Plaja Guincho

Plaja Guincho (Praia do Guincho) este una dintre cele mai frumoase plaje din regiunea Lisabona şi de altfel, din întreaga Portugalie, conform preferinţelor turiştilor. Este situată pe coasta Estoril a Portugaliei, la numai la 5 kilometri distanţă de Cascais (Cascais şi Estoril sunt cele mai populare staţiuni turistice din Lisabona). Poţi ajunge foarte uşor la Plaja Guincho, plecând din Lisabona cu autobuzul sau cu trenul sau poţi închiria maşină. Apele curate, vânturile puternice şi valurile învolburate – motivează o întreagă comunitate de surferi (inclusiv kitesurferii şi windsurferii) să petreacă aici zile sau chiar vacanţe întregi. De fapt, întreagă zonă are o istorie în care şi-a câştigat reputaţia de „gazdă” a unor competiţii mondiale de surfing. În prezent, câteva campionate de sporturi maritime sunt încă ţinute pe Plaja Guincho, cum ar fi Campionatul Naţional Portughez de Body Boarding şi Campionatul Naţional Portughez de Surfing. Tabloul este completat de dunele de nisip fin şi de apusurile senzaţionale ce nu trebuie trecute cu vederea de către turiştii care vor să petreacă măcar câteva momente speciale în Portugalia.

Plaja Guincho, Lisabona

 

Sesimbra

Sesimbra este un mic sat pescăresc situat la sud de Lisabona; este uşor accesibil cu maşina de pe autostrada spre Setubal. Este un loc dedicat pescuitului – motiv pentru care este de la sine înţeles care este principala atracţie a meniurilor prezentate aici. Plaja de aici este îmbrăţişată de ape liniştite foarte adecvate înotului. Întinderea nisipoasă este dominată de un fort (datând din secolul al XVII-lea). Sesimbra este locul ideal pentru a înota, a sta la plajă şi pentru a mânca mâncare delicioasă (renumită pentru calităţile sale gastronomice).

Plaja Sesimbra, Portugalia

 

Plaja Tamariz

Situată la o jumătate de oră de mers cu trenul din Lisabona, Plaja Tamariz din Cascais este populară tocmai prin apropierea ei faţă de capitală. Mai mult, trenurile care ajung în Tamariz sunt frecvente (la un interval de 20 de minute), ceea ce face ca acest loc să fie foarte accesibil turiştilor. Plaja este populară printre turiştii străini, dar şi printre localnici. Cadrul este încântător, în centrul zonei Estoril şi se mândreşte cu o faleză largă. Mai mult, satisface două tipuri de turişti: pe acei cărora le plac plajele nisipoase şi pe acei care mai degrabă ar merge pe pietriş. Înotul este una din principalele activităţi practicate aici. Nu trebuie să ratezi cafenelele şi restaurantele; deşi sunt puţine la număr, sunt suficiente pentru a putea satisface nevoile tuturor celor care vin să facă plajă, înotătorilor, pe scurt, celor cărora le place să îşi petreacă timpul pe plajă.

Plaja Tamariz, Portugalia

La aproximativ 10 km, poţi vizita Costa de Caparica, o staţiune portugheză situată de-a lungul Atlanticului, care se laudă cu cea mai mare plajă din zonă. Plaja este foarte curată şi apele sunt ceva mai liniştite decât cele din zonele învecinate.

 

Plaja Adraga

Plaja Adraga este o altă plajă uimitoare din Portugalia. Dacă eşti în căutarea locurilor perfecte pentru fotografii, această plajă este perfectă. Situată la nord de Guincho, la aproximativ 15 kilometri, Praia da Adraga îşi are partea ei considerabilă de popularitate printre turişti şi localnici. Totuşi, în ciuda faptului că popularitatea ei este în creştere (plaja a fost promovată în câteva publicaţii din străinătate), există zone mai izolate, potrivite celor care caută astfel de locuri. De asemenea, plaja Adraga este o plajă premiată cu steagul albastru, ceea ce garantează o apă excepţională şi curăţenia atât a plajei, cât şi a apei.

Plaja Adraga, Portugalia

 

Plaja Ericeira

Plaja Ericeira se află la aproximativ o oră cu autobuzul de Lisabona. De aceea, primul avantaj pe care îl oferă turiştilor este proximitatea faţă de capitala Portugaliei. Plaja este recomandată celor pasionaţi de pescuit şi de sporturile nautice, mai ales pentru practicarea surfingului (vânturile şi valurile favorabile sunt motivul pentru care diverse Campionate Mondiale de Surfing au fost organizate aici pentru mai bine de 20 de ani). Deşi plaja este mică şi pitorească, aici se desfăşoară multe concerte şi petreceri.

Plaja Ericeira, Portugalia

 

Portinho da Arrabida

În opinia multor turişti, Portinho da Arrabida este una dintre plajele unice ale Portugaliei. De ce este unică? Datorită priveliştilor oferite de munte şi mare, toate împreună. Iar turiştii sunt atraşi de muntele protector din spatele plajei, ştiind că acesta împiedică vânturile să tulbure apele. Este recomandată celor care vor să petreacă momente netulburate şi liniştite în apropiere de Lisabona. De asemenea, şi cei pasionaţi de scufundări pot veni aici, pentru că apele sunt foarte limpezi. În schimb, Plaja Portinho da Arrabida are destul de mult pietriş, motiv pentru care ar trebuie să porţi papuci de protecţie. În vecinătate se află Forte de Santa Maria (Fortăreaţa Santa Maria) care acum găzduieşte un Muzeu Oceanografic.

Aşa cum am ai văzut, sunt multe plaje liniştite în zona Lisabonei. La fel este şi plaja Troia din Peninsula Troia, cu întinderi aparent nesfârşite de nisip alb şi fin şi de apele excepţional de liniştite care îmbrăţişează malurile peninsulei Troia. Plaja este accesibilă plecând cu feribotul din Setubal (care este localizat la aproape 40 de kilometri sud de Lisabona).

Portinho da Arrabida, Portugalia

bibliografie selectivă: lisbon-tourism.com; foto: flickr.com, timeout.pt


Contactează-mă!