Cele mai frumoase lacuri din Europa

Sunt atâtea și atâtea destinații recomandate pentru plajă sau pentru un sejur la munte. Dar uităm de frumusețea lacurilor din Europa. Și de priveliștile superbe pe care acestea le oferă. Așa că...să facem o vizită pe continent și să ne imaginăm cam cum ar arăta o vacanță de acest fel.

Liniște, peisaje pitorești superbe, culori vii și trasee turistice sunt primele lucruri care îmi vin în minte, atunci când mă gândesc la zilele petrecute în preajma lacurilor din Europa.

Poate că vei fi surprins/ă să afli că avem peste 100 de lacuri mari pe continent, adică cu o suprafață mai mare de 100 km pătrați. Plus alte sute mai mici dar cu priveliști deosebite.

Eu îți voi povesti despre câteva dintre acestea, unele mai mici, altele mai mari. Nu despre întindere va fi vorba, însă, și nici despre popularitate. Criteriul principal al selecției mele este frumusețea peisajului. Dar cum acest concept este multifațetat și plin de nuanțe, îmi doresc să aflu de la voi și alte propuneri de lacuri din Europa, care v-au impresionat.

 

Lacul Ohrid, Macedonia

 

Este unul dintre cele mai vechi lacuri din Europa și aparține unui grup de bazine care provin dintr-o depresiune veche de cinci milioane de ani. Da, ai citit bine! Lacul Ohrid a fost declarat obiectiv al Patrimoniului UNESCO, în anul 2019. De asemenea, lacul este cel mai adânc lac din Peninsula Balcanică, cu o adâncime maximă de 288 m. Datorită dimensiunilor sale, lacul și-a dezvoltat o biodiversitate foarte bogată, recunoscută la nivel mondial. De la fitoplancton până la specii răpitoare de pești, crustacee și moluște. Iar numerose păsări precum lebede, rațe, pelicani sau vulturi se bucură de bogăția naturală și de viața pe care Lacul Ohrid o dezvoltă, neîncetat.

Din punct de vedere turistic, lacul a devenit reprezentativ pentru întreaga Macedonie. Datorită caracteristicilor sale unice despre care povesteam anterior, lacul s-a transformat, de-a lungul anilor, într-o emblemă națională. Așa că turiștii care ajung în Macedonia, își fac drum spre granița cu Albania, pentru a vizita impresionantul lac. Din București, sunt aproximativ 800 km până la Ohrid. În drumul tău, poți vizita atât Sofia, capitala Bulgariei, cât și Skopje, capitala Macedoniei. Iar de la Lacul Ohrid, spre Nord, poți continua cu un traseu spre frumoasa Coastă Adriatică.

 

 

Lacul Annecy, Franța

Cunoscut ca “cel mai curat lac din Europa”, datorită reglementărilor de mediu și acțiunilor desfășurate odată cu începutul anilor ’60, Lacul Annecy este ca cireașa de pe tort a regiunii Haute-Savoie. Înconjurat de munți, sate și orășele montane, lacul se bucură de niște priveliști foarte frumoase și de un climat blând. Format acum 18 000 de ani în urma topirii ghețarilor, lacul are o lungime de aproximativ 14 km, o lățime maximă de aproximativ 3 km și o adâncime maximă de 82 m. Foarte interesantă este și amplasarea sa, la granița dintre Franța, Elveția și Italia. În nord, la doar 40 km de Annecy, se află Geneva și cunoscutul lac Geneva sau Leman, așa cum este cunoscut în jumătatea franceză.

 

foto: https://unsplash.com/photos/gptSU-fjYsc – non copyright photos

 

Întreaga zonă este deosebit de frumoasă, cu vedere spre Alpi. Turiștii vin aici pentru că se pot bucura de numeroase activități și sporturi precum paragliding sau chiar cursuri de pilotaj, sporturi nautice, activități de tip outdoor (tiroliana, cățărări, plimbări cu bicicleta) și multe altele. Ba mai mult, industria sporturilor outdoor a declarat Annecy drept “Capitala Sporturilor în aer liber”. Toate activitățile pe care le poți face în regiunea Lacului Annecy, le poți vedea aici.

 

În orășelele din împrejurimi, vei găsi o mulțime de opțiuni de cazare și interesant este că – pe lângă clasicele hoteluri – poți opta pentru pensiuni tradiționale, cabane sau chiar camping. Condițiile oferite sunt foarte bune și poți alege varianta cea mai apropiată de tipul de vacanță pe care vrei să îl petreci. Tarifele se întind pe un segment larg, în funcție de nivelul de confort pe care ți-l dorești. Pentru pretențioși, zona dispune și de numeroase hoteluri-spa sau chalet-uri.

 

 

Lacul Como, Italia

Nu mai este nicio surpriză ca Italia să se afle pe aproape toate listele cu recomandări sau topuri, atunci când vine vorba de vacanțe. Cunoscută pentru peisajele mediteraneene, pentru cele montane sau rurale, de câmpie și deal dar și pentru istoria și arhitectura orașelor sale, Italia acaparează o bună parte din turiștii din întreaga lume. Iar acum, că vorbim de lacuri frumoase, am ales să îți povestesc câte ceva despre Lacul Como.

 

La doar 50 de km de Milano, în aceeași regiune a Lombardiei, într-un cadru istoric, cu clădiri vechi dar bine păstrate, se află bine-cunoscutul lac Como. Frumusețea peisajului, popularitatea zonei și accesul facilitat de căile de transport regionale au ridicat Lacul Como la rang de obiectiv turistic. Așa că să nu fii surprins de aglomerație, mai ales primăvara și vara. Foarte mulți pasionați de fotografie vin aici, să fructifice acest cadru idilic al lacului și al orășelelor cochete, aflate de-a lungul său. Începând cu orașul reprezentativ cu același nume, Como și cu altele mai mici ca Brunate, Cernobbio, Laglio, Brienno, Lenno sau – la capăt opus – Bellagio.

 

Farmec, romantism și bun gust – toate acestea plutesc în aerul din jurul Lacului Como și în micile orășele aflate de-a lungul său.

 

 

Datorită poziției sale în spațiul geografic, mai exact, situat în nordul cizmei, la doar câțiva kilometri de granița cu Elveția, Lacul Como adună o mulțime de vizitatori. Dornici să viziteze atât lacul cât și orașe precum Milano, Bergamo, Verona sau chiar Torino, turiștii sunt atrași și de numeroase conexiuni pe care le pot face, odată cu vizitarea lacului. Inclusiv Elveția cu frumoasele zone muntoase din sud, devine foarte atractivă și accesibilă, fiind la doar o aruncătură de băț, după cum ziceam. Faimoasa stațiune montană, Saint Moritz, este la doar 100 km de Lacul Como, spre nord est.

 

 

foto: https://unsplash.com/photos/gptSU-fjYsc – non copyright photos

 

 

Lacul Bled, Slovenia

În regiunea Alpilor calcaroși din Slovenia și Italia, cunoscută ca “Alpii Iulieni”, se află frumosul Lac Bled. Acest micuț lac poate fi văzut pe numeroase vederi, postere de promovare sau magneți din Slovenia. A devenit reprezentativ pentru frumoasa Slovenie, de-a lungul timpului. Poți recunoaște lacul după insula și castelul din mijlocul său. Poate chiar ai mai văzut fotografii cu acesta până acum, fără să știi exact că era vorba despre Bled.

 

 

Pe lângă pisajul natural încântător, odată ajuns/ă la Lacul Bled, îți poți petrece timpul în mai multe feluri. O recomandare este să închiriezi o bicicletă și să pedalezi pe traseele din zonă. Sau mai poți închiria o barcă tradițională, cu vâsle care costă aproximativ 20 EUR/oră. Iar dacă nu ai chef să dai la vâsle, poți opta pentru o ambarcațiune puțin mai mare, pentru aproximativ 12 EUR. Mai poți vizita Castelul de la Lacul Bled, pentru 11 EUR, respectiv pentru 7 EUR, studenții și 5 EUR  copiii sub 14 ani.

Capitala, Ljubljana, se află la doar 55 km distanță de Lacul Bled. Poți ajunge în capitală în aproximativ o oră cu mașina și te sfătuiesc să faci asta pentru că vei avea ce vedea. Este un oraș curat, drăguț, cu un centru istoric frumos și cu numeroase obiective și atracții. Te poți inspira de aici.

 

 

Doar dacă vacanțele și călătoriile sunt pasiunile tale, îți recomand acest E-book:

E-book recomandări de vacanțe

Descarcă PDF

 

Lacul Jökulsárlón, Islanda

Iată și o propunere mai excentrică, pentru cei îndrăzneți și experimentați într-ale călătoriilor. Lacul glaciar Jökulsárlón din Islanda este de fapt

o lagună glaciară, situată la marginea Parcului Național Vatnajökull, parc ce ocupă aproximativ un sfert din suprafața insulei. Apa dă senzația unei culori albastre iar ghețarii se pot vedea, pe alocuri. Iarna, numeroase foci se pot vedea atât în apă cât și pe țărm. Foarte interesant este că acest lac se scurge direct în Oceanul Atlantic, printr-o mică “fisură” a uscatului.

Îți va părea că vei fi pe o cu totul altă planetă, la propriu. Rocile, apa, porțiunile înghețate, ghețarii și relieful stâncos te vor trimite în alt film.

 

 

Vei vedea că întreg peisajul îți va da senzația de peisaj extraterestru. Îți va părea că vei fi pe o cu totul altă planetă, la propriu. Rocile, apa, porțiunile înghețate, ghețarii și relieful stâncos te vor trimite în alt film.

Din capitala Reykjavik, vei ajunge în aproximativ 5 ore cu mașina, parcurgând 380 km de-a lungul țărmului de sud al Islandei. Din Reykjavik poți închiria mașina, chiar în aeroport. Atenție, vârsta minimă pentru a închiria o mașină, în Islanda este de 20 de ani, în cele mai multe locuri.

 

 

Lac d’Allos, Provence, Franța

Lacul d’Allos din frumoasa regiune Provence – cunoscută pentru peisajele sale deosebite – este și cel mai mare lac natural de munte din Europa. Dar nu acesta este motivul pentru care l-am pus pe această listă cu recomandări. Faptul că este amplasat într-un relief atât de frumos, de înalt (2230 m) și de bine păstrat, contează cel mai mult.

 

Lacul albastru, înconjurat de coroana munților, dă senzația de oază. Verdele din jur îmbogățește, însă, din abundență cadrul natural. Atât vizual, cât și din punct de vedere al ecosistemului. Lacul d’Allos este situat în Parcul Național Mercantour, Muntele Pelat, de 3052 m, dominând relieful cu înălțimea sa. Dimensiunile sale nu sunt impresionante, frumusețea locului îi oferă, în schimb, o notă aparte. Cât despre regiunea Provence din care face parte, nu cred că mai sunt foarte multe de spus. Nisa și Coasta de Azur se află la aproximativ 150 km de lac. Îți recomand să incluzi acest lac într-un circuit în care să vizitezi și Coasta de Azur sau chiar Marsilia, Elveția sau nordul Italiei.

 

 

Lacurile Plitvice, Croația

În Parcul Național Plitvice, se află frumoasele lacuri cu același nume. Ușor recognoscibile după cascadele și apele sale verzui, lacurile atrag numeroși vizitatori, dornici să exploreze parcul dar să se bucure și o sesiune foto. În total, sunt 16 lacuri care formează grupul lacurilor Plitvice. De asemenea, există și două cascade, una cu o înălțime de 78 m și cealaltă de 25 m.

Pentru a ajunge la Plitvice, poți alege un zbor direct, din București. Sau dacă vrei să mergi cu mașina, vei traversa Belgrad, vei continua spre Zagreb și imediat spre sud, vei ajunge în Parcul Național Plitvice. Din București, vei face estimativ 14 ore deci nu ar fi rău să faci și un popas, eventual în Belgrad.

Parcul Național oferă și posibilități de cazare în zonă dar o altă posibilitate pe care o poți lua în calcul, este orașul Zadar, aflat la o oră jumătate distanță. De asmenea, alegând Zadar, te vei afla chiar pe malul Mării Adriatice, în zona litorală deci te vei putea bucura și de un sejur la plajă.

Parcul oferă trasee marcate așa că îl poți explora individual sau poți alege să rezervi anumite tururi cu ghid.

Tarifele de acces în Parc variază, în funcție de perioada de călătorie. În cea de vârf, vara, vei plăti aproximativ 25 EUR de persoană și aproximativ 15 EUR primăvara și toamna. Parcarea costă 1 EUR/oră.

 

 

foto@ https://unsplash.com/photos/3E2zM9IF-bU – non copyright photos

 

Doar dacă vacanțele și călătoriile sunt pasiunile tale, îți recomand acest E-book:

 

E-book recomandări de vacanțe

Descarcă PDF

 

Lacul Bâlea, România

Cel mai probabil, dragă cititorule din român, ai vizitat acest lac, în plimbarea ta pe Transfăgărășan. Dar merită să se afle pe această listă de recomandări, oricum. Pentru ca frumusețea sa să fie cunoscută inclusiv de cei din afara țării. Să cunoască sau să își amintească de Lacul Bâlea și de impresionantul traseu montan, Transfăgărășan.

Transfăgărășan – drumul până la lac, este unul dintre cele mai spectaculoase din Europa.

 

Aflat la o altitudine de 2034 m în Munții Făgăraș, lacul glaciar Bâlea este “premiul” pe care îl primești, la capătul traseului parcurs. Aflat între cunoscutele orașe Sibiu, Brașov și Curtea de Argeș, Bâlea și cabana sa sunt vizitate de mii de turiști anual. În apropiere, se mai află alte câteva puncte de atracție: cascada Bâlea, Lacul Capra, Biserica și Hotelul de gheață.

Zona este excelentă pentru iubitorii traseelor montane. De aici vei putea porni spre diferite trasee. Inclusiv spre Vârful Moldoveanu – cel  mai înalt din țară, de 2544 m. Tot aici, iubitorii de ciclism, de parapantă sau alpinism pot petrece ore în șir, practicând activitatea favorită.

De asemenea, drumul până la lac este unul dintre cele mai spectaculoase din Europa. Trasfăgărășan – drumul național care leagă Muntenia cu Transilvania, cu o lungime totală de 90 km, este recunoscut pentru serpentinele sale impresionante, numeroase și pentru peisajul montan.

 

 

Lacul Orta, Italia

Este lacul din Italia de care foarte puțini au auzit și acesta este motivul pentru care am decis să ți-l propun. Este unul dintre locurile necomerciale din Italia, locul pe care îl poți vizita, bucurându-te de natură și de liniște. Acesta este unul dintre locurile unde poți vedea manifestarea naturii, neatinsă. Vei vedea razele soarelui cum strălucesc în apa aproape neclintită sau cum “episoade” de ceață se aștern și se înalță peste casele din jurul lacului.

 

Lacul Orta se află în nordul Italiei, foarte aproape de marele lac Maggiore și de granița cu Elveția. Priveliștea lacului a inspirat numeroși scriitori mari ai secolului al 19-lea, ca Balzac, Nietzsche sau Robert Browning, toți venind, special, aici pentru a-și găsi liniștea și inspirația. Orta San Giuglio este orașul de lângă lac. Foarte drăguț, curat, cu o arhitectură barocă bine întreținută și poate fi locul perfect de băut cafeaua de după-masă.

 

Doar dacă vacanțele și călătoriile sunt pasiunile tale, îți recomand acest E-book:

 

E-book recomandări de vacanțe

Descarcă PDF

 

 

Lacul Windermere, Anglia

Acest lac s-a format pe fosta albie glaciară a unui ghețar. Este cel mai mare lac din Anglia, întinzându-se pe o lungme de 18 km. Pe lac s-au format și 19 insule. Există diferite ambarcațiuni care oferă servicii turistice vizitatorilor. Ba chiar și un muzeu al ambarcațiunilor, Windermere Steamboat Museum. Aici poți vedea și cea mai veche ambarcațiune cu motor cu abur a muzeului, construită în 1780 și vei afla mai multe despre istoria curselor cu bărci.

 

Dacă te hotărăști să vizitezi Lacul Windermere, să știi că poți alege dintre mai multe variante de cazare. Există inclusiv hoteluri cu servicii spa sau hoteluri mai ieftine. Te poți orienta inclusiv la varianta de camping pentru a simți natura cât mai aproape. Bowness-on-Windermere este cea mai cunoscută destinație turistică a districtului de lacuri. Alte localități turistice din zonă sunt Ambleside, Newby Bridge sau Coniston.

 

Acum, la final, îți amintesc să iei în calcul o vacanță petrecută în vizită la unul dintre frumoasele lacuri din Europa pentru că va fi o nouă experiență. Te vei familiariza cu noi locuri și culturi și te vei bucura de liniște. Vei putea face diferite tururi și plimbări în natură și te vei întoarce cu o altă energie.

Din partea mea, acestea au fost câteva recomandări pentru tine dar vreau să schimbăm impresii despre vacanțele petrecute în preajma lacurilor din Europa. Așa că îmi doresc să cunosc și experiențele și recomandările tale.

foto cover: Lacul Ohrid Macedonia @ANCAPAVEL.RO

 


Contactează-mă!

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile