Bodrum

Vacanța mea în Bodrum, Turcia

 

Cum ajungi în Bodrum?

Dacă vrei să călătoreşti cu avionul, atunci ţine cont de zborurile directe, charter din Bucureşti şi Suceava, în perioada iunie – septembrie. Mai sunt şi zboruri de linie, pe toată perioada anului, cu escală în Istanbul.

Dacă vrei să călătoreşti individual, cu maşina proprie, ruta este: Giurgiu – Ruse – Edirne -Tekirdag -Balikesir – Akhisar – Izmir – Kusadasi – Didim – Bodrum. Calculând pe Google Maps, distanţa dintre Bucureşti, de exemplu, şi Bodrum este de aproximativ 1175 km, parcursă în 16 ore.

Mai poţi călători şi cu autocarul. Sunt sejururi care includ şi acest tip de transport.

Important! Indiferent ce mijloc de transport alegi, paşaportul este obligatoriu, valabil minim 6 luni de la data întoarcerii. Iar pentru călătoria cu maşina, ai nevoie de cartea verde a maşinii.

 

Cum e vremea în Bodrum?

Cea mai bună perioadă pentru un sejur aici este cea cuprinsă între lunile mai-septembrie, când temperatura medie este de 30 grade Celsius. În celelalte perioade ale anului, temperatura medie atinge 15 grade Celsius.

 

Cât costă un sejur în Bodrum?

Tarifele pornesc de la 450 EUR/persoană/pachet 7 nopţi all inclusive, în perioada iunie – septembrie, transport cu avionul.


Contactează-mă!

 

Distracţiile şi viaţa de noapte din Bodrum

Bodrum este o destinaţie foarte animată şi plină de viaţă! Se spune că are cea mai activă viață de noapte din Turcia, motiv pentru care distracţiile de aici se pot compara cu cele din Ibiza. Astfel că vei găsi în Bodrum o mulțime de localuri de noapte, atât în centrul orașului, cât şi pe plajele idilice despre care aminteam mai sus.

Cele mai multe locații de noapte sunt situate în centrul orașului, Bodrum Bar Street, nume primit, desigur, datorită numeroaselor baruri, pub-uri, cluburi, terase și restaurante, „ghemuite” pe lângă casele cu arhitectură tradițională. Iar dacă îţi place distracţia pe plajă, sub lumina diafană a lunii, poți merge în Gumbet, staţiunea turistică unde se organizează beach-party-uri impresionante!

Iată care sunt cele mai cunoscute cluburi din Bodrum, pe care nu trebuie să le ratezi în această vară!

Tot noaptea, Bodrum este fascinant şi datorită cadrului natural, unde stelele parcă „zâmbesc” deasupra Mării Egee, mângâiată de lumina diafană a lunii.

 

Plajele din Bodrum

Plajele de aici sunt excelente pentru scufundări și snorkeling sau pentru plimbările cu bărcile. Staţiunea Bagla, aflată la 14 km de Bodrum, pe coasta de sud, are plaje fine cu nisip, însă staţiunea preferată de windsurferi este Gümbet, aflată la aproximativ 3 km vest de Bodrum. Gumbet este staţiunea cu cele mai frumoase plaje din Bodrum, ce găzduieşte hoteluri moderne, restaurante elegante și discoteci în aer liber. Şi ţine cont! În Gumbet se organizează beach-party-uri impresionante! Deci vei descoperi aici o altă față a Turciei, cu multe influenţe europeane, care îţi vor oferi o vacanţă foarte reuşită!

Schimbăm direcţia şi ne mutăm pe coasta de vest, unde vei găsi şi aici plaje foarte frumoase, pitoreşti, în zonele Akyar, Turgutreis, Gümuslük și Yalikavak. Toate acestea sunt sate mici, cu restaurante de pește și ancorări pentru marinari.

Bine de ştiut!  Aceste locaţii pitoreşti sunt recomandate celor care preferă o vacanţă liniştită în mijlocul naturii. Oraşul Bodrum şi atracţiile sale sunt departe, la aproximativ 1 oră distanţă cu maşina sau cu autobuze locale. Şi tot aici sunt cele mai ieftine hoteluri. Unele au un raport bun calitate/preţ: Grand Park Bodrum 5*Kadikale Resort & Spa 4*Yasmin Resort Bodrum 5*

Trebuie să descoperi şi plaja Bitez. Este o plajă cu nisip, situată la doar 6 km de centrul orașului Bodrum, are o lungime de 7 km, decorată cu imagini pitorești printre moschee legendare. Plaja Bitez este ideală pentru sporturile de apă, dar şi pentru baie în apele albastre ale Mării Egee. Iar celor interesaţi de distracţii la malul mării, le pot spune că plaja Bitez găzduieşte multe petreceri în stil tradițional turcesc, cu dansuri orientale și spectacole colorate, de la care nu lipsesc cocktailurile aromate şi nici narghileaua.

 

Vizitează oraşul Bodrum

Bodrum, ca oraş, și-a câștigat celebritatea prin faptul că este locul natal al istoricului grec Herodot și totodată locul unde se găsește Mausoleul din Halicarnas, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Cu atmosfera sa boemă, Bodrum este o localitate pitorească şi deşi oferă multe posibilităţi de distracţie, nu pare să-și piardă autenticitatea. Mai mult decât oricare altă evadare turistică pe litoral, are o eleganță enigmatică, de la castelul şi portul orașului, până la restaurantele şi cafenelele tradiţionale sau terasele pline de flori, aflate pe străzile albe. Chiar și în zilele cele mai aglomerate de vară, poţi găsi în Bodrum mici colțuri de liniște în oraș. Acest fermecător oraș de coastă este un exemplu perfect al vieții tradiționale, aflată în armonie cu stiul vieţii moderne.

 

Împrejurimile din Bodrum merită explorate!

Marmaris este super! O zonă foarte verde, aflată la 160 km sud-est de Bodrum, o locaţie pitorească cu munţi şi păduri, ce trasează parcă o linie despărţitoare între cer şi mare. Şi aici vei găsi hoteluri construite pe stâncă, dar şi hoteluri cu acces direct la plajă, astfel, staţiunea este potrivită atât familiilor cu copii, cât şi celor care vor o viaţă de noapte activă. Şi apropo de distracţii în Marmaris, îţi spun că, în plin sezon, staţiunea este deosebit de însufleţită şi îţi recomand să vizitezi Street Bar – o stradă care, după cum îi spune şi denumirea, este plină cu restaurante şi baruri.

Pont: pentru privelişti spectaculoase, alege hotelul Sentido Orka Lotus Beach 5*, iar familiilor cu copii le propun hotelul Grand Yazici Club Turban 5*

Alt pont: din Marmaris poţi vizita insula Rodos, într-o croazieră de doar 45 de minute, iar preţul excursiei este aproximativ 50 EUR/persoană.

 

Despre Didim pot spune că este locul potrivit pentru cei care preferă vacanţe liniştite, departe de aglomeraţie. Se află la  115 km nord-vest de Bodrum. Interesant este faptul că, deşi până la mijlocul anilor ’90, Didim era cel mult un orăşel pescăresc, turiştii fiind o raritate, şi s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, fiind staţiunea cu cea mai rapidă dezvoltare de pe ţărmul Egeei. Didim nu are priveliştile spectaculoase pe care le oferă Bodrum şi Marmaris, însă are câteva hoteluri foarte bune şi destul de ieftine. Recomandarea mea sunt hotelurile Aurum.

Tot ca ponturi, reţine că din Didim se organizează croaziere de o zi pe Marea Egee spre insulele greceşti din apropiere (Samos, Patmos, Chios, chiar şi în Rodos). Se pleacă din portul din Didim.

 

Păstrăm direcţia şi mergem tot spre nord, unde se află staţiunea Kusadasi, la aproximativ 155 km de Bodrum.

Kusadasi este una dintre cele mai atractive staţiuni de pe malul mării Egee, deoarece este aproape de importante sit-uri istorice, precum Efes, Didyma, Priene, Miletos. Locaţia este ideală pentru cei care doresc să se bucure de mare, plajă, dar să şi exploreze îndeaproape destinaţia.

Majoritatea plajelor din Kusadasi sunt cu nisip, cu ape calde şi clare, unde se pot face diverse sporturi nautice precum windsurfing, schi nautic sau navigaţie.

Hotelurile oferă sistemul all inclusive sau ultra all inclusive, dar nu sunt extravagante ca cele din Antalya. În schimb, oferă un raport bun calitate/preţ, astfel că cei care preferă o vacanţă cu buget accesibil, Kusadasi este o alegere foarte bună. Iar unele hoteluri au privelişti superbe! De exemplu, Korumar de Luxe 5* şi Charisma de Luxe 5*

Destinaţia este potrivită familiilor cu copii, pentru că cele mai multe hoteluri sunt localizate pe plajele cu nisip. În acest sens, recomandările mele sunt hotelurile Aqua Fantasy 5*Atlantique Holiday Club 4*Korumar Ephesus 5* (deschis în februarie 2018) şi Fantasia Hotel De Luxe 5*

Dar şi cei care preferă vacanţe animate, pot alege Kusadasi! După apusul soarelui, cafenelele, cluburile şi restaurantele din zona portului, devin foarte aglomerate. De asemenea, este o adevărată plăcere sa admiri, seara, priveliştile din port, oferite de iahturile şi navele de croazieră! Kusadasi Setur Marina este unul dintre cele mai mari şi mai bine echipate porturi din Turcia, cu o capacitate de peste 600 de iahturi şi gazduieşte între 2500 – 3000 de bărci în fiecare an.

 

 

Bine de ştiut! Cursele charter cu plecare din România spre Bodrum, deservesc şi staţiunile Marmaris, Didim şi Kusadasi, iar transferul din Bodrum este inclus în pachetele turistice.

Descoperă şi alte atracţii din Bodrum

 


Contactează-mă!

 

foto: ANCAPAVEL.RO; @flickr.com

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile