Excursia de vis a unei generații: Turul Studiourilor Harry Potter din Londra

Puține cărți au captat atenția atâtor generații cum a făcut-o povestea lui Harry Potter. Pentru mulți, „băiețelul care a supraviețuit” e cel care i-a învățat pe copii, adolescenți și nu numai să redescopere cititul, i-a învățat să creadă în ideea de curaj, de prietenie. Eu fac parte din prima generație marcată de această poveste; pe mine, Harry Potter m-a învățat că, dacă ai un dar, trebuie să îl folosești în slujba binelui.

Când am auzit că s-a deschis un tur al studiourilor Harry Potter, am fost prima pe baricade. Chiar dacă nu sunt din tabăra celor care știu pe dinafară tot ce se întâmplă în fiecare dintre cărți, am rămas fascinată de universul creat de scriitoarea britanică JK Rowling și impresionată de felul în care filmele au reprodus acest univers în imagini atât de apropiate de viziunea cititorilor și autoarei.

 

Studiourile Harry Potter din Londra

Studiourile Harry Potter din Londra

 

Cum s-a născut ideea Turului Lumii lui Harry Potter?

Știai că JK Rowling a ținut, în mod special, ca filmele din seria Harry Potter să fie turnate în Marea Britanie, cu actori britanici, cu echipe creative și tehnice din Marea Britanie? Motivul e că autoarea s-a temut că o echipă de la Hollywood ar vulgariza sau simplifica prea tare conținutul și ar pierde esența britanică a acestor povești. În plus, JK Rowling, care a trăit câțiva ani din ajutoarele sociale pe care Marea Britanie le oferă celor cu venituri scăzute, a vrut să creeze locuri de muncă pentru britanici. (Tot de aceea, dacă te interesează, a ales să trăiască și să plătească taxe în Marea Britanie, chiar dacă nivelul de impozitare acolo e foarte ridicat: impozitele ridicate pentru cei cu venituri mari permit statului să îi ajute pe cei cu venituri mici).

 

JK Rowling - autoarea cărţilor "Harry Potter"

JK Rowling – autoarea cărţilor “Harry Potter”

 

Pe parcursul filmărilor de la studiourile Leavesden, mii de obiecte, platouri, costume și instalații speciale au fost construite pentru a reda atmosfera magică a lumii lui Harry Potter. Toate au fost păstrate de la început de Warner, în caz că acestea ar fi din nou necesare în episoadele ulterioare din poveste.

După încheierea filmărilor, în loc să le distrugă sau să le vândă amatorilor pentru a face loc altora noi, Warner și JK Rowling au decis să le păstreze tocmai pentru a oferi fanilor ocazia să se apropie de ele și să înțeleagă cum a fost creată magia filmelor. Deschis în 2012, turul aduce acum peste 100 de milioane de lire sterline pe an.

 

Ce e The Making of Harry Potter?

Mulți își imaginează că acesta e un fel de parc de aventuri Harry Potter. Din punctul meu de vedere, e ceva mult mai interesant: e un tur al platourilor unde a fost turnat Harry Potter, de la Diagon Alley (preferata mea!) și diverse încăperi sau scene aparent în aer liber până la costumele purtate de personajele principale și, mai ales, efectele speciale care au creat obiecte statice sau creaturile înfricoșătoare din întreaga serie.

De exemplu, castelul Hogwarts a fost creat la scară în cele mai mici detalii. Dacă ajungi în acest tur fascinant, nu uita să studiezi detaliile cele mai minuțioase – totul a fost creat de mână în zeci de mii de ore de muncă!

 

Castelul Hogwarts - studiourile Harry Potter Londra

Castelul Hogwarts – studiourile Harry Potter Londra

 

La fel de spectaculoase sunt desenele tehnice care au stat la baza obiectelor din film sau modelele la scară pe care le vezi în film ca fiind veritabile case, străzi, orașe întregi. În plus, toate scenele de zbor sunt create printr-o inginerie minuțioasă, în care intră echipamentele tehnice, ecranele verzi, costumele și obiectele – e incredibil cât de multă muncă și gândire au intrat în scenele deja celebre precum meciurile de Vâjhaț sau drumul prin Londra cu autobuzul acela cu trei niveluri!

 

Turul e ca și cum ai fi primit acces, pe ușa laterală rezervată starurilor, la culisele creării unei capodopere.

 

Înțelegi că nu contează doar regizorul, scenaristul și actorii: contează solzii de pe spatele monstrului, nasul fiecărui goblin, acoperișurile caselor, copacii mișcători, gulerul costumelor și fiecare detaliu minuscul din spatele fiecărei secunde de film.

 

Ce mă fascinează pe mine la acest tur e faptul că nu doar personajul Harry Potter se află în centrul atenţiei. Turul este despre film în general.

 

Afli tot ce se poate despre seria ta preferată, sigur, dar ajungi să înțelegi și ce efort uriaș intră în fiecare scenă de film, – ajungi, de fapt, să înțelegi de ce filmul, mai ales filmul fantastic, e o industrie atât de complexă. Drumul de la viziunea creatorului la ingineria și meșteșugul din spatele ecranului e foarte lung!

 

Cum ajungi acolo?

Studiourile Warner Bros care găzduiesc această experiență sunt la 30 de kilometri în afara Londrei. Nu te speria: chiar dacă nu ai mașină, e relativ simplu să ajungi acolo. Ideal e să vii cu trenul de la Euston până la stația Watford, iar de acolo poți lua un autobuz care costa 2.50 lire (cash only!). E opțiunea pe care o recomand. Drumul durează vreo jumătate de oră în total. Dacă ai Oyster Card – pe care ar trebui să ți-l iei dacă stai mai multe zile în Londra – acesta acoperă costul trenului, iar autobuzele pleacă din 20 în 20 de minute.

 

Studiourile Harry Potter din Londra

Studiourile Harry Potter din Londra

 

Cât costă?

Turul lumii lui Harry Potter nu e ieftin. O familie de patru oameni va plăti 148 de lire (dar copiii de până la 4 ani, inclusiv, intră gratis), un vizitator de peste 16 ani va plăti 45 de lire, iar un copil (între 5-15 ani) va plăti 37 de lire – și trebuie să fie însoțit de un adult pentru a putea intra. În plus, adaugă ce vei mai cheltui înăuntru – în primul rând suveniruri – și, da, una peste alta, socotește că doi oameni vor plăti în jur de 100 de lire. Pachetul de familie chiar merită!

Pe de altă parte, e o experiență cu adevărat magică, iar cele 3 ore și jumătate petrecute în această lume fantastică vor fi o amintire pe care sigur o vei păstra toată viața!

 

 

Aşadar, pentru fanii Harry Potter, turul studiourilor din Londra este o excursie de vis: nu doar ajungi lângă obiectele care au fost folosite cu adevărat la filmări, lângă costumele actorilor sau în încăperile cele mai celebre – dar ajungi să înțelegi munca de zi cu zi a actorilor. Eu recomand fără ezitare această excursie! Ieși de acolo emoționat, dar și cu un nou respect pentru această serie fascinantă.

 

foto @thewanderblogger.com, variety.com, sartorialgeek.com

 


Contactează-mă!

 

 

Tururi, activități și experiențe locale din Londra:

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile