Ştiu că vă este atât de dor de o vacanţă în linişte şi în siguranţă, mai ales în destinaţiile voastre preferate, precum Turcia sau Grecia. Şi ştiu că vă întrebaţi cum se vor derula sejururile voastre de acum încolo, însă nu aş vrea să vă demoralizaţi, ci să ţineţi cont de regulile pe care reprezentanţii guvernamentali ai Turciei şi Greciei le-au stabilit, pentru protejarea turiştilor împotriva noului Coronavirus.
Ministrul turc al Turismului şi Culturii a declarat că, începând cu luna iunie 2020, în toate aeroporturile din Turcia (în fruntea listei fiind aeroportul Antalya), precum şi la punctele de frontieră, vor fi instalate puncte de testare, unde fiecare turist va fi testat înainte de intrarea pe teritoriul Turciei.
„Rezultatele testelor care durează, în general, 5-6 ore, vor da rezultat în 2-3 minute, iar acestea se vor efectua înainte de trecerea punctului de frontieră, respectiv a punctului de control paşapoarte. Datorită reducerii duratei pentru aflarea rezultatului, aglomerarea şi timpul de aşteptare din partea turistului, vor fi reduse la minim posibil”, a declarat ministrul Mehmet Nuri Ersoy.
De asemenea, ministrul turc a mai afirmat că sezonul turistic va fi prelungit până în luna decembrie a acestui an.
Ce măsuri de protecţie vor folosi hotelierii turci?
Păstrarea distanţei între mesele și scaunele din zonele comune
Distanţa între mesele și scaunele din zonele comune din hoteluri și din restaurante a fost stabilită la 1,5 metri. Dar, de exemplu, atunci când aceeași familie stă la aceeaşi masă, distanța va fi de 60 de cm.
Distanţa dintre locurile comune din holurile hotelului, cozile din restaurante, precum şi cele din aeroport, va fi păstrată la 1,5 metri. Aceeaşi distanţă va fi şi între sezlongurile de pe plajă.
Va exista cod de bare la vedere, în hoteluri
Fiecare oaspete al hotelului va putea scana şi citi, cu ajutorul telefonului mobil, măsurile luate de hotel împotriva virusului. Codul de bare va fi amplasat în spaţiile publice ale hotelului, la vedere.
Hotelurile mici vor fi deschise primele
„Noi nu am închis hotelurile de la început, hotelierii au luat decizia de a inchide. Deschiderea acestora va începe treptat, în prima fază pentru turismul intern. Pentru că turismul extern nu depinde doar de noi. Ţara de origine va trebui să permită acest lucru. În acest caz, asteptăm ca, iniţial să se dechidă hotelurile mici. De asemenea, preconizăm că sezonul turistic se va prelungi până în luna decembrie a acestui an”, a declarat ministrul turc al turismului.
Sistemul „All Inclusive” rămâne, prezentarea se schimbă
Ministrul Ersoy a mai declarat: „Nu vom renunţa la sistemul All Inclusive, vom modifica doar sistemul de servire’’ .
Aşadar, hotelierii turci nu renunţă la sistemul All Inclusive, însă prezentarea şi modul de servire se vor schimba. Oaspeţii nu îşi vor mai putea lua singuri mâncarea dar îşi vor putea alege, în continuare, ceea ce îşi doresc, servirea urmând să fie făcută de câte un angajat al hotelului, aflat de partea opusă a bufetului şi separat de un geam transparent.
Criteriile pentru cazare și restaurante
„Vom face inspecţii pe trei canale diferite, în hoteluri şi restaurante. Companiile mari care oferă servicii hotelurilor vor verifica dacă se aplică regulile. Va exista un audit făcut de către stat o dată pe lună. Hotelurile vor fi obligaţi să pună la vedere măsurile luate’’.
“In holurile hotelurilor se va trece la sistemul de răcire a aerului proaspăt din exterior. Desigur, acest lucru va creşte, într-o oarecare măsură, costurile energiei electrice”.
Ce măsuri de protecţie a elaborat Grecia, pentru turişti?
Săptămâna trecută, secretarul de stat Giorgos Gerapetritis a anunţat că Grecia va putea primi turişti, începând cu data de 1 iulie:
“Vom deschide turismul de la 1 iulie. Detaliile privind demararea sezonului, inclusiv sprijinul financiar pentru industria turismului, vor fi anunţate până în 15 mai”, a declarat oficialul elen.
sursa: https://www.economica.net
În acelaşi timp, Guvernul Greciei a elaborat un protocol menit să ofere siguranță turiștilor care aleg să-și petreacă vacanța în insulele greceşti. Condiţiile de funcţionare a hotelurilor şi a altor locaţii sau structuri de cazare sunt prevăzute în „Protocolul Unităţilor Turistice” ce se va aplica în sezonul estival de anul acesta, în Grecia, astfel:
Certificat de sănătate
Turiștii care călătoresc în Grecia trebuie să dețină un certificat de sănătate, eliberat cu cel mult 72 de ore înainte zbor, din care să reiasă că nu sunt purtători de coronavirus. Certificatul trebuie prezentat la îmbarcare, în aeroport sau în punctele de frontieră, iar fără el nu se poate călători.
Reguli pentru structurile de cazare
Fiecare unitate turistică, indiferent de dimensiune şi caracteristici, trebuie să-şi stabilească propriul protocol pe baza directivelor generale ale ministerului. În fiecare stațiune turistică a Greciei, va funcționa un hotel destinat carantinării turiștilor care vor fi diagnosticați cu COVID-19, în timpul sejurului. Fiecare structură de cazare, hotel sau pensiune trebuie să aibă în dotare un cabinet medical sau să fie în permanentă legătură cu un medic care va interveni atunci când turiştii vor avea nevoie să fie testaţi pentru contaminarea COVID-19.
Reguli pentru servirea meselor
Masa se va servi în restaurantul hotelului/pensiunii și nu se va mai permite organizarea bufeturilor, decât în cazul hotelurilor foarte mici.
Nu se recomandă funcţionarea bufetelor, ci servirea directă a mâncărurilor. Pentru consumul de băuturi vor fi utilizate doar accesorii individuale ambalate.
În cazul hotelurilor care oferă sistemul all inclusive, se va proceda ca în situaţia hotelurilor din Turcia: servirea se va face de către un angajat al hotelului, aflat de partea opusă bufetului.
De asemenea, se recomandă, cât mai mult, folosirea serviciului room service, care în unele hoteluri (posibil chiar în toate) va fi gratuit.
Alternative la check-inul tradiţional
Se propune dezvoltarea unor alternative la check-in-ul tradiţional, prin utilizarea unor aparate portabile care pot fi dezinfectate mai uşor sau chiar şi posibilitatea ca check-in-ul să se realizeze în aer liber. Va fi interzisă intrarea în unitate a celor care nu sunt cazaţi acolo.
Păstrarea distanţei
În ceea ce priveşte distanţa de la restaurante, se recomandă (cu excepţia familiilor) o distanţă mai mare de 1,5 metri („spate în spate”) a scaunelor, iar oaspeţii care vor sta faţă în faţă vor sta de asemenea la o distanţă de 1,5 metri.
Pentru evitarea aglomerării, se recomandă prelungirea perioadei în care restaurantele sunt deschise, oaspeţii urmând să vină la masă în serii.
Pe plajă, șezlongurile for fi plasate la o distanță rezonabilă între ele și vor avea huse detașabile pentru o singură folosire.
În concluzie, îmi imaginez că vi se pare complicat să călătoriţi în aceste condiţii, însă, trebuie să fim conştienţi că toate aceste reguli au fost impuse pentru binele turistului. Şi, în ciuda situaţiei actuale, ştiu că sunt deja unii oameni pregătiţi să plece, pentru că îşi doresc foarte mult să meargă în vacanţă, chiar şi în acest an.
De asemenea, dacă v-aţi achiziţionat un sejur pentru vara acestui an şi totuşi, nu vă simţiţi în siguranţă să călătoriţi, vestea bună este că veţi putea primi suport din partea operatorilor din turism, prin reprogramarea sejururilor. Indiferent de situaţia în care vă aflaţi, vă asigur că toți agenții de turism fac tot ce pot să vă ajute. Am scris detalii în acest articol: https://ancapavel.ro/intrebarile-turistilor-despre-anulari-sau-reprogramari-in-perioada-coronavirus/
Să auzim de bine şi să putem călători cât mai curând, în siguranţă!
Surse:
https://evz.ro/
https://www.economica.net/
Ai întrebări sau nelămuriri? Îţi răspund cu plăcere!
Dia Florea says:
Avem plătit un sejur in 14 Iulie in Antalya și încă nu știm dacă vom merge sau nu este cu avionul aveți vreo informație in acest sens? Mulțumim