Într-adevăr, sosuri și supe din belșug. Alături de porc, friptură sau cârnați, vită, acompaniate de legume, fie coapte, fie în sos, precum ciuperci, cartofi sau morcovi.
Îți propun câteva preparate tradiționale pe care le-am gustat și care merită atenția oricărei persoane interesate de cultura gastronomică cehă sau pragheză. Nu îți promit că or să fie pe gustul tău toate și nici nu îți voi oferi rețete de preparare. În schimb, vreau să îți stârnesc curiozitatea, pentru că de fiecare dată când alegem să gustăm, măcar, un preparat tradițional al țării pe care o vizităm, devenim realmente mai legat de aceasta.
KULAJDA
Este o supă cremoasă din cartofi, cu ciuperci și mărar, la care se adaugă deasupra, ca element de fantezie și gust, un ou poșat. De regulă, poșat, în special în restauantele tradiționale și care respectă un standard calitativ înalt. Altfel, mai poate apărea și fiert, tăiat rondele. Cartoful apare, de regulă sub formă de felii (wedges) puțin prăjite iar deliciul este dat de îmbinarea aromelor de ciuperci, cartof și oul care se scurge elegant, dând savoare și culoare.
SVICKOVA
Un preparat clasic ce are la bază un sos de legume, morcovi, țelină, pătrunjel, combinat cu smântână și a cărui vedetă este o felie de carne de vită cu speck. Se servește alături de găluște tradiționale. Fiind un preparat clasic, se găsește în mai toate restaurantele tradiționale din Cehia și din Praga și este ales adesea de turiștii dornici să guste – la propriu – din cultura gastronomică cehă. Dacă nu ești un fan al mâncărurilor cu sos consistent, poate că ar fi bine să te orientezi, totuși, spre altceva.
GOULASH
Deși își are originile în Ungaria, punem și gulașul pe această listă, pentru că de-a lungul timpului, cehii au modificat și au promovat acest produs care deja se confundă la nivel gastronomic, cu Cehia. Drept pentru care, se servește în mai toate restaurantele din Praga și din restul Cehiei. Ce modificări au adus cehii? Păi au renunțat la cantitatea de legume și au mărit cantitatea de carne. Destul de simplu. Este folosită carnea de vită, în general.
TARTAR DE VITĂ – BEEF STEAK TARTARE
Despre tartar nu are rost să îți povestesc prea multe, este deja foarte cunoscut peste tot, inclusiv în restaurantele din România. Preparat crud din vită, condimentat, plus usturoi, uneori servit în combinație cu ou, tartarul este un deliciu și merge excelent acompaniat de o bere rece. Acesta este motivul principal pentru care îl punem pe listă. Cât despre autenticitate, sunt multe de discutat.
@pinterest, blog.kitchentrotter.com, expats.cz, macheesmo.com,