Strasbourg, capitala Crăciunului!

Pe măsură ce se apropie Crăciunul, Strasbourg devine un loc de poveste. La sfârșitul după-amiezii, pe măsură ce noaptea se apropie, magia cuprinde orașul. Mii de luminițe și decorațiuni de Crăciun strălucesc și sclipesc pentru a crea o atmosferă fermecatoare în capitala Alsaciană, Strasbourg.

 

Nu întâmplător, Strasbourg se numeşte „Capitale de Noel!” De patru secole, emblematicul “Strasbourg Christmas Market” își desfășoară magia la Strasbourg! Peste 300 de căsuţe din lemn, răspândite în diferite piețe din oraș, vă invită să faceți câteva cumpăraturi tradiţionale, într-o atmosferă de basm!

Comparativ cu alte oraşe europene celebre, ce găzduiesc târguri de Crăciun, pot spune că cel de la Strasbourg este special, autentic, magic, oferind o atmosferă de poveste, pe care nu o trăieşti oriunde.

Cu faimosul Brad de Crăciun, decoraţiuni şi lumini, căsuţe cochete din lemn, prăjituri delicioase și vin fierbinte, magia se simte întotdeauna, aici la Strasbourg. Târgul de Crăciun se reîntoarce în oraș în fiecare an, aducând vizitatorilor bucurie nemărginită. Începând cu anul 2009, oameni din întreaga lume, au ocazia să întâlnească şi faimoasele căsuţe din lemn, despre care aminteam.

Şi pentru că Strasbourg este unul dintre cele mai romantice oraşe ale Franţei, poţi simţi aici cum magia Crăciunului îţi învăluie sufletul 🙂

 

 

 

Care este, de fapt, secretul succesului Târgului de Crăciun de la Strasbourg? Cum a trecut testul timpului? Cum continuă să aducă magie în fiecare iarnă, timp de patru secole?

 

Deschis prima dată în 1570, Târgul de Crăciun de la Strasbourg este cel mai vechi din Europa, dar şi primul şi cel mai special din Franţa. În fiecare an, în noiembrie, Strasbourg devine capitala Crăciunului. Timp de o lună, peste 2 milioane de vizitatori vin să se plimbe prin locurile special amenajate de Crăciun, să se bucure de faimoasele lumini intermitente ale impresionantului Brad de Crăciun din Piaţa Kléber și să descopere cultura alsaciană.

Găseşti aici foarte multe căsuţe cu de toate: dulciuri, băuturi calde, covrigi şi cârnaţi tradiţionali, apoi diverse decoraţiuni şi jucării de Crăciun, suveniruri tradiţionale de Crăciun, cum ar fi statuile religioase sau jucării realizate manual, fețe de masă, şerveţele, decorațiuni de brad, bijuterii etc. Iar memorabil este mirosul de vin fiert ce pluteşte peste aroma migdalelor caramelizate, condimentată cu scorțișoara înțepătoare a turtelor dulci. Parcă simt şi acum această aromă!

 

De ce este Târgul de Crăciun de la Strasbourg atât de special?

 

Târgul vizează reconectarea perioadei festive cu credințele și cultura spirituală. Tradițiile de Crăciun sunt adânc înrădăcinate în cultura alsaciană, în special în mediul rural. În fiecare an, în noiembrie, familiile se reunesc pentru a face prăjituri de mare rang. Unele familii se pregătesc chiar în stil tradiţional, religios: amenajează un lăcaş al pruncului Iisus, coc pâine şi o sfinţesc, pregătesc vin fierbinte şi decorează bradul de Crăciun.  Aceste tradiții sunt parte integrantă a vieții locale în preajma Crăciunului.

Iar din ceea ce am văzut eu, pot spune că decoraţiunile şi instalaţiile luminoase sunt cele care transformă Strasbourgul în poveste de iarnă! Sunt atât de cochete şi strălucitoare, iar unele dintre ele sunt lucrate manual. În plus, este special şi felul în care oraşul (aproape integral) este ornamentat. Fiecare străduţă este “îmbrăcată” de sărbătoare, iar clădirile şi magazinele din zonele comerciale aduc şi ele omagiu Crăciunului, fiind decorate cu tot felul de simboluri, precum cele din imagini.

 

 

Când a devenit Strasbourg oficial “Capitala Crăciunului”?

 

Acest lucru s-a întâmplat în 1992, când Jean-Jacques Gsell, consilierul primăriei orașului Strasbourg, a venit cu ideea deschiderii tarabelor comerciale în diferite piețe din oraș. De atunci, Strasbourg e devenit un loc de referinţă pentru evenimentele şi târgurile de Crăciun din Europa.

 

De ce aici, în Strasbourg și nu în altă parte în Franța?

 

La vremea respectivă, Strasbourg făcea parte din Renania Germană, unde existau tradiții de Crăciun de multă vreme – mult mai multe decât în ​​Franța. Când Strasbourg a devenit un oraș francez, a păstrat aceste tradiții ca parte a patrimoniului său. Alsacia se află la intersecția a două culturi. Asta este ceea ce o face atât de unică. Pieţele de Crăciun au supraviețuit până în prezent, în ciuda opoziției comercianților din secolul 19, care au considerat-o ca o formă de concurență neloială.

 

Care sunt locurile din Strasbourg unde se desfăşoară Târgul de Crăciun?

 

La Strasbourg sunt numeroase locaţii decorate şi amenajate pentru Crăciun, cu 300 de căsuțe comerciale, ce se întind de-a lungul centrului orașului. Iar Place de la Cathédrale, Place Benjamin Zix, Place de la Gare, Place Kleber sunt alte câteva locaţii comerciale, de Crăciun.

Iată aici lista completă cu locaţiile de Crăciun din Strasbourg

 

Cum era Târgul de Crăciun la începuturi?

 

Târgul se desfăşura doar în cele trei zile înainte de Crăciun, la Place de la Cathédrale. Acesta era locul în care localnicii puteau cumpăra provizii pentru a se pregăti de Crăciun, de la producătorii de lumânări, comercianţii care vindeau pâine și alte delicatese, plante medicinale, haine second-hand și desigur, vânzătorii de brazi de Crăciun.

 

Cum s-a dezvoltat de-a lungul timpului?

 

În primul rând, s-a extins pe o durată mai mare, iar în prezent se desfăşoară mai mult de o lună, de la sfârşit de noiembrie până la sfârşit de decembrie. La începutul secolului al XIX-lea, dura șase zile. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a fost deschis timp de 36 de zile. De asemenea, locaţia târgului s-a tot mutat, odată cu extinderea oraşului. La început era în jurul Catedralei, la Place du Château și de-a lungul Rue Mercière. În 1830 în zona Place d’Armes și Place Kléber au fost deschise noi tarabe. Apoi, în 1848 târgul s-a extins din nou în cartierul Marais-Vert (după ce gara a fost construită în 1846, pe locul Place des Halles). În secolul al XIX-lea au apărut noi tarabe, mai întâi pe Rue des Grandes-Arcades, apoi pe treptele de la Place de la Grande Boucherie.

 

 

În afară de pieţele şi tarabele comerciale, târgul găzduieşte, în fiecare an, evenimente cu specific de sărbătoare, desigur.

Alte atracţii din Strasbourg: http://ancapavel.ro/ghid/strasbourg/atractii-turistice-din-strasbourg/

 

 

Vrei să vizitezi şi tu Târgul de Crăciun de la Strasbourg? Te ajut cu recomandări!


Contactează-mă!

 

foto@ANCAPAVEL.RO

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>