Familia Regală a Marii Britanii este una dintre cele mai puternice monarhii a tuturor timpurilor. Regina Angliei deţine recordul pentru cel mai longeviv monarh din lume. În istoria Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a este regina a peste 16 state suverane, are cea mai lungă domnie, depăşind-o pe Regina Victoria.
Familia Regală formează linia de succesiune a tronului britanic. Membrii familiei regale au aparținut, prin naștere sau căsătorie, Casei Windsor din 1917, sub domnia lui George V.
Arborele genealogic al Familiei Regale din Marea Britanie îşi are rădăcinile undeva în Evul Mediu, deşi nu există informaţii concrete despre primii membrii ai Familiei Regale.
Potrivit informaţiilor oficiale de pe site-ul monarhiei britanice, membrii Familiei Regale din Marea Britanie au făcut parte, iniţial, din Casele Saxa-Coburg şi Gotha, care s-au unit sub denumirea de Saxa-Coburg-Gotha odată cu nunta dintre Prinţul Albert de Saxa-Coburg şi Gotha şi Prinţesa Victoria Saxa-Coburg-Saalfeld. Confor istoriei, numele de familie al membrilor Casei Regale nu era Saxa-Coburg şi Gotha, iar regina Victoria a făcut o anchetă pentru a-şi afla adevăratul nume de familie. În urma căutărilor, consilierii reginei au descoperit că prinţul Albert a avut numele de familie Wettin. Însă, nici acesta nu a rămas pentru mult timp numele Familiei Regale, deoarece George al V-lea a schimbat denumirea Casei Regale în anul 1917 în Windsor, denumire care datează până astăzi.
Urmaşul la tron al lui George al V-lea a fost George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a. George al VI-lea a devenit, în anul 1949, primul conducător al Commonwealth-ului (asociaţie voluntară a 53 de state suverane, dintre care cele mai multe au fost colonii britanice sau teritorii dependente ale acestor colonii), iar după moartea sa, în anul 1952, Elisabeta a II-a l-a urmat la conducere.
Elisabeta a II-a s-a căsătorit cu ducele de Edinburgh, Filip, alături de care are patru copii:Charles, Anne, Andrew şi Edward. Anul 1992 a fost „anul oribil al reginei”, aşa cum l-a denumit Elisabeta, deoarece trei dintre copiii săi au divorţat, iar o parte a Castelului Windsor a fost distrusă de un incendiu. Mai mult de-atât, prinţul Charles a divorţat şi el în anul 1996, iar un an mai târziu prinţesa Diana a murit într-un accident de maşină la Paris.
Anunţul logodnei şi implicit nunta regală dintre prinţului William şi Kate Middleton a generat un val de bucurie frenetică în Marea Britanie, deoarece englezii se gândesc deja la următorul rege. Potrivit unor sondaje, britanicii sunt de părere că următorul rege ar trebui să fie William şi nu actualul urmaş direct la tron, prinţul Charles-fiul reginei Elisabeta a II-a. Ambele sondaje indică reticenţa englezilor de a-i vedea pe tron pe Charles şi pe soţia lui, Camilla, şi subliniază ideea că aceştia ar trebui să cedeze succesiunea directă prinţului William şi consoartei sale.
Prinţesa Diana
A fost o figură emblematică a secolului al XX-lea. Ea a reprezentat frumusețea, eleganţa și glamourul feminin. În același timp, a fost admirată pentru munca ei de caritate. În special, proiectele sale cu bolnavii de SIDA și susținerea campaniei de interzicere a minelor terestre. Căsătorită cu Prințul Charles în 1981, a primit titlul de “Prințesa Țării Galilor”. Prinţesa Diana este Mama Prinţilor William și Harry. În timpul vieții ei se spunea adesea că era cea mai fotografiată persoană din lume, apărând pe coperta revistei People mai mult decât oricine altcineva.
Diana s-a născut într-o familie aristocrată cu legături cu familia regală. Tatăl ei a fost Edward Spencer, descendent direct al lui Carol al II-lea. Mama ei era Frances Viscountess Althorp și era îndepărtată de Regina Mamă; Avea de asemenea o descendență americană. Când Diana a fost tânără, părinții ei au divorțat, tatăl ei câștigând o bătălie amară pentru custodia copiilor. Diana a crescut în casa familiei din Park House, înainte de a se deplasa la Althorp în 1975. Nu a strălucit ca student, dar s-a descurcat bine în muzică și balet. Când și-a întâlnit viitorul soț, Charles, Diana lucra ca asistent într-o grădiniță din Londra.
În 1981, Diana s-a căsătorit cu prințul Charles. Era o diferenţă de 13 ani între ei, Diana avea doar 20 de ani. Dar publicul larg a încălzit şi a maturizat inocența și frumusețea prințesei Diana, iar nunta a fost vizionată de peste 1 miliard de oameni din întreaga lume. În timpul căsniciei lor au avut doi fii, prințul William și prințul Harry.
Cu toate acestea, la mijlocul anilor 1980, divergenţele au început să apară şi cu mare tam-tam şi publicitate, căsnicia lor s-a încheiat, ceea ce a condus la divorț în 1992. În această perioadă, se spune că Diana a suferit diverse probleme de sănătate, cum ar fi bulimia și depresia.
Şi-a continuat viaţa dedicându-se operelor de caritate de tot felul, pentru bolnavii şi nevoiaşii din lumea întreagă. Pentru aceste fapte, ajunsese un idol.
Cu puțin înainte de moartea ei, 18 iunie, prințesa Diana s-a întâlnit cu Maica Tereza. Amândouă se admirau reciproc. Maica Tereza spunea întotdeauna că “Diana este fiica mea”. Iar Diana, cu cea mai mare umilință, spunea: “Sunt o Maică Tereza foarte, foarte mică.” În ciuda insistenţelor din partea presei asupra vieţii ei private, Diana a rămas foarte populară pentru că oamenii s-au putut identifica cu ea.
Diana a murit pe 31 august 1997, într-un accident de mașină, fiind implicat şi iubitul ei de atunci, milionarul Dodi Al-Fayed. Se spune că au fost urmăriți de paparazzi la momentul accidentului fatal. Cu toate acestea, ancheta a notat că șoferul a fost, de asemenea, sub influența drogurilor și băuturilor. Moartea prinţesei Diana a avut un impact profund asupra publicului britanic şi a lumii întregi. Peste 1 milion de buchete de flori au fost așezate la Palatul Buckingham. Înmormântarea ei a fost urmărită de nenumărate milioane de oameni din întreaga lume.
sursa: historia.ro, foto: facebook.com, historia.ro