M-am gândit să adresez un articol şi celor care au copii micuţi şi se pregătesc de o călătorie cu avionul. Pentru că zborul cu avionul, atunci când ai un copil, se poate dovedi o aventură plină de peripeţii.
Să luăm în considerare, de exemplu, călătoriile cu bebeluşii. Deşi mulţi consideră că bebeluşul poate călători oricând cu avionul, există, totuşi, câteva recomandări esenţiale ale specialiştilor în această privinţă.
Poate bebeluşul călători cu avionul încă de la naştere sau există o vârstă anume la care acesta are voie?
Bebeluşii pot călători cu avionul în condiţii de siguranţă şi fără probleme, atunci când împlinesc 2-3 luni. Specialiştii susţin că există mai multe motive pentru care este recomandat acest lucru:
- până la această vârstă, sistemul imunitar are timp să se dezvolte pentru a ţine la distanţă germenii care sunt adesea emanaţi în interiorul avionului prin sistemele de ventilaţie;
- de asemenea, până pe la 2 luni, poţi să-l înveţi şi să-i formezi, cât de cât, un program în ceea ce priveşte alăptatul, orele pentru acesta etc.
Presiunea de la decolare şi aterizare poate afecta bebeluşii?
Majoritatea părinţilor se îngrijorează când vine vorba de efectele pe care presiunea de la decolare şi aterizare o poate avea asupra urechilor şi auzului bebeluşului. Este adevărat că aceasta poate crea simptome neplăcute şi că poate fi uşor dureroasă pentru el, dar nu creează afecţiuni permanente. Insă, dacă are o infecţie la urechi, atunci această presiune poate fi destul de dureroasă pentru el, astfel că, medicii pediatrii recomandă amânarea călătoriei cu avionul.
Sfaturi pentru confortul bebeluşului în timpul zborului cu avionul
- Ia cu tine căruciorul copilului şi foloseşte-l până în ultimul moment. Acesta îţi oferă mobilitate şi te ajută cu deplasarea mai uşoară a bebeluşului. În plus, căruciorul poate căra şi anumite bagaje, iar cel mic poate dormi confortabil în el.
- Pentru a evita durerile de urechi cauzate de schimbările de presiune a aerului din avion de la decolare şi aterizare, alăptează-l în acele momente sau dă-i o suzetă ori tetină.
- Ia cu tine, în avion, o gentuţă de mână, cu lucruri pentru copil, cum ar fi: scutece, hăinuţe de schimb, şerveţele umede, recipiente, jucărioare, etc.
- De asemenea, ia-i micuţului păturica favorită în care doarme şi cât mai multe lucruri familiare, pentru a se simţi cât mai confortabil, „ca acasă” şi a nu resimţi foarte tare schimbările prin care trece.
Condiţii de transport aerian pentru bebeluşi
- Se consideră infant/bebeluş – pasagerul cu vârsta cuprinsă între 1 lună şi 23 de luni împlinite. Unui infant nu i se atribuie loc în avion, va călători în braţele adultului. Iar un adult poate însoţi un singur infant!
- Pentru bebeluş nu trebuie să achiţi biletul integral, ci doar o taxă, cuprinsă între 25 şi 50 EUR/zbor.
- Cele mai multe companii aeriene asigură transport gratuit pentru cărucioarele pentru copii. Căruciorul este transportat pliat în cala aeronavei. Însă, în cazul în care vrei să transporţi şi alt bagaj de cală al celui mic, acesta va fi taxat conform condiţiilor de călătorie ale fiecărei companii aeriene. (chestiune valabilă, în general, la companiile low cost).
Documente necesare copiilor (inclusiv bebeluşilor) care călătoresc în străinătate
Potrivit legislației române (legea nr. 248 din 2005 referitoare la libera circulație a cetățenilor români în străinătate), cetățenii români sub 18 ani pot călători în străinătate numai însoțiți de către ambii părinți sau de către un singur părinte sau un alt însoţitor adult și având asupra lor documentele necesare (carte de identitate sau pașaport – în cazul bebeluşului este nevoie, obligatoriu, de paşaport, indiferent de destinaţie; declarație notarială din partea ambilor părinţi, precum și cazierul judiciar la adultului însoțitor, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinți).
Sfat de final: după cum ai văzut, sunt multe lucruri de care trebuie să ţii cont când călătoreşti cu avionul, împreună cu bebeluşii! Documentează-te cu atenţie înainte de plecare pentru a avea, desigur, un zbor cât mai liniştit 🙂
surse: @nationalgeographic.com, babycentre.co.uk, copilul.ro
foto@https://unsplash.com/photos/r3bZMKGjhZQ – non copyright photos