cumpărate de aici. Aici pot fi identificate şi standuri cu flori. Etajul superior al stabilimentului are o puternică orientare turistică, întrucât majoritatea comercianţilor care îşi desfăşoară activitatea aici vând cu predominanţă suveniruri şi alte articole asemănătoare.

Centro Comercial Colombo oferă cea mai intensă experienţă în materie de shopping din Lisabona. Găzduind aproximativ 400 de magazine, Centro Colombo este unul dintre cele mai mari centre de cumpărături din Peninsula Iberică, constituind un reper indiscutabil al platformei comerciale al întregii Portugalii. Însă la Centro Colombo nu se poate vorbi doar de cumpărături. Acesta întâmpină clienţii cu zece săli de cinema, un parc de distracţii şi aproximativ 65 de restaurante.

Magazine de suveniruri în Lisabona

A Vida Portuguesa

Standardele de excelenţă pe care le respectă A Vida Portuguesa în domeniul suvenirurilor portugheze autentice este dovedidă, printre altele, de faptul că această companie are magazine în întreaga Portugalie, în Spania şi chiar şi în Statele Unite. Vizitând magazinul din Lisabona, turiştii pot admira şi pot cumpăra o gamă uimitor de variată de produse, de la cărţi vechi şi săpun la specialităţi gastronomice tradiţionale şi cutii de cadouri.

bibliografie selectivă: lisbon-tourism.com; foto: flickr.com