Vacanță pe bicicletă: trasee inedite și recomandări din Europa

Parcă sunt din ce în ce mai mulți iubitori de biciclete, ai observat? De la pasionați de tururi stradale sau BMX, până la trekking sau mountain biking. De la iubitori de natură și aer curat până la împătimiți ai schemelor urbane, la limita pericolului. Marile orașe deja răspândesc avantajele de a folosi bicicleta, iar capitalele europene găzduiesc, de ani buni, evenimente dedicate mișcării pe bicicletă. Iar localitățile și pensiunile montane recomandă numeroase tururi și excursii dedicate bicicliștilor.

Devenită “parteneră” sau “companioană” a multora dintre noi la numeroase expediții și experiențe, bicicleta a depăsit “statutul” de mijloc de deplasare, distracție sau de relaxare. Iar Europa noastră dragă, oferă câteva locuri superbe pentru a-ți petrece câteva zile de vacanță, cu trasee și tururi pe bicicletă.

Am câteva destinații inedite pentru voi, iubitorii de trasee de biciclete, unele dintre ele chiar nedescoperite de turismul de masă. În acest articol, îți voi propune câteva tururi interesante, zic eu, de diferite tipuri și nivele de dificultate. Îți voi oferi, câteva idei, sugestii, recomandări, din perspectiva omului de turism, în special. Iar tu, cunoscător al bicicletelor, vei putea să te inspiriri și să îți configurezi un traseu, pornind de la propunerile mele.

 

 

Slovenia

Coasta Sloveniei este deosebit de frumoasă, de vie și colorată. Aproape că regiunea se confundă cu Italia și se întinde pe 47 de km, între localitățile Koper și Portoroz. Cunoscută, preponderent, pentru capitala Ljubljana, Slovenia este omisă din multe liste sau topuri turistice. Iar acest lucru nu este întemeiat pentru că această țară oferă niște vederi foarte frumoase spre natură, o curățenie exemplară, trasee superbe și tarife accesibile. Apa albastră a Mării Adriatice te va însoți pe tot parcursul plimbării tale și îți va încânta privirea și sufletul. Îți recomand această alegere, primăvara sau vara, când soarele strălucește în albastrul mării, oferindu-ți niște priveliști sclipitoare, atât la propriu cât și la figurat.

O călătorie cu bicicleta, în Slovenia, este un prilej de a vedea un crâmpei al Alpilor și al Mării Adriatice. Vei face cunoștință cu o parte din istoria acestei țări, vizitând orășele vechi, vei traversa numeroase sate și chiar te poți “arunca” la o baie într-unul dintre lacurile montane.

Apa albastră a Mării Adriatice te va însoți pe tot parcursul plimbării tale și îți va încânta privirea și sufletul.

 

 

Riviera Slovenă

Kobarid  – Smartno – Koper – Piran – Portoroz

Tip traseu: dificultate medie, aproximativ 165 km, cazare intermediară recomandată

traseu bicicleta Slovenia

Piran, Slovenia, fotograf: Mikita Karasiou, unsplash.com

După cum îți spuneam, Riviera Slovenă se întinde între Koper și Portoroz dar eu îți propun un traseu ceva mai lung, mai complex și mai palpitant. Vei porni din Kobarid, o localitate cu doar 1000 de locuitori, din apropierea graniței de vest cu Italia. Așezarea oferă niște peisaje foarte plăcute, spre Valea Soca și este înconjurată de Alpi. De aici, spre sud, poți colinda spre aproape orice localitate și vei descoperi o mulțime de trasee pe care să le parcurgi. De fapt, nu este vorba de a le parcurge ci tocmai – este vorba că poți încerca să ții sudul chiar cu mici abateri, în funcție de ce îi va plăcea ochiului și sufletului tău. Chiar asta este sugestia mea. Frumusețea constă în faptul că regiunea îți oferă posibilitatea să îmbini asfaltul cu trasee mai sălbatice. După cum îți va surâde. Mai ales că acest traseu este recomandat celor care au mai parcurs ceva kilometri “necunoscuți”, pe bicicletă.

Deși eu nu sunt o bicilistă experimentată, am considerat acest traseu ca fiind mediu ca dificultate și nu greu, datorită faptului că zona îți oferă un drum bun, accesibil în mare parte și celor care nu au colindat munții pe bicicletă, până acum. În plus de asta, poți găsi pensiuni și hoteluri destul de la îndemână, în zonele populate, ceea ce îți oferă un confort fizic dar și psihic. Îți poți structura itinerariul pe mai multe zile, în funcție de ritmul pe care ți-l cunoști, astfel încât să te bucuri de această experiență de călătorie.

 

 

Turul Lacului Bled, Slovenia

Bled – Zasip – Sebenje – Podhom – Vintgar – Spodnje Gorje – Viselnica – Zgornje Gorje – Krnica – Poljsica pri Gorjah

Tip traseu: pentru începători, aproximativ 15 km, durata 1 h 30 minute

Lacul Bled, Slovenia

Lacul Bled, Slovenia, fotograf: hostaphoto, unsplash.com

În Alpii Iulieni (porțiunea Alpilor calcaroși care se întind în Slovenia și Italia) se află Lacul Bled. Acest micuț lac este unul dintre cele mai pitorești locuri din Slovenia. Aici se află un castel și o mică insulă care te vor opri din incursiunea ta în Alpi, spre a face o mică pauză, exact cât să îți poți reîncărca bateriile.

Vei traversa câteva sate risipite și vei simți modul de viață rural al regiunii. Vei trăi viața la sat, în zona Alpilor sudici, de pe bicicletă 🙂 În această regiune, traseele sunt destul de accesibile și pentru cei fără experiență prea mare. Nu este nici pustiu dar nici prea populat. Drumul este bun, asfaltat între multe localități dar te poți abate dacă vrei să pătrunzi mai mult în sălbăticia zonei.

Îți recomand această variantă din următoarele motive: în primul rând, în Slovenia poți ajunge facil, din România, cu mașina. Zic cu mașina, pornind de la ideea că îți iei propria bicicletă cu tine, ceva echipament și că nu alegi să închiriezi bicicletă de acolo. (Apropo, ai și această opțiune, chiar în zona Lacului Bled). În al doilea rând, sunt convinsă că nu ai vizitat îndeaproape Slovenia, până acum. Pun pariu că satele slovene te vor surprinde cu farmecul lor. În al treilea rând, de aici, te poți îndrepta și spre alte zone precum partea centrală a Sloveniei (unde poți face și diferite trasee urbane, dacă ești amator și de așa ceva) sau poți “emigra” spre Croația, pe Coasta Adriatică sau spre Italia sau Austria. Cu bicicleta, cu trenul sau cu mașina. Și…aș mai putea găsi cel puțin alte 5 motive dar mă opresc la acestea, pe care le văd în fruntea listei.

 

 

Alegerea și construirea vacanței perfecte nu țin de șansă, de noroc sau de hazard. 

 

E-book recomandări de vacanțe

 

Află mai multe

 

 

Ljubljana – Piran: ruta de smarald a Sloveniei

Ljubljana – Vrhnika – Postojna – Stanjel – Divaca – Muggia – Piran 

city break Ljubljana

Ljubljana, Slovenia, foto credits: detrait, unsplash.com

Ljubljana

Ljubljana, Slovenia, foto credits: Eugene Kuznetsov, unsplash.com

Acest tur este recomandat celor care vor să viziteze capitala Ljubljana și care vor să își înceapă expediția în Slovenia, de aici. Ljubljansko Barje – mlaștinile Ljubljenei sunt ecosisteme care au luat viață pe locului lacului de pe acest loc, de acum 6000 de ani. Acum, numeroase specii de plante, insecte și păsări însuflețesc regiunea aflată la sud de Ljubljana. Vei traversa această regiune și îți recomand să faci un popas la rezervația naturală Iški Vintgar. Iar apoi, vei putea vizita rămășițele celui mai înalt viaduct feroviar din lume – cândva, cel de la Borovnica.

Mai departe, între Vrhnica și Postojna vei pedala pe drumuri ceva mai înclinate, unele forestiere și vei trece pe lângă muntele Slivnica, al cărui vârf atinge 1114 m. Vei vedea în jurul tău păduri de pin, râuri și vei simți că ai ieșit din civilizație. O să simți natura și mai intens și vei putea spune că expediția este doar a ta. O recomandare ar fi să te oprești la Rakov Škocjan, pe defileul râului Rak. Aici vei putea vedea cele două poduri sculptate de natură. Nu rata această vizită!

Este un popas bine-venit mai ales pentru picioarele tale și vei vedea că este un loc inedit. Formațiunile naturale de aici și întreg cadrul îți vor rupe firul oboselii și va fi exact ceea ce ai nevoie. În plus, acesta este genul de loc pe care ți-l vei aminti cumva, cu mândrie. Cu mândrie că l-ai văzut și despre care vei povesti și altora, mai ales că foarte puțini au auzit de el.

La Postojna, adică la doar 10 km distanță de podul natural Rakov Škocjan, se află una dintre cunoscutele peșteri din Slovenia, întinsă pe 21 de kilometri. Turul durează o oră și jumătate și costă începând cu 26 euro de persoană. Mai multe detalii despre costuri și alte informații, poți găsi aici.

Lipica este locul de proveniență a rasei de cai Lipițan, de care sunt sigură că ai auzit. Acei cai cu o structură osoasă compactă și musculoși. Vizitează – neapărat – ferma de aici și vei avea parte de multe surprize.

 

 

 

Cehia

Poziționată în mijlocul Europei și cu un relief foarte variat, cu dealuri și munți de altitudine joasă, cu râuri, lacuri și baraje, Cehia oferă vizitatorilor posibilitatea de a se apropia de natură și de a colinda în lung și în lat teritoriul divers. Având o climă temperat-continentală, adică cu veri toride și cu ierni foarte reci, îți recomand să vizitezi Cehia, pe bicicletă, primăvara sau toamna. Pedalând pe drumurile Cehiei, vei descoperi construcții vechi, palate, fortărețe dar și clădiri frumoase, bine întreținute, colorate și cu arhitectură barocă, secifică secolelor al 17-lea și al 18-lea.

Boemia de Sud și Moravia sunt regiunile în care tradiția este cea mai pregnantă. Aici, vei putea cunoaște mai bine ca oriunde, obiceiurile cehilor și stilul de viață autentic. Berea, vinul, muzica, dansurile tradiționale și preparatele din carne de porc cu sos devin atracții irezistibile, locale. Iar toate acestea se pupă foarte bine cu expediția ta pe bicicletă. Cazările sunt accesibile, decente și îți poți structura diferite trasee, astfel încât să te bucuri de pauze plăcute, de înnoptări cu preparate, povești și muzică la foc de tabără.

Pedalând pe drumurile Cehiei, vei descoperi construcții vechi, palate, fortărețe dar și clădiri frumoase, bine întreținute, colorate și cu arhitectură barocă.

 

 

Turul Boemiei de Sud

Praga – Tabor – Soběslav – Ceske Budejovice – Český Krumlov – Velesin – Trhove Sviny – Borovany – Třeboň – Jindrichuv Hradec

Aproximativ 180 km, cazare intermediară recomandată

Praga

Praga, Cehia, foto credits: Mike Swigunski, unsplash.com

După numele tribului celtic, “Boii”, care ocupa acest teritoriu, regiunea era cunoscută încă de pe vremea romanilor, sub numele de “tărâmul Boii”.  În Evul Mediu, aici s-a aflat Ducatul Boemiei iar mai târziu, regiunea a fost parte a Imperiului Roman, apoi al celui Habsburgic. Este o regiune cu o istorie bogată și o civilizație cu numeroase influențe culturale, care se pot constata, cu o simplă privire în jur.

Boemia ocupă partea de vest a Cehiei iar unul dintre cele mai frumoase trasee pe bicicletă îl poți parcurge în Boemia de Sud. Adică de la localitatea Pisek – considerată și capitala regiunii, până în sudul țării, spre Český Krumlov și Jindřichův Hradec la vest.

 

Dealurile îmbrăcate cu păduri de pin te vor însoți pe o bună parte din traseul tău. Alături, vei avea râuri și lacuri, vei traversa mici orășele și sate și te vei putea opri la un prânz, în Benesov. Iar spre seara, vei ajunge în Tabor, unde vei putea rămâne peste noapte. Aici, poți găsi cazare la diferite pensiuni sau chiar hoteluri. Tarifele pornesc de la aproximativ 30 EUR/noapte iar dacă vrei un confort mai ridicat, nu-ți face griji, poți alege dintre mai multe variante.

Sobeslav – următoarul tău check-point – se află la 22 km de Benesov, zona fiind predominată de verdele vegetației și de ape. Râul Luznike îți va fi pe o parte iar lacuri ca Jezero, Stary Kravin, Novy Kravin, Strkovsky, Kosicky. Acestea nu sunt foarte cunoscute, dar ți le las aici ca reper, pentru itinerariul tău.

Vei trece, lăsând pe stânga, pe lângă aria protejată numită “Třeboňsko”. Acesta va fi unul dintre deliciile “traseului” tău spre Jindrichuv Hradec, însă. Momentan, vei continua spre sud-vest, până la Ceske Budejovice.

