Lavinia şi Flaviu nu sunt doar turişti, sunt mai mult decât atât! Aş putea să le spun exploratori. Au vizitat multe locuri exotice, iar Asia este destinaţia lor de specialitate.
Langkawi este cea mai recentă destinaţie asiatică, pe care au descoperit-o, căutând o nouă locaţie de vacanţă, din Asia. Iar cum lor le place să călătorească în locuri unde nu se face turism de masă, li s-a părut interesantă această insulă din Malaezia, o locaţie aparent izolată, necunoscută de turiştii europeni. Şi au vrut să vadă cu ochii lor acest arhipelag malaezian, numit Langkawi.
Au ales un zbor operat de Qatar Airways, cu o durată de 13 ore din Bucureşti, escală în Doha, cu aterizare pe aeroportul internaţional din Langkawi. Da, Langkawi are un aeroport internaţional. Şi deşi este micuţ, ca de insulă, este bine organizat. Are chiar şi magazine şi o zonă de lounge. De la aeroport, transferul până la hotelurile insulei, durează puţin, între 15-30 minute.
Lavinia şi Flaviu au ales hotelul Four Seasons, localizat în partea de nord a insulei. Am căutat împreună cu ei cazări care să ofere servicii de calitate, dar care, în acelaşi timp, să fie inspirate din cadrul natural local. Şi din ce mi-au povestit, mi-am dat seama că alegerea hotelului Four Seasons a fost o treabă bună, pentru că întregul său teritoriu este inspirat din cadrul natural al insulei: complexul Four Seasons Langkawi se află pe malul mării Andaman (din nord-estul oceanului Indian), pe plaja Tanjung Rhu Beach, una din cele mai frumoase plaje din Langkawi, cu o privelişte superbă, fiind înconjurat de grădini şi păduri luxuriante. Are plajă lungă de 1,6 km și vile private, ideale pentru cei care caută cât mai multă intimitate.
Mi s-a părut atât de interesant când am aflat că Four Seasons Langkawi este orientat spre primul grup de insule ce aparţin Thailandei. Practic, te afli în Malaezia, dar eşti la o aruncătură de băţ de Thailanda.
Chiar şi atracţiile locale ale complexului sunt speciale! Maimuţele junglei se simt aici ca la ele acasă şi, totuşi, nu deranjează turiştii! Vin din pădurea tropicală, din vecinătatea hotelului. Îţi imaginezi cât de autentic e locul acesta! Iar decorul camerelor face parte din aceeaşi poveste! Inspirate din arhitectura malaieziană și maură, toate camerele de la Four Seasons Langkawi au mobilier din lemn și plafon înalt. În baia privată există articole de toaletă ecologice și halate yukata. Unele camere au duș în aer liber, iar altele au cadă în stil hamam. Restaurantul Ikan Ikan are vedere superbă la Marea Andaman şi servește mâncăruri din bucătăria malaieziană și asiatică, iar Serai oferă preparate mediteraneene.
Toţi oaspeţii hotelului se pot relaxa la piscina de 55 de metri de la malul mării sau se pot răsfăţa cu tratamente relaxante la centrul Geo Spa. Deci, iată încă o surpriză! În Langkawi există hoteluri de brand internaţional, cu servicii premium, precum Four Seasons, Ritz Carlton, Westin, St.Regis. Acest aspect spune multe despre calitatea serviiciilor oferite in Langkawi. Poate că nu te-ai fi aşteptat ca într-un arhipelag malaezian să fii tratat regeşte! De fapt, aceasta este intenţia hotelierilor şi a localnicilor din Langkawi: să ofere servicii exclusiviste, dar şi autentice într-o destinaţie exotică, la graniţă cu Thailanda (dar diferită de Thailanda), unde nu poate ajunge oricine şi unde nu se face deloc turism de masă. Iar, partea şi mai interesantă este că numărul ponderat al turiştilor nu afectează autenticitatea locului. Aşadar, oamenii care vizitează insula Langkawi au o experienţă vastă de călătorie, înţeleg destinaţia în sine şi sunt dornici să o exploreze cât mai mult.
În cele 7 zile petrecute în Langkawi, Lavinia şi Flaviu au experimentat cam tot ce are insula de oferit: au făcut un tur cu barca cu motor pe insulele din jur, au vizitat atracţiile locale, precum Parcul Naţional Geoforest Kilim Karst Langkawi, unde au avut ocazia să admire animalele insulei din pădurile de mangrove şi să hrănească vulturii, celebrele păsări răpitoare ale locului. De fapt, vulturul este emblema arhipelagului Langkawi, motiv pentru care localnicii au construit un monument, ca tribut.
În altă zi au urcat cu telecabina la unul dintre punctele culminante ale insulei, Langkawi Sky Bridge, un pod suspendat deasupra Muntelui Machinchang, situat la 2.300 de metri deasupra nivelului mării. Priveliştile surprinse aici îţi taie, efectiv, respiraţia!
Au vizitat şi capitala insulei, Kuah, unde nu au ratat magazinele duty free: Langawi este renumit pentru numeroasele magazine duty free, în special cele din capitală, iar preţurile sunt pe bune de duty free. Chiar şi în cele două malluri din Kuah vei găsi preţuri tot de duty free.
S-au bucurat de un festin culinar malaezian care are loc pe plaja Tanjung Rhu Beach, în fiecare vineri seara sau în diferite zile ale săptămânii, după amiaza, până seara târziu. Se găteşte aici în stil street food, unde ai ocazia să guşti toate specialităţile locale: peşte gătit, fructe de mare, salate locale, fructe exotice, sucuri naturale de mango, dar ce nu găseşti aici…Şi se mănâncă foarte ieftin. De exemplu, o porţie de orez cu pui costă în jur de 10 RM, adică 10 RON; o porţie de peşte şi fructe de mare: 15-20 RM; sucuri naturale: 5 RM/paharul etc. Nu există băuturi alcoolice în aceste târguri locale.
Deși Langkawi este cunoscut pentru plajele sale superbe, mâncarea delicioasă și o atmosferă de vacanţă relaxantă, autenticitatea lui este, ascunsă, de fapt, în câmpurile de orez, în viața tradițională a satului și în aceste piețe comunitare de noapte. Când te afli în vacanță aici, trebuie să experimentezi cultura din această insulă, prin intermediul piețelor şi bazarelor de noapte. Doar aşa ai ocazia să simţi adevăratul gust al Malaeziei tradiţionale.
Sunt multe lucruri de făcut în Langkawi, despre care poți citi, în cele ce urmează.
Langkawi este un arhipelag format din 99 de insule de pe coasta de vest a Malaeziei, Asia. Înconjurat de marea turcoaz (Marea Andaman din Oceanul Indian), interiorul insulei principale este un amestec de câmpuri pitorești și dealuri “îmbrăcate” de junglă. De fapt, întreaga insulă este o junglă, inclusă în patrimoniul UNESCO. Langkawi UNESCO Global Geopark este situat în extremitatea nord-vestică a Malaeziei peninsulare, în nordul statului Kedah. Este unic în sensul că a fost format pe 99 de insule care au alcătuit împreună legendarul arhipelag Langkawi. Langkawi se mândreşte cu țărmuri nisipoase, văi acoperite de junglă, iar plajele cu nisip auriu sunt cele mai mari atracţii de aici! Iubitorii de natură vor fi, cu siguranţă, încântaţi de acest mic paradis malaezian, întrucât linia țărmului este mărginită de nisip fin, pulbere și arbori de nucă de cocos. Deşi este o destinaţie de vacanţă mai mult pentru asiatici, turiştii străini încep să o descopere cu mare interes. Nemţi, australieni, americani vizitează acest arhiepelag.
Iar dacă te-a impresionat experienţa de călătorie a turiştilor mei, ţi-am pregătit un ghid turistic cu cele mai importante lucruri de ştiut despre insula Langkawi din Malaezia.
Ghid turistic al insulei Langkawi din Malaezia
Localizare: Langkawi este un arhipelag de pe coasta de vest a Malaeziei, format din 99 de insule, din Marea Andaman a Oceanului Indian, la aproximativ 30 km de coasta continentală a nord-vestului Malaeziei. Insulele sunt o parte a statului Kedah, care este adiacent graniței cu Thailanda.
