Carnavalul de la Veneţia – ediţia 2017

Tradiționalul Carnaval de la Veneția își va deschide porțile pe 11 februarie și se desfășoară până la data de 28 februarie. Acest carnaval se înscrie între cele mai spectaculoase manifestări de acest tip din Europa, care cuprinde, în fiecare an, manifestări stradale, baluri mascate, concerte și parade ale costumelor. Își are originea în ritualurile ancestrale de trecere de la iarnă la primăvară.

Istoria Carnavalului începe în anul 1162, primul document scris care atestă această manifestare datând însă din 1268, când este menționată și folosirea măștilor. A fost autorizat oficial printr-un act emis de Senatul Republicii în 1296, în care se stipula că toată lumea are dreptul la distracție înainte de lăsatul secului pentru Postul Paștelui.

 

DSC04308

 

DSC04285

 

DSC04278

 

Măștile sunt simbolurile carnavalului și conferă unicitate, în același fel în care gondolele conferă aerul de poveste Veneției. Măști reprezentând personaje din commedia dell’arte sau măști sinistre, măști colorate și strălucitoare, costume de epocă, muzică de viori, săli de bal, focuri de artificii fac din acest eveniment unul cu totul aparte.

În caz că nu știai, m-ar bucura să afli de la mine, că cea mai cunoscută deghizare este “Bauta”, o mască albă cu un nas încovoiat, asortată cu o pelerină neagră și un tricorn, adică o pălărie cu trei colțuri numită tabarro. Alte măști celebre purtate de-a lungul timpului la carnavalul vențian sunt “Morreta” și “Gnaga”.

 

 

Cel mai faimos magazin de măști venețiene este Carta Alta de unde pot fi achiziționate de la măști din plastic sau din material textile până la cele din ceramică, al căror preț variază între câteva zeci și câteva sute de euro. Cei mai cheltuitori turiști, dar și cei mai numeroși care se prind anual în iureșul carnavalului provin din Franța, Germania și Marea Britanie.

Iată aici cum se realizează măștile:

 

 

Costumele pentru carnaval erau, odinioară, confecționate manual, reprezentând adevărate opere de artă. Astăzi reprezintă o mică industrie, existând centre pentru închirierea lor și nenumărate magazine pentru cumpărarea acestora.

 

15908675183_b9ed3488c0_c

 

2822447481_df68b54e78_b

 

2866023970_05ceb21aa0_b

 

Cele mai apreciate și îndrăgite momente sunt festivitățile de deschidere și de închidere ale carnavalului. Acțiunea care anunță în mod tradițional începutul Carnavalului de la Veneția este “Zborul îngerului” lansat din turnul clopotniței Bazilicii San Marco, o tradiție foarte veche ce adună o mulțime impresionantă de oameni în Piața San Marco. Personajul care întruchipează un înger “zboară” de pe Turnul Campanile pe deasupra mulțimii adunate în piață, timp în care poate fi admirat cortegiul de personaje istorice, în frunte cu Dogele și soția acestuia.

 

 

 

 

City break Veneția

Dacă îți dorești să vizitezi Veneția în perioada Carnavalului, tarifele pornesc de la 260 EUR/persoană/pachet. Detalii aici

 

Alte articole recomandate: Află care sunt cele mai romantice locuri din Roma

 

@cartaalta.com, carnevale.venezia.it, agerpres.ro, flickr.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile