Tenerife, insula cu cel mai bun climat pentru vacanţe în orice perioadă a anului

M-am întors din Tenerife cu o "tolbă" plină de informaţii interesante şi utile despre insulele canare şi despre cum ar trebui să fie o vacanţă bine organizată aici.  În plus, mi-am dat seama din propriile simţiri, de ce se spune că insula Tenerife are cel mai bun climat din lume. Vă invit să aflaţi cum a decurs călătoria mea în Tenerife şi de ce insula este o destinaţie turistică potrivită pentru vacanţe în orice perioadă a anului!

 

Anca Pavel recomandă insula Tenerife pentru vacanţe cu cel mai bun climat!

 

A trecut ceva vreme de când mi-am propus să ajung în Tenerife! În momentul în care am primit invitaţia de la Cocktail Holidays, (tour-operatorul alături de care am vizitat multe destinaţii şi locaţii extraodinare şi un partener de nădeje pentru sejururile turiştilor mei), mi-am dat seama că Tenerife se potriveşte de minune cu ceea ce îmi doream să vizitez. Adică, o destinaţie “caldă” , nu foarte departe de casă şi cu zbor direct. Iar cu câteva zile înainte de plecare, aflu că Spania a intrat în zona verde! Nimic întâmplător! Mi s-au aliniat astrele 🙂

În cele ce urmează, am pus pe foaie amintirile mele din Tenerife, principalele caracteristici ale insulei din (perspectiva mea) şi bineînţeles, recomandările mele pentru voi!

 

 

 

Să facem cunoştinţă cu insulele canare

 

Insulele canare constituie un arhipelag de 7 insule din Oceanul Atlantic şi fiecare insulă în parte este o destinaţie de vacanţă. Nu putem vorbi despre Tenerife, fără să facem referire şi la celelalte insule canare, pentru că ele sunt în strânsă legătură, fiind un întreg arhipelag. Astfel că, insulele canare au propriul guvern şi parlament şi sunt divizate în două provincii: partea de vest sau partea occidentală cuprinde 4 insule: Tenerife, La Gomera, La Palma, El Hierro şi partea de est sau partea orientală cuprinde 3 insule: Lanzarote, Fuerteventura şi Gran Canaria. Insulele mai apropiate de Africa, precum Lanzarote şi Fuerteventura sunt foarte bune pentru pasionaţii de surf sau kite surf. Fiind mai aproape de Africa, aici bate vântul mai tare, iar valurile sunt mai mari. Dacă am traduce mot a mot din spaniolă în română, Fuerteventura s-ar traduce foarte vântos.

Tenerife este insula cea mai înaltă dintre cele 7 insule canare. Acest lucru se datorează vârfului Pico del Teide (vârful lui Teide) care are o înălţime de 3718 m deasupra nivelului oceanului şi aproape 8000 m de pe fundul oceanului, ceea ce îl face să fie unul dintre cei mai înalţi vulcani din lume. De asemenea, Tenerife este şi cea mai populară insulă (din arhipelag) pentru vacanţe. Vă povestesc în cele ce urmează!

 

Anca Pavel în Tenerife: recomandări pentru vacanţe bine organizate!

Anca Pavel în Tenerife: recomandări pentru vacanţe bine organizate!

Tenerife este cea mai mare insulă din arhiepalgul insulelor canare

Tenerife este cea mai mare insulă din arhiepalgul insulelor canare

 

Toate cele 7 insule canare sunt bine dezvoltate în ceea ce priveşte infrastructura. Fiecare insulă are port şi aeroport, autostrăzi şi drumuri amenajate. Tenerife are două aeroporturi, unul în nord şi altul în sud. Astfel că e bine să ştiţi care aeroport este mai aproape de zona turistică pe care o alegeţi.

