Chania (Grecia) este cel mai bun exemplu de oraş cretan, unde turismul modern se îmbină armonios cu istoria şi tradiţia.
Oraşul Chania este cunoscut încă din antichitate, de pe vremea rapsodului grec Homer, care a scris despre Chania în Odiseea sa. Pe acest pământ cretan au călcat otomanii şi romanii , dar cel mai mult și-au lăsat amprenta, mai ales asupra stilului arhitectural, venețienii.
Să explorezi la pas zona istorică a Chaniei, este ca şi cum ai viziona o piesă de teatru cu temă istorică. Acţiunea începe în faţa pieţei centrale, unde te „întâmpină” bazarele şi tarabele cu de toate (în special alimente) şi cetatea Kasteli, cu ale sale ziduri în ruină. Apoi, pe oriunde te-ai îndrepta, îţi ies în cale străduţele înguste, casele vechi, transformate în restaurante tradiţionale și hoteluri de tip boutique. Şi tot coborând pe străduţele pline cu magazine de produse din piele şi suveniruri, parcă simţi cum se ridică brusc, cortina: drept în faţă se oglindeşte imaginea de poveste a portului veneţian.
Rar se găsește un loc atât de plin de amintiri istorice, într-o destinaţie de vară, unde practic, te gândeşti că vii pentru plajă, mare şi distracţie. Dar uite că e minunat să descoperi şi un alt „chip” al destinaţiei: locurile sale tradiţionale, cochete şi romantice.
TOP ATRACŢII DIN CHANIA (Grecia)
Portul Veneţian
A fost construit cu atenție în secolul al XIV-lea în scopuri comerciale și pentru a împiedica trecerea piraţilor. Astăzi este un punct de referință pentru orașul Chania și un loc atât de mult fotografiat, plin de elemente cretane, otomane și venețiene, cu alei înguste și o arhitectură uimitoare, devenind parcă un tablou dintr-o expoziţie de artă! De-a lungul portului, se aliniază (şi parcă te-ar invita doar pe tine să le treci pragul), numeroasele cafenele, restaurante, taverne care servesc delicatese locale, baruri, magazine de patiserie și magazine de artă, precum și monumente care se mândresc cu emblematica lor perioadă istorică, iar tu simţi cum te bucuri de o călătorie, fără griji, în timp. Clădirile care „privesc” spre portul venețian, poartă „arome” din vremurile trecute şi te atrag într-un joc melancolic al simțurilor.
Deși toată această frumusețe arhitecturală atrage mulţi turişti, mai ales pe timpul verii, orașul vechi rămâne totuşi, un loc unde te poţi relaxa pe o bancă şi poţi contempla imaginea de poveste oferită de port. Chiar și în zilele de iarnă, atunci când soarele îşi face apariţia, sute de oameni vin aici pentru a se bucura de atmosfera relaxantă a portului.
Farul din Chania
Farul de la gura portului venețian este unul dintre reperele orașului, strălucind la apus și apoi iluminând după lăsarea întunericului. Turnul de piatră se ridică la 21 m și a fost construit în secolul al XVI-lea de venețieni, deși a suferit diverse modificări de-a lungul anilor. Aproape de înserat, imaginea portului este şi mai frumoasă, datorită strălucirii farului, reflectată în apele întunecate ale mării. Portul devine atât de magic, încât nu te mai deranjează nici măcar invitațiile agasante ale comercianţilor de a atrage turiştii la tavernele lor. Strălucirea farului reflectată în apele întunecate, sunetul valurilor care se sparg de marginea promenadei, o plimbare romantică la pas sau cu trăsura de cai, vor fi amintiri deosebite, trăite aici, în Chania.