Adrenalină în vacanță: înotul alături de rechini

Acest subiect ar putea fi adăugat cu lejeritate pe lista subiectelor tabu. Îți voi povesti despre o activitate care te scoate din anonimat, o activitate care poate fi considerată experiența vieții tale, o activitate în care adrenalina o va lua razna! Poate fi o experiență de vis pentru cei curajoși, aș spune chiar pentru cei cu sânge rece și pentru cei care au la degetul mic activitățile acvatice. Încă nu ai dedus despre ce vorbesc? Ei bine, înotul alături de rechini este subiectul vedetă acestui articol.

DA! Ai citit bine!

 

În cele ce urmează, îți voi prezenta câteva destinații de vacanță în care te vei putea bucura de acest tip de experiență: înotul alături de rechini.

 

Mayaa Thila din Maldive

 

Maaya Thila este un loc de scufundare uimitor, cu o biodiversitate incredibilă.

Locația este potrivită atât pentru scafandrii începători cât și pentru experți.

Maaya Thila este una dintre rezervațiile marine protejate de guvernul Maldivelor. Golful are 80 de metri diametru ceea ce îl face ușor de străbătut dintr-o singură scufundare. Vei fi uimit de frumusețea coralilor de recif.

 

Aici ești acasă la faimoșii rechini ciocan și la rechinii de recif. Ei inoata în grupuri mari, păzind astfel tot golful.

Rechinii ciocan sunt cunoscuți pentru forma specială a capului, ce dă impresia unui ciocan, având ochii dispuși de o parte și de alta a celor două extremități. Un exemplar poate ajunge până la 4 m lungime și poate cântări în jur de 400 de kg. Aceștia înoată în bancuri de câte 100-500 de exemplare.

Rechinul de recif poate fi recunoscut după vârful negru al înotătoarei dorsale, iar denumirea o poartă datorită zonei de recif în care trăiește.

Acesta nu este un rechin de dimensiuni foarte mari, măsurând la maturitate 1.5- 2 m și cântărind aproximativ 45 kg.

Este un rechin sociabil ?, căruia îi place să înoate alături de scafandrii și nu reprezintă un pericol pentru oameni.

Un alt rechin prezent în aceste ape, este unul cu adevărat spectaculos, care în anul 2015 a intrat în Cartea Recordurilor ca cea mai mare specie de pește din lume- ți-l prezint pe rechinul balenă, cel mai mare vertebrat, care nu este mamifer.

Acesta poate ajunge până la 14 m lungime și poate cântări până la 40 de tone!

Este o specie de rechin complet inofensivă pentru om, acesta hrănindu-se exclusiv cu plancton și krill. Rechinul balenă înghite cantități mari de apă cu plancton și krill pe care le filtrează cu ajutorul celor aproximativ 350 de rânduri de dinți. Are o înfățișare prietenoasă, în ciuda dimensiunilor sale spectaculoase, având pielea maronie cu pete și dungi albe. De asemenea, acest simpatic rechin trăiește până la 150 de ani!

Ți-am prezentat cele 3 specii vedetă ale acestor ape, așa că dacă plănuiești o vacanță aici și ești dornic de o astfel de experiență, știi ce ai de făcut.

 

 

Cat Island, Bahamas

 

Impecabilă– este descrierea cea mai bună pentru această frumoasă insulă, de la vremea minunată, la apele calde și limpezi până la nisipul fin. Peisajul său neatins este perfect pentru cei care doresc să exploreze frumusețea naturală a insulei, în timp ce mediul său relaxat oferă o destinație unică pentru deconectare.

 

Însă poate împăca și amatorii de senzații tari și explorat. Cu o multitudine de dealuri, trasee naturale nesfârșite și plaja cu nisip roz, este clar că nu te vei plictisi. Aici poți alege să faci totul sau absolut nimic ?.

În apele liniștite ce înconjoară insulă, te vei putea scufunda alături de rechinii lămâie, de prietenoșii rechini de recif, de rechinii doică și chiar de fioroșii rechini tigru.

Rechinul lămâie poartă acest nume datorită culorii gălbui a pielii sale și prin care se deosebește evident de celelalte specii de rechini. La maturitate poate atinge 3.5 m lungime și trăiește în jur de  25 de ani.

Un lucru remarcabil descoprit recent de către Dr. Kevin Feldheim despre acest tip de rechin este acela că femela se întoarce exact în locul în care a fost ea născută, pentru a da naștere puilor. Loc pe care reușește să-l găsescă cu mare precizie după ani de zile, oricât de departe ar fi.

Rechinul doică este un pește liniștit, căruia nu-i place să se expună foarte mult conservându-și foarte bine energia. Acesta își petrece mare parte din timp pe fundul apei sau odihnindu-se printre stînci. Este un pește social, făcând parte din grupuri de câte 40 de exemplare. El trăiește în ape puțin adânci, scufundându-se până la 130 m adâncime maxim, de aceea pot fi întâlniți ușor de către scafandri.

Un mare avantaj pe care îl are această specie este că poate respira și în timp ce stă pe loc și se odihnește, față de celalte specii care au nevoie sa înoate pentru a putea respira.

Poate atinge 4 m lungime la maturitate și aproximativ 300 kg. Acest tip de rechin crește greu, femelele atingând maturitatea  la 15-20 de ani, iar masculii la 10-15 ani. Chiar este o specie de rechin simpatică.

Să trecem și la rechinul tigru, specie care din păcate este în scădere alarmantă, din cauza pescuitului excesiv. Cei de la asociația Greenpeace International au adăugat în anul 2010 această specie de rechin pe lista alimentelor interzise, nemai putând fi comercializată.

Rechinul tigru este cel mai nemofturos rechin, el mănâncă ce găsește, fiind unul dintre cei mai importanți pești sanitari ai mărilor și oceanelor.

La maturitate, atinge dimensiuni de până la 5 m lungime și poate cântări aproape 1 tonă.

Numele i se trage de la faptul că pe spatele maroniu are dungi negre precum un tigru. Acesta este într-adevăr una dintre speciile de rechini de care ne ferim.

 

 

Isla Mujeres, Cancun, Mexico

 

Această locație este pentru cei care caută frumusețea naturală, seninătatea insulară și un ritm mai liniștit, fără a compromite confortul, facilitățile și siguranța.

Isla Mujeres este un paradis pașnic, este o destinație mai relaxată și mai liniștită decât Cancun, dar asta nu înseamnă că nu există multe lucruri de făcut, înseamnă că te poți relaxa total și totodată îți poți umple ziua cu sporturi nautice, cumpărături și explorare.

 

 

Apele din jurul acestei insule sunt cu adevărat speciale! Aici se află cea mai mare concentrare de rechini balenă. Da, simpaticii uriași prietenoși despre care ți-am povestit câteva rânduri mai sus. Dacă vrei să te bucuri la maximum de o astfel de experiență, recomandarea mea este să-ți planifici vacanța în luna iulie, deoarece atunci este declarat Festivalul anual al rechinilor balenă. De regulă, acest tip de pește este unul solitar, de aceea acest eveniment din cadrul acestor ape este considerat fabulos. Vei putea vedea o mulțime de exemplare la un loc și vei putea înota alături de ei în habitatul lor natural.

Există, bineînțeles, niște reguli clare pentru un astfel de tip de turism, regulament ce a fost creat pentru a proteja atât participanții cât și aceste frumoase exemplare marine. Prin urmare, doar operatorii de turism instruiți și autorizați au voie să vă însoțească în bărci mici, bărcile de peste 33 de metri nu au voie să intre în zonă, iar în mometul scufundărilor au voie să intre în apă doar 2 persoane, plus un ghid.

Hint: ferește-te de oricine îți oferă un preț mai mic sau care susține că îți va permite să încalci regulile. Armata mexicană este însărcinată cu aplicarea regulilor și poate reține bărcile care nu respectă sau încalcă regulile, astfel ziua ta va fi irosită.

 

 

Tiger Beach, Bahamas

 

Pe această insulă se fac excursii de câte o zi, cu plecare din Grand Bahama, din Bimini și de pe Cat Island. Aceste excursii se organizează special pentru scufundări alături de rechini. Acest loc este unul dintre cele mai frumoase și ofertante locuri de pe planetă pentru scufundări.

 

 

Cum decurge o astfel de excursie?

Păi…se va stabili de pe plajă punctul în care ambarcațiunea complet utilată și dotată se va ancora. În momentul opririi, echipajul pregătește întreg echipamentul din dotare pentru a putea scana ce se întâmplă sub barcă.  Apoi, se montează fel de fel de camere, se configurează echipamentul audio și se așteaptă până apar vedetele.

Bineînțeles că prietenoșii rechin de recif își fac primii apariția, urmați de rechinii lămâie.

Rechinii tigru mai ocupați din fire, se lasă puțin așteptați. Însă în mometul în care apar, toată lumea este echipată corespunzător, instruită bine-bine și împreună cu scafandrii profesioniști, se intră în apă la o adâncime cuprinsă între 6-10 m. Timpul de scufundare fiind de aproximativ 60 de minute. Scufundarea se face în linie, toți membrii își vor păstra locul în linia formată, scufundarea fiind una staționară.

 

 

Insula Cocos, Costa Rica

 

Insula Cocos din Costa Rica este renumită în întreaga lume, pentru mai multe legende, cea mai cunoscută fiind aceea că insula ar fi folosit drept adăpost piraților. Astfel, devenind faimoasă pentru comorile îngropate de aceștia aici, motiv pentru care a fost supranumită Insula Comorilor.

 

De-a lungul timpului au fost elaborate hărți ample ce indică locurile posibile în care ar fi fost îngropate aceste comori, însă nu s-a putut confirma până în zilele noastre dacă aceste hărți sunt autentice sau nu.

Un reper pentru această insulă este acela că aici s-a filmat Jurassic Park.

Și acum să revenim la rechinii noștri. Apele din jurul insulei sunt faimoase pentru bogăția marină de care dispun. Este un loc binecuvântat, uimitor plin de viață.

Aici vei putea întâlni majoritatea specilor de rechini enumerate mai sus, dar și multe tipuri de balene, precum balena pilot sau balena cu cocoașă.

De reținut este faptul că pentru acest tip de scufundări vei avea nevoie de certificat de scafandru avansat, fiind vorba de un loc cu o faună extrem de variată.

 

 

Ultimele două destinații sunt pentru cei cu adevărat curajoși și dornici de adrenalină la cote maxime!

Pregătește-te să treci la următorul nivel de senzație!

 

Insula Guadalupe, Mexic

 

Insula Guadalupe este o insulă vulcanică de 250 km², situată la 240 km în largul coastei de vest a peninsulei Baja California din Mexic, în Oceanul Pacific.

 

Acestea fiind zise, să trecem la fiorul final! De ce spun asta? Hmm, poate pentru că aceste ape ce înconjoară insula sunt pline, pline de exemplare din specia…..MARELE ALB! Și asta pentru că Insula Guadalupe găzduiește mii de exemplare de lei de mare și foci. Ce să vezi?! Hrana preferată a Marelui Alb!

 

Așa că, aici, scufundările sunt pentru cei cu adevărat curajoși și dependenți de adrenalină.

Scufundările pentru amatori se fac în cuști speciale din oțel, însă scafandrii profesioniși înoată liberi. Eu aș zice că e nebunie curată, însă cine sunt eu să pun la îndoială profesionalismul oamenilor în materie de scufundări libere cu fiara?!

Există mai multe tipuri de cuști. Cuștile hard-core – așa cum le-aș spune eu, includ un nivel superior fără bare iar alte cuști sunt orizontale și includ motoare pentru deplasarea lor prin apă.

 

Cum decurge o astfel de scufundare?

 

Fiecare membru este echipat corespunzător și instruit. Pentru cei care se scufundă în cușcă, nu se montează dispozitive de oxigen, deoarece partea de sus a cuștii este la suprafață, și astfel te vei putea ridica ori de cîte ori ai nevoie de aer. Rechinii vor fi ademeniți de către echipajul ambarcațiunii, iar în mometul în care aceștia își fac simțită prezența, doritorii sunt anunțați pentru a intra în cușcă.

Un lucru este cert: este o senzație unică!

 

Să ți-l prezint, puțin, pe „inculpat”:

 

Este o specie cu arie largă de operare, cuprinzând trei oceane importante, Pacific, Atlanic și Indian, astfel că îl putem întâlni de la tropice, la apele adânci ale cercurilor polare. Asta spune multe despre adaptabilitatea acestei ființe.

Este – ca să zic așa – rechinul vedetă printre semenii lui. S-a creat de-a lungul timpului o întreagă isterie legată de acest domnitor al oceanelor.

Pornind de la celebrul film Fălci din 1975, in regia lui Steven Spielberg, bazat pe romanul cu același nume scris de Peter Benchley, filmul i-a avut ca protagoniști pe bine cunoscuții actori Roy Scheider și Richard Dreyfuss.

 

Eu îl consider filmul copilăriei mele, asta pentru că deși eram foarte mică în momentul în care a fost difuzat la televiune, îmi aduc aminte perfect acele 2 ore de groază. Eram cu părinții mei într-o vizită și mă jucam liniștită, când deodată s-a făcut liniște în sufragerie, s-a dat sonorul televizorului mai tare și toată lumea stătea cu ochii ațintiți pe micul ecran color.

În primă fază m-am descumpănit puțin, gândindu-mă că cei mari mă vor trimite să mă joc în altă cameră, însă mare mi-a fost mirarea când am vazut că mă lasă și pe mine să urmăresc ceea ce avea să-mi schimbe ritualul de somn și visele pentru următoarele 2 luni. Am zis să las puțin jucăriile și ca un copil curios ce mă aflam să arunc și eu un ochi la ce se întâmpla acolo. Ei bine, atât mi-a trebuit, că am uitat imediat de jucării. Două ore am rămas încremenită pe canapea cu o pernă mai mare decât mine, în brațe, pentru a sta confortabil, logic, doar nu pentru a mă adăposti după ea, ori de câte ori începea coloana sonoră ce prevestea apariția “micului meu nou prieten”. Am început să bâzâi la final, străduindu-mă să găsesc o modalitate prin care să mai pot adormi vreodată din acel moment. Am încercat totuși să tratez situația cu maturitate și am început să-i explic sinelui meu cum că, rechinii nu au ce căuta peste mine în pat, la bloc, la etajul 6, fără lift. Cum naiba să se târâie nebunul din ocean până la mine la bloc și să mai urce și 6 etaje pe scări, pe bune?! Așa că îmi iau pijamaua, ursulețul și hop în pat. Vine mama, mă pupă de noapte bună, lasă ușa întredeschisă ca să intre lumina de pe hol și pleacă. Liniște totală! Închid ochii, strâng ursulețul din ce în ce mai tare în brațe când pac! Direct în picioare, alerg spre dormitorul alor mei, cu lacrimi cât gura lui Fălci pe obraz, strigând că viiiine!!!

Și uite așa, ai mei părinți și-au luat papara, crezând că sunt suficient de mare să mă uit la primul thriller din viața mea.

Partea interesantă după această experiență a fost că de atunci am vizionat absolut toate filmele și documentarele posibile cu aceste vietăți marine.

Revenind la informații despre Marele Alb îți mai spun că este cunoscut drept urmaș al preistoricului Megalodon, o altă nebunie de monstru marin, care a trăit (conform fosilelor descoperite) acum aproximativ 16 milioane de ani, de la jumatatea Miocenului până în Pliocen, adică doar până în urmă cu 2.6 milioane de ani. Megalodon este considerat unul dintre cei mai mari prădători din istoria vertebratelor, având un impact extraordinar de puternic asupra vieții marine.

Acest rechin gigant putea ajunge la o lungime de 18-20 metri, un dinte măsurând între 15 și 20 de cm și o deschizătură a gurii de cca. 3-4 metri.

Deci, așa arata stră străbunicul Mareului Alb.

 

Marele Alb nu omoară prada, o pândește de la adâncime, o studiază și când simte că e momentul o lovește puternic de jos în sus, o mușcă și așteaptă până această moare din cauza sângerării.

Este un pradător inteligent și viclean, la maturitate atingând dimensiuni de până la 7 metri lungime și o greutate de aproximativ 2.5 tone. Gura lui are mai multe rânduri de dinți ascuțiti, vreo 3000 la număr, iar în momentul în care îi cade unul, altul crește la loc, proces ce are loc ori de câte ori se întâmplă un astfel de incident, schimbând într-o viață, până la 26.000 de dinți.

Poate înota până la adâncimi de 900 metri, fapt ce ne arată că acesta se poate adapta la diferite temperaturi. Este un pește cu sânge rece, ca majoritatea specilor de pești, având capacitatea sa-și crească temperatura în corp cu până la 10 grade peste temperatura apei, datorită unei rețele foarte bogate de vase de sânge.

După cum observi este un rechin extrem de bine dotat de natură, de la coada perfect simetrică, față de majoritatea speciilor de rechini, la construcția aerodinamică a corpului ce îi ajută să se deplaseze precum o torpilă, la membrana groasă ce le protejează globul ocular în momentul atacului, la extrordinarul simț olfactiv, care îi ajută să depisteze o singură picătură de sânge de la aproape 7 km, până la un auz extraordinar de fin, ce detectează vibrațiile produse de pradă. Datorită ampulelor lui Lorenzini aflate în apropierea nasului, pot detecta câmpurile electrice emise de inima victimei. Armele fatale ale Marelui Alb sunt capul imens cu formă conică și înfricoșătoarea gură plină de dinți.

În momentul unui atac el poate prinde o viteză de 60 km/h, dar viteza medie de deplasare este de 30 km/h.

Probabil, te gândești, citind cele de mai sus, că am vorbit de cel mai odios monstru, însă ai fi surprins să afli că lucrurile nu stau chiar așa. Scafandrii profesioniști, care studiază această specie de rechin, confirmă faptul ca aceștia sunt ființe curioase și predictibile. El impune respect, nu frică și a fost denumit de către aceștia gentlemanul oceanelor.

Aceștia ating maturitatea la 15 ani și trăiesc până la 40-70 de ani.

 

 

Gansbaai, Africa de Sud

 

Gansbaai ar putea foarte bine să fie cea mai cunoscută destinație de coastă din Africa de Sud.

Ceea ce a fost odată un sat pescăresc, cu câteva sute de locuitori, a devenit un punct turistic înfloritor, care atrage mii de vizitatori locali și internaționali din întreaga lume.

Un lucru interesant pe care îl vei afla de la localnici este acela că o mare parte a comunității a venit inițial în vacanță aici, ulterior oamenii s-au îndrăgostit iremediabil de acest loc așa că au decis să locuiască aici cu normă întreagă.

Piața imobiliară Gansbaai este plină de surprize plăcute și dacă îți trece prin minte să devii parte din această frumoasă comunitate, piața imobiliară din Gansbaai abia așteptată să fie descoperită.

 

Acesta este al doilea loc în care Marele Alb se află la el acasă. Și pe acest terioriu se află o populație impresionantă de foci, undeva la aproximativ 60.000 de exemplare, așa că dacă ajungi aici nu cumva să ratezi întâlnirea de gradul 0!

La numai câțiva km de această insula se află un canal micuț chiar între Geyser Rock și insula Dyer, denumit extrem de sugestiv ALEEA RECHINILOR#oaredece? ?

Pentru scufundarea în cușcă nu ai nevoie de nicio calificare, ci doar de extrem de mult curaj și cunoștiințe elementare despre această minunată creatură.

Pe Marele Alb îl poți întâlni în orice perioadă a anului în acest loc magnific, însă de preferat ar fi să te bucuri de experiență în lunile de vară când temepratura apei oceanului crește.

 

 

Sper ca articolul să te facă să vrei să descoperi din ce în ce mai multe lucruri fascinate despre aceste ființe absolut remarcabile și controversate.

Din păcate, rechinul este printre cele mai nedreptățite creaturi din lume, pentru că, la nivel mondial, avem extrem de puține cunoștințe despre modul lor de supraviețuire.

Rechinii sunt ființe curioase, foarte inteligente și extrem de importante pentru ecosistemul marin. Aceștia străbat apele de 400 de milioane de ani, fiind în vârful lanțului trofic. Rolul lor este unul absolut vital, ei sunt sanitarii mărilor și oceanelor, curățând apele de vietățile moarte și bolnave. Trebuie să înțelegem și să respectăm regnul animal, natura, practic tot ceea ce ne înconjoară.

Rechinul este regele oceanelor, așa cum leul este regele junglei. Doar pentru că ne par înfricoșători și pentru că avem foarte puține informații despre ei, asta nu ne dă dreptul să facem abuz.

Este alarmant numarul extrem de mare de rechini uciși anual, de până la 40 de milione de exemplare.

Rechinii sunt ființe extrem de puternice, care au răzbit în ciuda celor mari 5 extincții și este extrem de trist cum omul ajunge să facă ceea ce natura nu a îndrăznit.

Într-adevăr mass media are o contribuție negativă în ceea ce privește imaginea creată despre aceste ființe. Așa cum povesteam mai sus, de la industria cinematografică, până la documentarele ce prezintă fel de fel de atacuri, generează această frică, înloc să îi învețe pe oameni cum să le respecte ecosistemul, cum să nu le mai invadeze în mod abuziv teritoriul, cum să nu mai facă din hrănirea acestora o distracție ș.a.m.d.

Noi nu facem parte din dieta lor naturală. În procent de 97%  rechinii sunt inofensivi pentru om, iar ceilalți 3% atacă din greșeală omul, deoarece aparțin specilor care vânează vietăți marine mari, iar din acest motiv pot confunda omul cu o pradă obișnuită.

 

Există un motiv pentru care noi trăim pe uscat, nu? Oceanul este teritoriul lor, așa că am face bine să îl respectăm!

 

 


Contactează-mă!

 

  1. Chiar interesant…iar povestitoarea de-a dreptul simpatica..? te imbie la excursii…meditatiii…deci la chef de duca…???

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Open chat
Bună ziua! Sunteți interesat/ă de o ofertă de vacanță? Vă rog să lăsați detaliile și adresa de e-mail.

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile