Barcelona

Obiective turistice din Barcelona 2019

¿Hola, qué tal? ¿Tienes ganas de tomar unas vacaciones? Cred că ai prins ideea: #vacanță #Spania!

Mi-e dor să vorbesc (şi să îmi reamintesc) spaniola acasă la ea, iar în capul meu, Spania începe cu Barcelona.

La Barcelona nu te plictisești niciodată! Eu, cum deja cred că ţi-am mai spus, nu sunt mare amatoare de muzee și obiective turistice standard, așa că plăcerea mea e să descopăr atracţii mai puţin obişnuite, locuri sau ponturi ale unor destinații poate prea cunoscute. Iar aici chiar ai ce descoperi. O să încerc să mă limitez la 10 – asta doar așa, că e un număr rotund și pozitiv, nu că n-aș găsi mai multe recomandări 🙂

 

Montjuïc

Descoperă, la pas, o Barcelona mai relaxată, fără îmbulzeala din centru, dar cu farmecul unor locuri spectaculoase. Nu e foarte lejer urcușul, dar merită 100%. Nu rata grădina botanică din vârf. În plus, la urcare (sau coborâre) nu rata Plaça d’Espanya, cu monumentala sa fântână, unul dintre locurile cele mai celebre din Barcelona. Știu, e un obiectiv destul de turistic; dar, din punctul meu de vedere, e o plimbare cu final fericit. Așadar, iată unul dintre primele obiective (ne) turistice din Barcelona pe care să nu le omiți atunci când ești în vacanță, aici.

 

Montjuic, Barcelona - obiective turistice

 

Vinurile

Când pui ”Spania” și ”vin” în aceeași propoziție, îți dă ”Sangria”. Nu?

Adevărat! Am băut prima dată Sangria la Barcelona și merită încercat – nu se compară cu imitațiile spălăcite din alte locuri. Dar Spania e, cum să spun, o oază de vinuri spectaculoase. Eu, de fel, nu beau alcool. Şi nici mare amatoare de vinuri nu eram până să le degust la Barcelona. Habar nu aveam de categoriile acestora, denumiri şi varietăţi. Dar m-am documentat! Sunt 11 varietăți doar în Catalonia, inclusiv Penedès sau Monsant şi merită să încerci tot ce poți. Evident, în capul listei ar trebui să fie Cava, un spumant local de cea mai bună calitate, care dă alt gust brunch-urilor (rămâne între noi :)). Apoi, înainte de masă sau între mese, recomand un Vermut spaniol (nu e ce crezi, e un aperitiv dulce care nu trebuie stricat cu apă!). Rioja rămâne preferatul meu, chiar dacă nu e catalan. Iar pentru amatorii de vinuri dulci, recomand Jerez, adică cherry.

 

Vinuri din Barcelona si din zona Catalunya, Spania 2019

 

Cartierul gotic

În Barri Gòtic merită să petreci o seară când ai chef de plimbare ”de voie”. Dacă nu îţi place aglomeraţia, evită Rambla și mergi pe Portal d’Angel; admiră cel mai spectaculos exemplu de arhitectură gotică, o catedrală construită în aproape două secole (de unde probabil și-a luat inspirația și Gaudí). În sfârșit, mănâncă la cel mai vechi restaurant din oraș: Culleretes, înființat în 1786.

Plaza Catalunya, Porta del Angel, Barcelona - obiective turistice 2019

Brânza

Brânza e una dintre slăbiciunile mele. Mănânc și o telemea ”ca la mama acasă”, nu zic nu. Dar oferă-mi brânzeturi franțuzești, elvețiene, italieneşti sau spaniole și suntem prieteni pe vecie.

În Spania trebuie să bifezi câteva specialități extraordinare. Pentru cei care apreciază brânzeturile tari, un pic “înțepăcioase” (în fine, termenii mei adaptaţi) – Manchego e prima opțiune, o brânză veche și tare din La Mancha. Pe locul doi, pentru mine, e Cabrales, o brânză albastră foarte puternică și gustoasă, care merge asezonată cu struguri dulci-acrişori. Abia pe trei e celebra Mahon, din Baleare. Dacă îţi place mai degrabă cașcavalul decât brânza albastră, începi aici.

Ideea e că brânza și vinul, cum să spun, merg mână în mână. Căută locurile în care poţi gusta un pic din toate, apoi vei ști ce să cumperi în cantități mai serioase ”pentru acasă.

 

Gastronomie la Barcelona: branzeturi - atractii Barcelona 2019

 

Sala Apolo

Asta e o categorie în sine. Aș fi putut să spun ”petreceri” în general, dar nu oriunde ai atmosfera nebună a acestui club vechi și plin de viață. Petrecerile lor tematice (și cocktailurile lor) merită o noapte pierdută. Poate ai noroc să prinzi și un concert! Apolo e foarte eclectic, așa că aproape orice gen se poate regăsi pe scenă.

 

“Blocurile” lui Gaudi

Spre deosebite de Sagrada Familia (un monument de care nu poți să scapi, o dantelărie plină de imaginație care domină visurile catalane din 1882 încoace; poate copiii noștri o vor vedea 100% terminată; sincer, mă îndoiesc), blocurile acestea, Gaudí a apucat să le termine, așa că te poți bucura în voie de imaginația nebună a acestui arhitect modernist cu care Catalonia se mândrește atât de tare. Pe bună dreptate! Preferata mea e casa Batllo, dar merită să le vezi pe toate. Abia când m-am uitat la casele lui mi-am dat seama că arhitectura poate să nu fie o chestie rigidă și conformistă.

 

Gaudi, Barcelona - obiective turistice 2019

 

Parcul Güell

Pe dealul Carmel, de lângă Barcelona, se află acest parc, de fapt un complex de grădini și clădiri. Încă un loc, pentru care Barcelona trebuie să îi mulțumească lui Antoni Gaudí. Aici se vede cel mai bine gândirea din spatele arhitecturii, încercarea de a crea forme cât mai apropiate de natura fluidă. În afara clădirilor și geniului peisagist din spatele parcului, nu uita să pleci ochii spre micro-detalii. Fiecare piesă de mozaic e o operă de artă.

 

Parc Guell, Barcelona - obiective turistice 2019

 

Bisericile

Pentru istoria și solemnitatea locului, merită să intri într-o biserică din Barcelona. Santa Maria del Pi ar fi prima mea recomandare (aici se țin și concerte, iar acustica îți dă fiori), dar și Sant Pau del Camp e remarcabilă. De fapt, multe dintre bisericile din Barcelona sunt vechi, doar parțial reconstruite la jumătatea secolului al XX-lea, dar păstrând arhitectura și atmosfera originale.

 

Biserici Barcelona - obiective turistice 2019

 

Camp Nou

Dacă în grup sau familie se găsește vreun amator de fotbal, merită să te dai un pic peste cap și să îl duci la un meci FC Barcelona. Și echipa e o legendă, dar și stadionul. Iar când intră Messi pe stadion te ia un mic frison, oricât de (ne)microbist ai fi. Nu e ieftin, un bilet costă aproximativ 80 EUR şi poate ajunge până la câteva sute de EUR; dar e Messi!

Messi pe Nou Camp, Barcelona - obiective turistice 2019

El Corte Ingles

Așa cum Parisul are Printemps și galeriile Lafayette, Barcelona are Corte Ingles, al patrulea ”magazin universal” din lume, originar din Madrid, dar senzațional reprezentat și în Barcelona. Aici e locul iubitorilor de shopping, evident. Nu există loc în care am fost din care să fi plecat fără un suvenir, două, trei. Sau, în zile mai bune, o pereche de pantofi ori o geantă drăguţă. La El Corte Ingles va fi greu să te limitezi la ceva anume. Dacă eşti femeie, pantofii și gențile, aşa cum spuneam, îţi vor lua ochii. Și banii!

El Corte Ingles - shopping la Barcelona 2019

Alte “chestii”

Atenţie când te plimbi prin zonele pline de viață, unde poți simți dinamica orașului și vânzoleală turistică, dar, în acelaşi timp trebuie să ai grijă şi de portofel pentru că hoții de buzunare abundă în Barcelona și pentru că totul aici e mult prea scump comparat cu alte zone din oraș.

 

Cât costă o vacanţă la Barcelona?

Cât vrei tu! Şi nu glumesc. Pentru că pachetele turistice sunt atât de variate, cu zboruri de linie sau low cost, cu o gamă foarte variată de hoteluri, încât poti să îţi rezervi, de exemplu, o mini vacanţă de 3,4 zile la un tarif de aproximativ 300 EUR/persoană sau în funcţie de buget, poţi avea un sejur complex, de minim 7 zile care să includă, poate, şi o vizită în împrejurimi, precum Costa Brava. În acest caz, te va costa minim 600 EUR.

 

Ești interesat de o vacanță în Barcelona? Pentru mai multe sugestii de călătorie, oferte turistice şi tarife sau pentru orice întrebare pe care vrei să mi-o adresezi, te aștept să îmi scrii!


Contactează-mă!

 

foto: @flickr.com, pinterest.com, keywordsuggest.org, travelandleisure.com

Open chat
Bună ziua! Sunteți interesat/ă de o ofertă de vacanță? Vă rog să lăsați detaliile și adresa de e-mail.

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile