El Palace Barcelona, cel mai vechi hotel de lux din Barcelona

Relatarea mea despre hotelul El Palace Barcelona nu are un caracter mercantil, ci constituie un articol de inspiraţie pentru oamenii care adoră hotelurile clasice şi care oferă o incursiune prin istoria şi cultura locului, în cazul de faţă, Barcelona.

 

El Palace Barcelona, cel mai vechi hotel de lux din Barcelona, sub tutela Ritz

 

El Palace Barcelona s-a “născut” în anul 1919 cu numele Ritz Barcelona, în cartierul Eixample, într-o clădire istorică în stil neoclasic, foarte aproape de cele mai importante puncte de atracție turistice din Barcelona și de celebrele bulevardele Las Ramblas şi Passeig de Gràcia. Stațiile de metrou Passeig de Gràcia şi Urquinaona se află la mai puțin de 5 minute de mers pe jos de hotel.

 

El Palace Barcelona, cel mai vechi hotel de lux din Barcelona

El Palace Barcelona, cel mai vechi hotel de lux din Barcelona

El Palace, hotel emblematic în Barcelona

Pe urmele lui César Ritz, părintele industriei hoteliere moderne de lux

 

César Ritz, părintele industriei hoteliere moderne de lux, a plănuit să-și construiască hoteluri şi restaurante impresionante în marile capitale europene. Primul hotel Ritz a fost construit la Paris în 1898, apoi la Londra și Madrid, toate oferind un rafinament excepțional. După sfârșitul Primului Război Mondial, Francesc Cambó, un politician catalan, a mers la hotelul Ritz din Madrid și a văzut viitorul în care credea: Barcelona merita un Ritz al ei. Cambó l-a convins pe César Ritz să-și construiască unul dintre hotelurile sale şi în Barcelona, ​​fiind convins că un nou hotel Ritz va da impuls orașului și un suflu aparte şi va deveni un loc de întâlnire al oamenilor importanți.

De la deschidere în 1919, El Palace Barcelona a participat la toate perioadele importante din istoria Barcelonei, trecând prin războiul civil spaniol şi ajungând în zilele noastre. Acest hotel emblematic din Barcelona a găzduit, de-a lungul timpului, personalităţi din întreaga lume, precum monarhi, aristocrați, artiști, muzicieni. Practic, s-a scris istorie între zidurile acestui hotel din inima Barcelonei. Salvador Dalí, unul dintre cei mai faimoși suprarealişti, a locuit în El Palace Barcelona, iar astăzi, unul din apartamentele hotelului (Art Suite) este dedicat lui şi este deschis şi oaspeţilor. Deci, practic aveţi ocazia să vă cazaţi în apartamentul unde odinioară locuia Salvador Dali.


Contactează-mă!

 

De asemenea, atât de multă literatură s-a scris în Barcelona, ​​iar romanele celebrului scriitor spaniol Carlos Ruiz Zafón au dat o nouă viață orașului și au împărtăşit feeria unui public larg. Hotelul El Palace a avut onoarea de a apărea în paginile romanelor sale, motiv pentru care hotelierii i-au dedicat suita de literatură acestui autor. Pe plan muzical, legendarul chitarist al trupei Rolling Stones, Ronnie Wood este un nume de referinţă al hotelului. Nu numai că a trăit și a concertat în hotel, dar a ajutat și la proiectarea suitei care îi poartă numele, suita Ronnie Wood.

 

Ospitalitate în stil „Belle Époque”

 

Noi, oamenii, ne putem raporta la diferite perioade anterioare, pe care nu le-am trăit, dar pe care ni le închipuim, fireşte, în raport cu propria noastră existenţă şi cunoaştere. Aş putea spune că eu mă raportez cu uşurinţă şi plăcere la acele vremuri, mai ales în ceea ce priveşte ospitalitatea de atunci. Pentru că, de-a lungul timpului, am vizitat hoteluri similare din diferite locuri ale lumii şi am fost curioasă să aflu ce înseamnă ospitalitate înaltă, în perioada lui César Ritz, de exemplu.

Hotelul El Palace Barcelona este reprezentativ pentru această epocă frumoasă, precum îi spune şi denumirea, “Belle Époque”, epocă infuzată în toate elementele arhitecturale şi de design ale clădirii hotelului.

Toate cele 120 de camere și apartamente sunt complet renovate şi decorate în stil clasic. De fapt, farmecul acestui hotel constă în eleganţa şi ambianţa de odinioară, prezente în fiecare colţ al clădirii. Camerele sunt foarte bine izolate fonic şi vă puteți bucura liniştiţi de priveliștea centrală a Barcelonei, fără să vă deranjeze traficul de pe bulevard. (Unele camere, de exemplu cele superioare, au privelişte spre celebra catedrală Sagrada Familia). Iar şemineul original din 1919 este punctul central al camerei care conferă o notă romantică. Apropo, expresia “luna de miere” a devenit larg răspândită chiar în perioada Belle Epoque, ca unul dintre primele “simptome” de turism modern.

 

 

Trebuie să menţionez şi domeniul culinar de elită, domeniu nelipsit în cadrul unui asemenea hotel. A existat întotdeauna o legătură puternică între acest deosebit hotel al Barcelonei și lumea gastronomiei. Evident, acest aspect provine tot din perioada „La Belle Époque”, încă de pe vremea lui Ritz care fost un simbol nu doar al hotelurilor de lux, ci şi al celor mai sofisticate restaurante. Aici, la El Palace au avut loc multe banchete, nunți și sărbători mărețe, de când şi-a deschis porțile și continuând până în prezent.

Unul dintre primele banchete importante pe care le-a pregătit hotelul Ritz din Barcelona a fost la începutul anului 1920 pentru angajații ziarului Noticiero Universal, care sărbătoreau introducerea duminicii ca zi de odihnă. Din acel moment, numele Ritz nu a fost asociat doar cu luxul hotelului, ci și cu înalta calitate a bucătăriei oferite. Pe măsură ce prestigiul gastronomiei hotelului a crescut, acesta a început să servească banchete în afara localului și chiar în afara orașului Barcelona. Pentru a servi drept exemplu, într-un an, hotelul a servit 288 de banchete cu un total de 10.234 de invitați. Acum, pe lângă banchete şi evenimente private, El Palace Barcelona este cunoscut pentru calitatea deosebită a meniurilor realizate de un chef cu stea Michelin. Meniurile evidențiază preparate locale, dar internaționale, cu acelaşi gust clasic-modern.

Ceaiul britanic de după-amiază, cafeaua, patiseria și decorurile regale sunt aici, într-o armonie perfectă. Pe lângă artiștii care s-au perindat prin sălile hotelului, El Palace Barcelona a găzduit şi o serie de prezentări de modă, în special în epoca „ceaiurilor de după-amiază”, că tot am amintit de ceaiul britanic.

Din proprie experienţă vă spun că, “five o’clock tea” la Palace Barcelona este un obicei cât se poate de sofisticat şi rafinat. Ceainicul, ceştile şi întreaga veselă sunt inspirate, evident, din perioada Belle Epoque, când doamnele rafinate ale societăţii se întâlneau în locaţii exclusiviste şi socializau la ceaiul de la ora 5. În zilele noastre, iată că putem continua tradiţia şi avem ocazia să savurăm ceaiul chiar în “sufletul” hotelului, adică în sala principală, “The Great Hall”.

 

 

El Palace Barcelona reinterpretează splendoarea și măreția Sălii Mari de odinioară cu activități moderne, inclusiv expoziții de artă, experiențe gastronomice și muzică live. Tot aici, la Great Hall puteţi servi masa. Zilnic, începând cu orele prânzului puteţi alege unul dintre meniurile pregătite de cheful hotelului. Aici găsiţi prezentarea meniului. Eu am ales Burrata Siciliană, ca starter, iar ca fel principal, miel gătit. Desigur, m-am păstrat şi pentru desert, mousse de ciocolată. Totul a fost foarte delicios şi preparat la nivel premium.

 

 

În încheiere, vă mai spun că El Palace Barcelona oferă facilități speciale pentru copii și acceptă şi animale de companie. De asemenea, găzduieşte un centru Spa remarcabil, în stil mayaș şi din ceea ce m-am documentat, ar fi singurul Spa de acest gen din Europa. Foarte interesant este şi rooftopul hotelului de unde se vede panorama Barcelonei şi unde se află o grădină inspirată din grădina romantică a palatului lui Francesc Cambó (omul politic despre care vă povesteam la începutul articolului) și din picturile artistului modernist Ramon Casas. Această grădină este probabil cea mai mare și exclusivistă grădină de pe acoperiș din Barcelona, ​​cu o suprafață de 1.500 m2.

 

 

 

 

Cauți o vacanță la Barcelona?

Îți pot oferi recomandări sigure și oferte avantajoase de vacanță!


Contactează-mă!

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile