6 motive (şi jumătate) pentru care Bodrum poate fi destinaţia perfectă de vacanță

Dacă ar fi să mă gândesc la locurile în care mi-aş organiza o vacanţă perfectă, aş pune în capul listei acest orăşel de pe coasta sud-vestică a Turciei: Bodrum. E locul în care te poţi plimba cu familia printre ruinele antice, te poţi întâlni la plajă cu Cristiano Ronaldo, Kate Moss sau membrii familiei regale britanice - sau poţi petrece în club până dimineaţa. Indiferent ce fel de vacanţă îţi doreşti, Bodrum are cu ce să te încânte!

Îți voi povesti principalele motive de a alege o vacanță în Bodrum – Turcia!

  1. Peisajele

Pentru mine, pe primul loc în Bodrum sunt peisajele. Peninsula Bodrum, o limbă de pământ care se întinde în largul Mării Egee, e în sine un punct de atracţie, cu munţi şi dealuri care par să calce apele limpezi, cu drumuri şerpuite şi sătucuri liniştite de pescari.

Orăşelul e o mică parte din frumuseţea zonei, perfect desenat între coasta vălurită şi marea albastră, dar zona în întregime e ca o carte poştală trimisă dintr-o vacanţă perfectă. Eu am rămas cu gândul la marina Bodrum şi la livezile de măslini de pe coastă, dar recunosc că şi combinaţia tipic mediteraneană de culori e greu de uitat.

O să îţi mai povestesc despre locurile acestea, cu siguranţă!

 

  1. Cumpărăturile

Nu poţi rezista. Asta e concluzia mea după ce, în primă fază, bazarul modern din Bodrum mi s-a părut mai puţin autentic decât cele tradiţionale. Ei bine, sunt atâtea opţiuni, atâtea locuri – de la mall-uri la târgurile stradale – încât nu îmi imaginez pe nimeni care să plece cu mâna goală din Bodrum.

Ce să cumperi? În primul rând, cum îţi poţi imagina, nu toată marfa e originală. Acestea fiind spuse, merită să mergi la Bodrum chiar şi numai pentru cumpărături. Bijuteriile sunt foarte reuşite, ca şi produsele din piele. Firmele de lux sunt reunite la cele câteva mall-uri, dar nu ezita să intri şi în magazinele artizanale care îţi ies în cale.

Recomandarea mea: ceaiuri, mirodenii, dulciuri, textile de toate felurile, sandale.

Am făcut o listă cu cele mai importante locaţii din Bodrum pentru shopping.

 

Gata de cumpărături? În iunie-septembrie, ai zboruri directe din Bucureşti şi Suceava! Hai în vacanţă!

 

  1. Vestigiile

Bodrum e construit pe locul oraşului antic Halicarnas. Aici s-a născut istoricul Herodot; pe-aici au trecut Alexandru cel Mare sau Cavalerii Sfântului Ioan; aici e un amfiteatru roman în care încă se ţin spectacole;  aici e una dintre cele şapte minuni ale lumii – Mausoleul, acum parţial distrus de cutremure şi timp, dar încă impresionant. Aici e castelul Sfântului Petru, construit de cavalerii Ordinului de Malta la începutul secolului al XV-lea, peste drum de insula grecească Kos şi adus de Suleiman Magnificul sub domnie turcească în 1522.

Citeşte aici despre principalele atracţii turistice din Bodrum

Chiar dacă nu eşti mare amator de istorie, e greu să rămâi indiferent în faţa unui trecut atât de… prezent.

 

vacanță în Bodrum, Turcia - ANCAPAVEL.RO

 

  1. Hotelurile

Am remarcat demult – şi nu sunt singura – că turcii ştiu să facă turism. Clientul e cel mai important şi orăşelul se învârte în jurul acestui concept. Hotelurile din Bodrum sunt de toate felurile şi pentru toate gusturile, mai toate cu piscine şi terase atractive, acces la internet wireless (desigur, ţinând cont de faptul că internetul nu funcţionează foarte bine în Turcia) şi distracţie până târziu în noapte, fără să fie prea gălăgioase ca în unele locuri… pe care prefer să nu le numesc. În plus, puţine locuri oferă lux autentic la preţuri atât de accesibile.

Cei care caută intimitate şi odihnă au de unde alege! Şi dacă vrei să călătoreşti cu familia, îţi pot recomanda hoteluri care sunt perfecte pentru voi, cu piscine, locuri special amenajate şi program pentru cei mici.

Ești interesat/ă de un sejur în Bodrum, Turcia?


Contactează-mă!

 

  1. Mâncarea turcească

În Turcia, mâncarea e treabă serioasă. Expresii referitoare la mâncare şi-au făcut loc în cele mai neaşteptate domenii – de exemplu, “a răsturna oala” e o expresie care încă indică ideea de rebeliune şi vine de acum multe secole, din obiceiul ienicerilor de a răsturna oala cu pilaf pentru a cere mazilirea vizirului.

Plasarea Turciei de-a lungul Drumului Mirodeniilor a ajutat la crearea unei bucătării senzaţionale. La mine e în top 3!

Românii, obişnuiţi cu viaţa la porţile orientului, unde tradiţiile s-au amestecat timp de secole, sunt parţial familiari cu mâncarea turcească, de la pilaf la kebab. Dar partea mai puţin cunoscută merită explorată în Bodrum: de la street food – kumpir (cartof copt, umplut cu diferite ingrediente şi asezonat cu sosuri), gogoşi, îngheţată, covrigi – la fructe de mare la restaurantul de pe plajă, de la super-picant la foarte aromat, mâncarea locală e unul dintre punctele forte în Bodrum.

Iar eu ador dulciurile turceşti şi a fost o plăcere să le gust şi pe cele din Bodrum: baclava cu toate aromele, îngheţată, prăjituri cu ciocolată, toate însoţite de o cafea turcească, desigur.

Ţi-e foame de ceva bun? Ţi-e poftă de răsfăţ? Poftiţi la Bodrum!

 

 

  1. Vremea

Când România se prelinge moale pe asfaltul lipicios, briza Mării Egee face din Bodrum un vis. Cu cer senin, adierea brizei şi temperaturi maxime până în 34°C, aici te bronzezi fără să te topeşti. Dacă vrei o pauză de soare, ai zeci de opţiuni, de la excursii pe dealurile împădurite dimprejur până la spa-uri sau băi turceşti. Recomand experienţa!

 

Bonus, jumătate de punct: Bugetul

Bodrum nu e, în general vorbind, o destinaţie low-budget. Acestea fiind spuse, nu ezit să recomand Bodrum pentru orice fel de vacanţe, pentru că pachetele sunt atât de bogate (chiar şi începând de la 450 EUR/persoană/pachet 7 nopţi all-inclusive, zbor charter) încât e greu să găseşti o destinaţie atât de frumoasă care să aibă atât de multe de oferit oricărui tip de călător.

 

Ai întrebări? Răspund cu plăcere.


Contactează-mă!

 

Tururi, activități și experiențe locale din Bodrum:

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile