Există, totuşi, diferenţe semnificative între luptele portugheze şi cele spaniole cu taurii, dintre care cea mai importantă este faptul că în Portugalia taurii nu sunt sacrificaţi la sfârşitul spectacolului (o tradiţie ale cărei origini pot fi identificate în prima jumătate a secolului al XIX-lea, într-un decret regal dat de Regele Miguel al Portugaliei). Pentru a face experienţa a tot ceea ce este mai spectaculos la luptele cu taurii din Lisabona, turiştilor li se recomandă să viziteze Corida Campo Pequeno.
Luptele cu tauri sunt, desigur, ţinute doar câteva luni pe ani, iar în timpul anului corida este folosită în diverse alte scopuri (concerte, expoziţii). Subsolul clădirii găzduieşte, cu începere din 2006, când corida s-a redeschis în urma unei lungi perioade de lucrări de restaurare, un mall de cumpărături, câteva cinematografe, numeroase restaurante şi o parcare cu o capacitate de peste 1200 de locuri.
Pomenitele lucrări de restaurare au fost efectuate astfel încât să nu afecteze aspectul iniţial al edificiului. Astfel, Campo Pequeno se detaşează, din punct de vedere arhitectural, prin stilul maur splendid materializat prin cele patru turnuri care domină edificiul, turnul vestic servind drept intrare în coridă. Clădirea este acoperită în cărămidă portocalie, făcând din Campo Pequeno o prezenţă arhitecturală luminoasă în Lisabona. Edificiul actual a fost construit între 1890 şi 1892, arhitectul său principal, Antonio Jose Dias da Silva, găsindu-şi inspiraţia în modelul coridei din Madrid. În prezent, corida are o capacitate de mai bine de 9000 de locuri.
https://www.youtube.com/watch?v=C2WFathS2lQ
bibilografie selectivă: lisbon-tourism.com, youtube.com; foto: flickr.com