Kenya: vacanţă autentică în savanele şi triburile africane

Ramona şi Răzvan sunt turişti pasionaţi de vacanţe exotice şi v-am mai povestit despre călătoriile lor şi cu alte ocazii! Recent, ei s-au întors din Kenya unde au petrecut o vacanţă autentică, în savanele şi triburile africane. M-aş bucura să vă inspire povestea lor de călătorie, mai ales că ei ştiu să se raporteze corect la fiecare destinaţie de vacanţă pe care o aleg.

 

 

Safari în Parcul Naţional Tsavo

 

O vacanţă în Kenya nu are farmec fără o escapadă autentică în junglele africane. De aici a pornit şi discuţia mea cu Ramona. Când a aflat că sejurul în Kenya include şi 2 nopţi de cazare în savana africană, atunci a decis că noua ei destinaţie de vacanţă exotică este Kenya.

Kenya şi Tanzania se bucură de cea mai mare diversitate de animale sălbatice, specifice Africii. Conform Wikipedia, în Kenya trăiesc peste 400 de specii de mamifere și peste 1000 de specii de păsări. Întreaga savană este populată de lei, trigri şi alte feline și de mari turme de rinoceri, antilope, gazele, girafe, bivoli zebre, elefanți și babuini. Locurile mlăștinoase, lacurile și râurile constituie habitatul ideal pentru hipopotami și crocodili.

Parcul Naţional Tsavo este una dintre cele mai importante atracţii sălbatice din Africa şi este un punct de referinţă al vacanţelor petrecute în Kenya. La fel ca Ramona şi Răzvan, turiştii vin aici să decopere cu propriile simţuri, frumuseţea animalelor, a naturii sălbatice şi să îşi dezvolte spiritul de explorator al junglelor africane.

 

#VacanteleTuristilorMei: Safari în Kenya, foto@ANCAPAVEL.RO

#VacanteleTuristilorMei: Safari în Kenya, foto@ANCAPAVEL.RO

#VacanteleTuristilorMei: Parcul Naţional Tsavo, Kenya, foto@ANCAPAVEL.RO

#VacanteleTuristilorMei: Parcul Naţional Tsavo, Kenya, foto@ANCAPAVEL.RO

#VacanteleTuristilorMei: Parcul Naţional Tsavo, Kenya, foto@ANCAPAVEL.RO

#VacanteleTuristilorMei: Parcul Naţional Tsavo, Kenya, foto@ANCAPAVEL.RO

 

Aflat la est de Muntele Kilimanjaro, Parcul Național Tsavo este cel mai mare parc național din Kenya, cu o suprafaţă de (20.812 km pătrați), înființat în 1948. Mai târziu, parcul a fost împărțit în două unități mai mici: Tsavo Est și Tsavo Vest. Dacă vă întrebaţi care sunt diferenţele dintre aceste dpuă zone ale Parcului Tsavo, vă spun că Tsavo Est este cel mai mare dintre cele două și este renumit pentru numărul mare de elefanți care se adună pe râul Galana și apoi rătăcesc pe câmpi. Iar Parcul Național Tsavo Vest se întinde până în partea de sud, adică până la granița cu Tanzania. Tsavo Vest este presărat cu izvoare (frumoasele izvoare Mzima) și locuri mlăştinoase, motiv pentru care aici veţi admira, cu preponderanţă, hipopotamii şi crocodilii. Însă, numitorul comun al celor două parcuri este, în definitiv, viaţă sălbatică foarte activă, datorită diversităţii de animale despre care am amintit mai sus.

 

 

Ambele parcuri deţin campinguri, cabane şi alte structuri de cazare, special amenajate pentru turişti. Unele cazări au regim hotelier şi condiţii foarte bune. De exemplu, în Tsavo Est, turiştii mei au fost cazaţi la Ashnil Aruba Lodge cu pensiune completă, opţiune pe care v-o recomand şi vouă. Lodge-ul este atât de bine amenajat, încât nu îţi vine să crezi că în asemenea locuri sălbatice poţi avea parte de servicii, precum: restaurant care servește mâncăruri africane, orientale și internaționale, room service non-stop, camere de inspirație africană (fiecare cameră include o zonă de relaxare, un dulap și o baie privată cu duș, cadă și articole de toaletă gratuite) şi piscină cu bar propriu.

 

 

În Tsavo Vest, turiştii mei au fost cazaţi la Voyager Ziwani Camp, încă o recomandare de referinţă pentru cazare în Parcul Tsavo. Voyager Ziwani Camp este un camping de corturi, situat pe malul râului Sante cu vedere panoramică la Muntele Kilimanjaro. Corturile de la Voyager au podea din lemn și un pat cu baldachin, protejat de o plasă de țânțari. Fiecare are o baie privată modernă, cu duș și toaletă. Mâncărea este gătită de casă, inclusiv o selecție de mâncăruri vegetariene, toate fiind servite la restaurantul campingului.

Trebuie să mai ştiţi faptul că drumul până la Parcul Naţional Tsavo este destul de greoi şi durează 2-3 ore din Mombasa, poate şi mai mult, în funcţie de trafic. În general, drumurile din Kenya sunt greu practicabile. Numai 13% din rețeaua de drumuri din Kenya este asfaltată și chiar și unele șosele importante, cum e autostrada Mombasa-Nairobi, devin uneori impracticabile.

 

 

Întâlnire cu localnicii: vizită la triburile Maasai şi în satele tradiţionale

 

Aventura din Kenya a turiştilor mei continuă! În cele ce urmează, veţi afla cum arată o zi petrecută în tribul Maasai şi în satele tradiţionale, alături de localnici. Această experienţă locală trebuie să facă parte şi din programul vostru când veţi vizita Kenya. Să cunoşti localnicii şi obiceiurile africane este modul cel mai autentic de a te conecta cu esenţa peisajului autentic din Kenya. Acest peisaj este de fapt, profunzimea poveștii vechi a acestei ţări, oferită şi dusă mai departe de triburile aficane.

Maasai este cel mai autentic trib din Kenya ce şi-a păstrat tradițiile și obiceiurile culturale aproape neschimbate de sute de ani. Ei sunt popoarele ale căror istorii și străduinţe zilnice spun povestea unei țări și a unui continent întreg. De îndată ce au  interacţionat, turiştii au simţit cum maasaii luptă, zilnic, pentru supraviețuire, în unele dintre cele mai dure medii de pe pământ. Însă, totuşi, apropierea de aceste culturi şi suflete, a fost un punct culminant al sejurului lor în Kenya.

 

#VacanteleTuristilorMei: Tribul Maasai din Kenya, foto@ANCAPAVEL.RO

#VacanteleTuristilorMei: Tribul Maasai din Kenya, foto@ANCAPAVEL.RO

 

Maasaii trăiesc la poalele masivului Kilimanjaro în sudul Keniei și nordul Tanzaniei şi îşi câştigă existenţa din păstorit. Este de admirat cum aceşti oameni, atât de simpli şi „loviţi” de soartă, luptă pentru păstrarea tradițiilor africane. Foarte interesant este meşteşugul maasailor de a coase şi de a lucra cu mărgelele, fie ca accesorii de pus la gât, fie ca motive decorative ale portului tradiţional foarte simplu, de altfel, format din piei de animale. Acest meșteșug al lucrului cu mărgelele le oferă Maasai-lor un fel de piață de schimb și comerț cu localnicii, dar şi o conexiune aparte cu turiștii.

 

 

Asemănător este şi stilul de viaţă al localnicilor din satele tradiţionale keniene. Ei trăiesc tot din păstorit şi din îndeletniciri tradiţionale.

Ramona şi Răzvan au vizitat un sat aflat foarte aproape de hotelul în care erau cazaţi. Din păcate, după 2 ani de pandemie, se simte cât de mult au fost afectaţi oamenii acestor locuri. Mulţi au rămas fără locuri de muncă, unii dintre ei având chiar şi 15 copii! Însă, totuşi, în sate este o permanentă forfotă. Bărbaţii se ocupă să procure hrana de zi cu zi, alimentele lor de bază fiind nucile şi laptele de cocos, mango, carnea de vită, oaie şi capră. Femeile se ocupă de gospodărie, iar copiii au şi ei responsabilităţile lor. Unii merg la şcoală, alţii muncesc alături de părinţi. Interesant este că aproape toţi vorbesc engleza, se predă în şcoli, fiind a două limbă a lor de conversaţie.

 

 

Mai departe, Ramona şi Răzvan şi-au propus să viziteze şi locurile istorice keniene şi au făcut o oprire la Fortul lui Iisus din Mombasa, o construcţie emblematică, aflată la intrarea în port. Fortul a fost construit pe vremea Imperiului Portughez care stăpânea Kenya (1590-1599) şi a fost conceput pentru a putea oferi un sentiment de siguranţă populaţiei portugheze din acea perioadă. Fortul lui Iisus deţine şi un muzeu cu o colecţie de obiecte specifice Imperiului Portughez: unelte, haine, obiecte de artizanat.

 

Fortul lui Iisus, Mombasa, Kenya, Patrimoniu Mondial Unesco

Fortul lui Iisus, Mombasa, Kenya, Patrimoniu Mondial Unesco

 

Dacă tot suntem în Mombasa, trebuie să facem cunoştinţă şi cu acest oraş kenian, al doilea oraş ca mărime, după capitala Nairobi. La prima vedere, ai zice că Mombasa este un oraş aglomerat, nu foarte curat, însă ne aflăm în Africa şi nu putem compara cultura de aici cu cea din ţările civilizate. Totuşi, Mombasa este un centru turistic, comercial şi cultural al ţării şi un important port. Găzduieşte cele mai vechi aşezări umane din estul Africii şi este şi o importantă destinaţie de plajă. În Mombasa se află majoritatea hotelurilor de tip resort unde vin turiştii pentru sejururi la plajă.

 

 

 

Sejur de 5 stele pe plajele din Kenya

 

După câteva zile de aventură şi explorare petrecute în savanele şi triburile africane, un sejur la plajă este binevenit!

Vremea este foarte plăcută în Kenya în această perioadă. În timpul zilei, temperaturile ating, în medie, 30 de grade. Dimineţile şi serile nu sunt foarte răcoroase, precum în alte destinaţii exotice, unde diferenţa de temperatură între zi şi noapte este destul de mare. În general, lunile Ianuarie, Februarie, Martie, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie, Noiembrie și Decembrie sunt cele mai potrivite pentru a merge în Kenya, fără precipitaţii abundente.

Şi sub deviza „beach and sun”, o vacanţă pe meleagurile keniene trebuie să includă şi un sejur la unul din resorturile de pe plajele Kenyei. Fară îndoială, Kenya are una dintre cele mai frumoase plaje și recifuri de corali din Africa. Şi are şi hoteluri de 5 stele cu all inclusive. Însă, trebuie să ştim să ne raportăm corect la ceea ce înseamnă un hotel de 5 stele în Kenya sau în destinaţii similare. Să nu vă imaginaţi că 5 stele în Africa ar putea însemna lux şi extravaganţă, ci mai degrabă confort, curăţenie, teritoriu frumos amenajat, amabilitate, atenţie şi mâncare proaspătă. De exemplu, hotelul pe care l-am recomandat Ramonei şi lui Răzvan se numeşte Swahili Beach 5* şi vi-l propun şi vouă.

 

#VacanteleTuristilorMei, Swahili Beach Hotel 5*, Diani Beach, Kenya, foto@ANCAPAVEL.RO

#VacanteleTuristilorMei, Swahili Beach Hotel 5*, Diani Beach, Kenya, foto@ANCAPAVEL.RO

 


Contactează-mă!

 

Hotelul Swahili Beach se află pe plaja Diani Beach, o plajă de referinţă în Kenya, cu vedere superbă spre Oceanul Indian. Camerele hotelului sunt foarte curate, îngrijite, spaţioase şi decorate în stil african. Vă recomand o cameră cu vedere la ocean, veţi vedea că priveliştea face toţi banii, vorba aceea. Personalul este foarte prietenos și de ajutor. Restaurantul principal al hotelului oferă mâncăruri locale şi internaţionale foarte gustoase şi destul de diversificate pentru o asemenea destinaţie. Puteți solicita şi preparate vegane şi vegetariene. Am înţeles că restaurantul Zanzibar este cel mai apreciat din resort. Oferă preparate locale keniene, cu preponderenţă din peşte şi fructe de mare.

Este o plăcere să te plimbi prin teritoriul resortului Swahili Beach! Cu siguranţă veţi admira multe florile colorate, vegetaţia deasă şi plantele specifice zonei. Iar maimuțele și babuinii nu lipsesc din peisaj. Se plimbă prin grădinile frumoase ale hotelului de dimineața până seara și oferă un spectacol grozav, fără să deranjeze turiştii.

 

 

 

Alte sfaturi utile pentru vacanţe în Kenya

 

  • Kenya solicită, obligatoriu, viză de turist. Viza se poate obţine online şi costă 50 usd/persoană. Detalii aici: http://account.ecitizen.go.ke/register sau aici: http://evisa.go.ke/evisa.html
  • Vaccinul anti-Covid este obligatoriu (cel puţin, în această perioadă). Alte vaccinuri nu mai sunt obligatorii, dar este recomandat vaccinul împotriva febrei galbene, boală care se transmite prin înţepătura ţânţarilor.
  • Apa de la robinet nu este potabilă.
  • Este bine să aveţi la voi pastile împotriva malariei şi spray-uri împotriva ţânţarilor şi insectelor
  • Moneda locală este shilling. 1000 shillingi valorează aproximativ 10 EUR.
  • Toate condiţiile oficiale de călătorie în Kenya, le găsiţi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe: https://www.mae.ro/travel-conditions/30273 sau pe site-ul oficial al Kenyei: https://magicalkenya.com/

 

Sper că v-a plăcut incursiunea în Kenya prin intermediul turiştilor mei. Mă bucur foarte mult că ei au fost “ambasadorii” mei în Kenya şi au împărtăşit cu noi experienţa lor de vacanţă autentică.

Dacă sunteţi şi voi interesaţi de o vacanţă în Kenya, vă pot îndruma cu plăcere!


Contactează-mă!

 

foto copyright @ANCAPAVEL.RO

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>