De curând, aflându-mă într-o cafenea drăguță, mi-am amintit de macarons, simpaticele prăjiturele colorate, care mi-au stârnit curiozitatea să aflu mai multe despre originea lor.
Înainte de toate, ar fi bine de ştiut, câteva lucruri interesante despre “Macaron” sau “Gerber”.
Mult mai cunoscute sub prima denumire, creaţiile de patiserie preparate din făină de migdale, albuş de ouă şi zahăr, s-au născut în Italia, dintr-o reţetă a bucătarului Catherinei de Medicis, în jurul anului 1533, în perioada căsătoriei acesteia cu Duc d’Orleans, devenit Regele Henry al II-lea al Franţei, în 1547 şi au devenit mult mai populare ulterior, în Franţa.
Istorie cu greutate pentru nişte prăjiturele mici şi cochete!
La început, primele Macarons erau făcute din simpla reţetă amintită anterior, iar cele duble sau etajate, nu existau. Abia la începutul secolului al XX-lea, au început să apară ceva mai multe sortimente, după ce Franţa a preluat, a creat şi a comercializat din ce în ce mai mult, micile delicii. Atunci au apărut cele cu cremă de ciocolată sau sub formă etajată.
Istoria recenta a Macarons începe cu anul 1862, când La Maison Ladurée începe să creeze şi să comercializeze o varietate de sortimente şi culori, urmând ca în câţiva ani, numeroase patiserii, cofetării, restaurante pariziene şi nu numai, să propună din ce în ce mai multe şi mai atractive prăjiturele “Macaron”.
În zilele noastre, aceste produse de patiserie au devenit din ce în ce mai cunoscute, mai atractive şi – chiar la modă.
Modul lor de prezentare a evoluat din ce în ce mai mult şi foarte des, sunt oferite în dar, la diferite ocazii.
De asemenea, restaurantele şi hotelurile cu preparate internaţionale propun Macarons ca delicii rafinate, gustoase, la preţuri rezonabile sau chiar la discreţia clienţilor.
Printre cele mai apreciate sortimente sunt cele cu fistic, ciocolată, zmeură, vanilie, cafea, fructul pasiunii, caramel cu sare şi cu dovleac.
De la reţeta originală, pe lângă ingredientele de bază s-au mai adăugat, treptat, cremele specifice sortimentelor de mai sus, pudră de cacao sau ciocolată albă, unt, sirop de porumb sau sare, în funcţie de modelul dorit, în combinaţii specifice.
Unde putem savura cele mai bune Macarons?
Cele mai cunoscute locuri din întreaga lume, unde poţi găsi Macarons delicioase sunt: Paris – bineînţeles, Londra, Berlin, Bruxelles, Amsterdam, New York, Los Angeles, San Francisco, Tokyo şi Singapore.
foto@ANCAPAVEL.RO
fotocover: https://unsplash.com/photos/Qaruw62_kmM noncopyright photos