Carnavalul de la Veneția – ediția 2016

DSC04318

 

Evenimentele tradiționale îi aduc Italiei, o valoare în plus. Astfel că, ori de câte ori am ocazia, Italiei îi declar dragostea!

Tradiționalul Carnaval de la Veneția își deschide porțile pe 23 ianuarie 2016 și se desfășoară până în data de 9 februarie 2016. Acest carnaval se înscrie între cele mai spectaculoase manifestări de acest tip din Europa, care cuprinde, în fiecare an, manifestări stradale, baluri mascate, concerte și parade ale costumelor. Își are originea în ritualurile ancestrale de trecere de la iarnă la primăvară.

Istoria Carnavalului începe în anul 1162, primul document scris care atestă această manifestare datând însă din 1268, când este menționată și folosirea măștilor. A fost autorizat oficial printr-un act emis de Senatul Republicii în 1296, în care se stipula că toată lumea are dreptul la distracție înainte de lăsatul secului pentru Postul Paștelui.

 

Măștile sunt simbolurile carnavalului și conferă unicitate, în același fel în care gondolele conferă aerul de poveste Veneției. Măști reprezentând personaje din commedia dell’arte sau măști sinistre, măști colorate și strălucitoare, costume de epocă, muzică de viori, săli de bal, focuri de artificii fac din acest eveniment unul cu totul aparte.

În caz că nu știai, m-ar bucura să afli de la mine, că cea mai cunoscută deghizare este “Bauta”, o mască albă cu un nas încovoiat, asortată cu o pelerină neagră și un tricorn, adică o pălărie cu trei colțuri numită tabarro. Alte măști celebre purtate de-a lungul timpului la carnavalul vențian sunt “Morreta” și “Gnaga”.

 

Cel mai faimos magazin de măști venețiene este Carta Alta de unde pot fi achiziționate de la măști din plastic sau din material textile până la cele din ceramică, al căror preț variază între câteva zeci și câteva sute de euro. Cei mai cheltuitori turiști, dar și cei mai numeroși care se prind anual în iureșul carnavalului provin din Franța, Germania și Marea Britanie.

 

Iată aici cum se realizează măștile:

 

 

Costumele pentru carnaval erau, odinioară, confecționate manual, reprezentând adevărate opere de artă. Astăzi reprezintă o mică industrie, existând centre pentru închirierea lor și nenumărate magazine pentru cumpărarea acestora.

Cele mai apreciate și îndrăgite de către turiști sunt festivitățile de deschidere și de închidere ale carnavalului. Acțiunea care anunță în mod tradițional începutul Carnavalului de la Veneția este “Zborul îngerului” lansat din turnul clopotniței Bazilicii San Marco, o tradiție foarte veche ce adună o mulțime impresionantă de oameni în Piața San Marco. Personajul care întruchipează un înger “zboară” de pe Turnul Campanile pe deasupra mulțimii adunate în piață, timp în care poate fi admirat cortegiul de personaje istorice, în frunte cu Dogele și soția acestuia.

 

 

City break la Veneția

 

Dacă îți dorești să vizitezi Veneția în perioada Carnavalului, tarifele pornesc de la 260 EUR/persoană/pachet city break: 3 nopti cazare cu mic dejun, bilet de avion, taxe aeroport incluse.

 

 

Dacă îți place Italia, află și care sunt cele mai romantice locuri din Roma

 


Contactează-mă!

 

foto@ANCAPAVEL.RO

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile