Oraşul albastru al Marocului: Chefchaouen

Puţini dintre noi au auzit de acest frumos orăşel, Chefchaouen, deşi, Marocul este vizitat de peste 10 milioane de turişti, în fiecare an. Printre cele mai vizitate se află cunoscutele Marrakech, Cassablanca şi Fez despre care se vorbeşte la tot pasul. Motiv pentru care, eu am ales să-ţi vorbesc, astăzi, despre altceva care ar merita atenţia oricărui călător: Chefchaouen – micul orăşel albastru marocan, situat la poalele munţilor Rif.

Culoarea albastră este reprezentativă pentru Chefchaouen şi se regăseşte, deseori, în combinaţie cu albul zugrăvelii şi cu roşul sau ocrul elementelor decorative.

 

foto@ https://unsplash.com/photos/CMmgfHQiYsc - non copyright photos

foto@ https://unsplash.com/photos/CMmgfHQiYsc – non copyright photos

 

Chefchaouen este una dintre cele mai frumoase aşezări urbane din Maroc, fiind situată în nordul ţării, în apropierea strâmtorii Gibraltar, care desparte Marocul de Spania. Se poate remarca, cu uşurinţă, îmbinarea celor două culturi, influenţele andaluze conferindu-i orăşelului un farmec aparte, de poveste.

Culoarea albastră este reprezentativă pentru Chefchaouen şi se regăseşte, deseori, în combinaţie cu albul zugrăvelii şi cu roşul sau ocrul elementelor decorative. Albastrul, însă, îşi are motive mai degrabă religioase decât stilistice, vechile învăţături evreieşti sugerând că zugrăveala cu tekhelel (o vposea naturală antică) împreună cu o rugăciune, oamenii îşi vor aminti în permanenţă de puterea lui Dumnezeu. De aceea, toate zidurile caselor sunt revopsite în aceeaşi culoare albastră, periodic.

Oraşul este împărţit în două părţi: jumătatea estică (medina) şi jumătatea vestică (ciudad nueva sau oraşul nou). Vechea medină este încântătoare prin îmbinarea culturilor marocană şi andauză. Aici vei vedea o mulţime de clădiri alb-albastre cu acoperiş roşu şi străduţe înguste, care te vor duce spre Piaţa Uta el Hammam şi spre Kasbah-ul restaurat.

Oraşul a mai devenit cunoscut şi pentru Kif (marijuana) foarte uşor accesibilă în rândul localnicilor şi turiştilor. Mâncarea specifică este servită în micile restaurante locale iar cazări accesibile se pot găsi relativ uşor. Centrul medinei este reprezentat de Piaţa Uta el Hammam şi de Kesbah iar principala rută a oraşului nou este Ave Hassan II, care se întinde de la Piaţa Mohamed V, trecând prin poarta vestică a Bab el Ain şi se încheie la PI el Majzen. Staţia de autobuz se află la 1.5 km sud-vest de centrul oraşului.

Zilele petrecute aici vor fi un prilej de a descoperi mixul culturilor şi de a găsi firul unor moşteniri culturale berbere, musulmane sau evreieşti şi – din partea spaniolă – maure. Localnicii de trib berber se pot recunoaşte după ţinuta distinctivă, purtând haine lungi de bumbac şi capul acoperit cu materiale din ţesături colorate. Nopţile în Chefchaouen sunt liniştite şi pline de stele, căci luminile şi poluarea în zona munţilor Rif sunt aproape inexistente.

 

Bine de știut

 

  • În Maroc, viza se obține la intrarea în țară, în urma completării unui formular tip pe care îl poți găsi la fața locului. Nu există taxă pentru obținerea vizei, însă trebuie să ai pașaport valabil minim 6 luni de la data plecării din Maroc. Perioada sejurului admisă pentru călătoriile fără vize este de 90 zile.
  • Clima în Maroc diferă de la cea mediteraneană în zonele de țărm, la climă temperat continentală în zonele înalte și până la climatul deșertic în Sahara. Cele mai potrivite perioade în care poți vizita Marocul sunt lunile martie, aprilie, mai și septembrie, octombrie, noiembrie când temperaturile sunt acceptabile. Iar dacă îți dorești să vizitezi zonele muntoase, trebuie să ții cont că în zona Munților Atlas, zăpada persistă din noiembrie până în iulie.
  • Marocul este o destinație ideală, mai ales pentru cei curioși, care sunt interesați de diferențele culturale și sunt deschiși la experiențe noi. Trebuie știut că este o țară în curs de dezvoltare, iar facilitățile moderne sunt încă în construcție sau inexistente în multe locuri din afara marilor orașe.
  • Stilul occidental de îmbrăcăminte a devenit foarte popular. Poți purta haine comode și ușoare, din bumbac, potrivite anotimpului în care călătorești. În comparație cu zonele turistice și orașele mari, regulile de conduită privind vestimentația, în zonele rurale, sunt destul de conservatoare.Astfel, ca să nu ofensezi pe nimeni, trebuie să porți haine decente, care să îți acopere umerii și genunchii, fiind acceptate mânecile scurte și pantalonii trei sferturi.

 

foto cover: https://unsplash.com/s/photos/chefchaouen – non copyright photos

 

Te interesează o vacanţă în Maroc?


Contactează-mă!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste etichete HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Open chat
Bună ziua! Sunteți interesat/ă de o ofertă de vacanță? Vă rog să lăsați detaliile și adresa de e-mail.

Abonează-te la newsletter!

Vei primi sfaturi și recomandări pentru vacanțe memorabile