Capitala este oraşul Kuah, situat în sud-estul insulei; este şi punct de intrare pentru cei care vin cu feribotul din insulele vecine, dar şi de pe continent.
Suprafaţa arhipelagului Langkawi este de 478,5 km² şi s-a înfiinţat în anul 1957
Moneda locală este ringittul malaezian (RM), cu valoare similară cu leul românesc. Nu prea sunt bancomate pe stradă. Ca să schimbi banii, trebuie să mergi la bancă sau la hoteluri. Băncile şi majoritatea hotelurilor fac schimbul valutar în moneda locală. Unele locaţii acceptă şi plata cu cardul.
Viză: Turiştii români nu au nevoie de viză, pot călători doar cu paşaportul, iar durata şederii să nu depăşească 30 de zile. De asemenea, nu există recomandare specială de vaccinuri. În schimb, este bine să ai asigurare de călătorie: medicală şi storno.·
Vremea: în Langkawi este cald tot timpul anului. În perioada decembrie – martie este sezon uscat (tot atunci este şi cel mai bun sezon turistic), iar între mai și septembrie este sezon musonic.
Cultură: Malaezia este o ţară musulmană, implicit şi insula Langkawi. Este o lume conservatoare, cu o viață de noapte liniștită. Religia de stat este cea musulmană, de obediență sunnită, respectată de majoritatea malaysienilor. Comunitatea chineză este formată de un amestec de budism, de taoism și de cultul strămoșilor. Indienii sunt, în cea mai mare parte, hinduiști. Simbolul insulei Langkawi este vulturul, o idee grozavă pentru suveniruri. L-am primit şi eu de la turişti.
Localnicii sunt oameni modești şi prietenoşi. Majoritatea sunt musulmani, femeile poartă vălul. Astfel că, hainele pentru plajă, costumele de baie și șlapii, trebuie folosite doar la plajă. Majoritatea resorturilor au un cod obligatoriu de vestimentație la restaurante, mai ales la cină.
Cazare: în Langkawi există hoteluri de brand internaţional, cu servicii premium, precum Four Seasons, Ritz Carlton, Westin, St.Regis, dar şi proprietăți de tip boutique, mult mai accesibile ca tarife, și care oferă şi ele servicii personalizate. De exemplu, Serambi Boutique Resort Home, este o locaţie reprezentativă aceste categorii de cazare. Iar dacă preferi locaţii şi mai autentice, poţi alege vilele vechi de 100 ani, precum Bon Ton sau Temple Tree, construite din lemn, dar recondiţionate pentru turişti.
Transport: Insula principală a arhipelagului are 20 de kilometri lungime și 30 lățime, deci destul de mare pentru a putea fi parcursă în totalitate pe jos. Pentru deplasare pe întreaga insulă e bine să alegi ride sharing grab, un fel de uber al Asiei. E ieftin şi sigur. Sau poţi închiria maşină. Insula nu are transport în comun. Taxi-ul este mai scump şi nu au aparat, trebuie să negociezi cu taximetriştii. De asemenea, din Langkawi se poate ajunge în Thailanda într-o oră, cu vaporul. Dar îţi trebuie viză de Thailanda, pe care nu o poţi lua din port, ci trebuie să o ai dinainte.
Mâncare şi băuturi: În Langkawi, mâncarea şi băutură sunt ieftine. De exemplu, în târgurile locale, o porţie de orez cu pui costă în jur de 10 RM, adică 10 RON; o porţie de peşte şi fructe de mare: 15-20 RM; sucuri naturale: 5 RM/paharul etc. Nu există băuturi alcoolice în aceste târguri locale. Dar se găsesc în restaurante şi supermarketuri: 2-3 RM o bere în supermarket şi 5-7 RM în restaurante. Desigur, în cadrul hotelurilor şi resorturilor, preţurile sunt mult mai mari, chiar şi triple.
Cumpărături: Langawi este renumită pentru numeroasele magazine duty free, în special cele din capitala Kuah, iar preţurile sunt pe bune, de duty free. Chiar şi în cele două malluri din Kuah vei găsi preţuri tot de duty free.
Atracții principale din Langkawi
Plajele din Langkawi
Plajele sunt cele mai importante atracții din Langkawi!
Plaja Tanjung Rhu are unul dintre cele mai bune țărmuri ale insulei Langkawi. Apele sunt cristaline, nisipul este fin pulbere și are acces către junglă. Zona este foarte izolată, iar atmosfera este liniștită și relaxantă, ideală pentru turiştii care vor să fie uitaţi de lume în vacanţa lor. De asemenea, plaja Tanjung Rhu este mărginită de impresionante stânci intermitente de calcar și chiar dacă uneori este foarte cald în Langkawi, aici aerul este curat și mai răcoros.
Există câteva standuri care vând produse locale, dar în afară de asta, zona este liniștită, precum spuneam. Tot aici, pe plaja Tanjung Rhu se află celebrul resort Four Seasons despre care am vorbit mai sus.
Plaja Pantai Cenang este cea mai populară şi pitorească plajă de pe insula Langkawi, unde poţi găsi cafenele și restaurante, precum și magazine de suveniruri și puncte de vânzare duty free. La doar 10 minute de mers cu mașina de Aeroportul Internațional Langkawi, staţiunea Pantai Cenang este o destinație populară de vacanță pentru familiile care călătoresc cu copiii, pentru că aici se află multe atracţii pentru cei mici, precum Acvariul Langkawi, Muzeul Grădinii Orezului și Kiki Club, un parc de distracţii pentru copii.
Cu nisipuri albe și ape limpezi, plaja Pantai Cenang este, de asemenea, excelentă pentru sporturi nautice interesante, precum ski jetul și parasailing. Tot aici se află resorturi hoteliere de top, dar şi vile şi hoteluri boutique, toate cu vedere superbă la Marea Andaman!
Deşi Langkawi nu are o viaţă de noapte prea activă, totuşi, pe plaja Cenang găseşti baruri de noapte, care oferă alcool ieftin și gustări, precum și muzică live și spectacole culturale, până târziu.
Plaja Pantai Tengah: Situată la sud de plaja Pantai Cenang, Pantai Tengah este practic o continuare a Pantai Cenang. Este cea mai lungă plajă din Langkawi unde există câteva vile private, precum și câteva resorturi all-inclusive, care sunt căutate, în general, de tineri şi familii tinere. Nu există prea multe obiective turistice pe plaja Pantai Tengah. Cu toate acestea, sunt multe variante de relaxare, în stațiunile balneare de aici. De asemenea, plaja Pantai Tengah este un loc bun pentru a încerca diverse opțiuni gastronomice locale.
Parcul Naţional Geoforest Kilim Karst Langkawi
- Locaţie: 3 km nord-est de plaja Tanjung Rhu Beach
- Tel: +604 9600 600
- Preţ excursie: RM200 – RM500 cu ghid inclus
Parcul Naţional din Langkawi, se întinde pe o suprfaţă de peste 100 km2 şi este remarcat pentru pădurile de mangrove, dealurile carstice verticale cu vedere superbă spre Marea Andaman , dar mai ales pentru varietatea de animale sălbatice, precum maimuţe, şopârle, crocodili şi peste 40 de soiuri de peşte.
De asemenea, Parcul Naţional Geoforest Kilim Karst Langkawi are formaţiuni calcaroase cu o vechime de peste 500 milioane de ani, cu locuri unice. Există, de asemenea, numeroase peșteri care sunt pline de fosile, stalagmite și stalactite gigantice, și anume Peștera Crocodililor, Peștera Legendelor și Peștera Bat. Cea mai bună modalitate de a explora acest peisaj protejat este prin croazieră cu barca pe râul Kilim şi costă între RM200 și RM500. În afară de o experiență pe îndelete, cu un ghid local experimentat, vizitatorii sunt, de asemenea, transportați la peșterile de calcar și la o fermă plutitoare, de pește.
Iar dacă preferi să explorezi acest parc de mangrove pe cont propriu, există bărci private, caiacuri și alte ambarcaţiuni disponibile la majoritatea operatorilor de turism din Langkawi. E bine să porţi haine confortabile şi să ai protecție solară, deoarece poate fi destul de cald la Kilim Karst Geoforest Park Langkawi.
Telecabina şi Podul suspendat din Langkawi – Langkawi Cable Car & Sky Bridge
- Program vizită: 10:00 – 20:00
- Adresă: Jalan Telaga Tujuh Teluk Burau, Langkawi, Kedah 07000
- Tel: +604 959 4225
Unul dintre punctele culminante ale insulei este un pod pietonal curbat de 410 metri deasupra Muntelui Mat Cinchang. Poate suna ca un clișeu, dar este într-adevăr impresionant! Situat la 2.300 de metri deasupra nivelului mării, podul suspendat este ușor accesibil cu telecabina Langkawi. Călătoria spre podul suspendat începe din nord-vestul insulei Langkawi, lângă Pantai Kok.
Peisajele pe care le vezi de sus, din telecabină sunt atât de variate şi surprind diverse cadre naturale, precum cascade şi păduri tropicale. După ce ai urcat câteva sute de metri cu telecabina, ajungi, în final, la destinaţie, podul suspendat (Sky Bridge), staţia finală.
În apropierea debarcării există numeroase standuri care vând suveniruri, gustări şi băuturi.
Celor cu frică de inălţime nu le este recomandat acest loc,chiar dacă podul suspendat este foarte sigur, cu balustrade duble de oţel şi o plasă de sârmă închisă. Podul are o lăţime de 1,8 m şi două platforme triunghiulare care acţionează ca opriri prin intermediul cărora te poţi opri pentru a te odini puţin, dar mai ales pentru a admira întreaga privelişte văzută de la înălţime! De aici se vede chiar şi insula Tarutao din Thailanda. Iar pentru pasionaţii de filme Bollywood: aici, pe podul suspendat din Langkawi s-a filmat ultima scenă a blockbusterului hindi “Don: The Chase Begins Again”
Satul oriental – Oriental Village Langkawi
- Program: 24/24; magazine: 10:00 – 19:00
- Adresa: Burau Bay, 07100
- Tel: +604 959 3099
Satul oriental din Langkawi este un complex tematic în aer liber, cu un lac imens în centru și o galerie de artă, exponate de animale, haine, magazine de suveniruri și artizanat, precum și câteva restaurante locale și internaționale.
Situat în Pantai Kok, spre partea de vest a insulei Langkawi (trecând de aeroportul din Padang Matsirat), Satul Oriental este, de obicei, vizitat doar de turişti. Cele mai multe tururi ale insulei includ călătorii în acest complex, mai ales că aici se află cabina de bilete pentru telecabină și Sky Bridge, atracţii importante din Langkawi, despre care am amintit mai sus.
Piaţa Vulturului – Eagle Square, Dataran Lang
- Program: 24/24
- Locaţie: Kuah Jetty
- Tel: +604 966 7789 (Langkawi Tourist Information Centre)
Cunoscută și sub denumirea de Piața Vulturului, Dataran Lang este una dintre cele mai cunoscute atracții artificiale din Langkawi, o sculptură mare a unui vultur gata să-şi ia zborul. Statuia de 12 metri înălțime este simbolul insulei.
Situat la colțul de sud-est al insulei Langkawi, cu vederi frumoase asupra golfului Kuah, Dataran Lang are fântâni minunate, terase și poduri, ceea ce îl face locul ideal pentru acele fotografii perfecte, de vacanță.
Vulturul roșiatic de la Dataran Lang a fost construit ca o emblemă a insulei. Potrivit folclorului, numele lui Langkawi provenea din două cuvinte malaeziene – „helang” (vultur) și „kawi” (maro roșiatic): de unde lang-kawi. Monumentul se află, de asemenea, la câțiva pași de unele dintre cele mai bune magazine fără taxe vamale din Langkawi (Jetty Point Mall). Ciocolata și alcoolul sunt cele mai căutate produse din aceste magazine duty free.
Aceasta a fost experienţa inedită din vacanţa turiştilor mei pe insula Langkawi din Malaezia. Ca de obicei, ei sunt ambasadorii mei şi devin prietenii cu care pot împărtăși plăcerea de a descoperi locuri și experiențe noi.
foto@ANCAPAVEL.RO
Vrei să vizitezi şi tu insula Langkawi din Malaezia?