În acestă lume a prezentului, în care toată lumea aleargă după entertainment, plătind sume de bani și așteptând ore la cozile parcurilor tematice sau filmelor 3D, 4D, 5D…un show de lumini al naturii pare ceva și mai ieșit din comun. Să poți admira dansul liber al luminilor verzi, presărat cu fine nuanțe de roșu, violet, albastru sau chiar galben, este un prilej de bucurie și de cunoaștere a universului. Coliziunea dintre particulele încărcate electric de soare cu oxigenul sau azotul din atmosferă naște acest superb dans de lumini colorate al Aurorei Boreale, care poate fi văzut cu ochiul liber, pe cerul nopții din nordul Europei sau Canadei.
Îți voi povesti unde se poate vedea clar Aurora Boreală, cum poți ajunge acolo și în ce perioadă să mergi. Ține minte aceste recomandări și planifică-ți vacanța din timp.
Tromsø, Norvegia
În nordul Norvegiei, se află acest oraș cu 76 000 de locuitori. Este al 3-lea oraș ca dimensiune din Cercul polar arctic. Dar nu îți face griji. Datorită curentului cald al Atlanticului (Gulf Stream) originar din Golful Mexicului, care își continuă traseul spre nordul Peninsulei Scandinavice, temperaturile nu sunt atât de scăzute, în Tromsø. De exemplu, în toiul iernii, temperaturile rareori coboară sub -20 grade. Suportabil, ținând cont că vorbim de apropierea cercului polar, totuși.
Despre Tromsø
Orașul Tromsø se află în Cercul luminilor nordului, adică în zona cu cea mai ridicată vizibilitate a aurorei. În condiții meteorologice optime, cu cer senin, aurora boreală poate fi vizibilă chiar și deasupra orașului.
Combinația dintre munte și mare crește interesul turiștilor pentru acest oraș. Pentru că nu este doar un loc unde poți viziona luminile nordului și atât. Ci este un loc cu multe alte atracții. Și toate sunt în apropiere și accesibile. Poți face plimbări sau cățărări pe muntele Fløya din apropiere (doar câțiva kilometri distanță) sau poți vizita Grădina Botanică Arctică din nordul orașului. Poți vizita Muzeul Științific al Norvegiei de Nord, Muzeul Polar sau Muzeul Universității. Polaria este aquariumul marin unde vei putea vizita focile și vei afla mai multe informații despre speciile de animale din zonă.
În Tromsø, poți încerca diverse activități inedite, ca plimbarea cu sania trasă de câini husky, plimbări cu snowmobilul sau vizionarea balenelor.
O experiență inedită pe care organizatorii tururilor din Tromsø o pun la dispoziția turiștilor este vizionarea aurorei boreale de pe barcă. Tot aici, poți încerca și alte activități inedite, ca plimbarea cu sania trasă de câini husky, plimbări cu snowmobilul sau vizionarea balenelor.
Cum ajungi în Tromsø?
Din București, poți ajunge în Tromsø cu un zbor cu escală în Oslo. Tariful estimativ este de 200 EUR / persoană, bineînțeles că oscilează, în funcție de sezon și de perioada în care îl achiționezi.
Când să mergi în Tromso?
Din septembrie până în aprilie. Aceasta este perioada perfectă pentru o vizibilitate crescută. Ia-ți haine groase la tine, mai ales dacă alegi să mergi iarna.
Rovaniemi (Laponia), Finlanda
În Țara lui Moș Crăciun, aurora boreală se vede excelent. În apropiere, sunt numeroase parcuri naționale deosebite, ca Pyhä-Luosto, Oulanka, Pallas-Yllästunturi, Riisitunturi sau Urho Kekkonen. Locuri care formează cadrul ideal de unde poți vedea luminile nordice. Vei putea admira natura înzăpezită și copacii înghețați care par ireali, numiți “Tykky”. Aici, în Rovaniemi, capitala regiunii Laponia, aurora se poate vedea timp de aproximativ 150 de nopți, într-un an.
Avantajul este că nu trebuie să te îndepărtezi prea mult de oraș pentru a vedea luminile, la fel ca în cazul destinației anterioare, Tromsø.
Despre Rovaniemi
Orașul Rovaniemi este situat la doar 6 km de Cercul Arctic și are o populație de 63 000 de locuitori. Destul de mulți pentru o așezare aflată la o aruncătură de băț de punctul nordic al globului. Datorită lui Moș Crăciun și aurorei boreale, orașul a devenit unul turistic, oferind o infrastructură potrivită explorării și petrecerii timpului liber, într-un mod divers și interactiv. De asemenea, orașul este un important centru universitar din regiune, așa că vei vedea numeroși tineri în jurul tău, în special în centru.
În Rovaniemi, poți vizita casa lui Moș Crăciun, poți vizita parcuri naturale, poți face tururi de explorare și fotografiere a naturii și a speciilor de animale, snowmobile safari sau poți merge într-un tur organizat pentru a vedea animale sălbatice din apropierea Cercului Nordic. Poți merge cu sania trasă de reni sau chiar poți vizita o fermă de reni.
Sau ai mai putea merge într-o expediție montană cu bicicleta, pe unul dintre numeroasele tururi spectaculoase oferite. Există zeci de tururi turistice organizate în cele mai diverse locuri. Educația nordică, spiritul organizatoric și un bun mangaement turistic au făcut din Rovniemi unul dintre locurile cu cele mai multe și bine organizate tururi și activități turistice.
Peste 50 de specii de animale polare pot fi văzute în parcurile naturale sau în grădinile zoologice din Laponia. Ranua Zoo este cea mai cunoscută grădină zoo din regiune. Poți vedea animalele foarte bine, parcurgând la pas turul. Grădina este amplasată într-un cadru natural cu păduri tipice regiunii Finlandeze. Poți face și câte un popas la o cafea sau chiar la restaurantul amenajat, aici.
Singurii 50 de urși polari rămași în viață din Finlanda se găsesc aici, vulpi polare, lincși, reni, boi moscați, lupi, castori, porci mistreți, vidre și alte numeroase specii de animale din regiune se găsesc aici. Ranua Zoo este un loc deosebit, foarte bine organizat, păstrând habitatul natural al animalelor dar și condiții excelente pentru vizitatori. Locul oferă inclusiv posibilități de cazare, apartamente sau locuri de campat, igluuri, cabine sau vile care oferă vederi protejate spre animale.
foto credits: Ranua Zoo official facebook page
Cum ajungi în Rovaniemi?
Din România, îți recomand să mergi în Rovaniemi, achiziționând un pachet complet, operat de Tarom. Tariful pornește de la aproximativ 1600 EUR / persoană. Fă tot posibilul să rezervi din timp pentru a prinde un tarif cât mai mic. Odată ce iarna se apropie, tariful va crește simțitor. Alte variante nu îți recomand. Mai există zboruri cu două sau trei escale ceea ce înseamnă un disconfort uriaș.
Când să mergi în Rovaniemi?
Din septembrie până în aprilie este perioada ideală de a vedea aurora boreală, în Rovaniemi. Atunci, cerul este curat, precipitațiile scăzute. Tot ce trebuie să faci este să găsești un loc unde luminile orașului nu interferează cu vederea ta. În rest, natura va fi pregătită să își facă numărul impresionant!
Alegerea și construirea vacanței perfecte nu țin de șansă, de noroc sau de hazard.
Donegal și Malin Head, Irlanda
Irlanda este o altă posibilitate de a vedea aurora boreală, în Europa. Motivele principale pentru care îți recomand Irlanda sunt următoarele: poți ajunge destul de ușor din București, tarifele sunt avantajoase iar Irlanda este o țară foarte frumoasă, cu multe atracții și obiective turistice. În Donegal, vei găsi plaje cu nisip, dealuri și o viață urbană activă dar așezată. Principala atracție o reprezintă bogăția și frumusețea naturii. Fauna marină, păsări numeroase și verdele abundent atrag atenția oricărui vizitator. Drumuri șerpuite printre dealuri, valuri spumoase ale Atlanticului izbite de stânci, localnici primitori. Toate acestea alcătuiesc o paletă bogată și colorată de atracții, pe care Donegal o promovează în rândul turiștilor care vin să vizioneze aurora boreală.
Datorită amplasării sale, în nordul insulei și grație ieșirii sale spre natură, departe de lumini și alte tipuri de poluare, Donegal este unul dintre punctele foarte bune de unde se poate urmări aurora boreală. Kerry, West Cork, West Galway și Mayo sunt alte locații din Irlanda, cu o vizibilitate bună.
Aici, vei putea vizita Ardara Heritage Town, în apropierea râului Owenea, vestit pentru speciile de somon și păstrăv. În trecut, cunoscut sub denumirea de Courthouse, orașul Ardara încă își păstrează străduțele înguste și căsuțele colorate, alăturate. De-a lungul timpului, au apărut mici bărulețe și shop-uri care încă se păstrează. Insula Arranmore se află la două ore distanță de Donegal și este un loc care oferă o vedere spectaculoasă a peisajului, spre Atlanticul De Nord. Castelul Doe dintre Carrigart și Creeslough este un alt obiectiv turistic, la fel și Bruckless House Gardens – o clădire clasică din secolul al 18-lea.
Printre activitățile pe care Donegal le propune turiștilor, se enumeră paintball într-un cadru natural spectaculos, specific pădurilor din Irlanda. Letterkenny Paintball Games se cheamă și oferă patru zone de joc. Mai poți încerca o sesiune de distracție acvatică la Waterworld, în Bundoran Co. Donegal sau tot în Bundoran, poți merge la Glowbowl & Macks Amusements – un complex de acitivități distractive pentru familie și prieteni.
Dar pe lângă toate aceste idei de petrecere a timpului liber în regiunea Donegal, să nu uităm că Dublin, capitala Irlandei, se află la doar 3 ore depărtare, pe coasta de est. Plus că vei ateriza în Dublin și tot de aici te vei întoarce în București. Așa că eu îți recomand să profiți de acest lucru și să îți rezervi măcar două nopți și în Dublin, pentru că merită.
În Dublin, merită să mergi la pas și vei găsi, pur și simplu o mulțime de atracții. Zona centrală a orașului poate fi parcursă la pas și îți recomand să faci asta pentru zona are această calitate extraordinară de a te captiva, fără să îți dai seama. Orașul încântă prin arhitectura sa și prin bogăția culturală. Trebuie să vizitezi The Guiness Storehouse, unde vei cunoaște, în detaliu, povestea completă a faimoasei beri. Locația este impresionantă, la fel și organizarea de aici. Expoziția The Book of Kells, din cadrul Trinity College este o altă atracție de top, din Dublin. Aici este păstrat manuscrisul din secolul al 9-lea, cu cele patru evanghelii ale vieții lui Iisus Hristos. Tot aici, vei vizita și The Long Room – una dintre cele mai frumoase librării din Europa, care găzduiește peste 200 000 de cărți foarte vechi. Catedralele St. Patrick și Christ Church sunt un alt punct de atracție, la fel și Muzeul Național al Irlandei și Castelul Dublin. Ah! Și nu uita de Phoenix Park – unul dintre cele mai mari parcuri închise din Europa, loc care găzduiește zeci de specii de mamifere, păsări și plante. O să îți placă foarte mult!
Doar dacă vacanțele și călătoriile sunt pasiunile tale, îți recomand acest E-book:
Cum ajungi în Donegal?
Din București cel mai bine ar fi să alegi un zbor spre Dublin. Ai inclusiv variantă de zbor low cost. Te sfătuiesc să petreci cel puțin două zile aici, în capitală, la dus sau la întoarcere. Din Dublin spre Donegal îți recomand să iei trenul, vei face între 3 ore jumătate și 5 ore, depinde de clasa aleasă.
Când să mergi în Donegal?
Din noiembrie până în februarie. Atunci este cea mai bună perioadă pentru a vedea aurora boreală. Și că tot vorbeam despre Dublin, în decembrie, orașul este foarte frumos împodibit. Dar tarifele ceva mai mari. Dacă bugetul îți va permite, merită să cuplezi vizitarea Dublinului în luna cadourilor cu vizionare aurorei boreale în Donegal. Dacă nu, noiembrie sau ianuarie pot fi variante ceva mai ieftine, mai ales dacă te ocupi să rezervi din timp.
surse: https://www.visittromso.no, visitrovaniemi.fi, visitranua.fi, dubli.ie, foto cover: https://unsplash.com/photos/Sdc35GnHgvI – non copyright photos
Ai vizionat aurora boreală și ai vizitat și alte locuri interesante? Dacă vrei să împărtășești din experiența ta, aș fi foarte curioasă să aflu mai multe!
Ești interesat/ă de o vacanță?
11 thoughts on “Aurora boreală – unde se vede cel mai bine? Recomandări pentru o vacanță la “luminile nordului””