Vatican, cel mai mic stat din lume şi locul care m-a uimit la fiecare pas!
Vaticanul este un loc care m-a fascinat prin spiritualitatea și splendoarea sa. Mi-a oferit o experiență unică și memorabilă, pe care o recomand tuturor celor interesați de religie, istorie și artă.
Pur și simplu, am rămas profund impresionată de frumusețea și istoria acestui mic stat. Cu o suprafaţă de numai 0.44 kilometri pătrați și o populație de aproximativ 800 de persoane, Vaticanul este cel mai mic stat din lume, dar şi cel mai influent.
Totodată, este centrul spiritual al Bisericii Catolice și reședința Papei, care este şi șeful statului. Şi, dacă nu te laşi păcălit de dimensiunea sa mică, vei descoperi la fiecare pas ca acest oraş-stat este plin de lucruri interesante și curiozităţi pe care nu le vei găsi în alte locuri.
Vatican, un oraş încărcat de istorie și cultură
Istoria Vaticanului începe prin construirea unei biserici peste mormântul Sfântului Petru din Roma și de-a lungul timpului a devenit cunoscut ca sediul Bisericii Catolice Romane. Astfel, oraşul are o istorie bogată și fascinantă, care datează din secolul I d.Hr., când apostolul Petru a fost martirizat și îngropat aici. De-a lungul secolelor, Vaticanul a fost martorul unor evenimente importante, cum ar fi schisma occidentală, reforma protestantă, conciliile ecumenice și atentatul asupra Papei Ioan Paul al II-lea.
Vaticanul are și o cultură impresionantă, care se reflectă în arhitectură și artă să magnifică. Acesta adăpostește o serie de obiective turistice de mare valoare istorică, culturală și religioasă. Iată câteva dintre ele!
Bazilica Sfântul Petru
Bazilica Sfântul Petru este cea mai mare și mai impresionantă biserică din lume. Se afla în inima Cetății Vaticanului, pe locul unde se crede că a fost îngropat apostolul Petru, primul Papă al Bisericii Catolice și apostol al lui Iisus. Bazilica a fost construită în mai multe etape, de la secolul al IV-lea până la secolul al XVII-lea, de mari arhitecți și artiști că Michelangelo, Bernini sau Bramante.
În interior, am putut admira opere de artă impresionante precum Pieta lui Michelangelo, baldachinul lui Bernini sau cupola uriașă. Să nu te mire că bazilica este și un loc important pentru credincioșii catolici, care vin aici să se roage și să asiste la slujbele papale.
Capela Sixtină
Vizitarea Capelei Sixtine a fost pentru mine o experiență unică, care mi-a permis să admir frumusețea și spiritualitatea emblematice ale acestui loc sacru. Pur şi simplu, m-am simţit binecuvântată să mă aflu aici!
Capela Sixtină se afla în Palatul Apostolic din Vatican şi este una dintre cele mai renumite opere de artă din lume. A fost construită între anii 1472 și 1483, la comanda Papei Sixt al IV-lea, care i-a dat și numele şi este faimoasă pentru picturile murale realizate de mari artiști ai Renașterii, precum Perugino, Botticelli, Ghirlandaio și, desigur, Michelangelo, care a pictat tavanul și altarul cu scene biblice impresionante. Capela este și locul unde se desfășoară conclavurile pentru alegerea noului papă, într-o atmosferă de solemnitate și mister.
Muzeul Vaticanului
Muzeul Vaticanului este unul dintre cele mai vizitate muzee din lume. Aici am văzut opere de artă de o valoare inestimabilă, cum ar fi frescele lui Michelangelo din Capela Sixtină, statuile antice din Muzeul Pio-Clementino şi picturile lui Rafael din Camerele Rafael. Un mic sfat: Muzeul Vaticanului este deschis de marți până duminică, între orele 9 și 18 şi, pentru a evita cozile lungi, am rezervat biletul online în avans, lucru care m-a ajutat să câştig timp preţios.
Biblioteca Apostolică Vaticană
Biblioteca Apostolică Vaticană este o comoară de cultură și istorie. Aici se păstrează cărți și manuscrise vechi de secole, care au fost martore la evenimente importante din trecutul omenirii. Este una dintre cele mai vechi și mai prestigioase biblioteci din lume, care păstrează peste un milion de cărți, manuscrise și documente de o importanță inestimabilă pentru istoria și cultura umanității. Deşi nu am putut să le văd, am aflat că aici se găsesc opere rare precum Codex Vaticanus, Codex Sinaiticus sau Divina Comedie.
8 lucruri despre Vatican care m-au fascinat şi pe care ţi le spun şi ţie!
- Ştiai că Vaticanul are o suprafață de mai puțin de jumătate de kilometru pătrat? Și deși Biserica Catolică există de milenii, Vaticanul a fost recunoscut ca stat independent abia în 1929, datorită semnării Tratatului de la Lateran.
- Să nu crezi că, din cauza dimensiunii sale mici, Vaticanul nu are securitate! Orașul-stat este înconjurat de ziduri, iar în locurile unde acestea lipsesc, protecţia este asigurată de aliniamentele de clădiri. Aceste ziduri adăpostesc unele dintre cele mai iconice clădiri din Vatican, inclusiv Basilica Sf. Petru, Basilica Lateran, Basilica Santa Maria Maggiore, Basilica Sf. Paul din Afara Zidurilor și Palatul Apostolic.
- De asemenea, orașul-stat are propria sa forță de poliție, formată din Garda Elvețiană și poliția papală. Carabinierii italieni au acces doar în Piața Sf. Petru, în vreme ce poliţia Vaticanului are voie să intre şi în celelalte părți ale orașului-stat.
- Vaticanul este singura țară din lume care nu are o închisoare oficială. Interesant, nu?!
- Ştiai că nu este de ajuns să te fi născut în Vatican pentru a deveni cetățean? Cetățenia este acordată doar membrilor clerului și diplomaților care locuiesc și lucrează în orașul-stat. Acest lucru înseamnă că din cei cca 800 de oameni care pot numi Vaticanul acasă, doar 220 sunt şi cetățeni.
- Dar poate cel mai interesant lucru despre Vatican este faptul că are propria bancă. Nu numai atât, dar bancomatele din Vatican sunt singurele din lume care utilizează limba latină. Cine a fost atent la lecţiile de latină, probabil se va descurca!
- Orașul-stat are o poștă, un supermarket, o stație de cale ferată, o farmacie, o editură, o companie de telefonie, un post de radio, un ziar și chiar și propria sa centrală electrică.
- Şi, ca să închei lista aceasta într-o notă amuzantă, îţi voi spune că Vaticanul are și o colecție de mașini papale. Printre acestea se numără un Mercedes-Benz alb decorat cu stema papală, un Renault 4 donat de un preot italian și un Dacia Duster fabricat în România.
În concluzie, Vatican este o destinație turistică unică și interesantă, cu o bogată istorie și o influență puternică în lumea politică și religioasă, dar şi un loc care te va cuceri la fiecare pas. Dacă ajungi să vizitezi Vatican, asigură-te că nu ratezi cele mai importante obiective turistice, dar rezervă-ţi timp şi pentru a te lăsa fermecat de loc! Îţi garantez că o plimbare de câteva ore prin Vatican, fără direcţie şi fără scop, va fi o experienţă memorabilă!
Vrei să vizitezi Vaticanul? Te pot ajuta cu plăcere în organizarea călătoriei!