Londra

Trafalgar Square

Piața Trafalgar este adevăratul centru al Londrei, unde se desfășoară mitinguri și marsuri, zeci de mii de petreceri, iar localnicii şi turiştii se adună pentru toate activităţile de aici, de la cinematografele în aer liber și sărbătorile de Crăciun, până la protestele politice. Este dominată de columna Nelson de 52 de metri și este “inundată” de numeroase clădiri splendide, incluzând Galeria Națională și biserica St Martin-in-the-Fields.

Piața a fost deschisă pentru public la 1 mai 1844, deși pavajul de asfalt nu era complet, iar fântânile nu funcționau. În jurul columnei lui Nelson erau încă garduri de protecție, iar schelele nu fuseseră încă îndepărtate în totalitate.

Revelionul este unul dintre momentele reprezentative ce se desfăşoară în Piaţa Trafalgar. De foarte mulți ani, petrecăreții se adună în piață şi sărbătoresc trecerea dintre ani.

Trafalgar Square este şi locul de întâlnire al porumbeilor, hrăniți atât de turiști, cât și de localnici. Piața a fost vestită pentru porumbeii sălbatici a căror hrănire era o activitate la modă. Prezența păsărilor a fost contestată: dejecțiile lor au afectat piatra din care sunt construite monumentele, iar stolul, estimat la 35.000 de păsări, a fost considerat ca o amenințare pentru sănătatea oamenilor. În 2005 a fost interzisă vânzarea hranei pentru păsări în piață, apoi au fost introduse și alte măsuri care să alunge porumbeii, inclusiv folosirea unor șoimi dresați. În septembrie 2007, Westminster City Council a votat o lege prin care s-a interzis hrănirea păsărilor pe calea pietonală situată pe terasa din partea de nord și pe orice altă zonă pavată. Acum nu mai sunt decât câteva păsări în Piața Trafalgar, astfel că zona poate fi folosită pentru festivaluri și poate fi închiriată pentru filmări, ceea ce nu s-ar fi putut întâmpla în anii 1990.