Tunisia şi deşertul Sahara, experienţe unice!

Călătoria mea în Deşertul Sahara este de departe, cea mai frumoasă şi deosebită experienţă pe care am trăit-o până acum. Deşi au trecut câțiva ani de atunci, amintirile sunt foarte vii şi privesc cu mare drag fotografiile surprinse acolo, în Sahara, unde, în ciuda deşertului pustiu, de nisip şi piatră, cu soare arzător, există totuşi viaţă. Plante şi animale care se adaptează în mod miraculos acestor condiţii extreme. Plus oaze în care apa hrăneşte şi ocroteşte de secole viaţa în aşezări umane - triburi de berberi.

Excursie în deșertul Sahara: o experiență obligatorie, dacă mergi în vacanță în Tunisia

Deliciul vacanței tale în Tunisia este dat de excursille și de experiențele locale pe care le poți face. Nu te mulțumi cu un simplu sejur la plajă. Tunisia are foarte multe de oferit, trebuie neapărat să o explorezi!

Am pornit la drum din Sousse, una din staţiunile importante de pe litoralul din Tunisia şi am călătorit aproximativ 5 ore, până am ajuns în inima deşertului tunisian. Dar nu doar destinaţia în sine contează în toată această experienţă, ci întreaga călătorie. Pentru că, pe drum, am vizitat multe locuri inedite şi am trecut prin diferite forme de relief: zone aride cu nisip, piatră şi stâncă, apoi brusc într-o oază paradisiacă, iar în final am atins nisipul fin din inima deşertului.

 

vacanță în Tunisia - Sahara

 

vacanță în Tunisia - Sahara

 

oază din Tunisia - excursie în deșertul Sahara

oază din Tunisia – excursie în deșertul Sahara

 

SAM_0934

 

Mai departe, din Sousse, călătoria continuă spre spectaculosul amfiteatru El Jem,  cu o capacitate de 35.000 spectatori, probabil al doilea ca mărime din fostul Imperiu Roman, după Colosseum din Roma.

 

El Jem - vacanță în Tunisia

Amfiteatrul El Jem

 

Amfiteatrul El Jem - vacanță în Tunisia

 

SAM_0727

 

SAM_0738

 

După vizitarea amfiteatrului roman, am trecut prin localităţile Sfax şi Gabes şi am ajuns la Matmata, unde îşi au originea locuinţele troglodite. Aici am simţit cu adevărat lumea tradiţională a Africii de Nord, cu viaţa simplă, al cărei timp parcă stă în loc.

 

locuințele troglodiților vizitate de turiști

 

SAM_0785

 

SAM_0802

 

Localnicii berberi ne-au prezentat costumele lor tradiţionale de nuntă. Pe care noi, turiştii le-am îmbrăcat cu mare entuziasm 🙂

 

SAM_0811

 

Iată şi câteva imagini din casele berberilor troglodiţi

 

SAM_0826

 

SAM_0833

 

SAM_0835

 

SAM_0849

 

SAM_0879

 

După servirea mesei de prânz, tradiţional-berberă, călătoria continuă, prin localităţile Gabes, El Hamman şi oaza Kebili, trecând prin formele de relief variate, despre care aminteam la început.

De aici, drumul conduce la Douz, sufletul deşertului tunisian, locul la care visam de ceva timp! Iar plimbarea pe cămile face parte din acelaşi registru.

Pont: O plimbare de o oră cu camila prin nisipurile deşertice nu costă mai mult de 3 dinari, iar în această sumă sunt incluse şi închirierea turbanului şi a tunicii tradiţionale, plus o fotografie cu tine şi cămila, ca suvenir.

 

plimbare cu cămila - Sahara, Tunisia

 

plimbare cu cămila în vacanța - Tunisia

 

Sahara - plimbare cu cămila

 

Toate acestea s-au întâmplat în prima zi din cele două zile pline de evenimente frumoase şi surprize plăcute!

Seara, ne-am cazat la un hotel de 4* (da, 4* chiar şi aici), din localitatea Tozeur.

Tozeur cândva a fost un orăşel prosper, un loc de odihnă pentru caravanele care veneau din Sahara pentru a face comerţ cu localităţile de pe coasta mediteranei. În prezent, oraşul supravieţuieşte din producţia de curmale.

Cea de-a doua zi a început dis de dimineaţă, în forţă cu jeep safari. Șoferul nostru – un berber carismatic – ne aştepta în faţa hotelului, cu o Toyota Land Cruiser şi astfel a început o experiență pe care nu o întâlnești în fiecare zi: dune riding, adică un fel de surfing cu mașina de teren pe dunele de nisip, senzaţie similară cu cea dintr-un roller-coaster. Mi-a plăcut la nebunie! Deși eu nu mă împac bine nici cu viteza, nici cu sporturile extreme și nici cu senzațiile tari la volan. Dar să faci surfing pe creasta dunelor de nisip, într-o caravană de câteva jeep-uri, în mijlocul deşertului, este fantastic!!

 

Jeep safari în deșert - Tunisia

 

Jeep safari în deșert - Tunisia

 

Jeep safari în deșert - Tunisia

 

Jeep safari - excursie în Sahara

 

Jeep safari în Sahara - Tunisia

 

www.ancapavel.ro

 

Pont: Excursia cu jeep-ul te duce şi către platourile de filmare ale filmelor Star Wars, Indiana Jones, The English Patient, în satele din apropierea oraşului Tozeur.

 

vacanță în Tunisia

 

excursie în deșertul Sahara

 

După jeep safari, am vizitat grădina botanică şi zoologică, o locaţie absolut superbă, paradisiacă, tot în Tozeur.  Nu degeaba poartă numele de Zoo du Paradis. Grădina este frumos amenajată cu arbori şi plante locale, o oază impresionantă.

 

vacanță în Tunisia

 

vacanță în Tunisia

 

excursie în deșert - Sahara

 

vacanță în Tunisia

 

Animalele sunt ţinute în cuşti bine întreţinute, de parcă s-ar afla în habitatul lor natural. Vipere, şacali, păsări de pradă, şerpi, şopârle, babuini, lei sunt doar câteva din speciile de animale specifice deşertului, pe care le întâlneşti aici.

Majoritatea dintre ele sunt dresate şi destul de prietenoase 🙂

 

grădina zoologică - vacanță în Tunisia

 

www.ancapavel.ro

 

grădina zoologică - vacanță în Tunisia

 

grădina zoologică - vacanță în Tunisia

 

grădina zoologică - vacanță în Tunisia

 

Iar vedeta locului este un dromader care bea Coca Cola!

 

grădina zoologică - vacanță în Tunisia

 

Şi astfel se încheie excursia minunată, de două zile, din deşertul tunisian. Din păcate, evenimentele politice şi sociale din ultima vreme au afectat Tunisia, ca destinaţie de vacanţă. Să sperăm că situaţia revine la normal, pentru că, după cum ai văzut, experienţele pe care le poţi trăi acolo sunt unice.

 

Ești interesat de o ofertă de vacanță în Tunisia?


Contactează-mă!

 

foto@ANCAPAVEL.RO

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>