Atena vegană… şi nu numai

Dacă preferi meniuri fine de restaurant sau îţi plac aromele vibrante ale tavernelor locale, Atena are ceva de oferit fiecărui gust. În timp ce există atât de multe specialități grecești unice, inclusiv vegane, următoarele recomandări culinare sunt deosebit de delicioase.

 

Cu Tania mă știu de ceva vreme. Poate te știi și tu cu ea, de fapt: e una dintre vocile cele mai puternice în domeniul blogging-ului, specializată în mâncare vegană și raw-vegană. Am ”făcut” câteva vacanțe împreună, ca să zic așa, și mă bucur de fiecare dată când primesc câte un semn din călătoriile ei, pentru că aflu și eu mereu ceva nou.

Recent, Tania a fost la Atena. Orașul acesta e cumva, foarte apropiat nouă ca stil și dinamică, așa că impresiile ei mi-au cam făcut poftă de o călătorie spre sud.

 

Vacanță în Atena

Vacanţele turiştilor mei – Atena

 

Atena Taniei

Spuneam, la un moment dat, că e  important să ai relații de durată cu clienții tăi. E, de fapt, o experiență de învățare: când înveți ce își doresc și ce le place cu adevărat oamenilor, e și mai ușor să le organizezi vacanțe reușite.

Iată ce spune Tania despre recenta ei excursie:

”Atena este un oraș minunat, cu multă istorie și spirit tânăr. Pentru că îmi place să fac calătorii culinare, Atena aste perfectă pentru asta, plină de localuri frumoase și mâncare pe toate gusturile, mai ales pentru vegetarieni sau vegani. Un oraș multicultural, cu o viață de noapte destul de activă și vorbitori de limbă engleză peste tot.”

Despre Tania trebuie să știi că e nu doar blogger pasionat de mâncarea vegană, dar și antrenor de fitness, așa că în ea poți avea încredere să îți recomande lucruri care sunt 100% sănătoase. Eu mai calc pe bec, ca să zic așa: la ea, sănătatea e sfântă.

Tocmai de aceea, mi-am notat și eu recomandările ei de restaurante. Mi-ar plăcea să vizitez Atena și suspectez că o să am vreo două zile, la început, în care o să mănânc preparatele lor locale fără să mă pot opri la timp. După care o să mă simt vinovată și o să trec la mâncărurile sănătoase pe care le recomandă ea.

 

Vacanţele turiştilor mei - Tania în Atena

Vacanţele turiştilor mei – Tania în Atena

 

Recomandările Taniei

Lime bistro

Mulți spun că e cel mai bun restaurant vegan din Atena. Încearcă gyros cu ciuperci, se pare că e o experiență memorabilă în sine! În plus, ce e remarcabil la mâncarea vegană e că descoperi combinații la care nu te-ai fi gândit, dar care se dovedesc excelente. Eu mi-am notat deja să încerc risotto cu conopidă, are niște review-uri senzaționale.

Mama Tierra

Un restaurant care nu i-a plăcut doar Taniei, ci tuturor care au trecut pe acolo. Voturile se împart între burgerul cu ciuperci, musacaua vegană și burrito. Unii chiar zic că burrito-ul lor e cel mai bun, like, ever! În plus, se pricep la vinuri, așa că mergi pregătit/ă să bei un pahar-două din vinurile organice alese de adevărați specialiști.

Vegan Nation

Chiar dacă momentan e închis pentru renovare, până să ajungi la Atena sigur vei putea să te bucuri de acest restaurant preferat pe lista veganilor din toată lumea. Mă tentează și pe mine foarte tare, totul arată spectaculos. Au și mâncare, dar și niște cafele și sucuri după care deja salivez. În plus, se pare că gyros, nachos și wedges sunt incredibile.

 

 

Atena mea

Subscriu la tot ce spune Tania despre Atena: mi se pare un oraș foarte viu și fără pretenții, în care e ușor să te simți confortabil.

E senzația pe care mi-o dă și mâncarea grecească, de fapt: proaspătă, gustoasă, care nu încearcă să impresioneze ci doar să fie foarte, foarte bună. Mie îmi plac atât mâncărurile gourmet, cât și mâncărurile din stradă sau felurile tradiționale, servite fără fasoane.

Pe lângă lista Taniei, eu îţi mai recomand încă două locuri, despre care am aflat tot de la turiştii mei, cu amendamentul că în Atena – ca și la Istanbul, de fapt – e ușor să intri în orice local și să mănânci bine.

Dinner in the Sky

E genul de loc în care mergi să sărbătorești ceva – nu pentru că e foarte scump, deși trebuie să știi că într-adevăr nu e ieftin deloc – ci pentru că îți dă senzația de moment extraordinar. E cam la 40 de metri deasupra orașului, cu o priveliște superbă plus mâncare și servire pe măsură. Rezervă o masă seara și mergi cu încredere, n-o să regreți.

A Little Taste of Home

Dacă vrei să mănânci ceva bun, dar nu știi exact ce și ai prefera să nu fii limitat exclusiv la feluri grecești, recomand acest restaurant fără pretenții, dar excelent. Meniul lor are preparate grecești, indiene, belgiene, spaniole și nu numai, pregătite cu ingrediente a căror prospețime se simte din prima. Nu rata mielul și pastele de orez cu shiitake.

 

Restaurantul "A Little Taste of Home", Atena

Restaurantul “A Little Taste of Home”, Atena

 

Atena, dincolo de mâncare

Bine, fie, mai există și altceva în Atena în afară de restaurante. Sigur, trebuie neapărat să vezi Acropolis, dar, dincolo de asta, am trei recomandări speciale.

Muzeul Național de Arheologie

Nu sunt mare consumatoare de muzee, dar pe ăsta nu trebuie să îl ratezi cu niciun chip. E istoria civilizației moderne, sunt lucrurile despre care am citit toată copilăria, e cu adevărat leagănul culturii europene. O să le placă inclusiv copiilor! Atenție, însă: e așa de mult de văzut că vei avea nevoie de un ghid – sau resemnează-te de acum că nu vei vedea nici măcar tot ce e important.

Templul lui Hefaistos și Agora antică

Există multe tipuri de bilete speciale care îți dau acces la mai multe atracții turistice, de la Stoa lui Attalus la Acropolis, muzee, temple etc. Eu recomand templul lui Hefaistos și vechea agora. Templul e cel mai bine păstrat din Grecia şi a slujit multă vreme drept biseră ortodoxă. Cât despre agora, acest, să-i spunem, mall antic, mie mi-a creat fiori. Înțelegi altfel istoria când calci pe pietrele aşezate în secolul al VI-lea î.e.n.

Piața Centrală

Dincolo de obiectivele turistice, îmi place să simt pulsul oraşului şi caut peste tot pieţele şi bazarurile. Recomand piaţa centrală din Atena nu doar pentru senzația de bazar, ci și pentru că, după ce miroşi legumele proaspete, faci plinul de condimente şi cumperi suveniruri pentru toată familia, aici poți trage pe dreapta la oricare dintre micile restaurante, unde se mănâncă proaspăt și foarte bun. (Of, iar am ajuns la mâncare).

 

Vacanţă în Atena

Vacanţă în Atena

 

În fine… dacă eşti vegan sau nu prea, dacă te interesează muzeele sau plimbările, dacă eşti gata pentru o experienţă plină de prospeţime la sud, dar nu prea departe – la Atena ai cam tot ce ţi-ai putea dori. Eu deja mi-am făcut singură poftă.

Dacă ţi-am făcut şi ţie poftă de mâncare sau de drum, dă-mi un semn şi te trimit în vacanţă cât de curând!


Contactează-mă!

 

 

Surse foto: https://www.facebook.com/tania.bordianu; flickr.com; https://www.facebook.com/alittletasteofhomeathens

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>