Piețele și târgurile de Crăciun: vestitorii sărbătorilor de iarnă

Nu mai este mult până la Crăciun, iar primii vestitori ai atmosferei de sărbătoare sunt piețele și târgurile de Crăciun din întreaga lume. De la orașele mici de provincie, până la marile metropole, aproape fiecare oraș îmbracă haine de sărbătoare, după obiceiurile și tradițiile fiecăruia.

 

În fiecare an, începând cu 15 noiembrie, artizanii și comercianții locali sunt pregătiți să își expună cele mai frumoase lucrări și creații ale lor, dar și cele mai gustoase preparate. Aromele de turtă dulce, scorțișoară, portocale sau vin fiert sunt prezente în fiecare piață de Crăciun din Europa.

Sunt convinsă că ați făcut deja o incursiune prin celebrele piețe de Crăciun de la Viena, Budapesta ori Praga. De aceea, acum, aș vrea să vă recomand alte câteva locații de Crăciun unde, poate, nu ați fost, iar mie mi-au plăcut foarte mult!

 

Piețele și târgurile de Crăciun: vestitorii sărbătorilor de iarnă

Piețele și târgurile de Crăciun: vestitorii sărbătorilor de iarnă

 

 

München, Germania

 

Când localnicii vorbesc despre München, orașul lor natal, spun “Gemütlichkeit” care nu se poate traduce literalmente, însă  se referă la un amestec de confort, bunăstare și atitudine relaxată.

În München, se simt foarte bine toate aceste “ingrediente” locale din simplul și concretul fapt că impresionanta capitală bavareză este unul dintre cele mai bogate orașe ale Europei, cu o economie mai mare decât majoritatea țărilor mici și infrastructură extraordinară!

Dincolo de faptul că München este lumea BMW-ului și a industriei auto germane, totuși orașul nu și-a pierdut din tradiții, piețele de Crăciun fiind o feerie!

Piața tradițională de Crăciun din inima Münchenului, Marienplatz, cea mai vizitată și cea mai veche, este sufletul atmosferei de sărbătoare. Am găsit aici foarte multe căsuţe cu de toate: dulciuri, băuturi calde, covrigi şi cârnaţi tradiţionali, apoi diverse decoraţiuni şi jucării de Crăciun. Iar memorabil rămâne mirosul de vin fiert ce plutea peste aroma migdalelor caramelizate, condimentată cu scorțișoara înțepătoare a turtelor dulci. Parcă simt şi acum această aromă!

 

 

 

München poate fi o destinaţie excelentă pentru city break. Istoria, cultura şi modernul se îmbină foarte frumos la Munchen!

 


Contactează-mă!

 

 

De fapt, aici, în capitala Bavariei sunt multe pieţe de Crăciun, în jur de 20. Chiar şi aeroportul găzduieşte un târg de Crăciun care te poate face să pierzi avionul! 🙂

Nu este de mirare că tradiția piețelor de Crăciun vine din Germania (sub denumirea de Weihnachtsmarkt sau Christkindelmarkt), încă din Evul Mediu, când oamenii trebuiau să-și facă provizii pentru iarna grea. Şi astfel, se organizau diverse târguri de unde oamenii se puteau aproviziona. Cea mai veche piață de Crăciun din Germania este cea de la Dresda, în estul Germaniei, la 200 km de Berlin)deschisă pentru prima dată în 1434. De aici provine şi Dresdner Stollen, un fel de cozonac tradițional nemţesc, specific orașului și răspândit astăzi în anumite zone din Germania.

 

Continuăm călătoria de Crăciun, pe urmele Moşului! 🙂

 

 

Ludwigsburg și Pforzheim, în apropiere de Stuttgart, Germania

 

La aproximativ 1 oră cu mașina din Stuttgart, se află două orășele tipic nemțești, Ludwigsburg și Pforzheim. Am aflat de ele de la un văr care locuiește în Stuttgart și ori de câte ori vorbesc despre piețele de Crăciun, îmi aduc aminte cu mare plăcere și de aceste orășele din vestul Germaniei.

La începutul secolului al XVIII-lea, Ducele Eberhard Louis de Württemberg a construit un oraș pe râul Neckar din Stuttgart, pentru a-și întări puterea absolută. Trei secole mai tarziu, Ludwigsburg este încă un oraș al palatelor cu o arhitectură impresionantă. Acest oraș, aflat la 12 km nord de Stuttgart, oferă o notă ambientală aparte, datorită stilului baroc prezent în arhitectura clădirilor şi a catedralei sale mărețe.

Iar structura pieței de Crăciun din Ludwigsburg are o simetrie tipică unei arhitecturi de oraș construit în stil baroc. Am întâlnit aici ornamente şi decoraţiuni pe care nu le-am văzut nicăieri în Europa. De exemplu, aceşti îngeri maiestuoşi, cu aripile întinse, strălucitoare care binecuvântează întreaga piaţă.

 

 

La confluența a trei râuri de la marginea de nord a Pădurii Negre din landul Baden-Württemberg, se află Pforzheim, unul dintre cele mai vechi orașe germane care își pot urmări istoria încă din epoca romană, când se numea Portus.

În zilele noastre, Pforzheim a devenit un oraş comercial care deservește orașele mai mici din împrejurimi. Este cunoscut ca “oraşul de aur”, găzduind muzeul de bijuterii, “Schmuckmuseum”. Astfel, veți găsi aici ultimele apariţii de bijuterii, dar și creaţiile tinerilor designeri sau expoziţiile clasice, prezente permanent aici.

Piața de Crăciun de la Pforzheim este diferită de cea de la Ludwigsburg, adică este mai comercială, cu multe buticuri și magazine, un patinoar bine echipat și un mall foarte iluminat și dotat cu magazine pe care nu le găsești la noi și care au reduceri semnificative, mai ales de Crăciun!

 

Apropo de shopping, dacă ajungeți la Stuttgart sau în împrejurimi, ţineți cont de outletul Metzingen, aflat la 40 km de Stuttgart. Este unul dintre cele mai mari şi atractive outleturi din Europa, cu peste 70 de branduri importante. Primește anual peste 3,5 milioane de vizitatori din 185 de țări. Iar preţurile sunt pentru toate buzunarele.

 

 

Varșovia, Polonia

 

Odată ajunsă în Varşovia, capitala renăscută a Poloniei, un lucru mi-a fost foarte clar: Varșovia este diferită de alte capitale.

Nu mă gândeam să fiu impresionată prea mult de arhitectura unui fost oraş comunist, distrus aproape în totalitate în timpul războiului. Ştiam că a fost reconstruit, însă capitala poloneză m-a cucerit de la prima vedere. Arhitectura Varşoviei este foarte diversă: clădiri restaurate, locuinţe colorate care te duc cu gândul la cele din Praga, parcuri mari, similare cu cele din Viena, sticlă modernă și oțel minimalist, dar şi beton comunist, toate acestea creează o imagine a unei capitale renăscute din ruine, care nu îşi poate uita trecutul.

 

 

Evident, Varșovia găzduiește piețe de Crăciun, iar cea mai populară este cea din piața centrală a orașului. Iar dacă explorați orașul în lung și în lat, veți mai găsi și alte locații împodobite de sărbătoare, precum cele din centrul vechi. Varșovia este, în sine, un oraș de iarnă cum obișnuiesc eu să spun, ținând cont că aici temperaturile sunt scăzute mai tot timpul anului. Așa că, în capitala Poloniei se simte mirosul de iarnă și de sărbătoare mai devreme.

Am avut bucuria să am un companion de plimbare foarte simpatic, Augustin, băiețelul unor prieteni dragi. Pentru el, piețele de Crăciun înseamnă doar magazinele și buticurile cu jucării, evident. Am făcut împreună o incursiune și deja știa ce își dorește de la Moșul.

 

 

Continuăm călătoria de Crăciun, pe urmele Moşului și ajungem în Franța!

 


Contactează-mă!

 

 

Strasbourg, Franța

 

După ce am vizitat Strasbourg de Crăciun, am înțeles de ce acest oraș minunat poartă denumirea de “capitala Crăciunului”, de peste secole!

Târgul de Crăciun de la Strasbourg este special, autentic, magic, oferind o atmosferă de poveste pe care nu o trăieşti oriunde. Cu faimosul său brad de Crăciun, decoraţiuni superbe, lumini de poveste, căsuţe cochete din lemn, prăjituri delicioase și vin fierbinte, magia se simte întotdeauna, aici la Strasbourg. Târgul de Crăciun se reîntoarce în oraș în fiecare an, aducând vizitatorilor bucurie nemărginită.

 

Târgul de Crăciun de la Strasbourg

Târgul de Crăciun de la Strasbourg

 

Toate aceste decorațiuni, obiecte și produse transformă Strasbourgul în poveste de iarnă! Fiecare element decorativ are ceva special şi strălucitor, iar unele dintre ele sunt lucrate manual. Veți vedea că, fiecare străduţă este “îmbrăcată” de sărbătoare, iar clădirile şi magazinele din zonele comerciale aduc şi ele omagiu Crăciunului, fiind decorate cu tot felul de simboluri. Ursuleții sunt, de-a dreptul, adorabili!

 

 

 

Disneyland Paris

 

“This year, Christmas is merrier!” , ne promite Mickey Mouse, nelipsit nici din peisajele de iarnă ale parcului Disneyland din Paris. Faimosul șoricel râmâne imaginea reprezentativă a universului “Disneyland”, indiferent de sezon.

În plus, anul acesta, organizatorii și producătorii Disney vin cu noi atracții speciale pentru sărbătorile de iarnă, precum întâlnirea cu Baloo, Chip și Dale, Goofy, Alice în Țara Minunilor, dar și Maleficent sau însuși Moș Crăciun! Pe site-ul oficial găsiți toate noutățile: https://www.disneylandparis.com/en-usd/entertainment/#/character-experiences/

Cu siguranță, magia Crăciunului se simte extraordinar la Disneyland și ne va captiva pe toți, de la mic la mare. Chicoteli, râsete și uimire. Bucurie, emoție, încântare și nerăbdare. Veți vedea și veți simți toate aceste emoții pe chipul copiilor, dar și al părinților, laolaltă.

Așadar, haideți să îl întâmpinăm pe Moșul la Disneyland Paris!

 

 

video @Disneylandparis

foto @ANCAPAVEL.RO

 

 


Contactează-mă!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>