 

Primăria, Palatul Vcela, Barokni Mestansky Dum, Biserica Fecioarei Maria, Biserica Inimii Sfinte a lui Iisus, Biserica Sfintei Trinități sunt obiectivele pe care le poți vizita aici. Iar pe lângă vizite, căci ai nevie și de odihnă, îți sugerez să te așezi la masă și la un pat, apoi. Aici vei găsi și mâncare bună și cazări foarte ok.

Český Krumlov este următoarea ta destinație, spre sud, la 25 de km distanță. Un oraș cunoscut mai mult datorită castelului de aici, care poartă și același nume: Castelul Český Krumlov. Este un castel mare destul de mare, mai ales comparativ cu dimensiunea localității. Localitatea găzduiește doar 13 000 de locuitori iar majoritatea construcțiilor datează din secolul al 14 lea. Centrul vechi al orașului face parte din patrimoniul UNESCO. Râul Vltava traversează micuțul oraș. Dacă nu ai înnoptat în Ceske Budejovice, o poți face aici, de asemenea.

 

Mai departe, vei trversa localitățile Trhove Sviny și Borovany, până vei ajunge în Třeboň. Acesta este orașul născut chiar în vegetația frumoasei arii protejate, Třeboňsko. Un orășel de aproximativ 8000 de locuitori, fondat în secolul al 12-lea. Spre Jindrichuv Hradec, vei traversa frumoasa zonă a Třeboňsko, cu verdeață îmbelșugată, lacuri numeroase și mici sate drăguțe.

 

 

 

Alegerea și construirea vacanței perfecte nu țin de șansă, de noroc sau de hazard. 

 

E-book recomandări de vacanțe

Află mai multe

 

 

Elveția

Dacă ai ceva experiență de călătorii, dacă ai și ceva kilometri în șa și un buget ceva mai măricel, trebuie să mergi în Elveția! Cred că Elveția oferă unele dintre cele mai frumoase priveliști de pe continentul nostru iar dacă ești un împătimit al muntelui, aceasta va deveni una dintre țările tale preferate. Măcar din punct de vedere al turismului montan.

Un aer atât de puternic, Alpii semeți de peste 4000 de metri, numeroase cascade, drumuri șerpuite, curbe în “ac de păr” -sunt doar câteva elemente cheie ale unei expediții pe bicicletă, în Elveția.

 

 

Iată câteva trasee de bicicletă din Elveția, pe care eu îți recomand să le ai în vedere:

 

Interlaken

Lausanne – Montreux – Gruyères – Interlaken

Traseu de 174 km, dificultate medie, cazare intermediară recomandată

Montreux, Elveția

Montreux, Elveția, foto credits Xavier von Erlach, unsplash.com

Interlaken, Elveția

Interlaken, Elveția, foto credits:Tucker Monticelli, unsplash.com

Lausanne este orașul dezvoltat pe malul Lacului Geneva (Léman) și oferă o panoramă deosebită cu lacul și cu Alpii. De aici, vei porni pe traseul tău spre Montreux, de-a lungul Lacului Genevei. În aproximativ o oră și jumătate – două, vei ajunge în micuțul oraș elvețian, cunoscut pentru promenada sa frumoasă dar și datorită statuii lui Freddie Mercury. Apoi, te vei deplasa spre nord, traversând sate, admirând pajiști cu oi și văcuțe. Odată ajuns la Gruyères, orășeul medieval de lângă lacul cu același nume, vei vrea să iei o pauză de la “alergare”, foarte probabil. Și bine ai face, pentru că aici, vei putea mânca bine și te poți retrage pentru odihnă. Iar a doua zi, vei putea vizita Castelul (Chateaux de Gruyeres).

Îți vei continua traseul tot spre nord, lăsând pe partea stângă, Lacul Gruyere. În apropierea localității Fribourg, vei traversa spre est, Parcul Natural Gantrisch, descoperind, aici, un teritoriu vast, bogat și de care nu te vei mai sătura. Sau dacă îți dorești un traseu mai scurt, poți traversa mai devreme, spre localitatea Broc, urmată de Jaun, Boltigen și Darstetten. Vei merge de-a lungul râului Simme. Sunt sigură că vei face câteva opriri pentru a fotografia măcar câteva cadre. Indiferent cât vei dori să te abați de la acest traseu pe care ți l-am propus, nu rata acest parc natural superb.

Traversarea Parcului o vei finaliza în estimativ 7 ore, în funcție de ritmul și de ruta aleasă, după cum îți povesteam mai sus. Odată ieșit din Parc, vei ajunge aproape de marginea lacului Thun (Thunersee).

Aici se află Interlaken care este și destinația finală a itinerariului propus. Localitatea este amplasata chiar între lacurile Thun și Brienz, uscatul teritoriul său fiind cel care le desparte, practic, pe cele două. De aici și numele său. Interlaken este ca o poartă spre Alpii Elvețieni din apropiere așa că poți avea în vedere și un traseu care să înceapă sau să continue, de aici. Îndeosebi, dacă ești pasionat de trasee montane și de urcat pante. Practic, din acest punct, îți poți pipera experiența ciclistă. Poți urca spre munții Eiger, Fierhorn sau Schwarthorn, Ritzlihorn sau Sustenhorn, spre est și nord-est. Dar asigură-te că ești pregătit pentru asta, echipat și că îți calculezi un traseu conform ritmului tău.

 

 

Valea Ronului

Verbier – Sion – Crans-Montana – Brig

Traseu de 130 km, dificultate medie, cazare intermediară recomandată; zona oferă numeroase posibilități de a schimba traseul, în funcție de tipul de teren dorit. 

Verbier

Verbier, Elveția, foto credits: Arnaud STECKLE, unsplash.com

Un alt traseu superb poate fi făcut, puțin mai la est față de cel anterior, pe Valea râului Ron (Rhone). Pornind din localitatea numită “Verbier”, aflată la 85 km spre nord-est de renumitul Mont Blanc, cunoscută ca poarta de acces spre renumita stațiune de ski, 4 Vallées. Aici, exploratorii și schiorii cu experiență din întreaga lume, caută cu nerăbdare traseele “off-piste”.

Cicliștii pot fi siguri că se pot bucura de niște trasee de mountain-biking foarte tari, în Verbier. De aici, poți colinda împrejurimile, pe diferite poteci înguste și semi-accidentate. Mai mult decât atât, aici se află un parc cunoscut de cei din lumea celor două roți. Verbier Park se cheamă. Sunt amenajate anumite trasee cu diferite rampe, poduri de lemn și curbe înguste, unde îți poți solicita îndemânarea și orientarea. Aici, foarte mulți avansați caută aceste circuite de viteză și anduranță.

 

Mergând spre Crans-Montana, superba localitate montană elvețiană, vei pedala aproximativ 75 km. Te poți îndrepta spre orșelul Matigny sau spre Pierre Avoi, coborând în localitatea Saxon și deja vei fi parcus jumătate din traseu. Sion este în drumul tău și poate fi o bună varianta de repaos. Crans-Montana este încântătoare, vei vedea. Aici sunt inclusiv hoteluri de lux care oferă servicii spa excelente, camere cu privești impresionante și cu restaurante foarte bune. Așa că dacă ai și un buget măricel și timp suficient alocat, ar fi o idee bună să te relaxezi, astfel. Dacă nu, poți găsi și variante de cazare mai accesibile.

 

Din Crans-Montana până în Brig vei mai avea de parcurs 53 km. Vei continua spre nord est, spre granița cu Italia, trecând pe lângă Sierre, ținând cursul Ronului. Vei câteva orășele și sate, așa că poți colinda în tihnă și poți face pauze în funcție de ritmul tău, pentru că zona este populată și vei găsi cazări și mese, fără îndoială.

 

 

Alegerea și construirea vacanței perfecte nu țin de șansă, de noroc sau de hazard. 

 

E-book recomandări de vacanțe

Află mai multe

 

 

Acestea au fost propunerile mele pentru cei care iubesc vacanțele și traseele de bicicletă. Îmi doresc să îți folosească, să îți fie utile ca reper și să te facă să descoperi noi locuri superbe. Mi-ar plăcea să știu cunosc și din experiențele tale, așa că poate vrei să împărtășești și tu câteva trasee care te-au impresionat. Sau poate ai deja în minte niște circuite pe care vrei să le descoperi și mi-ar plăcea să facem schimb de impresii. 

Călătorii cât mai frumoase îți doresc și te felicit că ești unul dintre cei care explorează și protejează natura, folosind bicicleta. Și îți doresc să îți cultivi hobby-ul și să călătorești în siguranță!

 

foto cover @https://unsplash.com/photos/VfUN94cUy4o – non copyright photos

 


Contactează-mă!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile