Cea mai bună înghețată din Europa! 11 sugestii pentru o vacanță mai… răcoritoare

Gata, e oficial vară și foarte cald. Deja de ceva vreme visez la răcoare; sau, dacă nu chiar răcoare, măcar ceva răcoritor. Ce mai: visez la înghețată. Nu orice fel; din aceea cremoasă, gustoasă, răcoroasă, senzațională, cum am mâncat în câteva locuri pe care nu le mai pot uita. Nu zic că nu s-ar găsi înghețată decentă și pe-aici, pe la noi. Dar, sincer, nu prea se compară cu experiențele din alte părți... Până să ajung acolo, am compus o listă cu cele mai memorabile locuri de încercat înghețată în Europa. Poftă bună cui are norocul să le încerce!

 

MINI DONDURMA, ISTANBUL

Înghețata turcească e celebră. Există zeci, poate sute de tonete unde vânzătorii fac spectacol, cu o dexteritate care pare să țină de magie mai mult decât de comerț. Eu le recomand ca atracție turistică; dacă, însă, cauți o experiență gourmet, Istanbul are câteva locuri spectaculoase. Mini Dondurma e primul pe lista mea. Nu au website; e undeva în Beşiktaş (Bebek Mh., Cevdet Paşa Cd. 38/A) și e ușor să treci pe lângă loc fără să îl vezi; dar, dacă întrebi, o să vezi că toată lumea îl știe.

Câțiva dintre turiştii pe care i-am trimis la Istanbul mi-au lăudat și Dondurmaci Ali Usta, în Kadikoy, la fel de plin de savoare locală și la fel de renumit. Eu abia aştept să ajung din nou în Istanbul! În definitiv, începe curând sezonul înghețatei!

 

 

GELATERIA LA ROMANA, ROMA

Pentru gelato adevărat, îţi recomand, evident, Italia. Ce se poate spune despre gelato? Este pentru majoritatea dintre noi, înghețata supremă. Orice vacanță la Roma trebuie, după părerea mea, să includă măcar o pizza, o porție de paste, o ciorbă de burtă în variantă italienească și o gelato. În cazul meu, pe primul loc a rămas Gelateria La Romana. Sigur, depinde foarte tare de gusturi și moment, dar recomand să încerci Bacio di dama cu migdale prăjite sau Croccante della nonna, chiar dacă nu sunt tocmai tradiționale. Din experiența mea, La Romana e urmată foarte îndeaproape de Neve di Latte, unde merită să încerci o gelato de ciocolată sau de mango. Sau de amândouă. În definitiv, toate sunt excelente!

 

foto: www.gelateriaromana.com

 

IL MASSIMO DEL GELATO, MILANO

Mi-ar fi greu să aleg între Roma și Milano când vine vorba de gelato. La Il Massimo del Gelato, specialitatea sunt înghețatele de ciocolată de diverse feluri (cu portocale și Grand Marnier, neapărat, aș zice eu), dar nu pleca până nu guști și un sorbet cu gust de fruct autentic. În plus, mărturisesc că aici am trișat un pic: în alegerea acestei gelaterii a atârnat foarte greu și varietatea de prăjituri și torturi excelente din ofertă. Dacă ar fi să creez o cofetărie perfectă, ar fi cam ca Il Massimo del Gelato.

 

foto: https://www.ilmassimodelgelato.it/fotogallery/

 

GUSTO 17, MILANO

Gusto 17, ca și Il Massimo del Gelato, e perfect pentru amatorii de înghețată italienească. De fapt, în Italia n-am mâncat nicăieri gelato care să nu îmi placă. Fiecare gelaterie are atmosfera sa, fiecare are arome și combinații specifice, fiecare are un dram de inspirație care să le deosebească de restul. Dar Gusto 17 e peste marea majoritate. Chiar dacă și ei au variante de gelato de ciocolată excelente (din ciocolată de Valhrona), preferata mea a fost cea de castane. Și încă un lucru: aici, cele mai banale înghețate nu seamănă cu imitațiile triste din alte părți.

 

foto: http://www.gusto17.com/gallery/

 

N’ICE CREAM, MYKONOS

În Grecia, înghețata e o combinație între gelato și înghețatele clasice. Dar, cum verile sunt lungi și turiștii caută răcoare în orice formă, grecii s-au specializat în înghețate. Eu nu cred că am stat vreo zi fără înghețată în Mykonos. Preferata mea e, de departe, N’Ice Cream. E un loc simplu, elegant și prietenos în același timp. Nu au numai înghețată (prăjiturile lor sunt și ele de ținut minte), dar e obligatoriu să încerci câteva arome. Căpșuni sau mango, aș zice eu – dar, orice alegi, va arăta senzațional și va avea un gust pe măsură. Nu uita să faci câteva poze, ca să știe cei de-acasă ce pierd.

 

foto: https://www.facebook.com/Nice-cream-Mykonos-945703208824958/

 

DODONI, CRETA

În Creta, am rămas fidelă unei singure surse: Dodoni. Nu arată spectaculos, e un loc micuț și fără pretenții, dar înghețata la cornet e… to die for. Am încercat vreo opt arome, dar, sincer, nu pot să recomand doar una anume. Ciocolată și zmeură, o combinație tradițională, e una dintre preferatele mele, dar aici nu greșești cu nicio alegere. Prietenii îmi spun că și Delizia Gelato e de încercat, mai ales pentru înghețata pe băț; aștept ocazia să văd cine are dreptate.

 

BITEZ DONDURMACISI, BODRUM

Bodrum e unul dintre locurile mele de inimă. Am încercat și aici cam tot ce se putea; înghețata e excelentă nu doar în magazinele specializate, ci și la restaurante. Îţi recomand Bitez Dondurmacisi. Înghețata de susan și cea de miere și migdale au fost preferatele mele.

 

 

foto: http://bitezdondurma.com/products.html

Dacă vrei o masă mai complexă care să culmineze cu o înghețată excelentă și să fie însoțită de o priveliște superbă, recomandarea mea e Penguen, în Cumhuriet. Nu cred că au website, dar sunt ușor de găsit – și, odată ce îi găsești, o să te îndrăgostești de acest loc elegant, relaxat și plin de arome fermecătoare.

 

PAHIT ICE, NICOSIA & LIMASSOL

În Cipru, ca și în Grecia sau Turcia, înghețata face parte din arsenalul de vacanță; ciprioții au rețete de toate felurile, de la gelato la variante locale sau înghețată tradițională. Mie îmi place în general mâncarea cipriotă, cu combinația de influențe, și cel mai adesea termin o masă excelentă cu o înghețată de la Pahit Ice. Are sucursale și în Nicossia, și în Limassol, așa că, oriunde te cazezi, ești pe-aproape. Ai grijă; dacă mergi cu copiii, o să fie greu să îi scoți de acolo! Ar mai fi și Uluwatu, în Limassol (str. Anexartisias 10); dacă te nimerești în apropiere, încearcă înghețatele lor pe băț, neapărat împreună cu o cafea excelentă.

 

 

EYESCREAM & FRIENDS, BARCELONA

Barcelona are multe de oferit din toate punctele de vedere. Chiar dacă spaniolii nu sunt renumiți pentru înghețate, au furat meșteșugul de la maeștri și sunt câteva locuri în care merită să intri. Cel mai bun, după părerea mea, e Eyescream & Friends. E o experiență în sine – pariez că o să ai ce să postezi pe Instagram! E poate cea mai inventivă prezentare a înghețatei, dar și gustul e pe măsură. Mai ales dacă mergi cu copiii, o să aveți cu ce să vă distrați. În plus, numele sunt la fel de inventive ca prezentarea.

Dacă te interesează numai gustul, nu rata Gelaaati di Marco. Aroma mea preferată, dintre tot ce am încercat, a fost fisticul. Nu pot să descriu gustul, pot doar să spun că e genul de înghețată care îți așează un zâmbet pe chip.

 

IJSMANSCHAP, AMSTERDAM

Amsterdam e un oraș fermecător din toate punctele de vedere, iar înghețata e una dintre surprizele sale de senzație. Evident, Amsterdam și-a inventat propria versiune de înghețată, iar IJsmanschap e de departe favorita turiştilor, atât pentru gust, cât și pentru inventivitatea prezentării și rețetelor. Sunt specializați în înghețate pe băț cu cele mai inedite și elegante prezentări, de la căpșuni la cafea vietnameză.

Mențiunea specială e pentru IJscuypje, unde înghețata de nuci îţi rămâne în minte încă multe luni după ce o savurezi.

 

video: http://ijsmanschap.nl/

 

GLACES GLAZED, PARIS

Parisul nu e celebru pentru îngheţată, dar ar trebui să fie. Aici vii să mănânci altfel de îngheţată: originală, elegantă, surprinzătoare.

Amatorii de gusturi şi ambianţe originale pot să se îndrepte direct către Glaces Glazed. E cea mai originală prezentare a celor mai originale gusturi. Cine s-ar fi gândit că “banană caramelizată şi curry” e o combinaţie excelentă? Nu îți imagina că experienţa e doar de amorul artei: îngheţata e senzaţională! Şi există, evident, zeci de sortimente, inclusiv pentru cei mai conservatori clienţi. Nu prea ai unde să o mănânci pe loc, dar o poţi mânca la plimbare, în parcul de alături.

 

foto: http://www.glaces-glazed.com/glaces-sorbets/glaces

 

Ia spune-mi: tu unde ai mâncat cea mai bună îngheţată?


Contactează-mă!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile