Pentru cei care parcurg coastele vestice ale Mării Adriatice, San Marino, cea mai veche republică din Europa, este un reper ce nu trebuie ocolit!
Se spune că priveliştea pe care o oferă San Marino este cea mai impresionantă vedere de oraş din lume! Şi pe bună dreptate!
Nu contează din ce punct priveşti sau spre ce parte priveşti, totul în jur este o frumuseţe pură! Aşa că mă bucur să pot împărtăşi cu voi aceste imagini superbe!
Şi ce poate fi mai frumos decât un apus de soare surprins de la înălţime? Este un moment ce nu se poate exprima suficient de bine în cuvinte şi care se cere primit în suflet, pur şi simplu.
Cum ajungi la San Marino?
- Din România cu un zbor Blue Air, Wizz Air sau Ryanair până la Bologna. De aici, transfer cu autocarul (există un shuttle – cursă regulată) până la Rimini.
- Trenitalia are curse regulate spre Rimini, de unde poţi lua autobuzul spre San Marino. Călătoria durează aproximativ 30 minute.
- Poţi călători şi cu maşina până la Borgo Maggiore şi de aici iei telecabina, de unde te poţi bucura de privelişti absolut încântătoare!
Ce vizitezi la San Marino?
Piazza della Libertà este probabil, cel mai semnificativ loc din San Marino, unde au loc evenimente tradiționale în zilele de sărbătoare.
Basilica del Santo merită toată atenţia pentru că este, de fapt, simbolul din San Marino. În interiorul ei este reprezentat Sf. Marino și alte picturi care exprimă suveranitatea statului San Marino.
Se spune că prin anul 301 d.c un tăietor de pietre din Dalmația pe nume Marino (Marinus) a străbătut marea Adriatică împreună cu colegii săi de credintă și de muncă, pe vremea împăratului Dioclețian pentru a scăpa de persecuție. Aici, el a construit, cu propria sa mână, de la fundație până la țiglele din piatră, o capelă de piatră. O clădire rezistentă de piatră este veșnică, la fel ca și credința lui. Ca simbol al credinței și al muncii el a mai cioplit din stânca exterioară a muntelui un pat de piatră. Legenda spune că el a murit la 3 sept 301, lăsând poporului moștenirea: muntele, munca și sâmburele convingerii, numit mai târziu libertate.
De la bazilică drumul urcă spre cele 3 turnuri (Guaita, Cesta, Montale) care se arată semeţe, vazându-le de jos. Dar nu e greu de ajuns la ele, pentru că drumul este destul de uşor de parcurs pe jos.
Turnurile au fost odinoară fortăreţe. De exemplu, primul turn, Guaita, este prima fortăreaţă din San Marino, ce datează dinaintea secolului al XI-lea, iar până în 1975 a fost folosită ca puşcărie.
De la Guaita, parcurgi un frumos traseu spre cel de-al doilea turn, Cesta. Acesta a fost construit pe vestigiile unei vechi fortăreţe romane şi este situat în punctul cel mai înalt al muntelui Titan.
Cel de-al treilea turn, Montale, nu este accesibil vizitatorilor, din păcate. Odinioară a fost tot închisoare.
Însă, de aici poţi admira Cesta în toată splendoarea sa!
La întoarcere, te poţi opri la o cafea “la înălţime”, într-una din cafenele care îţi ies în cale, inevitabil. Sau te poţi pierde pe străduțele şerpuite să îţi cumperi suveniruri.