Cele mai frumoase suveniruri din Europa

Suvenirurile sunt amintirile palpabile ce ne rămân în urma călătoriilor. Ele aduc bucurie atât în viața noastră, cât și în viețile celor dragi nouă. Pe lângă colorații magneței de frigider, sunt multe alte variante pentru alegerea unui cadou specific locului în care îți petreci vacanța. Așa că, m-am gândit să împărtășesc cu tine această experiență și să îți povestesc despre cele mai frumoase și inedite suveniruri din Europa.

O să încep cu una dintre țările mele favorite, Italia.

 

Aici gama de suveniruri din care poți alege este una extrem de ofertantă, indiferent de zona în care mergi.

 

1. Faimoasele paste proaspete împreună cu o bucată de parmezan adevărat, din categoriile Pecorino Romano, Parmigiano Reggiano și Asiago, pot reprezenta un suvenir absolut delicios, temporar ce este drept. Însă merită cu desăvârțire retrăită experiența gastronomica și la noi acasă. La acest delicios preparat merită luat în considerare ca suvenir compatibil cu cele de mai sus și un vin bun, specific zonei în care te afli în vizită. Începând de la bine cunoscutele Prosecco și Moscato, la alte tipuri de vinuri locale, precum Vermentino, Bianchello și Trebbiano, astfel vei înnobila atât cina ta cât și pe cea a celor dragi ție.

 

2. Alte două suveniruri delicioase pe care ți le recomand sunt faimoșii biscotti, de la cei simplii, la cei cu bucățele de fructe uscate, fistic sau ciocolată, ce merg de minune dimineața împreună cu o cafea italienească savuroasă. Partea bună este că aceste produse, ca și cele de mai sus, pot fi transportate fără a fi deteriorate și fără a fi compromisă calitatea lor pe parcursul drumului spre casă.

 

3. Centrul credinței catolice. Căminul papei. Am zis tot despre acest tip de suvenir. Dacă ajungi în acest loc sacru nu pleca fără o icoană sfințită. Cu siguranță cei dragi vor aprecia din suflet un astfel de cadou plin de lumină și culoare.

 

4. Insula Murano, aflată la doar câteva minute de plutit cu barca de faimoasa Veneția, este cunoscută pentru lucrările sale complexe de înaltă calitate din sticlă, faimoasa sticlă de Murano. Artizanii de pe insulă pot modela nisipul încălzit, devenit fluid, în orice obiect de sticlă pe care îl dorești – de la bijuterii și vaze, până la candelabre absolut impresionante. Acest tip de suvenir este tare îndrăgit de doamne și domnișoare, așa că dragă domnule, ia aminte! ?

 

5. Că tot am menționat-o mai sus pe minunata Veneția, un suvenir perfect din acest loc, evident este una dintre multitudinea de tipuri de măști de carnaval. Măștile venețiene pot fi confecționate din piele, porțelan sau sticlă. Unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute ateliere din Veneția în care se confecționează astfel de măști este Ca’Macana. Acest atelier este renumit pentru păstrarea tradiției. Aici măștile sunt confecționate manual în același mod în care se confecționau și în urmă cu 800 de ani de către artizanii venețieni.

 

6. O ultimă recomandare de suvenir italienesc este și una puțin mai costisitoare, dar care îți va bucura garderoba. Produsele din piele sunt vedetele acestei recomandări. Le poți achiziționa de oriunde din Italia. Dacă te afli în Florența, atunci aici este unul dintre locurile perfecte pentru astfel de achiziții. De la geci până la genți, portofele, curele, pantofi, chiar și canapele ?, sigur vei găsi ceva să se potrivească cu dorința ta.

 

 

Suveniruri din Croația

 

Croația este o destinație estivală superbă, cu un relief fabulos, dar și cu suveniruri inedite.

 

1. Umbrelele Cerovečki sunt o tradiție veche, ce dăinuie mai bine de un secol, apărută în 1912. Croații se mândresc cu „umbrele” meșteșugărești. Magazinul aparține familiei Cerovečki, iar produsele lor sunt livrate în întreaga lume. Cel mai popular tip de umbrelă este „Šestine” și simbolizează capitala Croației, Zagreb, datorită designului lor unic de culoare roșie. Familia Cerovečki obișnuia să facă umbrele la comandă pentru producții de filme străine din Zagreb. Așa că dacă ești în căutarea unui suvenir unic în Zagreb, nu ezita să vizitezi magazinul lor din strada Ilica 49.

 

2. Cravata. Cravata în Croația este mai mult decât un obiect vestimentar, aici având o semnificație istorică, celebrându-se chiar Ziua Internațională a Cravatei ?. Cravatele erau parte din uniforma soldaților. În timpul războaielor prusiene din secolul al XVII- lea, soldații își legau gulerele cămășilor pentru a le ține închise și pentru a-i proteja de frig, așa că acest mod de a lega cămășile a fost adoptat de către lumea modei, devenind astfel de-a lungul timpul un accesoriu nelipsit în garderoba masculină. Așa că, doamnelor și domnișoarelor, atenție! Vă puteți surprinde partenerii cu un astfel de suvenir. De asemenea, ca variantă soft la aceste cravate, vei găsi niște eșarfe absolut superbe. Prin urmare acesta este un suvenir versatil împăcând deopotrivă domnii, doamnele și domnișoarele.

 

3. În nordul Zagrebului, mai exact în Hrvatsko Zagorje, se confecționează manual faimoasele jucării din lemn. Acestea se fac din lemn de fag și tei. Jucăriile sunt sculptate de către bărbați, iar femeile le desăvârșesc cu picturi vesele, în culori aprinse. Aceste obiecte de artizanat au fost incluse în anul 2009 în patrimoniul UNESCO la categoria Moșteniri Culturale Intangibile. Suvenirul acesta va aduce bucurie atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților, cu siguranță.

 

4. Un suvenir dulce din Croația este reprezentat de niște fursecuri în formă de inimioare. Acest desert datează din Evul Mediu, și era preparat în mânăstirile din Europa. Pasta dulce din care sunt făcute aceste fursecuri este formată făină, apă, drojdie și zahăr și pusă în recipiente de lemn cu forme de inimioare, ciupercuțe, cireșele, potcoave, căluți, păsări, fluturi sau floricele. După ce se coc acestea se colorează manual cu paste colorate obținute din fructe și se decorează cu pastă de zahăr.

 

5. Brățările confecționate manual din funie nautică, sunt foarte căutate în Croația. Acestea au medalioane cu tematică maritimă, în combinații de culori stylish. Poți chiar solicita o brățară personalizată, pentru o amintire unică.

 

6. La vest de Zagreb se află Samobor, un mic oraș, renumit pentru fabricile de obiecte făcute din cristal. Această tradiție datează de mai bine de 180 de ani. De la pahare, la vaze și diferite obiecte confecționate din cristal cu un design extrem de rafinat. Cu siguranță vei găsi un suvenir perfect ce va înnobila orice masă.

 

străduțe înguste din Dubrovnik, Croatia

 

 

Suveniruri din Turcia

 

Alegerea unui suvenir în Turcia poate reprezenta o adevărată provocare. Vei găsi un contrast fantastic în același loc, de la lucruri extrem de ieftine, la unele costisitoare, asta pentru că turcii știu să vândă absolut orice. Din acest motiv este bine să fii atent la ce cumperi, deoarece vei găsi și o multitudine de produse contrafăcute.

 

1. Covorul tucesc are o tradiție foarte veche, în Turcia găsindu-se unele dintre cele mai frumoase covoare din lume, țesute și înnodate manual. Covoarele din lână sunt cele mai căutate datorită calității lor ireproșabile și a durabilității în timp a acestora. Covoarele turceşti acoperă o gamă largă de preferințe. De la chilimuri simple, lucrate în culori aprinse de triburile nomade din Anatolia, până la covoarele Usak, ţesute în culori mai calde, sau la sofisticatele și rafinatele covoare Hereke din mătase, lucrate pentru curtea otomană.

 

2. Narghileaua, poate fi un suvenir pe plăcut domnilor. Acesta își are originea în India și în timpul Imperiului Otoman a venit până în Turcia. În plus poți alege dintr-o gamă foarte largă de arome.

Hint: să îi ceri vânzătorului să-ți împacheteze foarte bine narghileaua pentru a nu se deteriora pe parcursul transportului înapoi acasă.

 

3. Un alt suvenir celebru în Turcia îl reprezintă obiectele confecționate din ceramică. În trecut, ceramica era produsă pentru arta islamică și era adesea folosită pentru pereți și dale, și chiar pentru tavanele din moschei. Ceramica originală și tradițională este folosită în manufactura farfuriilor, bolurilor, vazelor, scrumierelor și multor alte obiecte de acest fel. Hint: fii foarte atent când alegi un obiect confecționat din ceramică, pentru că sunt multe produse contrafăcute, prin urmare ai grijă să verifi să nu scrie pe produs „Made in China”.

 

4. Maleficul ochi albastru este cunoscut și sub denumirea de Nazar Boncuk, și este un suvenir cu mit. Se spune că are puteri mistice și este folosit pentru protecție împotriva spiritelor rele și a ghinionului. Se poate ține în casă, la birou, se poate oferi în dar nou-născuților. Există o mulțime de magazine de suveniruri care vând acest articol. Acestea se fabrică într-o mulțime de formate diferite, breloc pentru chei, bijuterii, insigne de rever etc.

 

5. Condimentele turceștiacesta este un alt suvenir celebru pe care trebuie să-l iei acasă. Adevăratul șofran turcesc este foarte scump și extrem de greu de găsit, dar aroma autentică este ceva care te va cuceri complet. Se vinde separat ambalat în cutii mici. Există un bazar dedicat condimentelor, așa că pregătește-ți simțurile pentru o invazie puternică de arome și mirosuri de neuitat.

 

6. Onix-ul și faianța tucești cu toții știm cât de scump și de uimitor este onixul, iar Turcia este renumită pentru artizanii pricepuți ce îl sculptează într-o varietate de obiecte de atât utile cât și de decor, cum ar fi boluri, scrumiere, bibelouri sau seturi de șah, dar și bijuterii spectaculoase. Acesta este un suvenir scump, deoarece este complet lucrat manual.

 

 

 

 

Suveniruri din Franța

 

Când vorbim de Franța ne gândim la mult romantism, la un vin bun, o mâncare extrem de rafinată, la un parfum deosebit, la o atmosferă boemă, la muzică bună și oameni sofisitcați. Așa că avem de unde alege material de suveniruri.

 

1. Nelipsitul breloc cu Turnul Eiffel. Este ieftin, micuț, cochet și ușor de transportat. Poate fi un cadou ideal pentru prieteni, pentru vecinul care a avut grijă de pisica ta cât ai fost plecat sau pentru colegii de la birou.

 

2. Un suvenir savuros este reprezentat de paleta largă de brânzeturi, condiția este să le ambalezi foarte foarte bine pe parcursul drumului ?.

 

3. Un suvenir ceva mai costisitor ce e drept, poate fi un parfum de calitate. În ciuda tuturor clișeelor, francezii sunt renumiți pentru parfumeriile lor! Și în conformitate cu toate clișeele francezii sunt recunoscuți pentru look-ul lor ireproșabil! Sunt foarte buni în materie de parfumuri și trucuri de frumusețe, așa că te poți răsfăța, sau poți răsfăța persoanele dragi cu niște produse de caliate înaltă.

 

4. Un alt suvenir memorabil ce va aduce bucurie în viața domnilor pasionați de fotbal, este reprezentat de articole brand-uite cu numele echipei PSG- Paris Saint Germain, de la tricouri și echipamente sport, până la mingi de fotbal.

 

5. Pentru iubitorii de vintage, o plimbare pe malul Senei se poate lăsa cu achiziționarea unor suveniruri deosebite. Aici vei găsi câteva librării second-hand, în care vei putea alege dintr-o multitudine de cărți poștale, postere și cărți vechi franceze, dar și o sumedenie de lucruri frumoase pentru a-ți decora apartamentul sau pentru a oferi în dar o bucurie celor dragi ție.

 

6. Parisul nu este doar „capitala iubirii”, ci și una dintre capitalele importante ale modei, așa că te poți întoarce acasă cu un suvenir fashion. Se trece de la clasicul (și extrem de scumpul brand) Hermès la brand-uri mai puțin cunoscute, însă cu lucruri inedite și de mare calitate.

 

Obiective turistice din Paris - Basilica Sacre Coeur

 

Suveniruri din Portugalia

 

Portugalia este țara culorilor vii, a oamenilor veseli, țara fado-ului, a mâncărurilor deliciose și necostisitoare, a eternei primăveri.

 

1. Un prim suvenir culinar ar putea fi conservele de sardine. Ele fac parte din tradiția culinară a Portugaliei de secole întregi. Așa că, nu te lăsa cumva păcălit de gândul că ceva la conservă nu poate fi luat drept suvenir, deoarece acestea sunt cu adevărat speciale. Unul dintre cele mai bune locuri din Lisabona pentru a cumpăra acest tip de conserve este Conserveira de Lisboa, situată în centrul Lisabonei. Și deși o să pară că mă repet, un suvenir culinar excelent, comun și cu alte câteva destinații de mai sus este reprezentat de varietatea de brânzeturi delicioase pe care le vei găsi și aici. Ce să ne facem dacă sunt atâtea țări recunoscute pentru brânzeturi fine?! Pentru a alege cea mai bună variantă, ar trebui să vizitezi Queijaria Nacional din Lisabona, dar fără probleme vei găsi o gamă excelentă de brânzeturi în majoritatea supermarketurilor din întreaga țară.

2. Dacă ești un iubitor de dulce, atunci este clar că nu poți pleca din Portugalia fără renumitele pachete cu Pastéis de Belém făcute în mod tradițional. Este un suvenir absolut delicios, ce va aduce bucurie printre cei dragi. Pentru a cumpăra cele mai bune Pastéis de Belém, trebuie să mergeți la fabrica și restaurantul original Pastéis de Belém din cartierul Belém.

3. Nu mă dezmint și râmân încă la capitolul culinar. Nu uita de faimosul vin de Porto. Chit că-l dai cadou, chit că îl cumperi pentru tine, un lucru este cert! Nu trebuie ratat! O sticlă bună de vin de Porto variază ca preț între 10 și 100 €.

4. Broderiile portugheze tradiționale, cum ar fi fețele de masă, bluzele, eșarfele și multe altele, au fost o caracteristică a culturii și istoriei portugheze de mulți ani, în special în Madeira. Aceste haine lucrate manual sunt frumos confecționate, ieftine și destul de unice pentru Portugalia , prin urmare, reprezintă o idee frumoasă de suvenir.

A Vida Portuguesa – din Lisabona și din Porto-  este un loc unde vei găsi aceste articole handmade frumoase.

5. Cocoșul de Barcelos („O Galo de Barcelos”) este unul dintre cele mai cunoscute suveniruri din Portugalia și se găsește în aproape orice magazin de suveniruri sau cadouri din Portugalia. De obicei este viu colorat și este confecționat din ceramică, însă îl poți găsi imprimat pe cămăși sau pe alte articole vestimentare.

6. Portugalia este unul dintre cei mai mari producători de plută din lume și, prin urmare, vei putea găsi aici foarte multe produse realizate din acest tip de material. Din plută se confecționează o multitudine de lucruri, precum portofele, saci mici, poșete pentru monede, huse pentru tablete sau telefon și chiar cravate. Le vei găsi în multe magazine de suveniruri din Lisabona și din Porto. Îți recomand Pelcor și Cork & Co din Lisabona, deoarece aici vei găsi produse din plută autentică.

 

 

Suveniruri din Grecia

 

1. Unul dintre cele mai bune suveniruri pe care îl poți achiziționa din Grecia este faimoasa miere, care este cu adevărat specială, spre deosebire de orice altă miere din lume. Sortimentul tradițional este mierea de cimbru, dar poți găsi și alte soiuri delicioase, inclusiv miere de pin sau miere de castane. Înnobilează de minune un iaurt grecesc, alături de niște nuci grecești (sau fistic grecesc din insula Aegina), astfel vei obține un mic dejun absolut delicios, sănătos și sățios.

Hint: Dacă te afli  în Atena, cea mai bună miere o poți găsi în magazinele cu alimente ecologice sau în piețele locale.

 

2. Uleiul de măsline este, desigur, o bază pentru mâncarea tradițională grecească, dar gustul său bogat este delicios. Ca să poți transporta în siguranță o sticlă de ulei de măsline o poți înfășura în prosopul de plajă pentru a nu risca să se spargă pe parcursul Înfășurați o sticlă în interiorul prosopului dvs. de plajă și încurcați-o în siguranță în valiză sau ridicați o sticlă la aeroport în timp ce plecați pentru a duce mai departe.

De asemenea, poți achiziționa măsline originale, de la ele de acasă. Le găsești la supermarket-urile locale ambalate              în cutii metalice, pentru a le putea transporta în siguranță spre casă, și pentru ca savoarea lor să fie bine conservată.

Zona Monastiraki din Atena găzduiește mai multe magazine specializate în produse artizanale din lemn de măslin,                 așa că nu uita să arunci un ochi.

 

3. Sandale din piele handemade. Faimosul magazin al familiei Melissinos îți pune la dispoziție numeroase modele de sandale din piele naturala, confecționate manual. Pe lângă aceste sandale deosebite, vei putea găsi un model de geantă specific țăranilor greci, geanta “tagari” confecționată din diferite țesături multicolore.

Hint: în ultimii ani, pe scena modei grecești au apărut producători de sandale din piele grecească de top, cum ar fi  sandalele grecești antice, mărci de modă precum TRIA ETC și Zeus + Dione și producători de genți „tagari” precum            Kooreloo și Tagari Handmade.

 

4. Deși climatul grecesc poate părea puțin uscat, aceasta este de fapt o percepție greșită, deoarece țara are ecosisteme bogate, cu o biodiversitate incredibilă. Câteva companii cu viziune au lucrat pentru a valorifica natura și au îmbuteliat-o în produse cosmetice de înaltă calitate. Faimosul Korres are un laborator de cercetare propriu, unde biologii lucrează pentru identificarea proprietăților vindecătoare ale diferitelor plante grecești și oferă o varietate uriașă de produse naturale, de la protecția solară la produse pentru îngrijirea pielii, până la produse pentru machiaj, făcute cu cele mai bune oferte ale Greciei.

O companie similară este Apivita, care este inspirată și de bogăția peisajului natural al Greciei și de filozofiile              tradiționale ale bunăstării și ale medicinei holistice. Dacă ai la dispoziție o zi pentru cumpărături în Kolonaki, Apivita                Experience Store este unul dintre cele mai interesante lucruri de făcut în Atena și, cu siguranță, nu este un magazin              tradițional de suveniruri.

Hint: Atât Korres, cât și Apivita au mini-magazine în aeroport, așa că te poți aproviziona în ultimul moment! În caz                  contrar, pot fi găsite la aproape orice farmacie și magazine dedicate din centrul Atenei.

 

5. Vinul grecesc poate reprezenta o altă opțiune pentru alegerea unui suvenir. În funcție de locul în care te afli în Grecia, poți alege astfel: clasicul Assyrtiko alb sau dulce Vinsanto din Santorini sau vinuri locale din insulele Lesvos, Kefalonia, Limnos sau Rodos. Cu sigurnță, nu vei da greș alegând o sticlă de Moschofilero alb răcoritor sau unul dintre cele mai savuroase vinuri roșii grecești, Xinomavro.

Dacă te afli în Creta de exemplu, poți lua cu tine acasă o sticlă de raki / tsipouro sau un rakomelo dulce sau una              dintre o variantele numeroase de ouzuri locale pe care le poți găsi în toată Grecia ( cel mai bun se găsește în insula          Lesbos). De asemenea, una dintre cele mai deosebite băuturi din Grecia este lichiorul mastiha, o specialitate locală a          insulei Chios.

 

6. S-ar putea să știii deja că mâncarea din Grecia este absolut delicioasă. Unul dintre principalele motive pentru care bucătăria grecească este atât de bună este prezența unor condimente tradiționale de excepție pe care grecii le folosesc în pregătirea bucatelor. Cel mai cunoscut dintre acestea este desigur oregano, care se regăsește peste tot, de la brânza feta la chiftele la roșii. Un pachet de oregano grecesc poate reprezenta un suvenir bine venit la casa omului pentru o explozie de aromă, și este foarte ușor de transportat. Un condiment mai exotic și luxos este șofranul (numit „Krokos Kozanis”) cultivat în nordul Greciei, un secret bine păstrat și delicios rețete desăvârșite.

O altă aromă clasică grecească este „Ceaiul de munte” (aka Tsai tou Vounou), adică, flori locale sălbatice uscate, preparate cu apă caldă. Bunicuțele din Grecia îl folosesc ca și remediu pentru răceli, iar împreună cu un borcănel de miere grecească delicioasă pot constitui un suvenir tare apreciat.

Mastiha este o altă aromă grecească cu totul unică, obținută din rășina copacilor care cresc doar pe insula Chios, cu uz medicinal tradițional. De asemenea, este folosit pentru a face un lichior delicios, precum și o varietate uriașă de alte preparate delicioase și chiar produse cosmetice. Magazinul Mastiha de lângă Piața Syntagma este un rai al produselor fabricate din acest ingredient.

 

 

 

Suveniruri din Spania

 

Când îți planifici călătoria în Spania, asigură-te că lași loc în bagaj pentru a aduce înapoi acasă suveniruri inedite.

 

1. Un suvenir inedit poate fi un afiș cu faimoșii tauri de coridă. Este o imagine emblematică pentru Spania. Poți personaliza acest tip de poster cu numele tău, sau cu numele persoanei către care vrei să-l dăruiești, în locul în care apare de obicei numele toreadorului. Aceste afișe sunt foarte populare în Sevilla, însă le poți găsi și în alte locuri din Spania. De asemenea, poți proceda la fel și cu posterele cu dansatori de flamenco.

 

2. Toledo este renumit de secole întregi pentru oțelul său de calitate, iar săbiile și scuturile sale au echipat cavaleria Europei până în momentul în care au apărut armele de foc. Realizate acum exclusiv pentru turiști, acestea sunt perfecte pentru fanii armamentului istoric. Dacă nu îți dorești neapărat o sabie, poți achiziționa un deschizător de scrisori din oțel Toledo. Să reții însă faptul că acest tip de suvenir, trebuie verificat dacă se potrivește în bagajul tău, pentru a nu avea probleme la aeroport.

 

3. Vinul de calitate se face în toată Spania, dar niciunul nu este la fel de distinctiv ca Vino de Jerez, cunoscut sub numele de sherry în engleză. Dacă nu ai gustat niciodată sherry, așteaptă-te la ceva puțin diferit de vinul obișnuit.

Poți cumpăra sticle de sherry din Jerez pentru aproximativ 6 dolari, însă dacă vrei un suvenir și mai bun, atunci cumpără o stică goală, mergi cu ea într-un tabanco (bar de sherry) din Jerez și cere-le să îți umple sticla direct din butoi. Jerez este, de asemenea, renumit și pentru brandy spaniol, o versiune mai light a coniacului.

 

4. O zi călduroasă de vară în Spania nu este completă fără un evantai cu șpil. Nu ezita să achiziționezi un astfel de suvenir absolut fascinant și elegant. Este un obiect tradițional ce este asociat cu dansatorii de flamenco. Poți alege dintr-o gamă largă de culori și modele.

5. Spaniolii vorbesc despre șunca lor, la fel cum francezii vorbesc despre vinul lor. Uscat cel puțin un an, jamón-ul este o componentă esențială din dieta fiecărui spaniol. Este absolut delicios. Gustul jamón-ului original este inconfundabil. Se prepară conform unui ritual strict, astfel obținându-se o șuncă de o calitate inegalabilă. Poți cumpăra jamón de la Huelva, Salamanca sau Alpujarras, lângă Granada. Un alt preparat delicios specific locului este salamul chorizo. Așa că, nu ezita să achiziționezi aceste bunătăți locale.

6. Dacă vrei să intri în atmosfera locală și să trăiești o experiență rurală, atunci poți achiziționa o bota, o sticla îmbrăcată în piele, cu o formă adaptată pentru băutul în mers.

Versiunea neagră este cea autentică și costă aproximativ 36 USD, în timp ce cea într-o nuanță deschisă este varianta turistică, semnificativ mai ieftină. Băutul din acest tip de sticlă poate reprezenta o provocare distractivă la început, deoarece trebuie să bei fără ca sticla să-ți atingă buzele ?.

 

 

oferte de vacanță la Madrid

 

Suveniruri din Germania

 

Cauți suvenirul perfect din Germania? Iată 6 idei de cadouri nemțești, toate făcute în stilul riguros german. De la pantofi, ceasuri cu cuc și până la jucării, aceste produse germane de calitate vor fi întotdeauna apreciate și cu siguranță vor trece testul timpului.

 

1. Ceasul cu cuc. Da, ai citit bine! Acest tip de ceas își are originea în munții Pădurea Neagră, fiind un ceas inspirat din natura montană. Modelul tradițional este confecționat integral din lemn, cu motive complexe și culori vii. Modelele moderne sunt realizate și din oțel inoxidabil, însă dacă vrei un suvenir autentic, atunci știi ce variantă trebuie să alegi.

 

2. Faimoșii papuci nemțești. Nu sunt ei cei mai fashion, însă cu certitudine sunt cei mai confortabili papuci de pe planetă ?. Dacă nu ți-a venit încă în minte imaginea lor, te ajut eu. Sunt acei papuci confecționați din piele, cu bareta între degetul mare și cel mijlociu, cu talpă formată din trei straturi. Primul strat este din piele moale pentru a asigura un confort optim în contact cu talpa piciorului, cel de al doilea strat este din plută de cea mai bună calitate, aceasta făcând papucul să fie foarte ușor, ca un fulg, iar cel de al treilea strat este din cauciuc pentru a atenua cât mai bine șocul denivelărilor întâlnite în drumul tău. Pe scurt, acest tip de încălțăminte a trecut testul timpului, fabricându-se încă din anul 1774. Cu toate că vorbim de un model clasic, totuși aceștia au fost adaptați și la curentul fashion, fabricându-se acum în culori vii, cu mai multe tipuri de barete.

 

3. Dacă ești în căutare unui suvenir ludic, atunci trebuie să știi că pe lista cu cele mai bune jucării fabricate în Germania se află cele ursuleții din pluș. Steiff Teddy Bear este fabricat doar din cele mai fine materiale, cum ar fi pâsla, mohairul și alpaca.

Dacă te afli în Munchen și ești fan jucării, atunci merită să-ți rezervi o zi pentru a vizita fabrica de jucării din Giengen. Aici te poți juca în muzeul jucăriilor interactive și poți participa la ateliere în care se confecționează manual jucăriile de pluș. Tot aici ai șansa să vizitezi cel mai mare magazin Steiff din lume. Cine poate rezista unui magazin plin de ursuleți în cămășuțe colorate?

 

4. Un suvenir ieftin și delicios este reprezentat de faimoasa turtă dulce, în forme fel de fel, decorate cu glazură de zahăr sau de ciocolată, ambalate irezistibil. Acestea se găseau doar în cadrul târgului de Crăciun, însă acum pot fi achiziționate pe tot parcursul anului.

 

5. Halba tradițională de bere, denumită stein, la bază se fabrica din gresie de înaltă calitate, frumos colorată și ornată. Canile de astăzi sunt făcute din porțelan sau chiar din cristal. Se găsește simplă sau cu balamale, la jumătate de litru sau la un litru. Este un suvenir cu tradiție, dar și cu utilitate ?

 

6. Un suvenir, costisitor ce e drept, dar de mare efect este reprezentat de portul tradițional, întâlnit frecvent la celebrul Oktoberfest. Așa că, dacă vrei să intri în contact cu latura ta bavareză atunci poți achiziționa varianta masculină a outfit-ului, Lederhosen, pantalonii scurți din piele cu bretele atașate, sau varianta feminină, Dirndl, rochița cu mâneci bufante. Poți găsi aceste articole și la prețuri accesibile, însă și calitatea produselor va fi una mai scăzută, însă oricum ar fi tot distractiv va fi să le porți, indiferent de preț.

 

 

Suveniruri din Anglia

 

Cei mai mulți vizitatori care ajung la Londra consideră cumpărăturile ca parte a experienței lor obligatorii. De la piețele de stradă la arcadele victoriene, până la opulența din Sloane Square și la Oxford Street, există o serie de magazine unde se vând articole reprezentative pentru acest oraș vibrant. Fie că ești la cumpărături pentru suveniruri sau cadouri pentru familie și prieteni, iată câteva idei care te pot inspira!

 

1. Faimoasa cafea Harrods, ce se poate achiziționa într-un recipient exclusivist în care cafeaua își păstrează aroma intactă, alături de o râșniță specială, pentru a-ți măcina singur boabele de cafea. astfel, vei obține o cafea desăvârșită. Este o idee inedită pentru un suvenir plin de aromă și savoare. Cafeaua este obținută din cele mai bune boabe, pure Arabica, pentru a produce o cafea bogată și aromată, cu o textură netedă.

 

2. Un suvenir pentru cunoscători și amatori de licori savuroase poate fi o sticlă de gin londonez. Jumătatea amăruie din dry martini este fabricată din fructe de ienupăr și trei mirodenii, este distilat conform metodei clasice, în recipiente de cupru. Are o aromă inconfundabilă de citrice.

 

3. După cum bine știi în Anglia zilele ploioase constituie o rutină, așa că, poți aduce cu tine înapoi acasă o umbrelă tipic londoneză, imprimată cu un logo sugestiv: I ♥ London. ?

Bineînțeles că te poți orienta la umbrele cu print tipic englezesc, cum ar fi, faimoasele cabine telefonice roșii, sau cele cu steagul Angliei, sau cele cu obiective turistice extrem de cunoscute. Roșu este nelipsit din orice print vei alege.

Acest tip de umbrelă este creat să reziste atât ploilor abundente, cât și vântului.

Are un mâner telescopic, ceea ce o face ușor de transportat în geantă, având un design compact. De asemenea, este învelită într-o husă cu mâner, așa că o poți purta lejer pe umăr și are doar 500 g. Eu zic că reprezintă un suvenir util și fashion.

 

4. Five o’clock tea. Sună cunoscut?

Dar asta?

„Five o’clock pe englezeşte înseamnă ora cinci. În lumea mare, fiecare damă-şi hotărăşte o zi pe săptămână (jour fixe), când primeşte, la orele cinci după-amiază, vizite şi face musafirilor trataţie cu ceai; de aceea se mai zice şi five o’clock tea, adică pe româneşte ceaiul de la ora cinci”. I.L. Caragiale- Five o’clock tea.

Desigur că, nu ai cum să pleci din Anglia fără a servi un ceai autohton. În plus, zic, că este o idee minunată pentru un suvenir, ușor de transportat și cu siguranță, delicios.

Ceaiul de după-amiază, este un obicei străvechi englezesc, și îl poți recrea chiar la tine acasă după această călătorie, cu setul de 3 tipuri de ceai: English Breakfast, Earl Grey și English Afternoon tea. Pachetul conține, pe lângă cele 3 tipuri de ceai și niște baghete crocante de pâine cu gust delicios de unt, ce merg excelent împreună cu oricare tip de ceai din pachet. Rețeta delicioasă a shortbread-ului, așa cum este denumită această pâinică, a fost câștigătoarea Queen’s Award for Enterprise de patru ori!

 

 

5. Un alt suvenir delicios este reprezentat de biscuiții Butterscotch cu unt. De la ambalajul elegant Harrods, ideal pentru transportul biscuiților fără incidente și pentru conservarea aromei, la gustul desăvârșit și textura cremoasă, aceștia constituie un cadou care nu va trece neobservat. Recipientul Harrods poate fi utilizat pentru cafea sau ceai, după ce biscuții au fost dovediți ?.

Biscuiții sunt obținuți din cele mai fine ingrediente, lapte de vacă, ovăz, grâu, ouă, cu delicioase chipsuri crocante de butterscotch în toate tipurile de biscuiți.

Partea cea mai delicioasă, este că poți alege dintr-o gamă variată de rețete de biscuiți, ambalate elegant. Poftă bună!

 

6. Pentru iubitorii seriei Harry Potter un suvenir ideal poate consta într-un obiect cu tematică.

Harta lui Marauder, un document magic ce îți arată fiecare colț de la Hogwarts, capabil să urmărească fiecare persoană pe teren, înfățișată de un punct. Un alt element, destul de util în fiecare gospodărie, este bagheta de control de la distanță Harry Potter, care oferă ca prin magie utilizatorului controlul integral al televizorului, iar playerului Blu-Ray și boxele completează experiența de divertisment finală.

Desigur, un set complet de cărți  Harry Potter, găzduite de un cufăr tematic, este un suvenir tematic memorabil, „unul pentru veacuri”.?

 

 

Suveniruri din Austria

 

Cumpărarea suvenirurilor în Viena, Austria este o încântare. În zilele noastre, cumpărăturile în majoritatea orașelor europene au fost globalizate până în punctul în care magazinele orașului nu au identitate proprie și simți că ai putea fi oriunde în lume. Însă la Viena, tradițiile austriece și magazinele au rămas autentice fiind în continuare fidele acestor tradiții.

 

1. După părerea mea, suvenirul care reprezintă cel mai mult Viena este clasicul Sacher Torte. Sunt ușor subiectivă, deoarece dulciurile sunt preferatele mele, iar Sacher Torte este tortul meu preferat din întreaga lume – straturile de ciocolată intercalate cu un strat delicat de gem de caise, înnobilate de o lingură de frișcă de casă alături, fac din acest desert, Raiul pe pământ!

S-ar putea să găsești Sacher Torte și în afara Austriei, însă să fii sigur că niciodată nu are același gust.

Deși poți cumpăra un tort întreg cât stai în Viena, pentru suvenir te sfătuiesc să alegi variantele mini Sacher Torte, ambalate individual, pregătite pentru a fi transportate în siguranță acasă. Poftă bună!

 

2. Bombonelele Mozart. Bombonelele rotunde originale Furst Mozart se găsesc în Salzburg, însă vei găsi versiunile 1:1 oriunde altundeva în Austria – la magazinele de cadouri, în gări, în aeroport și, desigur, la supermarket.

Ce este mai exact o bombonică rotundă Mozart? Este un deliciu umplut cu fistic, miezul de marțipan este acoperit de straturi de nucă și ciocolată. Toată nebunia este învelită într-o folie strălucitoare cu portretul lui Mozart.

 

3. Floarea de colț, zisă și edelweiss este simbolul Austriei. Această minune delicată, ” înflorește și crește aici pentru totdeauna “. Deși ai presupune că suvenirurile cu această tematică se găsesc oriunde, ei bine, nu e chiar așa. Însă după o plimbare serioasă am dat peste câteva magazine, în care am găsit de la bijuterii, la șosete cu motive florale, reprezentând delicata floare de colț.

 

4. Dacă asociezi schnapps-ul cu băuturile de mentă pe care le-ai băut la petrecerile de la facultate cu buget redus, înseamnă că nu ai încercat adevăratul Schnapps austriac. Schnapps-ul este un tip de țuică obținut din fructe culese în plin sezon, deseori fiind făcut în loturi mici de producători artizanali.

Hint: Dacă vrei să achiziționezi o sticlă veritabilă de Schnapps atunci cel mai indicat este să te orientezi către un magazin local de băuturi spirtuoase și alege dintre numeroasele arome unice ce nu sunt exportate în afara Austriei.

5. Un alt suvenir inedit pe care ți-l propun este muștarul cu tarhon sau cum spun ei, estragon senf. Austriecii sunt experți în materie de muștaruri, însă cel cu tarhon este realmente deosebit. Se găsește în aproape orice supermarket, sau magazin cu specific local.

6. Dacă vizitezi Viena începând cu finalul lunii noiembrie, respectiv pe parcursul lunii decembrie, atunci, ai dat lovitura! Te poți alege cu niște suveniruri pe cinste. Vizitând numeroasele piețe de Crăciun din Viena poți alege dintre cele mai frumoase obiecte și decorațiuni cu tematică.

 

 

 

Suveniruri din Ungaria

 

Din fericire, Ungaria se mândrește cu o serie de suveniruri originale care au fost produse la granițele sale pentru oricine speră să ia acasă mai mult decât un breloc sau o carte poștală. De la băuturile naționale, la arta bogată, ai de unde alege un suvenir pe măsura așteptărilor tale.

 

1. Deși paprika este un condiment comun disponibil în întreaga lume, Ungaria are o serie de soiuri proprii, care sunt utilizate în rețetele tradiționale din întreaga țară. Paprika a ajuns pentru prima dată în Ungaria împreună cu turcii în perioada anilor 1500 – 1600 și a devenit de atunci cel mai popular condiment din țară. Astăzi Ungaria este un producător de paprika extrem de important la nivel mondial. Orașele Kalocsa și Szeged sunt principalele zone producătoare de ardei; însă, paprika  poate fi găsită aproape peste tot în țară. În piețele din Budapesta, paprika este ambalată frumos, tocmai pentru a putea fi dăruită drept suvenir.

 

2. Fondat în 1942 și numită după râul Tisza din Ungariei, acest brand de încălțăminte unguresc a început să producă pantofi de sport ce au devenit emblematici la începutul anilor ’70. Simbolul „T” imprimat pe  încălțămintea Tisza a fost popular în perioada comunistă; cu toate acestea, odată cu căderea Cortinei de Fier în 1989, producția a încetinit treptat. În 2003 însă, brandul a fost reînviat, iar astăzi este emblematic pentru stilul de viață contemporan al ungurilor. Acestea pot fi achiziționate doar din Ungaria, de la oricare dintre cele șase magazine TISZA Shoes din toată țara; sau online, prin intermediul site-ului web Tisza Cipö.

 

3. Un alt suvenir ce poate fi apreciat de domni este Pálinka ungurească, o țuică tradițională din fructe maghiare. Este produsă din fructe precum prunele, perele și caisele, iar conținutul său de alcool variază de obicei între 37% și 86%. În mod obișnuit se servește ca și țuica românească ca apetritiv, de asemenea, terapeutic vorbind, facilitează procesul de digestie .

În Budapesta, Abszolut Pálinka din cartierul evreiesc este locul unde poți încerca băutura. Barul are o mare varietate de pálinkas pe care le poți degusta. O altă variantă este Magyar Pálinka Háza (Casa Maghiară de Pálinka), un magazin unde se vând care vinde numeroase tipuri de Pálinka.

 

4. Un alt suvenir delicios este reprezentat de un preparat autentic unguresc, și anume salamul produs din carne de porc Mangalica. Acest tip de salam este foarte aromat și conține celebra paprika. Produs local, este o gustare autentică ungurească, emblematică pentru această țară. În hala mare a pieței din Budapesta vei găsi acest tip de salam produs de  compania populară în Ungaria de salamuri Pick Szeged.

 

5. Un suvenir frumos pentru doamne și domnișoare îl reprezintă broderiile din regiunea Matyó, din nordul Ungariei. Acest tip de broderie este cunoscută pentru culorile și modelele sale unice. Face parte din patrimoniul UNESCO din anul 2012.

Broderia Matyó este caracterizată de motive florale. Orașul Mezökövesd  este emblematic pentru traiul tradițional unguresc. Aici vei putea admira și achiziționa astfel de creații artistice chiar din căsuțele vechi din acest mic oraș.

 

6. Un suvenir amuzant care poate fi găsit literalmente doar în Budapesta, este Air From Budapest. Da, ai citit bine! ? . Aer din Budapesta!  Aerul din capitala Ungariei este îmbuteliat într-un ambalaj simplu, dar elegant, cu desene ce reprezintă faimoase clădiri din Budapesta în culori vii. Acest suvenir inedit poate fi găsit la magazinele din oraș și este o modalitate excelentă de a aduce zâmbetul pe buze cuiva drag la întoarcerea ta acasă.

 

 

Suveniruri din Cehia

 

Este ușor să cazi în capcana de a cumpăra magneți, căni de cafea sau alte articole kitsch pentru a le lua acasă drept suveniruri, însă tocmai de aceea ai la dispoziție acest articol. Dacă te afli în capitala Cehiei, să ai în vedere ideea de a aduce acasă unul dintre suvenirurile tradiționale din Praga.

 

1. Păpușile nu sunt jucării pentru copii în Praga. Aici, marionetele sculptate manual sunt concepute pentru adulții cărora le plac obiectele de înaltă calitate și pe care nu îi deranjează prețul destul de piperat al acestora. Vei găsi aceste păpuși fascinante peste tot în Praga, însă unele dintre cele mai bune magazine sunt situate lângă Podul Charles din Orașul Vechi. Dimensiunile și temele variază, așa că vei găsi de la vrăjitoare și demoni până la personaje literare, figuri politice, desene animate și animale. Localnicii din Praga spun că nu tu alegi marioneta, ci marioneta te alege pe tine, așa că nu te alarma la gândul că nu vei știi ce să alegi dintr-o gamă atât de variată, pur și simplu bucură-te de experiență și vezi unde îți cade privirea. Orice ai alege, vei pleca din Praga cu un suvenir unic.

 

2. Deși mulți turiști ratează aceste locuri pitorești, locuitorii din Praga adoră așa zisele case cu ceai. În mod tradițional, ceainăriile în care stai să bei o ceașcă de ceai, vând, de asemenea, o serie de ceaiuri ambalate sau vărsate, ceainice din ceramică și metal, și alte consumabile de ceai. Dacă te afli la Praga, căută un semn cu cuvântul čajovny pe el și pășește cu încredere pentru un ceai cald și un suvenir pe măsură.

 

3. Deși originară dintr-un alt oraș din Republica Cehă (Karlovy Vary), băutura populară din plante Becherovka se găsește în toate barurile și pub-urile din țară. În timp ce rețeta folosită reprezintă un secret bine păzit, băutura amară cu înțepături moi de ghimbir conține o mare varietate de mirodenii și ierburi. Localnicii beau Becherovka sub formă de shot, deoarece are un conținut mare de alcool. Poți găsi sticle micuțe cu acest interesant lichior în majoritatea magazinelor și supermarketurilor din oraș. Eu zic, că este un suvenir chiar distractiv ? .

 

4. Franz Kafka s-a născut și a trăit cea mai mare parte a vieții sale la Praga, unde și-a scris cea mai cunoscută carte „Metamorfoza”. Nici o vizită la Praga nu este completă fără o vizită la Muzeul Kafka pentru a vedea numeroasele sale exponate, ce includ primele ediții, scrisori, jurnale și fotografii originale. Înainte de a pleca, oprește-te lângă muzeu, la magazinul de cadouri, unde poți cumpăra copii ale cărților sale, precum și calendare, cărți poștale și o serie de cadouri și colecții inspirate de Kafka.

 

5. Cristalul de Bohemia este un tip de sticlă tradițional cehesc, ce este tăiat manual și gravat în mici fabrici din toată Cehia. Deși numele poate să creeze o ușoară confuzie, cuvântul „cristal” este folosit în Republica Cehă pentru a se referi la sticlă fină de înaltă calitate, care conține o cantitate semnificativă de plumb – un plus care face ca acest tip de sticlă să fie foarte reflectorizant, foarte ușor de gravat, mai gros și mai rezistent decât majoritatea sticlei. Pentru cristalul de Bohemia de înaltă calitate, poți face cumpărături la magazinul oficial Moser. Însă, vei găsi, de asemenea, alte mărci de cristal de Bohemia la magazinele de suveniruri din toată Praga. Aceste piese delicate, dar rezistente vor crea un suvenir elegant ce va trece cu brio testul timpului.

 

6. Republica Cehă este renumită pentru bere, dar produsele cosmetice din bere par să fie cele mai prietenoase suveniruri pentru turiști. Manufaktura este o marcă tradițională de produse cosmetice din Cehia, care folosește ingrediente naturale, ne-testate pe animale, pentru a produce produse de înaltă calitate. Deși fac tot felul de articole, de la săruri de baie, la creme de mână, sunt faimoși pentru produsele cosmetice din bere, care includ șampoane, balsamuri pentru păr și geluri de duș. Nu cumva să-ți faci griji în legătură cu mirosul acestora, deoarece nu vei mirosi a bere după utilizarea lor. În schimb, așteaptă-te la un miros ușor fructat. Produsele pe bază de bere sunt foarte bogate în vitamina B. Magazinele Manufaktura se găsesc în centrele comerciale din jurul Pragăi.

 

 

 

Suveniruri din Olanda

 

Deși poate fi imposibil să rezum în mod cât mai succint farmecul unic al Amsterdamului, există câteva articole ce pot fi luate drept suveniruri și sunt ușor de găsit în oraș. Acestea reușesc să surprindă o parte din istoria și cultura încântătoare a Amsterdamului.

 

1. Dacă te numeri printre turiștii iubitorii de brânză atunci te poți declara răsfățat Olanda, deoarece țara este renumită pentru produsele lactate. În Amsterdam, există o serie de magazine de brânzeturi excelente, care oferă o mare varietate de edams gustoși, goudas și boerenkaas („brânză de fermă”). Amsterdamul vechi este cunoscut pentru Gouda maturată excepțională, care are o aromă amplă, cu o textura specială. Acest tip de brânză merge excepțional alături de o bere brună și de murături. Ai gura apă? Ce mai aștepți?

 

2. Cea mai mare fabrică de bere Brouwerij ’t IJ’s se află sub cea mai mare moară de vânt din Amsterdam și își marchează berile cu o etichetă care ilustrează celebra structură. Produsele sunt vândute în oraș și apar în mod regulat pe meniurile de bere ale pub-urilor. Fabrica de bere este renumită pentru berile sale cu arome puternice, precum Natte și Zatte, dar și pentru tradiționalele beri olandeze – cele mai multe dintre ele având o notorietate în întreaga lume.

 

3. Chiar dacă nu ești un împătimit al fotbalului tot știi că celebrul club de fotbal Ajax își are terenurile în sudul Amsterdamului. Așa că, un suvenir inedit poate fi reprezentat de unul dintre articolele tematice pe care le vei găsi la magazinele de specialitate. De la inaugurare, Ajax a fost întotdeauna în fruntea ligii olandeze de fotbal și are mii de suporteri pe tot globul. Stema lor este însoțită de o imagine a eroului mitologic Ajax, o figură care reprezintă spiritul și determinarea fermă a echipei.

 

4. Nu ai cum să ajungi în Olanda și să nu pleci acasă cu un suvenir sub formă de bulbi naturali și originali de lalele.

Există sute de florării în jurul Amsterdamului, multe dintre ele vând bulbi de lalele care pot fi transportați acasă și plantați. Olandezii au o istorie lungă cu această cultură florală colorată, iar Amsterdamul este înconjurat de mai multe ferme mari de lalele, inclusiv Keukenhof – o vastă grădină care plantează peste 7 milioane de flori în fiecare an. Aici vei găsi lalele în culori în care nici nu știai că există.

 

5. Condomerie este primul magazin specializat din lume cu prezervative și a fost inițial înființat pentru a promova sexul sigur în anii ’80. Magazinul vinde o selecție masivă de contracepții inedite, precum și lubrifianți, cadouri și produse de igienă. Conceptul magazinului încurajează vizitatorii să se gândească serios folosirea metodelor contraceptive.

 

6. Centrul orașului Amsterdam este format dintr-o centură de canale cu mai multe nivele care înconjoară Piața Dam. Această fază istorică a ingineriei a fost construită în principal în secolul al XVII-lea într-o perioadă de prosperitate economică. Multe magazine din jurul Amsterdamului vând printuri vechi ale canalului, iar hărțile orașului pot fi găsite la majoritatea librăriilor sau a unităților turistice. Așa că, uite încă o idee inedită de suvenir.

 

 

Suveniruri din Norvegia

 

Există tone de suveniruri și tentația de a cumpăra orice lucru amuzant, interesant sau ciudat pe care îl vezi poate fi foarte mare, atunci când ești în vacanță, iar banii au tendința să curgă din portofel ceva mai repede decât s-ar acasă. Același lucru se va întâmpla și aici, în Norvegia, iar ideea că prețurile sunt mai ridicate, nu te va împiedica să vrei să cumperi fel de fel de lucruri care să-ți amintească de călătoria ta aici. Pe de altă parte, în Oslo vei găsi suveniruri care să-și merite cu desăvârșire banii. Mai jos am să-ți prezint câteva dintre cele mai bune emblematice suveniruri. 

 

1. O să încep cu un suvenir delicios, și anume, cu brânza brună norvegiană, care este unul dintre cele mai emblematice produse alimentare din Norvegia, și pe care este puțin probabil să le găsești în afara Scandinaviei. Originar din Gudbrandsdalen (valea Gudbrand). Acest produs savuros are la bază zer, caramel și lapte de capră sau de vacă . Se servește de obicei pe o felie de pâine sau se prăjește. De sărbători acest tip de brânză se savurează pe o napolitana. Dacă ți-a atras atenția brânza brună, atunci nu ezita să ceri „myseost” în supermarketuri și dorința ți se va îndeplini. Deci, încă o idee de suvenir delicios.

 

2. Murele sunt unele dintre cele mai rare fructe de pădure din zonă. Nu au fost cultivate și se găsesc aproape exclusiv în sălbăticie, unde pot fi culese timp de câteva săptămâni în luna iulie. Fructele de zmeură devin portocalii când sunt coapte și pot fi transformate în gem pentru a-și păstra savoarea și aroma cât mai mult timp. În Norvegia, în mod tradițional, acestea sunt amestecate cu frișcă și zahăr pentru a face un desert numit „multekrem”. Poți găsi gem de mure în supermarketurile mai mari – deși un borcănel este destul de scump, în jur de 12 USD, însă este un suvenir delicios.

 

3. Freia este o companie norvegiană de prestigiu ce produce fel de fel de produse din ciocolată. Vei găsi micul său magazin emblematic lângă parlament, la poarta lui Karl Johans. poți găsi acest produs tradițional norvegian în fiecare supermarket și chioșc din Oslo. Cel mai cunoscut produs al companiei este batonul Kvikklunsj. Produsul este controversat, deoarece a concurat cu colegul său tot cu 4 degețele, batonul Kit Kat. Kvikklunsj este unul dintre pilonii societății norvegiene.

Acest produs este foarte popular în preajma sărbătorilor de Paște, când este dăruit de către localnici celor din jur împreună cu sucul acidulat Solo și de o portocală.

 

4. Un suvenir istoric popular, are legătură cu controversații vikingi.

Bijuteriile vikinge pot fi atât elegante, cât și stilate- îți poți face o idee uitându-te la broșele clasice rotunde sau la un colier în stilul puternicului Thor Hammer. Un alt exemplu de suvenir viking poate fi reprezentat de coarnele din care se poate bea vin. Poți găsi toate acestea la Muzeul Navelor Vikinge, sau la festivalurile Viking sau festivalurile Medievale din Oslo.

 

5. Un alt suvenir inedit este reprezentat de simpaticii Trolli. Aceștia sunt o parte veche a folclorului scandinav. Legenda spune că sunt creaturi timide, de noapte, ce au fost asociate în mod tradițional cu magia (vrăjitoarele și vrăjitorii sunt cunoscuți ca „trollkvinner” și „trollmenn” în limbile scandinave). În ultimele secole, imaginea troll-ului s-a transformat dintr-una asociată cu întunericul și moartea într-una dintre ființele micuțe ascunse în munții și pădurile norvegiene. După părerea mea este unul dintre cele mai simpatice suveniruri de aici și îi poți găsi în toate magazinele de suveniruri din Oslo. Sunt ei urâței, dar sunt sunt tare amuzanți.

 

6. Norvegia este de mult timp asociată cu îmbrăcămintea de iarnă emblematică deja, cu ghiocei geometrici, trandafiri selby și culori naturale îndrăznețe. Celebrele pulovere cu motive de iarnă își au originea aici, în zona Scandinavică. Cele mai populare sunt cele cu motive în alb și negru. Cel mai cunoscut model este cel cu fermoar la gât. Dale of Norway este cel mai cunoscut brand de tricotaje norvegiene de înaltă calitate, dar este destul de scump. Vei găsi puloverele Dale în toate magazinele de suveniruri din Oslo. Însă pentru o variantă mai ieftină, la fel de autentică, orientează-te către magazinele vintage sau second-hand din Oslo, cum ar fi Vintage Heaven, unde poți găsi un pulovere tricotate manual. Poți opta și pentru un articol mai mic, cum ar fi o pălărie sau o pereche de mănuși.

 

Acestea fiind spuse, am terminat incursiunea în lumea suvenirurilor inedite din țările europene cele mai vizitate, din întreaga lume. Dacă în vacanța ta ai întâlnit magazine cu suveniruri inedite, atunci te invit să îmi povestești despre această experiență. Pe curând!

 

 

 

suveniruri romanesti art & craft

 

 

foto@ANCAPAVEL.RO

 


Contactează-mă!

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>