Taxiurile, autocarele, maşinile se mişcă foarte bine dintr-o parte în alta, pe toată insula Tenerife, datorită acestei infrastructuri bine pusă la punct. Ca idee, sunt aproximativ 10 minute cu taxiul, între staţiunile din sudul insulei. Din Costa Adeje până în Playa de las Americas am plătit la taxi 8-10 EUR. Totul este bine pus la punct în Tenerife, ceea ce te ajută să te mişti uşor între staţiuni. Această impresie mi-am format-o încă de când am sosit pe aeroport (TFS -sud), când am văzut ce repede am ajuns la hotel şi apoi pe tot parcusul şederii mele aici.

În altă ordine de idei, mi s-a părut interesant cum “sună” limba spaniolă aici, în Tenerife. Accentul este uşor diferit faţă de limba ce se vorbeşte pe continent, fiindcă spaniola din canare seamănă foarte bine cu limba spaniolă din America Latină sau America Centrală. Eu consider că spaniola din canare este mai melodioasă decât spaniola continentală. Am studiat spaniola la facultate şi atunci am aflat de accentele şi dialectele spaniole.

 

Tenerife are infrastructură bine organizată!

Tenerife are infrastructură bine organizată!

 

 

“Povestea” insulelor canare

 

Vreau să vă spun că am fost foarte plăcut surprinsă să aflu multe din poveştile referitoare la originea, istoria şi cultura insulelor canare. Deşi sunt insule autonome, ele sunt în strânsă legătură cu Spania continentală şi implicit cu istoria ei. Mai mult decât atât, insulele canare sunt în tandem şi cu America Latină, datorită lui Cristofor Columb. Vă povestesc imediat!

Toate cele şapte insule canare sunt insule vulcanice, iar denumirea de “canare” nu provine nicidecum de la acele păsărele drăguţe – canari, precum aţi putea crede. Ci vine din latinescul “canis” care înseamnă câine, pentru că primele animale pe care le-au găsit romanii au fost câinii de apă, adică focile. Şi iată că de aici vine denumirea de “canare”. Cu alte cuvinte, “insulele canare” s-ar traduce “insulele focilor”. Nu ştiaţi asta, nu? 🙂 Ba mai mult, insulele canare au dat denumirea canarilor. Nu invers.

 

Vacanţă în Tenerife: istoria insulelor canare

Vacanţă în Tenerife: istoria insulelor canare

 

Fiecare insulă din arhipelagul canare are o poveste aparte şi este foarte atractivă dacă o asculţi, mai ales din perspectiva unui turist. De exemplu, insula La Gomera este considerată insula lui Cristofor Columb pentru că a fost ultima lui oprire pentru alimentare, înainte să descopere America, în anul 1492. Un mic cancan al istoriei spune că Cristofor Columb s-a îndrăgostit de soţia guvernatorului, de aceea s-a întors pe insula La Gomera, după ce a descoperit  America. De asemenea, La Gomera este considerată ultima junglă din Europa pentru că aici nu ninge şi nu îngheaţă niciodată. Iar ca să vă faceţi o idee, vegetaţia s-a dezvoltat atât de bine, încât păpădiile pot să ajungă şi la 3 m înălţime! Se mai spune că în La Gomera trăiesc mai multe capre decât oameni. Tot pe această insulă s-a filmat, în 2019, “La Gomera”, film românesc nominalizat la Oscar şi regizat de Corneliu Porumboiu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Vlad Ivanov și Catrinel Menghia. Probabil aţi văzut filmul şi ştiţi despre ce vorbesc. În concluzie, vă recomand să vizitaţi insula La Gomera, în timpul sejurului vostru în Tenerife. Este o excursie de o zi, cu ghid însoţitor.

 

 

Tenerife are cel mai bun climat

 

Îmi place să descopăr destinaţiile turstice nu doar prin ochii turistului sau a omului de turism, ci şi din perspective mai profunde şi să mă conectez cu energia locurilor respective. Şi apropo de energie, nu ştiam de ce mă simt atât de relaxată în Tenerife, deşi am avut un program plin şi zilnic eram pe fugă. Şi totuşi, mi-am dat seama că toată această energie frumoasă vine din atmosfera şi clima foarte prielnice pe care le are insula. Senzaţia mi s-a confirmat când am aflat de la reprezentanţii locali că, aerul şi clima din Tenerife sunt atât de benefice organismului, încât, NASA consideră că aici este cel mai bun climat din lume! Fapt pentru care, îşi trimite cosmonauţii în Tenerife, să se relaxeze şi să se recupereze după zborurile cosmice.

Păi dacă NASA îşi trimite cosmonauţii în Tenerife pentru relaxare, atunci cum aş putea să nu le recomand şi eu turiştilor mei un sejur în insula cu cel mai bun climat din lume?


Contactează-mă!

 

Tenerife are 17 microclimate, iar fiecare zonă a insulei are o vegetaţie şi o climă aparte.

 

Insula Tenerife are cel mai bun climat

Insula Tenerife are cel mai bun climat

 

Orașele cu cel mai bun climat sunt Santa Cruz de Tenerife, Playa de las Américas, Puerto de la Cruz, San Cristóbal de La Laguna, Los Gigantes, Parcul Național Teide, Santiago del Teide, Tegueste, Costa Adeje și El Médano, cu o vreme bună cel puțin 11 luni pe an. Temperaturile variază în funcție de locație, sudul și vestul insulei având cele mai ridicate temperaturi spre deosebire de zona de nord din vecinătatea Muntelui Teide, unde deseori sunt vânturi puternice și chiar zăpadă.

Vulcanul Teide strânge toate precipitaţiile care vin dinspre nord şi le blochează în proximitatea lui, motiv pentru care există diferenţe climatice şi de vegetaţie între nord şi sud. Dacă aţi fost în Tenerife, probabil aţi observat că zona de nord are o vegetaţie mai abundentă datorită precipitaţiilor, iar zona de sud este mai aridă.

În medie, cea mai caldă perioadă a anului în Tenerife este iunie-noiembrie. Tot în această perioadă este cea mai bună vreme pentru înot. Iar temperatura medie a iernii este de 18-20 grade Celsius. E bine să ştiţi că unele hoteluri au piscine cu apă încălzită, ceea ce facilitează un sejur relaxant în Tenerife, indiferent de anotimp.

 

Anca Pavel în Tenerife: recomandări pentru vacanţe bine organizate!

Anca Pavel în Tenerife: recomandări pentru vacanţe bine organizate!

 

 

Tenerife, destinaţie turistică în orice perioadă a anului

 

Insula Tenerife este o destinaţie turistică potrivită pentru vacanţe în orice perioadă a anului. Iar acest fapt este în strânsă legătură cu vremea şi formele de relief. Într-un sejur de o săptămâna, să zicem, poţi străbate întreaga insulă, indiferent de perioada anului. Poţi sta la plajă în partea de sud, unde sunt cele mai ridicate temperaturi ale insulei şi apoi să faci drumeţii în partea de nord, zona de munte. Practic, vremea din Tenerife este atât de ofertantă, încât, doar într-o oră de condus, poți trece de la o baie în ocean la o plimbare prin zăpadă pe muntele Teide.

Turismul a luat amploare mulţi ani în partea de nord, după care a explodat în partea de sud, cu precădere în staţiunile Costa Adeje, Playa de las Americas şi Los Cristianos. În Costa Adeje şi Playa de las Americas găsim plaje cu nisip vulcanic, iar în Los Cristianos plajele sunt cu nisip auriu. Acum, mai nou, vor să dezvolte turismul şi în insula ce se numeşte La Graciosa. Localnicii din celelalte insule canare au fost întrebaţi dacă vor să populeze şi această insulă. Au fost de acord şi deja La Graciosa începe să aibă localnici şi turişti, în viitorul apropiat.

Cu siguranţă, există locuri în lumea largă unde priveliştea, plajele şi culoarea apei sunt mai impresionante decât ceea ce vezi în Tenerife. Însă, atuu-ul principal al acestei insule este clima, aşa cum spuneam de la bun început. Nu prea sunt alte locuri în Europa unde poţi face plajă pe tot parcursul anului, precum se întâmplă aici, în Tenerife. E drept că iarna nu poţi face baie în apele oceanului Atlantic, însă poţi sta la plajă.

 

Tenerife este o destinaţie turistică potrivită pentru vacanţe în orice perioadă a anului.

 

Tenerife, insula cu cea mai bună vreme pentru vacanţe în orice perioadă a anului!

Tenerife, insula cu cea mai bună vreme pentru vacanţe în orice perioadă a anului!

 

Tenerife face parte din UE, are un grad de siguranţă ridicat şi este cald tot timpul anului. Datorită acestor aspecte, insula este specializată în sectorul serviciilor, ceea ce reprezintă peste 75 % din economia insulei. Cea mai importantă industrie o reprezintă turismul. Anual, în condiţii normale, în Tenerife vin între 6-7 milioane de turişti şi 16 milioane de turişti în tot arhiepelagul insulelor canare. Iar proximitatea pe care o are insula Tenerife faţă de oricare capitală europeană, ne face să înţelegem de ce unii turişti (mai ales scandinavii) vin aici pe tot parcursul anului. Până în Tenerife, se zboară aproximativ 5 ore din oricare oraş european important.  Statisticile spun că aproximativ 80 % dintre turiştii care vin în Tenerife, se mai întorc aici cel puţin o dată, în decurs de 10 ani. Iar majoritatea zborurile sunt directe. Din România, durata zborului este de 5-6 ore. Există zboruri directe Bucureşti -Tenerife Sud, pe tot parcusul anului, iar în sezonul de vară se zboară şi în regim charter.

Cele mai multe hoteluri, apartamente de închiriat sau bungalow-uri se află în partea de sud a insulei, în staţiunile Costa Adeje, Playa de las Americas şi Los Cristianos. Deci, vă puteţi face o părere concretă ce zone să alegeţi pentru o cazare bună. În general, în perioada de vară vin în Tenerife multe familii cu copii. Însă, datorită vremii prielnice şi a formelor de relief atractive, perioada full season în Tenerife este iarna când vin foarte mulţi turişti scandinavi, dornici să exploreze întreaga insulă.

 

Recomandare Anca Pavel: vacanţă în insula Tenerife

Recomandare Anca Pavel: vacanţă în insula Tenerife

 

Notă personală: deşi zona de nord a insulei Tenerife are o vegetaţie mai consistentă, totuşi nu poate egala atmosfera de vacanţă, distracţie şi shopping pe care o oferă zona de sud. În plus, standardul, confortul şi facilităţile hotelurilor din sud sunt superioare celor din nord. Cu alte cuvinte, eu mi-aş alege doar hoteluri din zona de sud pentru vacanţa mea în Tenerife. Ceea ce vă recomand şi vouă!

De asemenea, vă mai spun că Tenerife are 12 terenuri de golf şi se poate practica acest sport nobil pe toată perioada anului. Însă, pasionaţii de golf vin în Tenerife, cu precădere în perioada de iarnă pentru că în restul anului se poate juca golf aproape oriunde în Europa.

Acestea fiind spuse, înţelegem acum de ce Tenerife este o destinaţie turistică potrivită pe tot parcursul anului.


Contactează-mă!

 

Vacanţă în Tenerife: sfaturi şi recomandări @ANCAPAVEL.RO

Vacanţă în Tenerife: sfaturi şi recomandări @ANCAPAVEL.RO

 

 

 

Turul insulei Tenerife

 

Dăcă vreţi să cunoaşteţi şi să descoperiţi zonele geografice cele mai impresionante ale insulei Tenerife, dar şi profunzimea locurilor pitoreşti, atunci vă recomand să mergeţi în turul insulei! Eu am fost în această excursie locală şi am avut ocazia să admir ceea ce vă spuneam cu entuziasm: locuri pitoreşti şi teritoriul vulcanului Teide din Parcul Naţional Teide.  Atenţie, totuşi, că drumul este cu serpentine, iar cei care aveţi rău de mişcare ca mine, să ştiţi să vă luaţi măsurile de precauţie. Excursia străbate locuri inedite, precum Los Gigantes, un oraș-stațiune din municipalitatea Santiago del Teide, cunoscut pentru formaţiunile sale de rocă, ce se ridică din mare la o înălţime de de 500-800 de metri. Un alt loc cu însemnătate este Icod de los Vinos, un orăşel tradiţional, unde am mâncat specialităţi locale la restaurantul Aica Maraga: “rancho canario”, o supă cu paste, cartof şi câteva bucăţi de cârnaţi, peşte cu legume şi “Papas Arrugadas” (cartofi copţi care se servesc cu două sosuri specifice, “mojo rojo” şi “mojo verde”. Cel verde se prepară din ardei verde, coriandru, usturoi şi pătrunjel, iar cel roşu are la bază sos de roşii, usturoi, ulei de masline şi chilli).

 

"Papas Arrugadas", preparate tradiţionale din Tenerife

“Papas Arrugadas”, preparate tradiţionale din Tenerife

Rancho canario, supă tradiţională din Tenerife

Rancho canario, supă tradiţională din Tenerife

Preparate tradiţionale din insulele canare

Preparate tradiţionale din insulele canare

 

 

Turul insulei continuă şi ajungem în Parcul Naţional Teide, la Pico Viejo (al doilea cel mai înalt vârf din Tenerife) , trecând şi prin Valle de Ucanca (un loc cu sedimente vulcanice foarte fine). Nu am ratat nici zona ¨Roques de Garcia¨, cu spectaculosul complex de formaţiuni ce au luat naştere de-a lungul timpului în urma erupţiilor vulcanice. M-am chinuit puţin să stau la poze în acest cadru, mai ales că îmi era rău de pe drum. Dar panorama minunată asupra vulcanului Teide a meritat efortul!

 

Turul insulei Tenerife: vulcanul Teide

Turul insulei Tenerife: vulcanul Teide

Parcul Naţional Teide

Parcul Naţional Teide

Orăşelul tradiţional Icod de los Vinos, Tenerife

Orăşelul tradiţional Icod de los Vinos, Tenerife

#ancapavelintenerife: Turul insulei Tenerife

#ancapavelintenerife: Turul insulei Tenerife

 

 

Pico del Teide este cel mai înalt vârf din Spania şi al treilea din lume, consemnat în Patrimoniul Omenirii al UNESCO. Are o înălţime de 3718 m deasupra nivelului oceanului şi este situat chiar în mijlocul insulei Tenerife. Bineînţeles că Teide este una dintre principalele atracţii turistice care atrage turiştii, tot anul.

Iată aici toate excursiile pe care le puteţi face în Tenerife: https://ancapavel.ro/info/spania/tenerife/excursii-recomandate-in-tenerife/

 

Mai am multe să vă povestesc despre Tenerife! De exemplu, despre experienţa extraordinară pe care am avut-o la Loro Parque, cel mai mare parc zoo din lume! Revin, curând, cu articole noi!

Acum, la încheierea acestui articol, vă mai spun că a fost o mare bucurie pentru mine, să aflu toate aceste informaţii, atât de interesante, de la doi ghizi români. Marius şi Cristina fac turism de calitate în Tenerife, de ani de zile şi sunt oameni dedicaţi turismului şi turiştilor. Veţi avea ocazia să îi cunoaşteţi şi voi şi să vă ofere experienţe locale inedite!

 

Iar eu, Anca Pavel, vă ajut cu plăcere să aveţi o vacanţă bine organizată în Tenerife!


Contactează-mă!

 

foto@ANCAPAVEL.RO

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile